Moja kamarátka bola znásilnená
Ahoj. neviem kam tuto temu zaradit tak skusim sem. Uz v nazve asi viete o co ide. Nastastie!! sa nejedna o mna. Moja kamaratka (19r) bola znasilena. nepovedala to nikomu len mne ale chcela po mne aby som to nikomu nevravela. ona to nikomu nechce povedat vraj sa s tym vysporiada sama :( podla mna sa s niecim takym vysporiadat neda a uz vobec nie osamote. Ja neviem co mam robit. Ona je na tom psychicky uz dost zle ... neje, nikam nechodi, a vyzera hrozne. jej rodicia o nu maju strach ale nevedia co jej je. ja som jej slubila ze to nikomu nepoviem ale takto to dalej nejde. myslite si ze to mam jej rodicom povedat ??? alebo ju nechat naozaj sa s tym vysporiadat sama a casom im to mozno povie ? ja ozaj neviem. sama neviem co by som v takej situacii robila ... musi to byt pre nu hrozne ale ved sama trpiet nemoze. taki ludia potrebuju psychologa ak nie psychiatra ci sa mylim ??? prosim ak viete poradte mi co mam robit. ona sa o tom nechce ani somnou rozpravat .povedala mi len to ze bola znasilnena a viac sa nevyjadrovala .... dakujem.
@pribinak neviem ako sa zachovajú jej rodičia,viem ako by som sa zachovala ja ako rodič....na mieste tej kamarátky si takú zodpovednosť na seba nezoberiem- že nepoviem rodičom,už som písala,že netreba vravieť podrobnosti,stačí-vaša dcéra má problém,nechcete sa o tom s ňou rozprávať..resp. viac si ju všímajte čo robí.....
@janinah Rodičia vedia, že má nejaký problém, ved zakladateľka píše, že sa o nu boja, takže toto by asi veľmi nepomohlo. Ja som sa napr. tiež rodičom nikdy nezdoverovala s vecami ako napr. prvý frajer, prvá pusa, atd. lebo moja mama bola v týchto veciach úplne staromodna a keby som jej niečo také povedala, tak by ma akurát zamkla doma a už nikam nepustila. Keby sa mi stalo niečo také ako zakladateľkinej kamoške, tak určite by som to nepovedala rodičom, skor asi sestre. Nie každý má ideálny vzťah s rodičmi, hlavne v období puberty.
Myslim, že aj ked ona nechce, jej rodičia by to mali vedieť. A čo vyšetrovanie, boal na policii? Či vinnik ostane nepotrestaný? Ja ako matka dvoch dcer, jednej už dospelej by som určite o takom niečom chceka vedieť, aby som dcere pomohla. AJ ked ona si možno mysli, že rodičia na to budu reagovať zle, možno budu prave oni tí čo jej pomožu. Ved aj by mali byť. Oni su prví, ktorí o tom maju vedieť. To nei ,je žiadna hanba, ked to bude pred nimi tajiť, skor či neskor sa to dozvedia a možno vtedy ju budu za to viniť. Ona je teraz na tom psychicky tak ,že vini seba, že sa nedokazala braniť, preto nechce, aby to niekto vedel, ale sama sa s tým určite nikdy nevyrovna, skor to poznači jej psychiku na cely život a aj pohlad na chlapov ako takých.
@betunka39 Monohé znásilenenia bohužaiľ ostanú nepotrestané, lebo máloktorá žena-obeť ide na políciu a dokáže o tom rozprávať s úplne cudzími ľudmi, pričom tam sa jej vypytujú na všetky detialy, vieš si to predstaviť aké nepríjemné to musí byť pre nu? Ked to nedokáže povedať vlastným rodičom, tak pochybujem, že to povie niekomu cudziemu na polícii.
@janickacrazy chapem, ale minimalne rodičia by to mali vedieť. Aspon ja by som to svojim povedala a tiež chcem vedieť od svojich deti.
@betunka39 No vidíš, ja by som to svojim nepovedala ani za nič. Moja matka ma nikdy nedokázala podržať v nejakej krízovej situácii, práve naopak, ešte to vždy zhoršovala.
Je mi to veľmi ľúto, čo sa jej stalo. Len je škoda, že v takých situáciach ženy väčšinou cítia hanbu a strach, a racionálne uvažovanie ide bokom. Nie žeby som to nevedela pochopiť, to áno, ale treba si uvedomiť, že ten chlap teraz behá po slobode a toto isté môže urobiť inej žene. Takéto veci treba hneď oznámiť, to nieje žiadna hanba a ani nikto to tak brať nebude, že sa má hanbiť, a urobiť vyšetrenia. Čo keď ostane tehotná? Keď sa to stalo niekedy teraz, skúsila by som ju presvedčiť aby to oznámila, hoci aj keď to bude už asi neskoro. Poprípade vyhľadať psychologa...
