icon

Moja svokra si nikdy neumýva ruky

kyttykat
8. sep 2015

Rodicov nemam poblizku, tak som velakrat odkazana na pomoc mojej svokry. Mne by to az tak nevadilo, lebo svokra je v podstate dobry clovek a pomaha nam ako sa da, ja si ju vazim... Ale co sa mi na nej nepaci a zaraza ma je to, ze neudrzuje dostatocnu osobnu hygienu. A to je upratovacka v nemocnici. Ona si skoro vobec neumyva zuby, stale jej smrdi z ust a NIKDY si neumyva ruky. Ruky si umyje iba vtedy, ked ide do sprchy a to je tak raz za tri dni, aj to neumyselne, lebo ruky sa v sprche aj tak umyju, ci to chce alebo nie. Preco mi to vadi? Lebo mam male dieta a dalsie sa narodi kazdym dnom a budem potrebovat jej pomoc. Ona ma este k tomu taky hnusny zvyk, ze skoro nikdy nepouziva pribor, ked krmi maleho, a maleho krmi spinavymi rukami. Alebo minule prisla z nakupu zo supermarketu, ved tam chyta kosiky, peniaze, klucky atd a hned ako prisla domov, tak odhodila nakup a so spinavymi rukami zacala cistit zeleninu, krajat chcleba a varit. Ked si predstavim kolko chorob sa prenasa spinavymi rukami - zltacka, angina, chripka, streptokoky atd..., tak sa mi az to jedlo, co vari nechce jest. Alebo pracuje cely den v nemocnici(!!!!!!!!), po sichte pride ku nam na navstevu a uz ju vidim ako vybera ovocie z kabelky, vysucha ho do neumytych ruk a podava ho jest malemu. Uz som jej to STOKRAT taktne povedala, ze si asi zabudla umyt ruky a ona ze nie, ze ruky ma ciste. Mne je to uz trapne poucat dospelu zenu, ako si ma umyvat ruky hned ako pride domov, alebo nekrmit maleho rukami, ale priborom, lebo toto je zakladna hygiena kazdeho cloveka, ved to uz vedia aj male deti. Povedala som jej to uz nespocetne krat, tak raz sa aj urazila. Ale ked mne je zle z toho, ze robi v nemocnici, kde su kadejake choroby a epidemie a neunuva sa ani umyt ruky, ked pride k nam a hned zacina krmit maleho rukami a nie priborom. Ja sa potom bojim, aby maly nedostal nejaku chorobu.Mne sa to zda byt maximalne hlupe. Ale ked jej nieco poviete, tak sa urazi a nepride sem aj tyzden a my jej pomoc potrebujeme. Manzel jej to tiez povedal, ale nic, akoby hrach na stenu hadzal... Co robit, jak ju prinutit k tejto zakladnej hygiene uz len kvoli detom?

sono2
8. sep 2015

@betunka39 ty buď fakt žiješ na dedine medzi dobytkom a presadzuješ tu svoje praktiky, alebo si tak mimo alebo zastaralá, pritom si mladá žena... Ja som dala príklad že boli ľudia čistotnejší týbezdm štýlom, že nebolo toľko bezdomovcov a individuv, čo vidno teraz a človek si z toho mesta musí umyť ruky si neviem pozdraviť, že prídem domov a po celodennej šichte, prejdem tromi spojmi a idem rovno za hrnce. Tvoje deti nech kľudne spia aj v zoo mne je to úplne jedno. Strašne zveličuješ a hrozne rada sa počúvaš. Nikto tu nepíše o trikrát za deň umývaní podláh a čo si tu za extrémy popísala od umývania rúk keď sa ide von zelenina zo záhrad o tom tu nikto netočí. Žene vadí že je svokra humusačka a ja zdieľam jej názor.

kyttykat
autor
8. sep 2015

@betunka39 Len sa netreba bit do prs, aki ste nadradeni, lebo zijete na dedine a vsetky deti a ludia z bytoviek su chore cinklavky. Toto je iba v tvojej hlave. Urcite existuje par ludi z bytoviek nachylnych na choroby, ale z ineho dovodu, nie z toho, ze nejedia so psom v bude. A takisto existuje vela ludi z dedin, ktori su taktiez nachylni na choroby a pri tom su z dediny tak ako ty. Zalezi od imunity kazdeho cloveka. ja tu predsa pisem o hygienickych zakladoch, co by malo byt pre kazdeho cloveka prirodzene. To nieje nic take zvlastne predsa. Nikde nepisem o sterilnom prostredi, alebo divnych cistotnych zvykoch, no kde to pisem? Zakladna hygiena vypoveda o kazdom cloveku, a ked ju nedodrzujete, tak to neznamena, ze sa budete vyvysovat nad ludi, ktori ju dodrzuju.

