icon

Moja svokra si nikdy neumýva ruky

kyttykat
8. sep 2015

Rodicov nemam poblizku, tak som velakrat odkazana na pomoc mojej svokry. Mne by to az tak nevadilo, lebo svokra je v podstate dobry clovek a pomaha nam ako sa da, ja si ju vazim... Ale co sa mi na nej nepaci a zaraza ma je to, ze neudrzuje dostatocnu osobnu hygienu. A to je upratovacka v nemocnici. Ona si skoro vobec neumyva zuby, stale jej smrdi z ust a NIKDY si neumyva ruky. Ruky si umyje iba vtedy, ked ide do sprchy a to je tak raz za tri dni, aj to neumyselne, lebo ruky sa v sprche aj tak umyju, ci to chce alebo nie. Preco mi to vadi? Lebo mam male dieta a dalsie sa narodi kazdym dnom a budem potrebovat jej pomoc. Ona ma este k tomu taky hnusny zvyk, ze skoro nikdy nepouziva pribor, ked krmi maleho, a maleho krmi spinavymi rukami. Alebo minule prisla z nakupu zo supermarketu, ved tam chyta kosiky, peniaze, klucky atd a hned ako prisla domov, tak odhodila nakup a so spinavymi rukami zacala cistit zeleninu, krajat chcleba a varit. Ked si predstavim kolko chorob sa prenasa spinavymi rukami - zltacka, angina, chripka, streptokoky atd..., tak sa mi az to jedlo, co vari nechce jest. Alebo pracuje cely den v nemocnici(!!!!!!!!), po sichte pride ku nam na navstevu a uz ju vidim ako vybera ovocie z kabelky, vysucha ho do neumytych ruk a podava ho jest malemu. Uz som jej to STOKRAT taktne povedala, ze si asi zabudla umyt ruky a ona ze nie, ze ruky ma ciste. Mne je to uz trapne poucat dospelu zenu, ako si ma umyvat ruky hned ako pride domov, alebo nekrmit maleho rukami, ale priborom, lebo toto je zakladna hygiena kazdeho cloveka, ved to uz vedia aj male deti. Povedala som jej to uz nespocetne krat, tak raz sa aj urazila. Ale ked mne je zle z toho, ze robi v nemocnici, kde su kadejake choroby a epidemie a neunuva sa ani umyt ruky, ked pride k nam a hned zacina krmit maleho rukami a nie priborom. Ja sa potom bojim, aby maly nedostal nejaku chorobu.Mne sa to zda byt maximalne hlupe. Ale ked jej nieco poviete, tak sa urazi a nepride sem aj tyzden a my jej pomoc potrebujeme. Manzel jej to tiez povedal, ale nic, akoby hrach na stenu hadzal... Co robit, jak ju prinutit k tejto zakladnej hygiene uz len kvoli detom?

alaguema
8. sep 2015

@jolinka blato mi vadí, lebo som poriadkumilovná, hádam až pedant miestami 😉 S imunitou to nič nemá 😀

alaguema
8. sep 2015

@kyttykat neviem vôbec posúdiť nakoľko svokra marí tvoje snahy o udržanie zdravia detí, ale pokiaľ si skutočne o tom presvedčená, tak potom nechápem, prečo si takého človeka nechávaš v permanentom kontakte s tvojimi deťmi. Ale už mi v tejto argumentácii dochádza dych a nech sa snažím akokoľvek, asi to nepochopím.

