Moja svokra si nikdy neumýva ruky
Rodicov nemam poblizku, tak som velakrat odkazana na pomoc mojej svokry. Mne by to az tak nevadilo, lebo svokra je v podstate dobry clovek a pomaha nam ako sa da, ja si ju vazim... Ale co sa mi na nej nepaci a zaraza ma je to, ze neudrzuje dostatocnu osobnu hygienu. A to je upratovacka v nemocnici. Ona si skoro vobec neumyva zuby, stale jej smrdi z ust a NIKDY si neumyva ruky. Ruky si umyje iba vtedy, ked ide do sprchy a to je tak raz za tri dni, aj to neumyselne, lebo ruky sa v sprche aj tak umyju, ci to chce alebo nie. Preco mi to vadi? Lebo mam male dieta a dalsie sa narodi kazdym dnom a budem potrebovat jej pomoc. Ona ma este k tomu taky hnusny zvyk, ze skoro nikdy nepouziva pribor, ked krmi maleho, a maleho krmi spinavymi rukami. Alebo minule prisla z nakupu zo supermarketu, ved tam chyta kosiky, peniaze, klucky atd a hned ako prisla domov, tak odhodila nakup a so spinavymi rukami zacala cistit zeleninu, krajat chcleba a varit. Ked si predstavim kolko chorob sa prenasa spinavymi rukami - zltacka, angina, chripka, streptokoky atd..., tak sa mi az to jedlo, co vari nechce jest. Alebo pracuje cely den v nemocnici(!!!!!!!!), po sichte pride ku nam na navstevu a uz ju vidim ako vybera ovocie z kabelky, vysucha ho do neumytych ruk a podava ho jest malemu. Uz som jej to STOKRAT taktne povedala, ze si asi zabudla umyt ruky a ona ze nie, ze ruky ma ciste. Mne je to uz trapne poucat dospelu zenu, ako si ma umyvat ruky hned ako pride domov, alebo nekrmit maleho rukami, ale priborom, lebo toto je zakladna hygiena kazdeho cloveka, ved to uz vedia aj male deti. Povedala som jej to uz nespocetne krat, tak raz sa aj urazila. Ale ked mne je zle z toho, ze robi v nemocnici, kde su kadejake choroby a epidemie a neunuva sa ani umyt ruky, ked pride k nam a hned zacina krmit maleho rukami a nie priborom. Ja sa potom bojim, aby maly nedostal nejaku chorobu.Mne sa to zda byt maximalne hlupe. Ale ked jej nieco poviete, tak sa urazi a nepride sem aj tyzden a my jej pomoc potrebujeme. Manzel jej to tiez povedal, ale nic, akoby hrach na stenu hadzal... Co robit, jak ju prinutit k tejto zakladnej hygiene uz len kvoli detom?
Je jedno prislovie ,či poredkadlo "čistota pol života, špina je cely" takže. Myslim, že to s tou čistotou poriadne prehanaš. Ked som videla názov prispevku tak som si hned pomyslela, aha asi nemam len ja svokru taku, ale myslela som na ine neumyvanie ruk.Takže Tvoja svokra je v podstate normalan a zapada do radu všetkýh dnešných 50-80-ročných starých rodičov. Ja si myslim, že tým ,že by som si mala denne x-rat umyvať ruky tak prave týmto si zabezpečujem dokonalu cestu k chorobwe, pretože moje ruky a telo vobec nebude imunne voči bakteriam. Pamatam si z detstva oje dve sestrnice, byvali v bytovke, teta bola na novorodeneckom ,pripravovala tam detom flaše a pod. veci, ujo robil kdesi v podniku. Obaja, hlavne ujo boli prehnane čistotní, k čomu viedli aj svoje dcery. ked sme tam prišli byt vonal, ako keby v nom nikto nebyval. Nikde prach, žiadna špinka, všetko vyluxovane. x -krat denne vysavali ,sedelo sa len v kuchyni, jedlo len v kuchyni za stolom, do ostatných izieb bol vstup zakazany. My sme boli doma v dome zvyknute behať hore dole, vonku, s mačkou, psom, prasiatka, sliepky, jedli sme to čo vyrastlo v zahradke, často bez umyvania, nepamatam si, aby som si zakaždým ,ked som prišla odniekial musela umyvať ruky, hoci sme boli čistotní. A my sme neboli vobec hcore, 5-6 krat do roka, zato sesternice marodovali o dušu. Dodnes maju stale zdravotne problemy, nemožem povedať na nich jedno zle