Moja macocha čaká dieťa: Ako sa s tým vyrovnať?
Ahojte mam 25 rokov jedno dieťa rozvedených rodičov ale o to pokoj lubim ich najviac na svete ide o to ze otec sa po rozvode s mamkou ktory bol pred 6 rokmi dal dokopy s terajsou priateľkou ta ma z predchádzajúceho manželstva 3 dospelé deti .. cez víkend sme sa stretli a povedali mi ze čakajú prírastok ak si dobre pamatam je uz v 17 tyzdni bohužiaľ nemohla som sa s nimi tešiť skôr som im "vynadala" ci sú normálni ved otec ma 45 rokov a jeho priateľka 47 nedokážem sa s tým zmieriť aby jeho vnúčatá boli staršie ako jeho dieťa resp. Môj súrodenec . Neviem ako sa s tým mám stotožniť.
@maciatkolulu či budú alebo nebudú zodpovednejší, alebo či sa za chvíľu nerozídu, to nevieš. Veriť môžeš čomu chceš. O tom debata nie je. Tá je o reakcii autorky, za ktorú tu schytala peknú sodu, hoci bola prirodzená... Akože pardon, ale keby mi nejaká moja kamarátka, ktorá je v mojom veku (som o niečo mladšia než "macocha") povedala, že je tehotná, tak by som sa jej asi tiež najskôr spýtala, či jej nehrabe. Falošnú radosť neviem predstierať, ale neznamená to, že by som sa potom s ňou neradovala. Samozrejme, že áno. Ale prvotná reakcia by proste bola taká.
Necitala som celu diskusiu.
Ty mas 25,otec 45 a dospele dieta(deti)
Teba splodili,ked mal otec necelych 19?kedysi normalne,inokedy moc skoro....
Ty mas 25 a mas 1 dieta...ak som dobre zachytila?
Na dnesnu dobu mozno zvlastna situacia,ale nie je neriesitelna...a 1 dieta kedysi bolo tiez dost malo 🙂
Su rodiny,manzelia,ktore maju uz dospele deti(,ktore maju svoje deti )neplanovane otehotneju .poznam taku...je to zvlastne ,ale nie nezvycajne
Z hladiska veku .Moj starky zomrel,ked mal 97r
Moj otec zomrel pred 3 mesiacmi,ked mal 67r
Ja som sa narodila,ked mal otec 35r. na tu dobu dost neskoro,bolo to citit.
No nikdy nie je dane,ze tvoj otec bude zit len do nejakej 60tky....
Lezala som 2x v nemocnici po 3 mesiace na rizikovom tehotenstve
A mozem povedat s istotu,ze som drvivu vacsinu spplubyvajucich mala zeny po 40tke.
Par zien v mojom veku .sem tam mladsie.
V dnesnej dobe nie je nezvycajne mat dieta v 19tke ani v40tke,ani 50tke...
Proste to treba prijat.
Lepsie by sa zilo,keby sa snazili ludia situaciu nejak prijat,ako hned odsudzovat , utocit,dokonca otcovi nadat....
@tiezjedna primarne kazdy ocakava to, ze sa jeho najblizsi potesia alebo aspon prejdu take oznamenie taktnym mlcanim, nie ze hned dostane nahukane. Ti dvaja buduci rodicia nie su male deti aby nevedeli co robia, nie su asi uplne vymleti aby nevedeli ake rizika toto tehotenstvo prinasa. Okolie si o tom moze mysliet cokolvek, naozaj cokolvek, moze mat vyhrady, moze ich povazovat za nezodpovedny ale napriek vsetkemu je to ich zodpovednos, ich problem. ich starosti a aj ich radosti. Oni maju svoje odzite, oni vedia co ich caka. Mozno preto, ze autorka nema tolko odzite reagovala zbrklo. Preto som jej odporucala vychladnut a ospravednit sa. Pretoze veci sa stali, ona ich nezmeni ale spravat by sa mala ako dospela.