evulienkaslx
8. sep 2015

Aj ja mam podobnu svokru a to je ucitelka ZS... ked bola dcerka uplne malicka, trvali sme na tom hanba/nehanba / umyte ruky alebo nechyta babo a to sme kontrolovali, nastastie svokor je cistotnejsi a kontroloval ju uz aj on, ked sme im obom hovorili, ze si svokra neumyva ruky... Tiez sme im vyhovorili natvrdo, ked mali herpesy, ze nebudu bozkavat malu...
Samozrejme, nehovorim o prehnanej cistote, ale po pouziti WC, prichode zvonka, po ceste MHD, z obchodu, pred pripravou jedla a pod....
Teraz ked je dcerka vacsia, zas prestala svokra dbat na hygienicke navyky a nacapala som ju parkrat , ako si neumyva ruky po pouziti WC, ani po velkej... a potom sla aj varit.... Ked som sa jej spytala, tvrdila, ze si umyla, ale ja som bola v kupelni, raz nam zas nesla voda, tak som vedela, ze si nemohla umyt... Ked sme ju kontrolovali, tak zatlkala a to uz jej dohovaral opat aj svokor.
Ked si ide umyt ruky dcerka a nieco spolu robia, tak sa pytame, ci si aj babka umyla a dcerka ju pouca 🙂 Akoze jej ukazuje ako sa maju umyvat rucky 😉
Je to cele trapne, ale je mi az zle, ked si niekedy predstavim, ze po pouziti WC ide varit...
Este jej aj smrdi z pusy, nohy aj podpazusie, nepouziva ziadny deodorant a tie tepla, ufff, ale poriesila som to dostatocnou vzdialenostou, nakolko na poznamky, co to tu smrdi a pod. nereaguje, lebo vsak ona je cistotna ...
Vacsinou je cely den ooblecena v tom istom, ani ked pride z prace sa neprezlieka.
Povedala som to manzelovi, nech jej dohovori on, alebo svokor, lebo mne je to fakt trapne. Zatial pomohli.

eeffka
8. sep 2015

@kyttykat to ja neriesim, len to ze ona je vkuse v takom prostredi, to je o drzku, taka osoba by vôbec nemala byt pri malom babatku, nie nadarmo maju deti do 10r zakaz vstupu do nemocnic

jolinka
8. sep 2015

@alaguema nie som uzkostliva neboj 😉 😉 😉 vychadzam skor z vlastnej praxe a dajme tomu z principu akceptovatelneho rizika 😉 😉 ano vsetko je zasvinene bakteriami, sterilne prostredie neexistuje, ani nie je ziaduce pre rozvoj imunity a zivot ako taky, uz od narodenia sa dieta osidluje bakteriami od matky, s vela bakteriami clovek naziva bez problemov...atd. atd. je to dlha tema. Az mi je komicke , ze by som nakoniec ja, ktora berie zivot a vychovu hodne tolerantne a sportovo 😉 mala z toho nakoniec vyjst ako nejaky hysterik na uzkostlivu cistotu 😀 😀 😀 Mne su celkove akekolvek mantinely a krajne nazory cudzie.

nastastie pre nas pokoj v dusi,,, 🙂 🙂 🙂 casto ani netusime co alebo kto sa dotykal veci, s ktorymi doverne narabame. 😅 😅 😅 Verejne priestranstva poznam, nemame ani domacu skolu...dotykame sa okolia a ludi, tak ako je to obvykle a bezne, takisto som zastanca zdravej normalnej stravy, obmedzovania atb, pokojneho zivota atd...co tiez zlepsuje AJ imunitu, spolu s celkovym zivotom. Veris, ze dokonca ja som nikdy s detmi nechodila s vlhcenymi utierkami? ak sme uz museli jest vonku, umyli sme si ruky vodou s flase a cistou servitkou. Jasne mnohe bakterie ostali... ale napr. z toho sme nikdy hnacky nemali. Jedine z hromadnych akcii a ochytavania spolocneho jedla.

Takze mam negativne skusenosti...s prenosom hnackovych ochoreni, ktorym mohlo zabranit bezne nenarocne umytie ruk po wc, ci pri prichode domov...ziadne specialne ci narocne poziadavky ziadna sterlizacia ludi, veci a prostredia.

Toto /umyvanie ruk/ by mala byt samozrejmost bez naroku na specialnu temu ci debatu, bohuzial niektorym ludom to samozrejme nie je ☹

alaguema
8. sep 2015

@jolinka pod toto by som sa mohla kľudne podpísať. Všetci si doma umývame ruky pred jedlom, po WC...proste normálny štandart. Ja len nesúhlasím s "prerábaním" starších ľudí na obraz mladých a ich predstáv, o tom principiálne píšem. Mne to príde ako jedna ukážková drzosť, vychovávať staršiu ženu. Kontrolovať ju, či si umyla ruky, alebo posielať za ňou decko, aby jej ukázalo ako si ich má umyť. Byť na jej mieste, spratka vyrazím z tej kúpeľne len taký fukot 😀 Kde je nejaká úcta k staršiemu človeku?
Veď svokra nemusí byť fixnou súčasťou domácnosti. Kto je normálny, zariadi si život mimo ľudí, ktorí mu vadia, prípadne si pomôže sám a nie je odkázaný na svokru.