slovo, lebo su inak super ludia, ale toto bolo prehnane a poškodili sami sebe. Ani ja doma neumyvam zakaždym ruky, ked vyjddem von na dvor. Ja si umyvam vždy ruky ked hladkam psa alebo mačku, niekto to nerobi vobec a dokonca s nimi aj spava, čo mne je proti srsti. Alôe... tolerujem. To, že svokra robi v nemocnici a može doniesť bacili, ano ,ale tie nedonesie určite ,len tým ,že si neumyje ruky, može Vas nakaziť aj obyčajným kýchnutím. XCelkove sa dnes až prilišna doraznosť dava na hygienu, čo si myslim, je viac škodlive ako osožne Potom sa čudujeme, že naše deti nemaju žiadnu imunitu, ani odolnosť. Vidim to na mojej malej, doteraz nebola chora len asi 2x a to ma 3,5 roka. Byvame na dedine v dome, denne bola vonku s mačkami, psikmi, pri zajacoch, ked jedla rožok, tak s nimi, vycikala sa vonku ,umyla ruky s hadicopu na vodu a šla. Hrala sa v piesku a poviem Ti, kedže ja som bola v praci a bola so svokrou, tak o hygiene ani reči. Moja svokra je totiž iný level ,ako tTvoja, ale to ani nejdem pisať. Je taka aka je naučena cely život, ja som ju nedokazala za tých 25 rokov zmeniť, a ani už nebudem. ALe chclea som na porovnanie s chlapčekom ,čo chodi k nám na navštevu z Košic z bytovky. Chory bol stale, lebo bol jak v bavlne, žiadne špinave tričko, hned sap rezliekal, žiadne zvioeratko božechran pohladkať u nás, lebo by si sa nakazil, minule moja mla kraťasy, tričko, trocha zafukal vietor, on už v rolaku ,pančucha a ani nejdem pisať. Moja je červena v tvaričke ako ružička, on je zelany ,bez farby. ale ruky mu umyvaju aj 30x denne,.
@libka1 to je super a čistá pravda 😀 Inak strach má hrozne velké oči. Napríklad minule som bola u kamarátky, maju tam na dvore taký schod. Teraz ked som ho videla tak sa mi vôbec nezdal taký ceľký, ako ked som ta bola, ked bol ešte prvorodený malý a prišiel na okraj toho schoda. Vtedy tep 300, smrť v očiach, letela som k nemu, lebo keby odtial spadol, tak by sa určite zabil... Alle doteraz si na to pamätám, aj to, aký som ten schod videla obrovský. Fakt psychika dokáže riadne zmiasť aj samotné zmysly 😀
Myslim, ze umyvat si ruky po zachode a ked pridem zvonku je zakladna vec a nie nejaky nadstandard, ono ani obycajnym mydlom sa neumyju vsetky bacily, antibakterialne mydla mi pripadaju na bezne umyvanie zbytocne - ale vhodne v praci pre zamestnancov v zdravotnickych zariadeniach 🙂 . Moja svokra ma tiez VS, ale je taka setrna, ze setri aj vodou a je to aj citit a mne je z toho zle. Ale pomaha mi s detmi, ale babatka by som jej nenechala v ziadnom pripade. Svokre by som na Tvojom mieste opakovala stale dokola, ze cu si uz umyla ruky.
@betunka39 Trosku to priklaslujes. neexistuje BUD ALEBO. Prehnane cistotni ludia uz nezanamena, ze su automaticky nachylni na choroby a spinavci tiez neznamena, ze maju uzasnu imunitu. Treba najst zlatu strednu cestu, o takej, o ktorej pisem ja. Pre mna teda normalne nieje, aby si niekto neumyl ruky 3 dni a s takymi rukami zacat varit. To ze tvoja mala je doteraz v tvari ako ruzicka este neznamena, ze zajtra sa nemusi nakazit toxoplazmozou - (mimochodom toto ochorenie z maciek sa moze prejavit ako obycajne prechladnutie, prejst potichu a tvoja dcera uz v zivote nemusi mat deti) Je dobre jest rohlik pri mackach, ktore su zaockovane, nie pri tych, ktore zeru zdochnute potkany, ako to uz na dedinach byva. Zltackou sa nakazit prve roky nemusi, az jedneho dna proste to chyti, tak vam uz ani imunita zo spiny nepomoze. Je to risk, co robis a ja stale hovorim, lepsia prevencia ako liecba. Ani ja niesom prehnane cistotna, ale uvedomujem si mozne nastrahy. Treba byt aj zodpovedny.
