Moja svokra si nikdy neumýva ruky
Rodicov nemam poblizku, tak som velakrat odkazana na pomoc mojej svokry. Mne by to az tak nevadilo, lebo svokra je v podstate dobry clovek a pomaha nam ako sa da, ja si ju vazim... Ale co sa mi na nej nepaci a zaraza ma je to, ze neudrzuje dostatocnu osobnu hygienu. A to je upratovacka v nemocnici. Ona si skoro vobec neumyva zuby, stale jej smrdi z ust a NIKDY si neumyva ruky. Ruky si umyje iba vtedy, ked ide do sprchy a to je tak raz za tri dni, aj to neumyselne, lebo ruky sa v sprche aj tak umyju, ci to chce alebo nie. Preco mi to vadi? Lebo mam male dieta a dalsie sa narodi kazdym dnom a budem potrebovat jej pomoc. Ona ma este k tomu taky hnusny zvyk, ze skoro nikdy nepouziva pribor, ked krmi maleho, a maleho krmi spinavymi rukami. Alebo minule prisla z nakupu zo supermarketu, ved tam chyta kosiky, peniaze, klucky atd a hned ako prisla domov, tak odhodila nakup a so spinavymi rukami zacala cistit zeleninu, krajat chcleba a varit. Ked si predstavim kolko chorob sa prenasa spinavymi rukami - zltacka, angina, chripka, streptokoky atd..., tak sa mi az to jedlo, co vari nechce jest. Alebo pracuje cely den v nemocnici(!!!!!!!!), po sichte pride ku nam na navstevu a uz ju vidim ako vybera ovocie z kabelky, vysucha ho do neumytych ruk a podava ho jest malemu. Uz som jej to STOKRAT taktne povedala, ze si asi zabudla umyt ruky a ona ze nie, ze ruky ma ciste. Mne je to uz trapne poucat dospelu zenu, ako si ma umyvat ruky hned ako pride domov, alebo nekrmit maleho rukami, ale priborom, lebo toto je zakladna hygiena kazdeho cloveka, ved to uz vedia aj male deti. Povedala som jej to uz nespocetne krat, tak raz sa aj urazila. Ale ked mne je zle z toho, ze robi v nemocnici, kde su kadejake choroby a epidemie a neunuva sa ani umyt ruky, ked pride k nam a hned zacina krmit maleho rukami a nie priborom. Ja sa potom bojim, aby maly nedostal nejaku chorobu.Mne sa to zda byt maximalne hlupe. Ale ked jej nieco poviete, tak sa urazi a nepride sem aj tyzden a my jej pomoc potrebujeme. Manzel jej to tiez povedal, ale nic, akoby hrach na stenu hadzal... Co robit, jak ju prinutit k tejto zakladnej hygiene uz len kvoli detom?
@jolinka máme kúpeľňu spojenú so záchodom, takže som ušetrená týchto hrôzostrašných scénarov 😉 Teraz sa tak zamýšľam, či to nebola chyba, lebo nemám šancu odsledovať, či si moji hostia umývajú ruky 😀 Ale mám iný dobrý zvyk, ktorý tento problém eliminuje - zásadne varím sama. Pomáha mi iba občas mama, o ktorej viem, že po použití WC si ruky umýva. Inak u nás hostia oddychujú a jedia, čo uvarím 😉 O deti sa starám tiež sama a keď boli malinké, tak sme si museli pomôcť sami, babky po ruke neboli.
Čo sa týka zablatených topánok, tak to mi príde ako základná slušnosť, že mi nikto nezasviní dom, ktorý je môj a nie jeho. Osobná hygiena sa preto tak volá, lebo je OSOBNÁ.
