icon

Moja dcéra manipuluje s manželom

barbyna6
27. apr 2014

Neviem ako mam začať.Ale to lepšie ked začnem tak ako to je.Mam 16-ročnu dceru a neviem si s nou poradiť.Chodi na str,školu EBG do brezna.Je v prom ročniku.Chodi na tyždnovky.Ked je doma,neviem si snou rady.Odvrava mi,nadava,hreši,preklína ma,posiela ma do p... ,at......Ked sa do nej pustim a manžel je doma,tak ešte on sa postavi proti mne.Vynada mi a začnu medzi nami zvady a hadky.Už nevladzem.Niekedy mam take blbe napady.že si sjahnem na život,Lem mam eštedalšie 4:-deti a najmenši má len 3-roky.V utorok oslavujeme,A ja mam v pondelom Kristove roky,33,Bute take dobre poradte mi čo mam robiť..Dakujem

jabadaba
27. apr 2014

@brady1 statistika je len presny suhrn nepresnych cisiel. Nic viac, ich vypovedna hodnota je diskutabilna. Nadavka moze padnut kdekolvek, doma pri rozculeni ale nie ako bezna vrava, vonku medzi grupou asocialov ci pubisov, alebo v telke - je tam dost "skvostov". Voci nadavkam imunny nie je nikto, to po prve, po druhe, pubertalna dcera uz by mala vediet ako ich pouzit, ked uz velmi chce. To uz nie je trojrocne decko, ktore objavi svet slov, pri ktorych beru dospelych mrakoty a ohromne ho to bavi. Cize, dievca by uz malo vediet, ze toto si voci matke dovolit nemoze.

Odo mna osobne by jej jedna sadla.

andreasiskova3
27. apr 2014

Ja som bola tiez v puberte a nech som bola mamu akokolvek nahnevana ked mi nechcela nieco dovolit v zivote ma ani nenapadlo ze by som na nu co i len spatne pozrela ...moje deti si to tak isto nedovolia ku mne
Ale to sa musi podchytit v rannom veku dietata , teraz je uz neskoro.urcite moze pomoct jedine psycholog, dohovaranie v tomto stadiu urcite nie...

brady1
27. apr 2014

@sissy27 tak som to aj myslela, že to nebolo bežnym zvykom nadavat

brady1
27. apr 2014

@0silvia0 ja neviem so mnou tiež poriadne hadzala puberta a nedovolila som si to,ked zvyšila hlas tak som to v okamihu olutovala a tiež som mala všeliakych kamošov,je to vychova, dieta si v prvom rade bere zakladny priklad z rodiny a to sa zakoreni a o všem ako citi ako ho miluju rodičia.

0silvia0
27. apr 2014

@brady1 samozrejme ani ja som si nikdy nedovolila k mame takéto správanie. Tiež mám pubertálne deti a takéto správanie si neviem predstaviť že by si ku mne dovolili.
Ale ja som reagovala na túto tvoju odpoveď:
brady1 @lienkafoj ale doma by si nedovolila nadavat keby to doma nepočula
Dnes o 15:28 •
Skôr som reagovala na to, že nie každý musí doma počuť nadávky aby ich potom používal. Aj slušne vychované dieťa ktoré doma nepočuje nadávky a vyrastá v harmonickej rodine sa môže v puberte nechať ovplyvniť partiou alebo nevhodnými kamarátmi a rodičia si neporadia 😒 aj také sa bohužiaľ stáva a nie je to zriedkavé...

brady1
27. apr 2014

@0silvia0 ja si to jednoducho neviem predstavit, ešte som sa s tym nikde v živote nestretla a dufam že ani nestretnem.

sunshineka
27. apr 2014

a tvojmu muzovi nevadi,ze ti nadava do p..ic ??? co si uz dnesne decka dovoluju,je neskutocne.kurnik tak das jej vzdelanie,platis internat a tam sa ti spusti a pride domov nadavat? aj mne doma vsetko liezlo na nervy,ked som prisla z internatu,ale v zivote som si nedovolila odvravat a nedajboze taketo slova vypustit.nezbadala si podobne prejavy uz skor?nezanedbali ste nieco?musis sa s muzom porozpravat o jej spravani,pekne v klude si sadnite.zrejme ma privela volnosti a mozno ste s muzom nejednotni vo vychove a takto to potom dopadne.dcera ma terat burlive obdobie,chce sa zaradit,objavila slobodu a nechce sa jej vzdat.na to,ci si napisala na konci ani nepomysli.nerozmyslala si navstivit psychologicku?vyhladaj bezplatnu v okoli a zdover sa,uvidis ulavi sa ti a spolu pridete nato,ako najst spolocnu rec s dcerou