@kyttykat Jediné čo ti môžem poradiť, tak ako som písala aj oškvarke, keď všetky bežné upozornenia zlyhávajú, musíš pristúpiť spolu s manželom k veľmi vážnemu rozhovoru so svokrou. Je to veľmi háklivé, takže si spolu s manželom sadnite a premyslite si ako budete postupovať. Treba vybrať vhodnú dobu, napr. keď bude dieťa spať a pozvať svokru na návštevu. Neviem č si už dohodnutá so svokrou čo sa týka opatrovania a ako to bude presne prebiehať čo sa týka stravy atď. Rozhovor začnite tým, že by ste radi spolu dobre vychádzali, oceňte a vymenujte všetky jej pozitíva, preberte váš vzťah, keď ju máš rada, povedz jej to, tak isto jej prínos pre deti ale.... ne záver sa musíš porozprávať o veciach čo ťa veľmi trápia, na rovinu ju požiadať aby rešpektovala túto vašu požiadavku čo sa týka umývania rúk, proste jej aj prakticky vysvetliť, aké dopady to môže mať na deti. Veľa šťastia.
@vejula to netvrdim, ale prist z vonku = umyt si ruky, ist z wc = umyt si ruky, prist z nemocnice/mhd = umyt si ruky - mydlom, staci obycajne, ale poriadne, nie ze oplachnut vlaznou vodou a koniec.... a toboz ked idem chytat novorodenca....
mam znamu, kucharka, ta si ruky po wc neumyva nikdy a to robi v skolskej jedalni - proste pre mna amen tma....
@darina1952 ináč ju nepustí k deťom? Veď ona potrebuje svokru, nie svokra ju.
Ty si chora? Alebo máš nejaký zdravot.hendikep keď potrebujes k detom ďalšiu osobu???
Ja sa tu nechcem zástavať zakladateľky, ale ste niektoré totálne mimo! Len rýpať a rýpať. Ja mám dojem, že zakladateľka píše o základnej hygiene! Keď sa príde z von, po robote, pred jedlom, záchod, peniaze. Toto mňa mama učila od malička. A ja som na príklad sedant doma. A absolútne nebývam chorá! Nemám absolútne dojem, že by to zakladateľka preháňala. Kedysi bol aj svet čistejší. Chodíte busmy niektoré? Ja aj metrom neraz vidím bezdomovca, ako si vysmrka ruku a chytí sa za rúru!! Sorry, ale niektoré by si potom chytili rožok do tej ruky veď čo imunita sa postará?? Nie raz som videla asocialov, feťakov, v bratislave v buse napríklad je to katastrofálne! Kedysi boli aj ľudia čistejší a tie baktérie nevadili ale teraz? Veď je niektoré výrazy ani nepoznám čo toľko nových chorôb atď. Všade pes, hovna, no špina a pokus áno aj títo imigranti. Fakt niektoré nechápem!
@kyttykat ja žijem už 42 rokov, moj manžel 48 rokov a neviem o tom ,aby sme mali žltačku ,ani toxoplazmozu,kedže mám 5 deti. Zato sestrenica, o tej čo som pisala chytila toxoplazmozu ,paradoxne od našej mačky s ktoru sme sa spolu hrali.Aj staršie deti sa takto hravali a su tu. Syn dokonca liezol do budy k našmu psovi ,jedol s mačkou , ale tiež mu nič nebolo. Porovnaj si deti z bytov a mesta s deťmi z dedin, tých ktorí žiju v domoch v prirode. Ktore su častejšie chore.? Ja som tiež za čistotu, ale v rozmnej miere nie zachadzať do extremu. Ako vieš,že si svokra nikdy neumyva ruky ? byva s Vami, Ja byvam s mojimi svokrovcami a možem Ti povedať, že svokra robila 30 rokov v stjniach pri bykoch, kde travila cele dni a keže tým smradom napachla ,čistota u nej bolo niečo nove. Ked osm k nim prišla som sa zhrozila. Niečo sa naučila, lebo musela, niečo jej z jej zlozvykov ostalo, ale čo ju ja poznam je zdrava ako repa, okrem cukrovky a tlaku. Nikdy okrem. porodu nebola pri gynekologovi a pri obvodnom bola len ked mala zlomenu nohu a asi 3x mala chripku. O tom to cele je. Ano ,aj ja dodržujem určite hygienicke navyky, ale určite si nebudem umyvať paradajku z vlastnej zahradky, alebo nemam problem zjesť mrkvu priamo vytiahnutu z pody, ošuchanu do teplakov, tak akosom to robila v detstve. A určite nebudem umyvať ruky zakaždým ,ked pojdem von. A inak najviac toxoplazmozy roznašaju bytoví zajkovia, nie mačky.
