Moja mama - odporca mnohodetných rodín
ahojte. musim sa vam vyrozprávať, neviem, čo s mojou budúcnosťou, ako sa rozhodnúť, aby som niekedy nelutovala moje rozhodnutie. S manželom sme vždy chceli mať veľkú rodinu. najskôr sme sa zastavili na čísle 2,vratila som sa do prace. Boli problémy v manzelskom vzťahu, ktoré vnímala aj moja mama, ale moja túžba po deťoch bola silnejšia, tak som to po rokoch riskla, že sa niečo zmení, keď do našej rodiny pribudne dieta a veru veľmi to nášmu vzťahu pomohlo. a momentálne sme s manželom v situácii, že uvažujeme o piatom. este sa zmesti do bytu a ešte to stíham do 40tky🙂. Jedine, co mi v tomto rozhodnutí bráni, je moja mama. Odjakživa odsudzovali rodiny s veľa detmi, dožila sa však toho, že aj jej dcéra má veľa deti😆,. lenže tie urážky, to jej sklamanie zo mna, prebdene noci kvoli mne, plac... ach, je to proste povaha. ze som ako ciganka, darebna ist robiť, a ze vôbec mat deti s takým muzom, a ze budu z nich chudáka, a ze sa za mna hanbi. a nikomu sa neprizna ze mam štyri. ze som nemoderna žena, ovesana deťmi a načo som študovala. proste množstvo boľavý h slov a doteraz sa každá naša téma zvrtne, že mám veľa detí a načo... ako by ste sa rozhodli vy na mojom mieste? ist si svoje a ublížiť tým mame? alebbrat v tomto aj na nu ohľad? vdaka
@zazvorka87 tak tehotenstva mam aj ja ťažké v tom, že mám silné nevolnosti až do samého konca a potom tým vyvolané depresie, ale viem, že to má koniec a výsledok stojí za to, tak vždy nejako vydrzim
@number19
Doba bola nepokojná vždy, ide len o to, kde človek žije. My v Európe máme luxus pokoja už sakra dlhú dobu. Ale keby žiješ napríklad v Afrike, na Blízkom východe, Južnej Amerike tak to vnímaš inak. Sýria, Afganistan … to isté. Áno, je pandémia, ale pandémie boli vždy, ale neboli lekári, poznatky a ani nemocnice zďaleka na takej úrovni ako teraz. Dnes máme informácie, čo je výhoda aj nevýhoda zároveň a sociálne siete, tiež výhoda a zároveň nevýhoda. Deti sa rodili počas hladomorov, počas vojen … proste vždy.
@lujza123 raz to je dôvod manželstvo, potom existenčné veci, potom môj vek, stale nieco. ona bola vždy sama obava, ani neviem, či vôbec niekedy bola bez problému a šťastná. ja mam zázemie, akú takú kariéru, peniaze, šikovné deti, ale som jej problém, lebo ich mam veľa a podla nej tým trpím, lebo nič iné nerobím, len okolo deti chodim. pripútana k mužovi kt tiež není podľa jej predstav. nechape, že mňa práve napĺňa ta starostlivosť, ja sa nezastaví cely deň ale vtedy som spokojna. ju to vzdy skôr zatazovalo. sestra ma 1,nemanzelske,financne taha takmer všetko sama, nema vlastne bývanie, neustále jej mama musí pomáhať, ci uz strazit, varit... ale to je ok.,lebo ešte spadá do jej predstav co sa tyka počtu detí. dokonca plánuje druhé, a stále je to ok:(
@beata_k sama. muz. mama do 20tt nevedela ze som bola tehotná. som nevedela ako jej povedať. aj keď sa maly narodil, mala som zapal prsnika, vysoke horúčky a žiadna pomoc, len veta"mala si aj s týmto ratat"
@uradnikova neboj sa raz jej detičky budu dobre, pride čas
@uradnikova tak si už dosť "veľká", aby Ťa zaujímal názor maminy.Je to tvoja vec, keď vieš, že ich užívate a si rada mamou vôbec sa tým nezaoberaj.Ak máš dobrý zdr.stav prečo nie?