0silvia0
27. apr 2014

@brady1 ani ja si to neviem predstaviť a tak isto ako ty dúfam, že sa s tým nikdy nestretnem 😖

maminuska
27. apr 2014

Ja sa očas pochytím so synom (14 rokov ) , aj po sebe riadne pokričíme aj tresty padaju , zo synových ust už padlo - boha,do riti ... ale vždy vo vztahu k situáci a nie voči mne.
Hranice, tu jednoznačne chýbaju hranice ktoré neboli nastavené a ktoré sa za žiadnych okolností neprekračuju . Ja som ich kedysi ako pubertáčka prekročila ked som mame povedala že patrí na psychiatriu medzi schizáčov. Bola som dostatočne daleko , takže mi nevytala, ale teda dva týždne som nedostala od nej ani korunu .
Manželov strýko je profesor psychologie na nejakej univerzite v Prahe a ten nám povedal že na pubertákov neplatí nejaké vyjednávanie a dohody ale " malý dvorek a velký bič " .

petraxy6
27. apr 2014

@brady1 prepáč, ale nesúhlasím s tým čo si napísala. Ja som vyrastala vo veľmi slušnej rodine a v nástich mala mama so mnou veľké problémy....nie je to tým....asi som chcela skúsiť rebéliu, že aké to je...aj sa mi darilo, aj partia super - pili sme, fajčili,chodili poza školu, faklila som ako v IV-tej cenovej....Doma nevedeli čo so mnou. 😝 ale našťastie som dostala včas rozum 🙂

0silvia0
27. apr 2014

@petraxy6 ahoj, zaujíma ma to, bol nejaký zlom kedy si dostala rozum? ako ti docvaklo že končíš s "rebelantskými aktivitami"? aký mali rodičia k tebe prístup keď si chodila s partiou? čo na teba platilo? dakujem za odpoveď 🙂
nie že by sa ma to zatiaľ týkalo, ale zaujíma ma pohľad človeka, ktorý si takouto búrlivou pubertou prešiel

brady1
28. apr 2014

@petraxy6 a doma si nadavala mame do p.... fajčenie pitie rebeliou si prejde asi každy a možno vyklzne nejake neslušne slovo(ale nie na adresu mami( ale vcas sa spamatas a to je ta vychova

maribell
28. apr 2014

@barbyna6 podla mna uplne prvy prispevok (konkretne od @janinah) je najvystiznejsi ... ja som mala taku vychovu ako znie to prislovie a poviem ti ze aj ked som samozrejme bola v puberte a nadavala som.. tak doma by som si to nikdy nedovolia vypustit z ust a to anilen omylom natos este tak povedat rodicovi 😕 .. podla mna razne sa porozpravat s manzelom lebo evidentne tam uz nieje ziadna ucta a az potom riesit dceru ked budes mat oporu v manzelovi ..

alexis617
28. apr 2014

@barbyna6 no ja by som s dcérou urobila krátky proces keby ma poslala do pi.. dostala by soplenda také zaucho ,že by nato nezabudla ja mám doma tiež puberťaka ,ale poslúcha ako švajčiarské hodinky a pomáha mi ešte aj so súrodencami aj s upratovaním je samozrejme ,že mu ich nechám ked idem na poštu ,alebo na nákupy na dcéru musíš tvrdo musí ti pomáhať si ešte mladá by si sa utrápila kvôli nej ste tiež veľká rodinka ako aj mi tak nech ti muž tiež s detmi pomáha ty ne ni si otrok drž sa a urob rázny poriadok doma s mužom aj s dcérou

kate95701
28. apr 2014

@brady1 nemožem súhlasiť,moj muž nadáva,deti to počujú od malička,ja som im povedala nech si vonku medzi rovesníkmi nadávajú kolko chcú,ale doma to nechcem počuť, Syn má 21r. a dcera 16r. a rešpektujú to,ani raz som ich doma zahrešiť nepočula,nedovolia si to.

brady1
28. apr 2014

@kate95701 no neviem doma pred detmi bysa nemalo nadavat, ale dobre nevedela si to ovplyvnit.ale vidis ty si ich tak vychovala a zdoraznovala si im to ale su rodicia co na to kaslu a to dieta simysli ze je to absolutne normalne že doma si nadavaju do p... a nevysvetlia im to. vzajomne sa ponižuju atd. tak

kate95701
28. apr 2014

@brady1 presne ,treba to hned na zaciatku zaraziť,starame sa o deti od plienok,milujeme ich,bojíme sa o nich,žiadny rodičia si takéto správanie nezaslúžia.

