icon

Moja 21 ročná dcéra je tehotná

6. feb 2022

Dobry deň, včera večer nám s mužom dcéra oznámila, že je tehotná. Má priateľa asi od 15-16 rokov, majú sa radi. Ale nemajú kde bývať, obaja sú študenti. Teda by pravdepodobne bývali u nás v 2 izbovom byte, kde sa už aj bez toho nemestíme.
Som z nej veľmi sklamaná, neviem si pomôcť. Zažívate alebo ste zažili niečo podobné? Ako mám reagovať? Ako sa mám z toho tešiť? Podľa mňa je ešte mladá. Stále je to moje malé dievčatko.

baskustek
6. feb 2022

Sorry, ale dcéra je dospelá, keď vedela roztiahnuť nohy, musí vedieť aj aké to má následky. Mali si dávať pozor, keď chcela dokončiť VŠ najskôr. Nechaj to pekne na nich. Môžu ísť do podnájmu, chlalec pekne do práce. VŠ môže dokončiť aj externe.

nikyball
6. feb 2022

Tiež by som bola v prvom momente sklamaná ale otázka je ako to zvladnu. Možno budeš nakoniec pyšná. Ako ja som realista, ale ešte stále je šanca, že otec dieťaťa sa dokáže o rodinu postarať a dcéra si popri dieťati dokončí školu a nájde prácu. Sklamaná by som bola, ak by mali plán nasackovat sa ku ktorýmkoľvek rodičom , ťahať z nich peniaze a očakávať stále nejakú pomoc

natinka86
6. feb 2022

@luxus10 To ma tiež napadlo, že možno , ak sa autorka nepomestí v 2 izbáku, tak či má na takéto situácie nejaké ďalšie bývanie. Myslím si, že rodič musí takúto štartovačku poskytnúť.

luccija
6. feb 2022

@natinka86 to myslíš vážne?rodičia možno majú v tom 2 izbaku ešte aj jej súrodenca s najväčšou pravdepodobnosťou platia hypo prečo by boli povinní poskytnúť štartovacku to myslíš ďalší byt?

21oktober
6. feb 2022

Tak ja som ostala tehotná v prvom ročníku na VŠ. V našej rodine to bol hurikán , otec dieťaťa odišiel študovať do zahraničia a nejak nejavil záujem . Videla som na svojej mame ako je hlboko zo mňa sklamaná a dnes s odstupom času sa jej vôbec nečudujem .Niesla to veľmi ťažko a aby toho nebolo málo ja som sa v krátkej dobe vydala za iného muža , ktorý nebol otec dieťaťa , ešte tehotná . Moja mamina schudla vtedy 15 kg od " hrôzy " zo mňa.
Školu som doštudovala hlavne kvôli môjmu skvelému manželovi ktorý ma veľmi podporoval ako finančne tak aj zabezpečoval starostlivosť o dcéru ktorá ani nebola jeho. Nechcela by som aby tým prechádzala moja dcéra, takto by som si jej život nepredstavovala , hoci ja sama som ním prešla. Som rada že doštudovala v kľude , bez dieťaťa na krku a teraz si s priateľom riadi svoj vlastný život. Rovnako tak vediem aj svoje ďalšie dcéry až neopakujú chyby svojej mamy.

stanulienkat
6. feb 2022

@natinka86 rodic musi poskytnut startovacku??? Fuuha. Ty si dobra. Toto som este nepocula. Musela si sama zarobit uz minimalne na 3 byty.

slavomira1980
6. feb 2022

@natinka86 to je vtip? Preco by mali rodicia poskytnut startovacku nezodpovednym dospelym detom? Rodic ma vychovat, nakrmit, starat sa, poskytnut studium a bodka. Mlada slecna studium dobrovolne zahodila, ked s vedomim ze moze otehotniet vliezla do s postele bez ochrany s rovnakym deckom. A este autorka ma poskytnut ine byvanie? Snad zartujes

natinka86
6. feb 2022

@luccija No píše, že sa nezmestia. Tak prečo nie? Existuje a j podnájom. Záleží od mesta. Aj to je riešenie.

dskjhfdlkdjhl
6. feb 2022

@natinka86 Neuveritelne, rodic by mal rovno kupit byt, mozno dom a este sa starat o vnucata. Tak dufam, ze toto vsetko svojim detom ides poskytnut.

natinka86
6. feb 2022

@slavomira1980 Reagujem na dotaz, že sa nezmestia- Aj podnájom je riešenie.

luccija
6. feb 2022

Tie čo píšete podnájom veď dvaja študenti možno ani nemajú na ten 3 m depozit ktovie či brigádujú možno majú ťažké školy...a tie čo píšete o byte ako ste to vy zvládli no áno pred pár rokmi boli iné ceny bytov netrebalo takú hotovosť...treba sa stretnúť s jeho rodičmi dať hlavy spolu a hlavne peniaze:(dieťa je dar súhlasím, ale aby to nebolo štýlom máme sa radi budeme mať bábätko a vy sa starajte my sme študenti.

slavomira1980
6. feb 2022

@natinka86 ano podnajom alebo hypo na vlastny byt. Hypo im bez skoly a vzdelania nedaju, takze nech sa paci podnajom, ktory nech si ale platia sami. Preco by to mal platit rodic?

natinka86
6. feb 2022

@dskjhfdlkdjhl Tak aké riešenie navrhuješ? Reagujem len na to, že sa nepomestia. Nie je to jednoduché.

pribinak
6. feb 2022

Celkom nerozumiem, že niektoré píšete, že je to šok, že je tehotná. No ale ak má dcéra dlhoročného priateľa, je mi jasne, že spolu aj intímne žijú, tak nemôžem mat šok, že je tehotná
To by som mala, ak by som bola presvedčená, že dcéra je panna, chlapa videla akurát tak na obrázku a v knižke