jolinka
8. sep 2015

@kyttykat nakoniec dnes medzi byvanim v meste a bytovke ani rozdiel nie je, co sa tyka stylu zivota...dobytok a kury uz chova coraz menej ludi, dedina je o pokosenom travnicku, grilovani na zahrade a cistota v dome tak ako aj v bytovke...individualne ako kto chce a vladze. 😉 😉

My sme byvali s muzom a detmi 9 rokov v bytovke vo velkom meste...a boli sme zdravi 😉 a teraz sme na dedine treti rok a tiez sme zdravi 😉

kyttykat
autor
8. sep 2015

@sasa1310 Tak to mas potom obmedzene myslenie..

maaaaaaaria7
8. sep 2015

@moni244 ty nevieš radiť, tak ti radím, nikomu neraď..🙂 len rýpeš a nič z tvojich riadkov a tvojho času..🙂 našťastie, poradili mamičke iní.

alaguema
8. sep 2015

@kyttykat ok, ruky sa umývať majú, netvrdím opak, akurát nemôžeš vychovávať dospelého človeka, len aby bol ako tvoja výkonná pomoc viac podľa tvojich predstáv a okrem toho by ma fakt zaujímalo, ako si prišla k záveru, že svokra si nikdy neumýva ruky. To si v každej sekunde dňa za ňou?

kyttykat
autor
8. sep 2015

@alaguema No raz sme boli u nich tri dni, este aj taniere umyva bez jaru. A ked sa pozries na jej ruky, tak pochopis, ze su aspon o dva odtiene tmavsie.. A vykonna pomoc svokra urcite nieje. Je to hlavne babicka a matka mojho manzela, ktora ma rada svoje vnuca a ja ju mam rada takisto.

lilitela
8. sep 2015

Baby prosim vas, co tu radite opatrovatelku, mate s tym skusenosti? Kolko im platite mesacne, ak vam vartuju dieta 10 hodin denne, celych 20 pracovnych dni? Lebo mne to vyslo pri 3E/h na 600 Eur - to je cela moja vyplata!

oskvarka
8. sep 2015

@marce63 no ono je to tazko ona ma vaznu diagnozu da sa to u nej chapat svojim sposobom... takze nejake taketo rozpravanie sa je uplne zbytocne... na nu plati iba to kazdodenne napomenutie nech to ide spravit. jednoducho riesit aktualnu situaciu a necakat nejake dlhodobe spravanie....... ona ma vaznejsie problemi ako toto zial... preto ani nemusim riesit take veci ako ze ci necham svoje dieta na nejaky cas (hodinu dve doobedie) so svokrov ... odpoved je jednoznacne nie.. skratka by ma to ani nenapadlo ona na to jednoducho uz nema skorej ona potrebuje opateru ... max. na 15 minut ist do obchodu a spet a aj to clovek pri tak malom dietati ako 2 roky este trpne ze ci to bude vsetko v poriadku, aj ked vecsinou spolu vychadzaju dobre a maly ju apson pozna relativne tak je to ine ako s niektorimi prislusnikmi nasej rodiny podla ktorych je maly rozmaznany lebo sa ich boji alebo sa s nimi moc nehra len pre to ze ich vidi raz za pol roka a to teda nema sancu si pametat aj ked ho na stretnutie vzdy pripravujeme jednoducho si vyberie kto sa mu paci a kto nie ako by to boli cudzi ludia ale to uz je zas o niecom inom.. a to som rada ze aspon s tou svokrov sa poznaju uz viac a teda jedina pomoc je ze sa trochu zahra s nasim malim v nasej pritomnosti a mi si mozeme nieco porobit niekedy.. a kedze inu rodinu nemame po ruke tak pomoze mi aj to