brady1
28. apr 2014

@kate95701 to určite, dieta si ma vážit rodičov a ked aj v puberte nieco nahodou vypustia z ust co by nemali tak ich to aj zamrzi lebo to je ta vychova.

anatalia77
28. apr 2014

Preboha,vy sa tu stale ohanate vychovou a neviem cim..vedzte ze vychova nie je vsemocna,ma na dieta vplyv,ale az tzv.dospeje.
V puberte,alebo obdobi hladania sa a na dieta podstatnejsi vplyv aj partia,kamarati,pc,hudba a zivotna filozofia.
Deti su naustale atakovane verejnostou,kamaratmi a mediami.Takze sabohuzial neraz stane,ze je dieta nezvladnutelne.Sami neraz pozerame ako telce na nove vrata..
A este nieco,skuste do vasej rovnice vychovy zakomponovat aj tzv.podedenie povahy po niekom z rodiny.Napr.taky stryko Albert bol tiez tazka povaha,vytrznik,a mozno si starka tiez nekladie servitku pred usta,ci bratranec vasho muza,ktory si rad vypije..

0silvia0
28. apr 2014

@anatalia77 - súhlasím. Je viac príkladov ako pri rovnakej výchove sa "vydarili" niektoré deti a niektoré sa jednoducho "nevydarili". Povaha, partia, vyzretosť človeka je tiež silný element. Sú ľudia, ktorí ľudsky nikdy nedozrejú, hoci majú 50 rokov a stále sa správajú ako pubertiaci a sú pubertiaci, ktorí sú vyzretí ako skúsení ľudia. Puberta je skutočne kritické obdobie a veľa detí sa odtrhne z reťaze a ani rodičovské mantinely niekedy nezabránia skĺznutiu dieťaťa do tých horších sfér.

anatalia77
28. apr 2014

@0silvia0 presne tak,ja som si vdaka dcere presla peklom na zemi.Odvtedy hovorievamDo pekla ma neposielajte,tam som uz bola 🙂

lyzzy
28. apr 2014

@anatalia77 ....cim viac tvojich prispevkov citam tym viac ta obdivujem.....asi si si presla v zivote kadecim ale napriek tomu sa dokazes smiat a brat to s rezervou....vsak sa pozname z inych tem.Klobuk dole zena!

0silvia0
28. apr 2014

@anatalia77 a ako to u vás dopadlo s dcérou? Aký bol jej prerod od nevychovateľnej pubertiačky k uvedomeniu seba samej? Zaujíma ma to, môjho syna tiež začína plieskať kadečo tak ma zaujíma na čo sa mám pripraviť ☹ Ak máš nejaké rodičovské rady, čomu sa vyhnúť a na čo dať pozor, tak sem s nimi, budem rada 🙂

lyzzy
28. apr 2014

@0silvia0 ....sorry ze sa zapajam do cudzej konverzacie.....ja by som ti vedela poradit z pohladu takej nevychovanej.....ja som bola taka ista....sice som svoju mamu neposlala do pi.e ale za to som jej vykricala kadeco ine....takze ak ta zaujima pohlad aj z tejto strany tak sa pytaj

anatalia77
28. apr 2014

@0silvia0 dcera si nakoniec odkrutila diagnostak,a teraz ma predomnou aky taky respekt..
S manzelom som sa rozviedla,a aj on sa uz uvedomil.
😀 ja som nerozdavala facky,ja som rozdavala cierne vrecia,do ktorych si obidvaja pobalili veci a vyhodila som ich z bytu k svokre 🙂

0silvia0
28. apr 2014

@lyzzy ja som rada, že sa zapájaš, môj syn má 12,5 roka a už kadečo riešime. Fascinujú ho "zlí chlapci" v škole, samozrejme že ho to priťahuje viac ako usilovní žiaci. Začína v škole vystrkovať rožky a nosí samé poznámky za vykrikovanie a komentovanie na hodine. Doma zatiaľ s ním problém nemáme, myslím, že máme celkom v pohode vzťah, doma zatiaľ tie mantinely fungujú. Len ja som bola v puberte veľmi poslušné dievča, nič som nevyvádzala a tak neviem posúdiť, čo už je za hranicou. Síce som mame nikdy nič nepovedala, bola som zaťatá, ja som trocha vyvádzala až po 18-ke (no hovorím, bola som pozadu 😀 😀 😀 ), ale to už som bola dospelá. Zaujímalo by ma ako čo platí podľa teba na pubetiaka: rozumné vysvetľovanie a debatovanie o probléme, alebo radšej pritvrdiť a nastaviť pevné mantinely. Čo podľa teba platí na papuľovanie? Ignorácia a prepočutie pubertálnych prejavov alebo riešenie a vysvetľovanie že s mamou sa takto nerozpráva atď. A tiež by ma zaujímal zlomový bod sebauvedomenia u teba: kedy si dostala rozum? prišlo to samo od seba alebo si musela niečo prežiť aby si sa uvedomila?