vejula
8. sep 2015

Inak, čo viem tak terapia OCD-čkarov prebieha aj tak, že maju oliznúť klučku od dverí.. mňamky 🙂

alaguema
8. sep 2015

@vejula to vážne??? No, veď to je priam život ohrozujúca situácia 😀

jolinka
8. sep 2015

@alaguema tak zase starsiu osobu nemusi urazat a vychovavat.. zrejme ani to autorka nema v umysle, ved veci sa daju vysvetlit aj s uctou, odhliadnuc od potreby pomoci svokry, babku mozu mat inak radi a chodila by tak ci tak k nim pozerat vnucata, zase nie som zastatncom...vadi mi na niekom jedna jedina vec tak pozastavim akykolvek kontakt. Ved im nevadi svokra ako taka...len tento jej jediny zlozvyk.

da sa urobit slusny kompromis...babka mame ta radi, radi ta tu vidime, cenime si pomoc, bla bla...ale boli by sme radi keby si prijala, ze u nas sa pred prichodom a po WC umyvaju ruky. Ved aj hostom slusne vysvetlime...u nas sa vyzuva, u nas jeme pri stole atd. a ked navsteva je slusna tak akceptuje sposoby domacich , ktore vyslovene nie su utokom proti jej nejakemu presvedceniu...sak ju neprevracaju na inu vieru, ani nenutia do niecoho co by ju stalo extremnu namahu ci obetu.

cyclo_danka
8. sep 2015

@alaguema Naco tu diskutujete? Urazate zakladatelku (implikujete, ze nie je normalna, citujem "Kto je normálny, zariadi si život mimo ľudí, ktorí mu vadia, prípadne si pomôže sám a nie je odkázaný na svokru."). Vasa argumentacia je celkom mimo (Blato v dome mi vadi, ale neumyte ruky mi nevadia).

vejula
8. sep 2015

@alaguema jo jo, terapia šokom. Asi aby zistili, že i tak hrôzastrašná (z pohladu OCDčkara skutočne životohrozujuca) situacia, ťa nezabije a v podsatate sa ti nič nestane.

kyttykat
autor
8. sep 2015

@alaguema Ja si svokru vazim a urcite ju neurazam. "PREROBIT JU" je velmi silne slovo. To slovo znamena zasah do charakteru osoby, zasahy do jeho zivota, do jeho myslenia, do jeho sukromia, neustale hanenie v zivote co ma robit, kde ist, ako sa spravat, s kym sa stykat atd... Ano, pomaha nam, ano potrebujeme ju, ALE... svokra to chce, ona chce byt s nami, ona chce byt tiez s vnucatom... ma z toho radost, ze ju potrebujeme, citi sa dobre. Preto ta citliva tema.

alaguema
8. sep 2015

@jolinka ale zakladateľka píše, že sa svokra na dohováranie v minulosti urazila. Nie je to až také prekvapujúce, ľudia nezvyknú pozitívne reagovať na nabúravanie sa do takých delikátnych tém a títo ani nemajú dôvod, lebo nezdieľajú spoločnú domácnosť - to by bol legitímny dôvod na nejaké dohovárania.
Ja som ani nepísala o prerušení kontaktu, ale o tom, že asi by som sa zariadila sama a svokru tým pádom mala u seba doma menej, alebo menej v kontakte s potravinami napr. Veď keď príde na návštevu, usadím ju a nech oddychuje, rozpráva sa s deťmi.
Problém je ale asi v tom, že ona má fungovať aj ako výpomoc. A v tom prípade hovorím - zariadte sa sami.

kyttykat
autor
8. sep 2015

@vejula Iba sa zoseries na jeden tyzden a zvracas pri predstave, ze si olizla klucku, ktoru pred tym chytilo stovky ludi - jeden so zahlienenou sladkastozapachajucou dlanou, do ktorej si vykaslal nainfikovane hlieny, druhy clovek, ktory pred tym masturboval a na dlani mu ostalo este par spermii, tak sa nechtiac utreli do klucky, treti, ktory mal hnacku, a nechtiac sa mu prederavil papier pri utierani a naprste mu ostal flak z hnedej stolice a stvrty.... Mam tolko napadov, ktore su realne a deju sa normalne okolo nas, ze umytie ruk je pre mna spasenim...

jolinka
8. sep 2015

@alaguema dobre, podme sa na to pozriet z tvojej strany...tebe vadi blato v byte /ci dome/ a mala by si dajme tomu starsiu pribuznu, mama, svokra, teta ...ktora by sa v zasade nevyzuvala, doma vo svojom by tiez chodila v kazdom pocasi obuta a trvala by na tom, ze tak je zvyknuta a bude to robit aj v tvojom byte?