@roobett 😆
@beata_k to je otázka... mama by sa zjancila. mam sestru a svagrinu.. asi ani nie:(
@uradnikova my mame 5 deti. Svokor razi nazor, ze co sa tyka deti, tak jedno je malo a dve moc. Nikdy ale nic nekomentoval. Len si myslel svoje. Svokra sa, zial nedozila piateho, zomrela, ked som cakala 4. Moji rodicia su zlati. Vravia, ze sami lutuju, ze bemali viac(boki sme traja a 4. zomrela). Mat viac deti je fajn. Ale aj financne dost narocne. Kym su deti male, tak sa sa to v pohode da. Horsie je to so starsimi. Napriklad dve starsie mame gymplacky. pride september- baaac kazda do skoly po 350€. Plus samozrejme cez leto vybava-zosity, taska, pomocky. Potom pride oktober a s tym, ze juchuuu, ideme do Francuzska so spoluziakmi. Baaaac 500€. Jasne, ze potrebuju kazda notebook (kazda svoj, lebo online vyucovanie +projekty a pod.), mobil, oblecenie. Vreckove maju male (20€/mes.), cestovne, stravne. Takze na velku stredoskolacku, ktora nechodi nijak extra vymodnena, ziadne kadernicky, kozmeticky ako ich spoluziacky, tak treba ratat min. 200€/mes. My sme financne celkom fajn zabezpeceni, obaja dobre zarabame, mame stabilne prace, ale aj tak. Male deti su malina-pohoda. A to este nechodia na vysku. To predpokladam, ze sa este vydavky znasobia. No.. to bola odpoved uplne odveci. Ja len, ze ak len trochu vshas, ci ist alebo neist do piateho dietata, tak to, co si o tom mysli mama, to ti moze byt fakt uplne fuk. Skor by som zvazila ine. U nas, ked sme uvazovali o piatom, tak sme si vsetci doma spolu sadli a povedali sme si, co to pre koho bude znamenat a platila jednoznacne pravidlo, ze ak by bol co len jeden proti, tak by sme do toho nesli. Lebo vnimat surodenca ako narusitela, a toho, kto zobral komfort, cas, moznosti, materialno, pozornost... to vidim ako problem. Treba sa skor pytat manzela a surodencov, nie co si o tom mysli mama. Ta s tym fakt nic nema. Ona o nic nepride. Tvoje ostatne deti a vy dvaja ano.
@uradnikova nuž ono je to také vzájomne nechapanie si myslím. Ona nechápe teba, ty nechápeš ju, proste mate rozdielne nazory na život, rozdielne hodnoty.
Dôležité je aby ste si to prestali navzajom jedna druhej vyčítať. To co si ona myslí nezmeníš, môžeš ju skôr vždy keď začne frflat na deti poprosiť aby si ten názor nechala pre seba, že ťa to zranuje a nechceš sa o tom hádať.
Mat ci nemať 5 té dieťa je čisto vec teba, tvojho muža a tvojich deti. Nikoho iného. Súhlas ostatných naozaj nepotrebuješ.
Ináč ja tvoju mamu úplne chápem, tiež by som bola smutná keby chce mat moja dcéra 5 deti a byť ženou v domacnosti. Proste človek si to dieťa piple odmalička, platí mu krúžky, školy, je hrdý na to aké je úspešne a ono sa zrazu stopne a zakonzervuje na 20 rokov.. No ja niesom moc mamickovsky typ takže pre mňa je to celkom desivá predstava, no a pre ženu co ma zmysel života v deťoch sú zas desive moje názory...
,
Ale to je úplne jedno kto ma aky názor, v živote je dolezite ci je daný človek skutočne šťastný a nie to co si kto myslí. Netráp sa s názorom tvojej mamy, odpusť jej ze je aká je. Myslím ze ta ma rada a chce ti to co si ona myslí že je dobré
. Veľakrát su deti úplne opačne ako ich rodica a možno raz keď budu tvoje deti dospelé niektoré z nich bude totálne proti detom a ty budeš tiež v pozícii ako tvoja mama nechápavo krútiť nad ním hlavou.
@uradnikova ináč moji rodicia zas nedokazu pochopiť ze mam len jedno dieta. Hlavne moja mama z toho robí hotovú tragédiu že mám jedináčku a nedokáže pochopiť ako môžem byť s tým šťastná. Už mi tiež povedala všeličo, koľko krát aj nepekne, ale tak jedným uchom dnu, druhým von, nemôžem mat/nemať dieťa len koli tomu ze moja mama si myslí že by som mala
@lujza123 veľmi dobre si to napísala a máš absolútnu pravdu. ja a mama mame totálne odlišný pohľad na život. keď som žila s našimi, bola som uplne iná ako oni a ich životný štýl. u nas žiadny športovec, ja sportom uplne žijem, u nás nikto do kostola nechodil, iba ja. mama total čistotna, ja total bordelar, nikam sme nechodili, lebo sa stále šetrilo, ja teraz s rodinou najviac míňame na zážitky a aktivity. ja som vždy obdivovala veľké rodiny, ona odsudzovali. a mala samozrejme predstavu, že budem zarábať a šetriť ako ona, aby bolo na účte a pritom život by utekaaal. ja som pracovala počas vysokej školy, potom 5 rokov po prvých dvoch detoch a samozrejme pracovať ešte budem. myslím, že v tomto mi nič neujde, kým pôjdem do dôchodku, je ešte ďaleko. piate dieta je otázka +- troch rokov co sa tyka môjho pracovného života. a keďže nám stačí príjem manžela, radsej by som si užila deti najdlhšie ako sa dá.