0silvia0
8. sep 2015

@lilitela a keby si bola ty v roli opatrovateľky malého dieťaťa -10 hodín denne 20 dní v týždni by si bola ochotná za koľko pracovať? Pracovať 10 hodín denne - to je viac ako štandardný pracovný čas, takže podľa mňa je to normálna plná pracovná doba a dokonca aj viac, takže tých 600 euro je podľa mňa normálny plat. Ty by si tiež neopatrovala cudzie dieťa za 200 euro celý mesiac 😉

moni244
8. sep 2015

@maaaaaaaria7 jasne, rozkaz, ako povies 😉

alaguema
8. sep 2015

@kyttykat ak ju máš naozaj rada, tak ju maj rada takú, aká je. Staršieho človeka nezmeníš, akurát si pokazíte vzťah. Nebude to asi taká katastrofa s ňou, keď vychovala tvojho manžela, ktorý je podľa všetkého zdravý a nič mu nechýba. Jediné, na čom môžeš ako mama trvať, je to, aby deti kŕmila príborom, tu ide o výchovu detí, ale do jej osobnej sféry (čo si kedy umýva), nemáš právo zasahovať. Ja by som si to nedovolila ani k vlastnej mame.

lauricka
8. sep 2015

@kyttykat ved preto som sa na to pytala, lebo som nechapala, v com je problem. Asi si to zobrala ako nejaky utok, ale vobec nebol. Nuz, je to na tebe. Ak ti na tom zalezit, tak si s nou musite urobit poriadok. Lebo je to naozaj nechutne, navyse, ak pracuje v nemocnici. Proste to musi pochopit. Alebo to nechas tak a budes dufat, ze na nich nic neprenesie. Aj tak sa da.

oskvarka
8. sep 2015

@0silvia0 chic chi umyvat cukriky z dlane ale to s tym umzvanim deti ked pridu zvonka tak to ja radsej pekne deticky ked k nam od susedou dojdu popytam .. maju okolo 6 +-rokov vseci prelezu mi cely dom a zo skusenosti im zruk tecie cierna voda kedze sme na dedine a detiskz tu nahanaju po vonku sliepky a psi a krmia rybky v ribniku a nie sedia na lavicke a tukaju do smartfonov... takze tak .. o to viac ked vecsinou chodi polka z nich zasoplenych... a na otazku ci su chore povedia ze iba trochu ale do skollky chodia :D... ale nikdy som ziadne nevyhodila (nastastie do 3 mesiacou nechodili moc :D).. a tiez nie som pedant ale jednoducho do 3 mesiacou som prisne dbala na hygienu ruk a polavovala len pozvolna... a pri druhom to chcem robit rovnako... s tym ze antibakterialne somariny neuzivam a ani nebudem samotna doktorka nam to ani neodporucala... ale umyt si ruky ked viem ze ich mam spinave z vecka obchodu a tak .. tak to musi byt a mydlom...

kyttykat
autor
8. sep 2015

@alaguema Praveze manzel bol casto chorlavy na mandle, na chripky a kadeco. teraz uz nie, ked je dospely a je velmi cistotny clovek. Moj maly je tiez casto chorlavy. Niekedy berieme probiotika aj 4 mesiace v kuse, pretoze antibiotika mu uplne zozrali crevnu mikrofloru. A u nas ziadne sterilne prostredie nieje, maly aj chodi do skolky, aj sa hra vonku, ale svokra robi v nemocnici, kde to prostredie proste infikovane je...

sasa1310
8. sep 2015

@kyttykat no obmedzená si asi ty, keď tu ohováraš svokru a nevieš bez nej žiť a potrebuješ jej pomoc. To si obmedzená ty....

eludka
8. sep 2015

Sila, tu vyssie prispievatelka pisala. ze vytiahne mrkvu z hriadky, osucha do teplakov a zje - to prajem vela stastia. Ked som bola mala , na zemi v zahrade lezala nadherna broskyna - napohlad vyzerala cista - tie som ju osuchala a zjedla , ale v kratkom case olutovala - dostala som silne hnacky. Ako povedat cloveku, ze pachne - ved s takym jej neznesitelne...

jolinka
8. sep 2015

@alaguema no vies...ale ta osobna sfera obcas prekryva osobne sfery inych ludi 😉 😉 Autorke moze byt samozrejme sumafuk hygiena svokry v jej domacom prostredi, ale /ne/hygiena druhych ludi, ktoru prevadzkuju v mojom okoli mi uz moze vadit. 😒 😒 Tu uz len ide o to, ako to so svokrou poriesit, tak aby sa zachovala aj ucta a laska k nej ako k babke.