@sasa1310 niekedy ta ideálna situácia proste nie je...neviem teda ako pisatelka, ale su regiony kde ak chce byť rodina ako tak pokope, fungovať a neist za pracou niekde do anglicka tak niekedy musia robiť aj ,,ťažšie,, rozhodnutia. Ist aj popri 4 mesačnom na pár hodín týždenne do prace sa da, ak ma kto pomoct. Niektorí by tie deti potom asi nikdy nemali. Situácie sa menia aj z mesiaca na mesiac - dnes robotu máš a zajtra... 🙂
@kyttykat ty si si na svoju situáciu, problém vlastne sama odpovedala - svokra je v podstate dobrá žena, iste v nemocnici nesedí na fufni ale maka, tu robotu si viem dobre predstaviť lebo je náročná a pre ženu čo má už aj vek určite. Napriek tomu z roboty táto ,,špinoška,, ide k vám pomahať a vyhrnie si rukavy a ide variť a ty ešte možeš ist aj robiť ...a mnohé tu bedakali v teme ,,moja mama mi nepomaha,, ako svokry, vlastné mamy radšej sedia na dochodku doma pri telke s miesto pomoci s vnučatami sleduju ,,sudnu sien,,...Takže pozri sa na to takto
- ano, máš pravdu, ruky si umyvať treba, hygienu dodržovať treba, ked podava decku to jablčko tak ho mozete ist spolu s krpcom umyt, svokru mozeš decentne poprosiť aby malemu umyla ruky a popri tom si ich umyje aj ona - neumyselne. A ked máš nervy a vieš ze je den kedy s nou nepohneš tak si proste prebehni v hlave všetko to dobré čo pre vás tato zena robí a nie je toho málo a nie je to štandard v dnešnej dobe. Takže viac vdaky - aj ked chapem ta.
@sasa1310 Ja kvoli veku si uz nemozem dovolit cakat "az raz bude situacia lepsia". Lebo situacia lepsia uz nikdy nebude, len horsia. Co nevidis, co sa deje v Europe? My sa teraz trochu zo zaciatku potrapime, ale deticky nam dorastu, a uz ked budu chodit do skoly, tak to bude lahsie. Na stare kolena budem vdacna za to, ze som si kvoli zlej situacii neodopriala mat dalsie dieta. A neurazaj mojho chlapa, ktory sa riadne stara o rodinu. Robi vsetko pre to, aby sme mali a ja si toho vazim, teraz to ale nestaci. Takze ano, som z tych zien, ktore dopomohnu rodine. Kojit sa da aj pracujucej zene. Pri tomto tempe s manzelom dosiahneme to, ze nase deti raz vystuduju univerzity. A davame im vela lasky, ved predsa niesom v praci od rana do vecera. Moj syn ma miluje nadovsetko. Tak to som rada, ze mate vsetko a tvoj chlap ti poskytuje slubnu buducnost. Ale o tom ja pisem - o obmedzenosti nechapat situaciu druhych len preto, ze ju sama neprezivas. Ale ja ta vobec neodsudzujem. Tym, ze sedis len doma zavisla na chlapovi, predsa nemozes chapat, ze svet a ludske osudy maju aj ine pochody. proste, co nechapes odsudis, a preto tu stebou koncim. Maj sa drzim ti prsty.