@viestta myslím si, že tak to aj bude. Preto som písala, že jej reakcia nič nevypovedá a jej budúcom postoji voči nim a súrodencovi. Na druhej strane je to práve ona, kto si takú reakciu mohol dovoliť a oni s tým mohli počítať... Snáď raz na to budú obe strany spomínať s úsmevom.
@tiezjedna môj muž mal 45 a ver tomu,že tí nebolo neskoro. Tiež si ho užíva oveľa viac ako prvé dve. Zaujímavé.
@drahomirrra co je nechutne? To, ze v tom veku sulozia?
@bibuskaiba vôbec to neprežívam ani na ňu neútočím.
To skôr ty na mňa.
Jej otec aj s "macochou" sa museli cítiť hrozne, keď im vynadala.
Odkiaľ na to zobrala právo?
Keby to bolo opačne, žeby jej vynadali rodičia, že mala dieťa taká mladá? To by sa jej určite nepáčilo.
Tak si mala zahryznúť do jazyka a byť radšej ticho.
Ja by som už v takom veku dieťa nechcela, ale zase nemám právo vynadať niekomu inému v takejto situácii.
A myslím, že radšej sa obrátia na jej deti, tam snáď budú mať radosť z bábätka.
No autorka, nezavidim ti. Uz len to, ze ma tvoj otec prve dieta so zenou, ktora nie je tvojou matkou, moze byt pocitovo celkom neprijemne, aj ked ma na to, samozrejme pravo. Tiez zit s vedomim, ze okrem vlastneho dietata sa bude od teba ocakavat, ze budes vypomahat s opatrovanim surodenca. To by mi tiez nepadlo dobre, ak by to odo mna niekto automaticky cakal. Postavili ta pred hotovu vec, takze je pochopitelne, ze si mozno tiez zareagovala skratovo, bez toho, aby si mala nejaky cas to vstrebat, zvyknut si na tu predstavu. Je sice pravda, ze tvoj nazor na to, ci budu alebo nebudu mat dieta, nie je podstatny, ale mohli to s tebou aspon pred tym prebrat, trochu ta na to pripravit, ze sa o dieta snazia, nech to nie je taky sok.
Nech uz sa rozhodli akokolvek, vyhrady uz v tejto chvili nie su podstatne. Babo sa narodi a jedinou otazkou ostava, ako sa ty k tomu postavis. To, co povies a urobis, moze zmenit smerovanie a cely vztah, ktory mas s otcom a "macochou", ako ju tu nepekne cely cas titulujes. Mozes si vybrat, ci svojim spravanim sa pokusis zneprijemnit im aj sebe toto obdobie, alebo to vyuzijes ako prilezitost na prehlbenie vztahu s nimi oboma. Na tvojom mieste by som sa snazila povzniest sa nad to a mozno by som sa pokusila aj trochu tesit na prichod noveho clena rodiny a nebrat to dieta ako problem, ale ako dar. Urcite sa vam tak vsetkym ulavi. Drzim palce.
@maciatkolulu ale ja predsa nijako nespochybňujem, že si tie dieťa aj vo vyššom veku človek užíva. Čo iné mu vo finále zostáva, že?😉 Len píšem, že reakcia autorky mi nepríde ani prehnaná ani nevhodná. V danom okamihu proste reagovala prirodzene.
A btw, aj to "užívanie si detí" vo vyššom veku je relatívne. Manžel mojej najlepšej kamarátky mal 47, keď sa im narodila spoločná dcéra. Prvých 5 rokov fungoval super a potom išli akékoľvek fyzické aktivity z jeho strany úplne do hája, a to je bývalý profesionálny plavec, takže kondička skvelá. Sralo ho, že väčšina oteckov detí vo veku jeho dcéry je o 10-15 rokov menej a sú akční, stále niečo s deťmi podnikajú a jednak preto, že proste uprednostňuje svoje pohodlie. Potrebuje mať pokoj. Plus, čo viem, tak najnovšie sa pridali obrovské problémy s chrbátom... Dnes má dievča 12 a keby sme neboli aktívne my, tak by sedela doma a max dvakrát za rok si zaletela k moru, čo je jediná aktivita, na ktorú pantáta počuje.