ved ani ty by si netolerovala keby napr. v tvojom byte niekto chodil v zablatenych topankach s odovodnenim, ze to je jeho osobna vec, ze sa nikde nevyzuva 😕

haslerka27
8. sep 2015

normalne jej povedz ze nech si umyva ruky...ja som mala podobny problem,s kymkolvek,navsteva,vzdy poprosim umyt ruky,prisli ste z von,kde su bacily,infekcie,tiez mame male dieta....hanba nehanba,uz to hovorim automaticky bez rozdielu,nezaujima ma ci sa kto pohneva,nepotrebujem slintacku,salmonelu,ecoli a pod.do kupelky a umyt ruky.bez debaty.svokra,svokor,mama,kamoska,kde prideme my,hned ruky umyvame....INTELIGENCIA

eludka
8. sep 2015

@sasa1310 nepokladala by som to za ohovaranie svokry - zakladatelka temy jasne pise, ze ju ma rada, ale hlada radu. Ako znasate vy , ked niekto ide pod vase kriteria hygieny?

papaya308
8. sep 2015

ja mam toto neumyvanie tiez v rodine,zakazdym,ked sa slo k malemu tak poviem Umyt ruky,je mi jedno,co si kto pomysli,ale ked dospely clovek nevie,ze po pouziti wc si ma ruky umyt,tak takt nebudem mat ani ja
staci mi predstava,co v tej kupelni chytal a potom ma chytat hracky maleho,ktory pcha vsetko do ust?to urcite...
neviem,preco tu maju diskutujuce potrebu riesit,preco sa zakladatelka vracia do prace,naco robila dieta,ked ho po styroch mesiacoch opusti...pisete,ako keby ho slahla do Hniezda zachrany
v inych krajinach je materska tri tyzdne,tri mesiace,deti ziju a bez ujmy,tu je podaktorym malo aj tri roky doma byt,myslim,ze je kazdeho osobna vec ako nalozi so svojim casom
a k teme,ja by som na to sla nejak diplomaticky, skus jej povedat,ze si vdacna,ze vam pomaha,ze ju mas rada ako svokru a babku atd,ale ze ti jednoducho prekaza,ked nema ciste ruky,ze ci by sa s tym dalo nieco robit

prajem vela stastia

sono2
8. sep 2015

Sú tu niektoré ženy ako papagaje že či vieš že si svokra ruky neumyje. No že asi to počuť a vidieť keď sa z vonku hneď vyberie do obývačky alebo to človek proste už postrehne.

@kyttykat ja ti poviem len toľko, švagrina porodila už je nejaký rok odvtedy ale okamzite ako prah prekročí niekto pošle umyť ruky. Aj svokru aj svokra a nikto jej to nikdy nevytkol. Jej byt, jej pravidlá. Zase je iné keď to tvoja svokra vie. Už ti to tu nikto radil si sadnúť s mm a dať reč.

alaguema
8. sep 2015

@kyttykat náchylnosť na choroby nie je daná hygienou svokry, ale imunitou.
@jolinka netolerovala by som chodenie v zablatených topánkach po mojom dome, ale určite nestriehnem, či a ako často si moji hostia umývajú ruky. Aby som pravdu povedala, doteraz by mi ani nenapadlo si to všímať. BTW: moje deti sa tešia výbornej imunite 😉
Opatrný treba byť len u novorodenca a toho nemá čo opatrovať babka, dedko, ale jeho mama.

kyttykat
autor
8. sep 2015

@sasa1310 Tak, ked niesi obmedzena, tak skus pochopit, ze v dnesnej dobe mladi ludia robia vselico, aby prezili a ich deti mali. My sme si neurobili babo len kvoli tomu, aby sme ho po styroch mesiacoch len tak odhodili do frasa, ako to pises ty. Do roboty naopak idem, aby som prispela do rodiny a robim to pre nase deti, tak isto aj moj manzel. Nie sme ziadny fetaci, ani alkoholici. Sme slusni mladi ludia, ktori sa snazia prezit, nam bohuzial stat neda tak ako ciganom a imigrantom, tak si musime zarobit sami. nevysedavame v baroch, pracujeme a svokra je dobra zena, ktora nam pomaha, a ktoru potrebujeme. Uz sa ti trosku otvoril obzor o zivote okolo seba?... Ci este stale zijes vo svojom rozpravkovom svete?