@alaguema vies co co sa tyka temy imunity...ano v tom s tebou suhlasim, ze uzivanie atb ma velky vplyv na vybitie vsetkych dobrych bakterii v creve a v creve je zaklad imunity 😉 😉 takisto ale dobre bakterie v creve vedia vybit aj hnackosrackove virusy 😝 😝 prenasane ehm neumytymi rukami po velkej potrebe 🙄 🙄
pamatam ako skoro kazdu skolsku besiedku, kde sa podavali kolace a ine obcerstvenie na spolocnych miskach, a obchytavali ich X deti z ktorych zrejme nie vsetky su vedene k zakladnej hygiene. 😒 ..proste sme obdrzali crevne problemy 😕 😕 Tieto veci ani tak nesuvisia s celkovou imunitou aj deti s dobrou imunitou, ci dospely sa tomu neubrani. Moje deti maju doslova vynikajucu imunitu, napr. moj najmladsi nastupoval min. rok ako 3rocny do kolektivu a absovoval cely sk. rok bez JEDINEJ choroby, nic ani soplik ani teplota. 😉
tym chcem povedat, ze neumyte ruky po hajzli vedia fakt sposobit problemy aj ked obideme temu preco niekto ma ci nema dobru imunitu /hygiena nehygiena mesto dedina/
Preto povazujem neumytie ruk po zachode ci chodeni po vonku za min. obdobny vstup do mojej osobnej zony ako posliapanie koberca blatom. Ozaj mmch preco ti tak vadi blato? sak si tym posilnite doma imunitu 😀
alaguema@ A ked si to tak vezmes logicky, ked uz ma tu zlomenu imunitu z antibiotik, netrebalo by si pri nom davat praveze vacsi pozor ako pri inych detoch?.... Ja pomocou probiotik a vitaminov a dobrej stravy sa ho snazim dostat do poriadku a verim, ze to dokazem. Len svokricka mi to nejak mari, aj ked neumyselne. To nevadi, pouzim niektoru z rad, ktore mi navrhli mamicky. Niekedy je dobre precitat si sikovne a inspirativne nazory...
@alaguema A ked si to tak vezmes logicky, ked uz ma tu zlomenu imunitu z antibiotik, netrebalo by si pri nom davat praveze vacsi pozor ako pri inych detoch?.... Ja pomocou probiotik a vitaminov a dobrej stravy sa ho snazim dostat do poriadku a verim, ze to dokazem. Len svokricka mi to nejak mari, aj ked neumyselne. To nevadi, pouzim niektoru z rad, ktore mi navrhli mamicky. Niekedy je dobre precitat si sikovne a inspirativne nazory...
@kyttykat neplas stale s tymi utencecami a ako bude strasne a dobre uz bolo a bude len horsie 😅 pevne dufam ze to prehanas a az take hrozne to nebude, aj ked tiez nie som z toho ze sa sem hrnu nadsena...
k tym univerzitam len tolko, dieta ju ma vystudovat nie vdaka tempu a peniazom jeho rodicov, na to by mali byt uplne ine kriteria 😉 zial na Slovensku je to inak a preto to tu vyzera tak ako vyzera...
boze, si dospela a zodpovedna za svoje deti. normalne jej to povedz- kym si neumyjes ruky, nemozes chytat ani potraviny, ani deti.
fuj, zle mi je z toho, len si to predstavim, v zivote som svokre ani nikomu inemu nedovolila ani dieta na ruky zobrat, kym si ich neumyli, nieto ho este krmit a fuj rukami!!!!! to ani ja vlastna matka nekrmim dieta rukami. katastrofa. hruza s takou svokrou
@jasminet ale ja netvrdím, že trpíte nejakou poruchou
Len ked si tak opisovala to s tou E.Coli, tak na to som ti písala, že aby si sa tomu vyhla, to by si nemohla s deťmi chodiť napr MHD, alebo do obchodou, nedjabože si sadnúť a chytiť lavičku na zástavke, lebo tam si neraz pospávaju ožratí bezdomovci... Neraz som na zástavke videla tyčku, vedla lavičky. A teraz čo, budem zakazovať deťom sadať na lavičky na zastavkach? PRoste to by sme museli chodiť s rukami hore, nechytať nič, jesť len to čo si vypestujeme v zahradke a nosiť so sebou prenosneskladacie stoličky, aby sme si v prípade únavy nemuseli sadnúť na verejnu lavičku.
@libka1 Studium nechcem rozoberat. Syncek je este malicky a druhy kazdu chvilu na ceste. Ked budu rast a budem vidiet ich zaujmy a k comu inklinuju, tak si sami zvolia, co studovat chcu. My ako ich rodicia chceme, aby sme na to mali. To je az na neskor. Teraz je nasou prioritou zabezpecit nasu momentalnu situaciu. Ale o tom tu pisat naozaj nechcem. A situacia s imigrantmi je naozaj zla. My si ideme ruky zodrat, aby sme mali, a oni si pridu sem, dostanu vsetko za darmo a este sa im nepaci. Ale prosim nereaguj na tu spravu, lebo takto len odbocime od temy...