@janickacrazy to mi je luto, že nemaš dobry vzťah s mamou, aj moja mam je stara škola ,ma určite zasady, ale toto by vedela pochopiť, a mrzi ma ,že aj dnešne mlade mamy su este dosť pozadu vo vychove svojich dcer, čo sa týka dovery, nerozpravaju sa s nimi doverne o všetkých veciach. Toto by malo byť zakladom každeho vzťah matky s dcerou. Ntreba sa hanbiť, ale rozoberať to s deťmi už odmalička, aby mali v rodičoch najvačšiu oporu a doveru. Ak zakladateľka píše, že rodičia vidia, že ju niečo trapi, tak si myslim, že až takí zli a nechapaví nebudu. Skor ona citi hanbu, že ich nejako sklamala, ale to je na psychologa v takýchto pripadoch.
@betunka39 Ja netvrdím, že nemám dobrý vzťah s mamou, vychádzame celkom fajn, mám ju rada aj ona mna, ale v niektorých veciach je ako z minulého storočia, proste vzťahové a doverné veci s nou neriešim vobec.
@janickacrazy no ved o to ide, že kto ako berie ten dobrý vzťah, lebo u nás je dobrý vzťah ten, ked možem rodičom povedať a riešiť všetko. Ja tot s mojou mamou, ale napr. aj svokrou možem riešiť, aj s dcerou a sestrami. Ale napr. moje deti viac rozpravaju so mnou, ako s manželom, pretože ten ma k nim iní pristup ako ja, jemu nepovedia to čo mne, tak ako ty svojej mame. Ale čo už narobime, myslim, že je to problem vo vačšine rodin. A nemalo by to tak byť. 🙂
@betunka39 Ja možem hocičo povedať svojej sestre, my dve sme sa vždy zdoverovali jedna druhej, ale mame nie, jednoducho ona bola príliš prísna a dominantná a názory ako z 18. storočia, napr. dodnes neuznáva antikoncepciu, že je to škodlivé, ale ked sestra čakala 4.dieťa, tak jej vynadala a posielala ju na potrat.
Zienky zabudate na jeden dolezity fakt! Tym padom ze nepovie sa nikomu ze bola znasilnena, krije sa nasilnik. A ten hajzel moze nadalej pokracovat. Taky hajzel nepremysla normalne, skor mu to doda viac odvahy do buducna. Dalsia nejaka "kamaratka" nemusi skoncit len so snasilnenim...urcite povedat rodicom a potom maximalne podporovat ked sa to povie na policii. Sice s odstupom casu su dokazy uz v haji a ostava uz len slovo proti slovu. Ved ten hajzel moze tvrdit, ze ho provokovala, alebo ze ma radsej tvrdsi sex, alebo ze sama to chcela. Nijako nedokazete a ked aj ano, velmi tazko. Bohuzial tu sa prejavuje stale strach, hanba, nedovera v policii. Ale chapem, no rozhodne to treba povedat.
@janickacrazy čo už narobiš, ked je taka, aspon ,že so sestrou sa možte porozpravať. Mna by mam nikdy na potrat neposlala, aj ked antikoncepciu taktiež neuznava.
nehovor rodicom nic. chce to vela casu. tazko sa o tom hovori, clovek sa hanbi. mozno anonymne sa kdesi vydiskutovat by pomohlo. rada by som poradila ale ja som zvolila cestu o tom nekomunikovat a namyslala som si, ze to som vtedy nebola ja, odosobnit sa. neviem, ci to nola spravna cesta, trvalo to toky kym som na to nepomyslela denne ale teraz uz necitim ziadne emocie
@janeviemus Kamaratka sa moze tu anonymne vyrozpravat a poradit.. http://ipcko.upside.sk/ bude si s nou cetovat nejaky psycholog, ktotrho si ona vyberie.. ak nechce ist osobne k niekomu, co chapem, moze jej pomoct i toto.. a moznoo ju ten psycholog presvedci i osobnej terapii, nie len cez internet.. je to velmi dobry projekt.. nech skusi
.....Ak teraz zanedba pomoc u psychologičky, bude mat problem do buducna. Mala by si ju presvedčit o navsteve psychologičky.