Ja to skôr chápem tak, že mama má strach. Že obaja študujú a ako to celé zvládnu. To je na mieste. Predsa len zrejme mala predstavu takú tu štandardnú, že najskôr škola, byt, praca a potom dieťa
Hold. Je to inak

dskjhfdlkdjhl
6. feb 2022

@natinka86 dcera je dospela, nemoze cakat, ze jej rodicia vsetko zabezpecia, len preto, ze ona nepockala s plodenim.

natinka86
6. feb 2022

@luccija Tak nech skúsia internát. V čase môjho štúdia boli internáty - manželáky.

natinka86
6. feb 2022

@dskjhfdlkdjhl sú aj internáty- manželáky- Bolo to 12 rokov dozadu. Dalo sa. Síce v Prahe, ale dalo sa.

pribinak
6. feb 2022

@natinka86 fuu, ty si myslíš že napr v BA je reálne pre väčšinu rodičov poskytnúť svojim deťom “štartovacku”
Alebo aj v iných väčších mestách?
Nevieme aký príjem má autorka, či má muža, o nom nič nepíše, či má ďalšie deti, …..

Ako toto je hláska mesiaca

elizabet173
6. feb 2022

@luccija na trojmesačný depozit by som im financie dala, aj by som sa im snažila pomáhať, kočíkovať pred skúškami a pod. ale v žiadnom prípade by som si ich nenasťahovala k sebe. Predsa ak sa vykašlali na antikoncepciu, tak asi vedeli, čo bude nasledovať, ak ostane ona tehotná, nie? Nemajú 17.

slavomira1980
6. feb 2022

@luccija pozri autorka s muzom maju svoje vydavky, oteckovi rodicia tak isto. Preco by mali platit reziu svojich dvoch nezodpovednych deti?
Proste najdu si podnajom. Bola by som ochotna zatiahnut depozit na polovicu s rodicmi chlapca, a zvysok nech riesi mlada rodina. Chlapec prerusi studium a pojde do prace. Ci? Maju sa obetovat "stari rodicia" a byt nezamestnani a kocikovat vnuca, kym si studenti ziju svoj bezstarostny studentsky zivot dalej? Zabudes, ze aj stari rodicia (cl su vela pripadoch mladi aktivni pracujuci ludia), maju pravo na svoj zivot, dalsie vzdelanie, karieru, a tiez maju svoje vydavky a mozno dalsie mladsie deti.

natinka86
6. feb 2022

@pribinak Zložiť sa na pdnájom napr? Na kauciu?

luccija
6. feb 2022

@natinka86 prosím Ťa minule tu boli fotky o plesní na internátoch a je obrovský problém zohnať internát pre študentov, ktovie kde bývajú, nie sú manželia, vieš si predstaviť vychovávať dieťa medzi zurkami?a chalan pôjde na brigádu či do práce potom sa učiť v jednej miestnosti?Iste všetko sa dá zvládnuť, ale k tomu potrebujú v prvom rade rodičov, ktorí majú peniaze a budú ich roky dotovať.Ved len strava a podnájom u dieťa s
da zabrať pracujúcim ľuďom nie to študentom.

derdia
6. feb 2022

Ahoj ja osobne simyslim, ze si si ty myslela a cakala, ze uz uz dcera odide... A ze budes mat vlastny zivot...konecne nie starosti... A teraz ti to zariadila tak, zebudes babka a caka sa od teba pomoc...ja ta uuuuplne chapem. Nech si tupisu co chcu... Ty si chcela od nej zodpovednost, samostatnost.. A ona otehotnela. Takked otwhotnela pockaj, ako sa budu zariadovat, ako sa budu snazit... Podla toho sa zariad.. Uvidis. Nechaj ich zdopovnost na nich.

pribinak
6. feb 2022

@natinka86 Ehm, čo tak ísť do prace a nasporiť si? Predpokladám že študenti VS majú brigády, väčšina študentov má brigádu. Takze sup sup dať peniažky dokopy a hľadať podnájom

dskjhfdlkdjhl
6. feb 2022

@natinka86 Najskor pises o startovacke, teraz o manzelskych intrakoch, asi si aj sama pochopila, ze si prestrelila s tou startovackou. Ci ako mam tomu rozumiet?

natinka86
6. feb 2022

@luccija Tak záleží , ako sa rozhodnú. Možno je celá táto téma len fejk.

pribinak
6. feb 2022

@luccija Moja sestra s muzom boli na manzelakoch

natinka86
6. feb 2022

@dskjhfdlkd
@dskjhfdlkdjhl Poznám rodinu, čo bývajú v menšom byte , lebo keď mali možnosť za predaj 4 izbáku kúpili 2 menšie . Presne pre takéto životné situácie. Nemyslím, že je to prestrelené.

luccija
6. feb 2022

@slavomira1980 chápem, ale väčšina milujúcich rodičov to spraví hoc tu všetky píšeme, že majú sa starať sami o seba.Pomoc či so stravou, vnucatom vybavením určite budú potrebovať a neverím, že normálni rodičia nepomozu záleží od postoja "deti," Nikto nevie či autorka nie je samozivitelka, detto jeho mama.Ved tu je toľko veci, ktoré nie sú napísane.

dskjhfdlkdjhl
6. feb 2022

@natinka86 Ved v pohode, Ty kup svojim detom byty, mne je to jedno. Ja si myslim, ze deti treba viest trochu inak, ale je mi jasne, ze na Slovensku je mnoho takych, ktori by si bez rodicov nekupili ani psiu budu.