@sasa1310 Na toto uz bolo odpovedane, niekedy nie je taka situacia, ze bude lepsie a to by polovica sucasnych matiek ani dieta nikdy nemala. Ved nejde o to, ze ma 10 deti, planuje 2.
Joj, kam ten modrykonik smeruje, jedny prehanaju, druhe poucuju, dalsie moralizuju, a pritom zakladatelka iba chcela radu, ze co by este mohla skusit aby docielila to, co sa jej zda byt normalne.
Ja ked niekde pridem na navstevu, tak akceptujem veci, o ktore ma poziadaju, ak su v sulade so zdravym rozumom. A ked niekto, napriek upozorneniam a prosbam, si odmieta po prichode umyt ruky - opakovane, a este sa uraza, tak asi ani neni uplne normalny!
@lilitela pekne rozumne zhrnuté 🙂
@lilitela no ja detom radim, ze si mozu dat jest...to co je zabalene 😉 keksiky a tak, pripadne ked sme mali besiedku v skolke, tak sa doniesla torta, tu ucitelka v kuchynke nakrajala a dala kazdemu na tanierik, tiez dzusik so slamkou, kazdemu svoj...to samozrejme mozu zobrat a jest.
@kyttykat ak svokra robi upratovacku v nemocnici, moze sa ti aj savom vydrhnut nepomozes si. ja sama mam imunitu 110% , ale minuly rok som bola s dcérou hospitalizovana v nemocnici. ruky som si umyvala stale, nicoho som sa nechytala, nedajboze spolocny pohar a do 1dna po prepusteni som dostala taku rotavirusovu inf ze som nevedela ktorou stranou sa obratit k wc.
takze to nebude rukami ale to ma clovek zrejme na sebe...
takýto problém mali moji známy. otec - svokor si neumýval ruky, v ktorých neustále nosil malého psa. nedal si povedať, tak k nemu deti aj s vnúčaťom prestali chodiť, až kým to nepochopil.
@kyttykat vies, ono je tazko radit, ako na niekoho, koho nepozname a nikdy sme ho nevideli. Ale k malemu 4-mesacnemu babatku by som mala dost velky problem ju takto pustat. Proste jej to skuste nejako vysvetlit a dozvediet sa, ze preco ma problem si umyt ruky a co by jej pomohlo, aby si ich vycistila a pochopila, ze bez umyvania ich ciste nema. Aspon nejake gely antibakterialne alebo vlhcene utierky alebo co. Ved je to fuj.
Nečítam celú diskusiu, ale pri prvom dieťati som bola tiež na tieto veci úzkostlivá, ale vycvičila som celú family 😀 a pri druhom to už robili automaticky... (alebo som si to už nevšímala? aj to je možné, bola som rada, že som rada pri 2 malých deťoch). Deti už sú teraz väčšie a vedia sami, že keď prídu domov, idú sa umývať ruky, prezliecť špinavé veci, to už ani nemusím vravieť... 😉
@eeffka To ale neznamena, ze je teraz uplne zbytocne si ruky umyvat. Staci, ak si len nevedome siahnes na pery, alebo opakom ruky utries usta tak rychlo, ze si to ani neuvedomis a uz tam ten rotavirus sa dostane do tela. Ani o tom vediet nebudes a budes premyslat, ako si sa mohla nakazit...
@jolinka to by sa tvoje deti nemohli dotýkať ničoho na verejných priestranstvách, v škole, škôlke, autobuse, vlaku, čakárňach...lebo všetko je zasvinené baktériami nevieš si ani predstaviť ako 😉 Mne sa viac než sledovanie úzkostlivej hygieny iných ľudí, osvedčilo posilňovanie našej imunity vhodnou stravou a životným štýlom celkovo.

@eludka imunitu toho dieťaťa podľa všetkého nezlomila svokra, ale neustále užívanie ATB. Zakladateľka píše, že aj 4 mesiace v kuse.