eludka
8. sep 2015

@alaguema pri dostatocne mnozstvo bakterii, virusov zlomi akukolvek imunitu, ktora ale nie je nezlomna 🙂

yidaky
8. sep 2015

Och baby, podľa mňa preháňate Vy. Ospravedlňujem sa, ale nechce sa mi spätne hľadať a adresovať, tak snáď sa nájdete 😉. Nemyslím, že autorka píše o prehnanej hygiene, umývaní rúk 6x za deň, či pred každým kŕmením malého. Uspokojila by sa aj s tým, že keď k nej príde svokra, umyje si ruky. Hotovo. A po wc, by to mala byť snáď tiež samozrejmosť. Prídem domov, umyjem ruky a nemám problém dať dcére rožok hoci aj po pol dni čo som doma. Tiež si predtým neumyjem už ruky...pretože doma máme aspoň základný poriadok a udržujeme nejakú čistotu. A nie, nebehám každý deň s mopom a handričkou, ani každý 2 ani 3.....štandard /raz za týždeň a sem tam metla, neznášam, keď mi chrupčia omrvinky pod papučou 😀/. A nepredpokladám, že si pestujem doma streptokoky, žltačku a pod. Mimochodom bežne sa vyskytujúce v nemocniciach. A inak choroby špinavých rúk, pre nič za nič sa to tak nenazýva.
A inak som z paneláku a mesta, ale nemám problém odtrhnúť si jablko zo záhrady u našich a zjesť ho. Aj deti to bežne robia, jedia jahody, maliny, čučoriedky...okrem iného máme u jedných aj druhých starých rodičov spolu 5 psov....decká sa s nimi bežne hrajú a neposielam ich umývať ruky keď niečo chytia a jedia...
No, keď prídem domov, alebo na návštevu k deťom a dupľom k bábätku, vždy si umývam ruky.
K tebe autorka, trvala by som dôsledne na tom, že príde k vám svokra a rovno s ňou do kúpeľne. Viem si predstaviť aké to musí byť nepríjemné a trápne tebe aj svokre...ale aspoň v tom by mohla "ustúpiť" zo svojich zaužívaných zvykov. Inak aj moja svokra pracovala v nemocnici ako zdravot.sestra a veru ruky si umyje vždy keď príde domov a aj k nám na návštevu. A vie, prečo to robí. A inak naša staršia raz mala z odberov zistenú takú baktériu, že lekárka bola doslova šokovaná, kde to mohla chytiť, že je to čisto nemocničná záležitosť. A to nemocnicu vtedy snáď ešte ani z vonka nevidela 😉.

jolinka
8. sep 2015

@alaguema no prave...vidis ty vo svojom dome netolerujes zablatene topanky, ona vo svojom dome netoleruje neumyte ruky po prichode, s tym ze sa chyta strava pre deti. Ani ja napr. nesledujem umyvanie ruk u mojich hosti...mozno ale prave preto, ze ide o ludi so zakladnymi hyg. navykmi, a mam doveru.. 😉 ked mas v rodine spindura, u toho si to viac vsimas. Keby si pristihla svojho hosta ako zo zachodu bez odbocky k umyvadlu zamieri rovno do tvojej kuchyne ze ti bude pomahat s jedlom alebo rukou krmit tvoje dieta hoci starsie ako novorodenec...minimalne by si mala ehm zmiesane pocity nie?

opatrovanie dietata nie je temou...nakoniec ide do prace od 4mesacneho a to je oficialne uz "batola" 😉 😉

kyttykat
autor
8. sep 2015

@yidaky Och, tak dakujem za prispevok, si tu jedna z tych, ktore to pochopili. Presne o to tu ide. Nikto neni zaryte cistotny, len ta zakladna osobna hygiena a ten ostych to povedat dospelej zene. Ale nejaku slusnu a taktnu cestu znova najdem, aj ked som jej to uz hovorila pri prvom...

kyttykat
autor
8. sep 2015

@jolinka Dakujem za pochopenie..

sasa1310
8. sep 2015

@kyttykat nežijem v rozprávkovom svete, nemusíš si to myslieť. Ide o to, že keď jednoducho na to dieťa momentálne nemám tak ho jednoducho nemám. Mám ho v čase, keď je oveľa lepšia situácia, aby som sa mu mohla plnohodnotne venovať. Aj kvôli kojeniu napríklad....ale tak niekto chce mať všetko za každú cenu hneď. U nás sa o to postaral našťastie môj chlap