@marce63 to nemôžeš myslieť vážne! Na základe čoho by mohol rodinný príslušník vznášať požiadavky na iného rodinného príslušníka? To už nikomu nič nehovorí elementárna úcta k človeku? Tí dvaja nie sú jej zamestnávatelia, aby mohli vyslovovať svoje požiadavky. Mimochodom, nevesta nemôže mať prehľad o tom, koľkokrát si tá žena umyla za deň ruky. Vie len to, že si ich neumýva keď príde k nim. Možno si ich umyla pred odchodom z práce??
@sono2 volakedy boli ludia čistotnejši? Dovol aby som sa zasmiala, nikdy ludia neboli tak zaťažení na čistotu ,ako dnes. nepamatam si aby sa podlaha zmyvala 3x na den, alebo sa kupelna luxovala po každom použiti, pretože poniekrotí ani kupelnu nemali a umyvali sa len v korytach, alebo v lavoroch. Stači si pozrieť Farmu, tak kedysi žili ludia, aj ja si umyvam ruky, ked idem jesť, alebo ked idem od nejakej roboty, ale uriče si ich neumyvam zakaždým ,ked chytnem klučku na dverach.a nemam pocit, aby som bola špinava ja ,alebo moaj rodina. Mame čistu domacnosť, všetci vieme,kedy mame ruky umyvať, ale nie do extremu. Ja som cestovala autbusom denne, aj moje deti chodia a cestujeu s romami takže viem ,čo je hygiena a čo nei.
@jasminet ja chapem, tiež si umývam z obchodu ruky, ale, ked si to tak do dôsledku zobereš, ako si písala tu pani, čo si videla, tak tá trebárs mohla chytiť a pustiť rožok, ktorý si si potom kupila ty. Mohla chytiť tyčku v autobuse, ktoru nasledne chytí tvoje dieťa a potom papa dalej piškotku, mohla chytiť umelohmotnu flašu v obcohde, z ktorej potom pije tvoje dieťa... PRoste keby sme sa tak mali zamýšlať nad všetkým do dôsledku, tak by sme ani nemohli žiť, alebo jedine mať vo vrecku to suche mydlo či ako sa to vola a každých 10 minut utierať, plus umývať obal každej jednej potraviny, ktoru kupiš, lebo hocičo z toho mohla pred tým ako si to kupila chytiť ta slečna čo si videla v meste. Niektorí ludia skutočne takto uvažuju, väčšinou je im diagnostikované OCD a život maju velmi náročný (napr. taký Monk 😀 )
To ako ani po hajzli, ked je na velkej potrebe si neumyje ruky?? 😝 😝 😝
Ja teda nie som nejaky prehnany Monk na cistotu, nestriekam vsetko savom, ani nedrhnem kazdu hracku po dotyku dietata. zijeme na dedine, deti sa hraju vonku, mozu sa aj uspinit, aj pojedia neumyte ovocie.. ale zakladnu hygienu dodrziavame, pred jedlom si umyvame ruky, takisto po prichode domov z obchodu, skoly skolky. Detto po zachode. Tiez ked sa hraju so zvieratami a za tym chcu jest.. Myslim ze ta zakladna hygiena je minimalny standart ,co je potrebny uz aj z ohladu na okolie. Tiez si myslim ze ruky treba umyt po prichode domov pred tym ako idem varit ci chytat stravu. Vsak je to len par minut, zvyk ktory zanecha dobry pocit. Dokonca aj keby z tych svokrinych spinavych ruk nikto nikdy chory nebol... predstava kde vsade tie ruky mala a za tym krmit rukami dieta. aj mne by to vadilo..
Jo a z tej nasej "prehnanej" cistoty su deti zdrave, dokopy brali 4x atb a to vsetky styri spolu 😉 😉
Svokre by som to vysvetlila ako radili baby...nie v style idem ta poucit ako male decko , ci si si nezabudla umyt ruky, 🙄 🙄 to je jasne ze ju to zahanbi a bude sa to snazit ignorovat a robit to po svojom...ale ako spominali bud cez dieta, ze maly s nou pojde a budu sa s babkou umyvat...akoze "babka pomozte mi s malym, s vami skor pojde umyt si rucky, babka je babka, na vas da ked mu ukazete".
Že preháňa??? Ako mňa by to vytacalo až až... Ja som tiez mala problém s tým, že svokor chytal malú zasmradenymi cigaretovymi rukami alebo na ňu dýchal cigaretovym dychom. Stačilo x krát upozorniť, odo mňa, od mm, aj svokra sa pridala a je po probléme.