@janeviemus jedna moja klientka bola znásilnená. nikomu okrem mňa o tom nepovedala. mala už 18 rokov, ale nebola schopná sa sama ochrániť. preto som tú zodpovednosť zobrala na seba ja. informovala som políciu (musela som profesne), podala trestné oznámenie a oznámila vec rodičom. všetko som to s ňou konzultovala dopredu a hoci spočiatku nesúhlasila, trvala som na tom, že to urobím. teraz, po čase, keď sme spolu zabsolvovali výpočúvania na polícii, súdy, chalana dokonca uznali vinným, môžem povedať, že hoci to bola pre ňu trauma, tak táto cesta stála za to. potrebovala vedieť, že nie ona urobila niečo zlé a obe sme verili, že chlapec za to bude potrestaný. bála som sa zo začiatku, že o ňu prídem, že prídem o jej dôveru. no nestalo sa tak a bol to dobrý krok.
viem, že tvoja kamarátka má cez 19 rokov, je svojprávna, rozhodla sa to nechať tak. no ja by som jej ako kamarátka nedala sľub, že to nikomu nepoviem a povedala to jej rodičom. ak by som jej taký sľub dala, tak by som jej najskôr povedala, že o tom aj tak poviem jej rodičom a povedala by som im to. a to všetko iba preto, že som zažila na vlastnej koži, zoči voči bolesti mojej klientky, čo s ňou urobilo to, že jej niekto veril a nenechal to iba na ňu. to je moja skúsenosť. nezávidím ti tvoju situáciu. pre mňa to boli ťažké chvíle, nespávala som v noci kvôli tomu. držím ti palce akokoľvek sa rozhodneš, potrebuje ťa pri sebe, si jej oporou, preto ti to povedala.
Nechcem tu dako vyrit hladiny, ale antikoncepcia moze mat velmi skodlive nasledky. Je super, ze nemas osobnu skusenost, ale staci si precitat pribalovy letak. Doktori to casto predpisuju ako vitaminy,bez krvnych testov, len tak ... ale oni neriesia nasledky ako rozhaseny hormonalny profil po uzivani. To je pomerne bezny nasledok, taktiez hnusne migreny a vypadavanie vlasov. Alebo krvna zrazenina, co vie zabit, a tehotenstvo po krvnej zrazenine je ohromne riziko. Ano, je to velmi zriedkave, ale ked sa ti to stane, tak by si si najradsej vlasy vysklbala od zufalstva.Doktori ti malokedy vysvetlia mozne nasledky, alebo ich zlahcuju. Samo, ze su baby, co dlhodobe uzivanu antikoncepciu a su v pohode, ale to neznamena, ze antikoncepcia je bezpecna
ahojte . dakujem za dalsie rady a nazory. vidim ze jedna skupina radi povedat to rodicom a druha ze nie... Vcera som vychytala Misinu slabu chvilku a porozpravali sme sa. Sice preskakovala vela veci ale tie som si uz vedela domysliet.. Bola na oslave na ktorej som mimochodom mala byt aj ja ale moja dcera ma zapal v usku tak som nemohla nikam ... do detajlov nesla vravela ze ten ktory ju znasilnil tak toho tam ani nejako neregistrovala a ze bol aj o dost starsi . popisat ho vie.. cize ak by s tym sla na policiu myslim ze by bola moznost aby bol ten smrad potrestany..skor sme sa bavili o tom kto jej pomoze. rodicom to nechce povedat. aspon zatial nie . hlavne kvoli jej otcovi s ktorym nema najlepsi vztah. navrhla som jej psychologa toho tiez odmietla ALE potom ma napadol online psycholog ze by si s nim mohla popisat a s tym suhlasila. myslim ze zatial je to dobry pokrok. verim tomu ze ju dostanem aj na realne sedenia . tak isto som jej povedala ze by mala ist na gynekologiu pretoze taketo otehotnenie by bolo uz uplnym peklom. samozrejme nesuhlasila ale ''upokojila'' ma ze ma menstruaciu cize tehotenstvo nehrozi. tak isto mi prezradila ze pocit neustaleho umyvania sa ju presiel. spolu sme pri rozhovore dokonca zjedli burger z Mcdonladu cize dalsi pokrok kedze nejako prestavala jest. ona je silna osobnost a verim tomu ze sa s tym vysporiada najlepsie ako vie. neverim a ani si nepripustam ze by bola schopna niecoho takeho ako je samovrazda. samozrejme som s nou skoro nonstop a davam na nu ''nenapadne'' pozor . bavi ju kreslenie tak si casto kresli... a inac vytiahla som ju na prechadzku ale moc sa jej nechcelo chodit po verejnosti dokonca mi povedala ze mala pocit ze na nu kazdy chlap pozera. tak som sa jej ospravvedlnila ze toto som asi moc uponahlala. Pise si uz s tym online psychologom .... dufam ze jej pomoze.. Pre mna bolo najlepsie ked sa mi podakovala ze mi moze verit a ze je rada ze ma ma.. uvidime ako to bude dalej ale verim ze sa z toho ciastocne dostane. ciastocne preto, pretoze myslim ze na nieco take sa neda zabudnut ..