@jana005 Podla mna adekvatna reakcia, keby to bolo naopak ze jej rodicia vynadaju by stym urcite pocitala .. A nie je napisane ,ze to dietatko raz nebude mat rado..To iste by platilo opacne ,ze rodicia by aj tak lubili vnuca ....Ide o tu prvotnu reakciu ktoru si odsudila a nemala pochopenie pre autorku..
Ale je to tvoj nazor .
@viestta Nie. To, že porodí v 48, a ten úbohý človek aby sa v 20 tke staral o starnúcich a chradnúcich rodičov. Môžu tu ženské vypisovať, aké sú v 40 tke šťabazjne a ako frčia na kolobežkách (vidno, že tu málokto vie čítať s porozumením) ale prírodu neodrbeš. Keď bude mať dieťa 20, mamka bude mať 68!!! A pohliadnuc na bežných dôchodcov tejto krajiny, to bude len o vození k lekárom, o opatrovaní, o pomáhaní, o neustálej službe starnúcim rodičom.
Dobre tu písala @ivka4 myslím, že je dieťa starších rodičov a že to teda nie je až také terno.
Každý vidí len seba, svoje ego, svoje túžby, ja, ja, ja, iba ja a ja a ja. Nikto sa rozumne nezamyslí a nerieši žiadne "ale". To je to nechutné, ten fakt, že v tomto veku už mali mať rozum. Nič iné.
@bibuskaiba áno, nemám pre to pochopenie.
Ty by si si dovolila ako 25 ročná vynadať otcovi a jeho novej žene, že čakajú bábätko?
No ja teda určite nie.
Ja mám 41, fakt si už neviem predstaviť mať dieťa, ale to nič nemení na tom, že niekto to tak chce.
Môj synovec má teraz 1,5 roka, švagriná ho mala v 45, brat je od nej o štyri roky mladší.
Je to naše zlatíčko.
Nedá sa rozmýšľať nad budúcnosťou, nikto nevie, čo ho čaká. Ľudia zomierajú mladí aj starí, treba žiť pre túto chvíľu.
Na jej mieste sa im ospravedlnením, že to bol len prvotný šok. Nech si nepokazia zbytočne vzťahy
Si absolútne nevyspela osoba. Nemáš absolútne ZIADNE PRAVO riešiť život druhého človeka ako si ho zariadi. Oni ti týmto nič nediktuju nijak sa táto v podstate netýka. Názor si si povedať mohla aj slušne,ale napriek všetkému by som sa tešila keď sa malé narodi zdravé. Úprava si v sebe a potom upratuj u druhých.
@anjelicek26 To, čo sa stalo s tvojou kamarátkou a jej manželom ma veľmi zasiahlo. Dúfam, že ich dieťatko má rodinu, ktorá mu vynahradí aspoň z časti ich lásku...❤️
Ale autorka, nech macocha napise na kona. Tu sa jej vzdy dostane pochopenia, tu maju Moniku Benovu za vzor, aj 53 je nic na porod. Sky is the limit (alebo darovane oocyty).
Svet sa na prdel obracia.
Vynadat rodicovi je úplne mimo. Pogratulovať, popriat pevné zdravie a prisľúbiť pomoc, ak budem môcť.
Nechapem ako sa moze schvalovat mat dieta v takom veku... To dieta az raz bude mat deticky zalozi si rodinu , bude uz bez rodicov , dost v mladom veku.
Pride o tu radost, zazitky trvait cas spolocne zo svojou rodinou a z rodicmi..