lyzzy
28. apr 2014

@0silvia0 ....tak zacnime od zaciatku.
Mna tiez fascinovali zli chlapci 😀 .....milovala som ich rebeliu,ich silu a rozhodnost.A kamaratila som sa len s takymi.
Ja ti poviem takto.....velmi skoro som zacala chodit na diskoteky a mala som len partiu v ktorej boli decka starsie minimalne o dva roky.S rovesnikmi som si nemala co povedat.
Ja som bola ten typ pubertiaka co si chcel vsetko odzit...vsetko vyskusat na vlastnej kozi.
A vies preco milujem svoju mamu?....lebo velmi rychlo pochopila ze ziadne prikazy,zakazy,litanie,rozhovory atd....nepomozu.....jednoducho ma nechala plavat v tom svete ALE samozrejme mala oci,usi otvorene.Ked som sa vynimocne chcela s nou rozpravat tak tam bola pocuvala.
Tato rebelia ma prestala bavit asi tak okolo 17-tich.....zrazu som zacala mat pocit,ze uz nemam co vyskusat,ze ti zli chlapci uz nie su tak sexi ako pred tym a ze radsej ako na diske budem radsej s priatelom s ktorym som dodnes

lyzzy
28. apr 2014

@0silvia0 ....je toho strasne vela....pytaj sa po otazkach...bude to prehladnejsie

0silvia0
28. apr 2014

@anatalia77 no teda, toto prežiť, neviem čo by to so mnou urobilo. Ale vyzerá to tak, že teba to posilnilo 🙂
@lyzzy obávam sa, že aj môj syn je ten typ, čo si potrebuje všetko vyskúšať a odžiť na vlastnej koži, ťažko povedať ako sa to vyvinie u neho, zatiaľ je to v pohode.
- ako skoro si začala chodiť na diskotéky? v 13-tich? 14-tich? mne sa to zdá strašne skoro, mňa diskotéky nikdy nebavili a raz som bola na dedinskej zábave a to bol pre mňa kultúrny šok 😀 😀 😀 to bolo strašné
- ako si vnímala svojich rodičov v tom rebelantskom veku? ako otravných fotrovcov ktorí lezú strašne na nervy?
- obdivujem tvoju mamu že to dokázala tolerovať, je neviem či budem schopná pozerať sa na pripitého pubertiaka a počúvať priblblé výhovorky a blbé reči...
- ako si zvládala školu? bola si ešte na zš alebo už na strednej keď to s tebou začalo mlátiť? mala si aj nejaké problémy v škole? ak áno, ako ste ich riešili?

lyzzy
29. apr 2014

@0silvia0 ....mala som 14 ked som zacala chodit von.No dnes by som nesla ani ja.Citila by som sa tam trapne. 🙄
-vnimala som ich asi ako kazdy pubertiak.....obcas boli v pohode,obcas boli trapny,otravny,prilis mudry....obcas som im papulovala,obcas som len tak bez priciny plakala.....proste to so mnou mavalo.Vacsinou som bola rada ked ich nevidim....a oni asi tiez.
-musim povedat,ze nikdy ma mama nevidela pod obraz....ja som bola nocny zivel.Takze ona povedala,ze o 23:00 mam byt doma a samozrejme vedela,ze aj tak dojdem o tretej.Ale naozaj som sa snazila vzdy ,,vyzit" vonku.Raz ma otec stretol na schodoch on isiel do prace a ja domov.Len sa usmial a povedal:...si v poriadku?...a ja ze: hmm hmmm...a on ze:..pre istotu si zober k posteli vedro 😀
-no a co sa tyka skoly....ja som v 15-tich odisla studovat 100 km od nasho domova.Byvala som 2 roky na intraku.Chodila som na umelecku a to je troska divokejsi svet.Velmi vela som blicovala ale nikdy som do tychto zalezitosti netahala nasich.Vsetko som riesila sama.
Jedno stastie mam ze sa viem rychlo ucit takze som sa vzdy ucila na jednotky,dvojky max.trojky.Bola som dobry student.