a zabudla som vam podakovat. dakujem 🙂
@janeviemus Tak to som rada, že súhlasila s tým online psychologom, to je dobre, určite jej to pomože. 🙂
@ruthike Ja netvrdím, že antikoncepcia je zdravá a neškodná, samozrejme, že sú tam určité riziká, ale to sú pri všetkých liekoch. Ale zase na druhej strane ked má žena už napr. 4 deti a dalšie nechce, finančná situácia taká, že ledva prežívajú od výplaty k výplate, tak podľa mna je lepšie určite si dať HAK ako nechcene otehotnieť. Ja ju tiež neužívam, ked nemusím, ale po treťom porode už budem musieť, lebo štvrté dieťa jednak už nechcem a po druhé nemožem mať ani zo zdravotného hľadiska.
@janickacrazy to je tvoja osobna volba ktoru ti nikdo nemoze brat. Ja by som tiez nezvladla sest deti, ja len osobne si myslim, ze kondomy, pesary a ine nehormonalne antikoncepcne prostriedky i sterilizacia muza je tiez moznost,su ovela lepsie pre zdravie aj z hladiska vyskytu rakoviny v zenach co dlhodobo uzivali antikoncepciu.
@ruthike Tak všetko má svoje pre a proti, kondomy sú spoľahlivé len na 65%, čo sa mi zdá fakt málo, sterilizácia muža je tiež diskutabilná, poznám jedného, čo sa dal sterilizovať kvoli manželke, že ona už deti nechce, neskor si ona našla milenca a opustila ho. On zostal sám, ešte mladý chlap, našiel si priateľku a teraz majú problém s otehotnením. Okrem toho máloktorý muž sa na to dá nahovoriť. Mne to príde tiež dosť neprirodzené, neviem.
Super, pekny pokrok...len stale sa mi nepaci, ze ten hajzel ostal len tak. ked to je nejaky chlap bez zeny, tak ten si bude hladat dalsie bezbranne zeny a ked chlap so zenou tak ja dam krk na to, ze si drzi cisty stit "ukazkovy manzel". Hajzel jeden.
Minule som pozerala film - Plivu na vas hrob 1 a potom aj 2 diel. No toto je film kde sa ukaze aka vie byt zena fajne nasrata a silna a zratat to takym chlapom!!!!! 😠 😠 😠
Ne radila by som sa tu na MK ale zavolala na nejakú linku pomoci a tam sa poradila s odborníkmi, pripadne zašla za psychológom, ja osobne si myslím ze rodičia by sa to dozvedieť mali určite, kto iný jej viac pomôže ako oni? Nikto...
@ivankomonika tema je z roku 2015
@janickacrazy pre pána😧nenormálna matka,ako toto dcére mohla spraviť...
ja mam skusenost so sexualnym obtazovanym a pokusom o sex, nastastie pre mna to dopadlo dobre a nemalo to tak vazne nasledky...ja som sa s tym zverila kamaratkam....urcite to pomohlo, no mam v sebe taky odstup od "podozrivych" muzov resp. takych co maju dispozicie k tomu , ze sa nevedia spravat....vidim, ze mi nieco nesedi odchadzam a uz nikde neostavam sama......a toho lekara urcite vyhladat treba, lebo clovek dnes nikdy nevie...je tu nezelane tehotenstvo, choroby...dost uz trpi tym co sa stalo, nie este aby jej ostali nejake zdravotne nasledky....
@jeennyv následky je smrť keď sa obeť obviňuje spoločnosťou ale je ideálne keď je obeť silná chce zabudnúť viem ze veľa ludi nerozumie prečo nechce obeť nahlásiť páchateľa ale tie týždňové výsluchy rypanie spochybňovanie a i tak polícia zanedbať vyšetrovanie sú doslova napludltie obetiam mnik nevie aké je ťažké to prežiť a vysporiadať sa s tým sama aj ako 19rocna lebo všetci myslia ze je to jednoduche nie je.

neradila by som to hovorit rodicom, nie su psychologovia, budu sokovani, zahanbeni, povedia nieco, co jej este viac ublizi, aj keby to mysleli dobre.... budu jej klast otazky... v tej chvili by asi otvorila okno a skocila z neho. Ked nebudu vediet co povedat, este sa ona bude viac trapit, ze trpia aj rodicia!!!
Chod normalne sama za psychologickou, ako tu uz bolo spominane a porad sa, ako s nou hovorit, ako postupovat, ako este viac neublizit, ako ju dostat k psychologicke casom a pod. Ak nie teraz, tak ostat s psychol.v kontakte a riesit to, mozno sa k nej odhodla ist o rok, ale potrebovat to v buducnosti urcite bude, to sa z hlavy vymazat neda....