No čo už... Musíš to len prijat. Ale nemajú rozum v tých rokoch 🤦
@bibuskaiba Ale prosím ťa, čo tam po decku, tu ide o túžby rodičov a vyslovene iba rodičov, veď stačí čítať komentáre. Starí si želajú decko, tak bude decko v 50tke a čo, čo tam po decku potom,....😀
@bibuskaiba ale autorka nemá čo schvaľovať či neschvalovat dieta svojim rodičom. Ona môže schvaľovať/ neschvalovať dieťa jedine svojmu manželovi, partnerovi, pripadne svojmu neplnoletemu či nesamostatnemu dieťaťu.
Ona môže rozhodnutie rodiča maximálne rešpektovať.
Tie ktoré tu hejtuteje autorku, že je taka alebo taka. Vy si musite uvedomiť, že sa jej to týka a veľmi. Nakoľko už jej otec naznačil, že veď ked bude treba tak pomôže a na druhej strane ak sa otcovi niečo stane alebo macoche, tak čo si myslíte, kto bude mať na starosti to dieťa??? Okrem toho nemalo by to byť naopak, že ten dedo si bude brávať sem ta vnúča a venovať sa jemu?! Netreba sa pozerať na Beňovú alebo neviem koho verejne známeho, ktoré majú výrazne mladších partnerov, čiže jeden z nich vládze a na druhej strane majú toľko peňazí, majú upravovačky, opatrovateľky, lekárov po ruke. Ja som rodila staršia a moje známe tiež a v rodine dokonca 40 rocna. A všetky potvrdzujeme, že to bolo neskoro a už sme tolko nevládali, lebo sme chceli deťom dopriať všetko aby vedeli bikovať, plávať, korčulovať na kolieskových, korčuľovať na lade, lyžovať. Vobec si neviem predstaviť, že by som všetky tie sporty učila ako 52 ročná, už som mala dosť ako 40 ročná a držať to tempo s detmi. A to som mala stastie od Boha, že sa mi narodilo zdravé dieťa psychicky a fyzicky. Čiže to ich rozhodnutie sa týka aj autorky a celej rodiny, má právo byť sklamaná a mať aj obavy. To ako si potom nastaví hranice, bude len nej. Ale ak by mi otec hneď oznamoval, že ved mam budes pomáhať, tak by som sa iba zasmiala.
@betulinka1 jediná asi ktorá presne pochopila co som myslela .. ďakujem..❤️❤️❤️.
chapem tvoje pocity, bohuzial je to ich rozhodnutie, podla mna to ani neplanovali a stalo sa (znama mi podobny pribeh rozpravala, a smiala sa, ze poctivo 2x denne kontroluje ci si dala antikoncepciu odvtedy, lebo uplne dostala "paniku"ked sa toto stalo jednemu paru, ktory pozna a ostali v soku ale teda rozhodli sa, ze ked sa podarilo, aj napriek veku, tak uz si babo nechaju). Porpavde ja by som tiez neskakala 20metrov, pamatam sa ked si otec dosikoval frajerocku v mojom veku, ked som mala 21-22r (?) (moj otec mal o 20 viac, vtedy to bolo medzi jeho kamosmi a rozvedenymi atd in mlade zaby nahanat) a penila som o sto dvesto... nastastie ho to aj bez mojho vybuchu preslo a nasiel si zenu v jeho veku
Urcite to nestoji za nejake nezhody v rodine, predychaj to, zmieris sa s tym, ked tento hnev prejde a otcovi sa ospravedln, ze si vybuchla, lebo ta to sokovalo, necakala si to... Neboj vsetko bude ok 🙂)
@kristinka92 v com si to citila?

@mk1111111111 hovorí sa tomu súdnosť. To je tá hranica.
@viestta je veľa vecí, ktoré nám telo dovolí, ale to neznamená, že ich budeme robiť. Primárne ale môj komentár smeroval k tomu, že naozaj nechápem, ako niekto v ich veku očakáva aplaus za oznámenie tehotenstva. Autorka reagovala ako reagovala. To ale neznamená, že nebude mať radosť z ich prírastku alebo že by súrodenca zavrhla...