Ja by som sa odbiť s tým, že však sú čisté, nenechala. Jednoducho by som ju požiadala o umytie a keby nechápala, tak by som jej vysvetlila že prečo to od nej chceš.
Je naozaj smutné, že v takom veku nevie čo sa má.
Však už male deti v škôlke sa učia, že napr pred jedenim si majú umyť ruky...
@vejula ja ani moje deti ocd nemame, zijeme si svoj stastny zivot bez akychkolvek obsesii, ale proste zakladna hygiena je zakladna hygiena - teda ale sa priznam, ze doma som sa drhla riadne ked som tu hnusobu videla vonku 😀 a myslim, ze kazdy normalne hygienicky fungujuci clovek tiez 😉
a preco si na nu odkazana? Dve deti zvladnes normalne, ci? Nepotrebujes, aby ti nejak casto chodila k detom. Ja by som jej to povedala asi raznejsie, ak by to uz teda muselo byt. Aj za cenu, ze sa teda urazi. A co tvoj muz? Ten nic k tomu?
@kyttykat no buď si sama obstaráš deti alebo kusneš do jazyka a vydržíš, že si ruky neumýva. Nemôžeš zmeniť niečo, čo už tak funguje roky.
Mne príde divnejšie tvoj postoj ako tie ruky. Ako môžeš nechať novorodenca u svokry a byť na ňu odkázaná. Prepáč, ale fakt nechápem. Píšeš tu o niekom, koho pomoc je pre teba nevyhnutná.
Alebo si nájdi čistotnú opatrovateľku a bude všetko na poriadku
@kyttykat fuha.. citam len 1 prispevok, ale ja by som jej veru povedala, ze ked je u vas, prajes si , aby si ruky umyvala hned po prichode domov a tiez sa kazdy den osprchovala....
Nie som zastanca sterility pri babatku, ale co je vela , to je moc.. ako prve , ked pridem domov si umyvam ruky...
Je to sice neprijemne, ale keby vidim, to co ty, tak veru poviem... nech sa urazi, alebo nie.... mozno sa aj urazi, ale potom sa mozno zamysli.. povedz jej to kludne a nenechaj sa zahnať do kuta.... povedz jej, ze si velmi vazis a aj potrebujes jej pomoc, ale ze proste toto ti velmi vadi a chces , aby bol pokoj v rodine a nechces to v sebe viacej dusit. hotovo.
a ked to nepomoze, nech sa s nou porozprava manzel, on ako syn si to moze dovolit povedať DORAZNEJSIE.
@winonajedna To si ako dovolujes ma takto ponizovat?
@lauricka Ale ano dve deti by som zvladla, neboj sa, ale bohuzial musim ist naspat do prace po styroch mesiacoch, preco, to ti vysvetlovat nemusim a moj muz robi tiez. Nie kazda matka ma tu sancu sediet doma s detmi, bohuzial.
nechápem ako sa niekto môže snažiť o babatko, ktoré nechá po 4 mesiacoch s niekým iným....
ale je pravda, ze vacsina starsich ludia nema take navyky ako my...
ved si spomente, tí, co mate okolo 40 rokov.. ako deti ste sa kazdy den nekupali takí vacsi, vacsina sa kupala tak 2x do tyzdna... rodicia detto, pokial otec nebol banik 😀... alebo tak...
a uplne starí rodicia, tí ani nehovorim... volakedy ani voda v domoch nebola,.. ale ruky sa umyvali, ked sa slo jest, alebo tak... to ano....
Myslim, ze ale umyt si ruky po prichode z mesta, alebo obchodu je OK... potom uz doma si clovek stale umyvat ruky nemusi
este ma ale napadlo. ako mozes vediet, ze si svokra pri odchode z prace neumyje ruky? aj ked to nestaci, lebo cestou domov pochyta kadeco, ale minimalne hadam tie nemocnicne bakterie si umyje pred odchodom.. ja neviem.... ale neda sa realne 3 dni neumyt ruky.. obcas clovek aj nejaky riad v ruke umyje, alebo tak. takze tie ruky sa oplachnu prirodzene...
kazdopadne drzim palce... nech sa to poriesi k tvojej spokojnosti

@janulabb Ano, su to moje slova. Mam svokru rada a chcem ju v nasom zivote, len je tazko poucovat dospeleho cloveka. Ale situacia ma dotlacila a uz to budem musiet takto riesit.