@lujza123 a ešte sa smejem, lebo naozaj, keď si už teraz vezmem mojich velkacov, syn a šport, to nejde do seba, všade najhorší, on by len šach hral, co nepochopím, ako môže pri tom relaxovať, keď musí toľko rozmýšľať. tiež rad číta, co ja som mavala za trest. a dcera? ta mi uz teraz povie, "ja budem mat maximálne deti dve" 😆
V tomto prípade si chod za svojím. Máš nádherné deti. A vidno že sú pre teba všetkým. Mne stačia dve ,na viac nemám odvahu🤦mám neskutočný strach z pôrodu a z bolesti tak som rada že som vydržala aspoň tie dva. Inak by som brala aj tri či štyri. Fandím ti a drž sa😘
@kamatopo to u mňa rieši epidural😆. prvé dve bez a ako vravíš, katastrofa. v tomto som velka padavka veru
@uradnikova mila autorka rodičov si treba vážiť ved ich mame iba jednich. Mozno treba mame povedat ze penuaze, sperky a zlato si na druhy svet nevezme. Treba je mozno povedať ze dieťa je bozi dar a ona ich nevychovava ani ich nezivi ze to robíte ty a manzel. Dalsia vec je ze aspoň ti tvoje deti budu zarábať na dôchodok a urcite bude šťastná ked mozno tie najmenšie jej rad podá pohar vody ked bude na tom zle. Určite sa nenechaj mamou odradiť od ďalšieho dieťaťa ak ho chcete s manželom a určite mas v okolí ďalšiu rodinu a známych ktory vam budu oporou ked ta mama odsudzuje a dava ti to vyzrat ze mas teraz 4deti a chceš este jedno.
Držím ti palce nech sa rozhodneš akokoľvek ci pre dalsie dieťa alebo nie a určite ked to prehodnotite ze ďalšie dieta nie tak to určite nerob pre nazor tvojej mami ale ze vy dvaja z manželom ste zmenili názor
@uradnikova Prečo prihliadaš na mamu, že jej tým ublížiš? Mama ti neublížila tými debilnými rečami? Kokos, to je matka roka. Ak si s manželom už naozaj v pohode a nemáte nejaké zásadné problémy, všetky detičky uživíte a o nič neukrátite, tak prečo nie? 🙂 Kukala som tvoj profil. Máš krásne deti, ty si krásna, vyzeráte všetci spokojní. Proste podarená rodina... len "babka" je nepodarená 😀
Vobec nerozumiem, preco vobec riesis taku vec, ako dalsie dieta, s mamou, hlavne ak vies, aka je. Pre mna je toto vysostne vec medzi partnermi a nikym inym. Inak, mas krasne deticky 🙂
@danieladeley neriešim. zatiaľ ani netuší co ma zase napadlo😆. a ďakujem za pochvalu
@uradnikova no toto keby mi mama povedala,uz ma neuvidi a deti tiez nie. A just by som si urobila 5te kedze chcem mat velku rodinu a byt stastna...
@uradnikova pozri. Tvoja mama je tvoja mama. Boji sa o teba a ako každá mama chce pre svoje dieťa len to najlepšie. Aj keď to.zrejme nevie odkomunikovat...
Porozprávať sa s ňou treba.
Počet detí je vaša vec.
@lilope my keď sme psa kupovali, dostali sme k nemu "štartovací balicek" (granule). tak som si tou správou o štartovacom byte na to spomenula😆
@beata_k no veď to ma napadlo keď sa mužovi niečo stane bude musieť pomáhať babka a preto babke svieti kontrolka.
@jankalukasova tak pravdivé zhrnutie, ako ľudia hodnotia počet detí som už dávno nečítala. 🙂

@uradnikova možno ma tvoja mama pocit ze vám manželstvo moc neklape a bojí sa o teba. Vieš žena s toľkými deťmi je závislá na manželovi a ak sa ten na ňu vykasle/nepekne sa správa tak je ona potom pekne v prdeli s prepáčením. Slobodná matka s jedným deckom to ma ťažké, s 5 timi nemožné. Ostáva jej len potichu trpieť v zlom vzrahu