Mas dve moznosti ...bud obmedzit kontakt lebo ti to vadi ..co na tom ze je to vlastna mama ci svokra, s ktorou inak problemy nemas a mas ju rada.

alebo ju presvedcit /ty vravis ze prevychovat na obraz mladych/ aby to u teba nerobila...takze ako by si to urobila ty? 😉

Inak ten obraz mladych a starych ...ako to by som tak nerozdelovala ze mladi su cistotnejsi ci poriadkumilovnesi, humusakov najdes v kazdej vekovej kategorii 😉

alaguema
8. sep 2015

@kyttykat vieš, keď sa urazila predtým, urazí sa pravdepodobne znova. Starého človeka ťažko zmeníš, sú to roky, počas ktorých funguje rovnako.

kyttykat
autor
8. sep 2015

@alaguema Neobavaj sa zbytocne. ja prenasam, uz som ako sud, ktory sa nevladze ani postavit. Kazdu minutu uz mozem porodit. Nikoho nepytam, aby mi uvaril, ona proste sama pride po sichte a ponukne sa. na jednej strane je to vynimocna zena, ale na druhej, ked vidim, ze prichadza z nemocnice, ruky si neumyja a rovno do jedla... Som jej vdacna, vazim si jej pomoc, ale na druhej strane som este tehotna tesne pred porodom. Nakazit sa teraz nejakym rotavirusom asi nebude najlepsia volba. A ani potom, ako budem par dni lezat zosita na posteli. O tom to je. Je to babicka a vyhodit ani obmedzit zo zivota nemam v plane. Ale to je uz aj tak jedno. Nasla som si tu zopar rad, ktore sa mi velmi pacia, a ktore vyskusam...

jolinka
8. sep 2015

@alaguema ale toto ze svokra tam pomahat chce...ine je keby ju nasilu vyuzivali a tym padom mali by drzat usta, akym sposobom ona pomaha, ci hygienicky ci nehygienicky.

ale vies co mam uz pocit ze akosi nevies vyjst z tejto debaty bez straty tvare, tak uz obhajujes pravo starsich na nevychovu 😉 a pritom zo situacie je jasne, ze svokra sa moze urazit aj pri odmietnuti pomoci.

eeffka
8. sep 2015

@kyttykat este ma napadlo mam jednu znamu, neurochirurgicku, clovek by si myslel ze studovana odbornicka vysokospecializovane pracovisko,denne operuje, po krk v desinfekcii nalozena, na sebe drahe handry ale ked som bola u nich doma skoro som sa o podlahu prilepila, moznoze bolo niekde v kute aj nasr... a ona v pohode... a to neprehanam

alaguema
8. sep 2015

@jolinka myslím, že je celkom normálne žiadať od ľudí, aby v našom dome dodržiavali naše pravidlá. Každému normálnemu človeku stačí vidieť, že ani my nechodíme po dome obutí. Keby som mala zdieľať domácnosť s niekým, komu som poskytla prístrešie a nedodržiaval by základnú hygienu, tak by som ho na to upozornila, napr. keby páchol a pod., pretože tým už obťažuje ostatných obyvateľov domu. To sú tie úskalia spolužitia, musíme sa rešpektovať navzájom 😉 Ale niekto, kto so mnou nebýva a chodí mi vypomáhať s deťmi...prípadne na návštevy...Nie, nemyslím, že by som mala akékoľvek právo hovoriť mu do jeho osobnej hygieny...do toho kedy by si mal umyť ruky? Pravdupovediac, v živote by mi to nenapadlo.

vejula
8. sep 2015

@kyttykat tak jasne, že ludia len tak na počkanie klučky neoblizuju, ale ano aj toto je súčasťou terapie. Ono OCD to nieje len taka sranda ako vidíme na Monkovi, títo ludia su mnohokrát skutočne uplne vyradení z normálneho života a ver, že obliznutie klučky je nič oproti tomu, čo títo ludia vnutorne prežívaju v bežnom živote. A ano aj takýmto spôsobom su títo ludia donutení uvedomiť si, že sa až tak nemaju čoho bát. Oni tak na 90% totiž otváraju dvere lakťom, aby sa klučky ani nedotli, takže je to pre nich skutočne skuška ohnom ked ju maju zrazu obliznúť a prekonať tak svoj panický strach z nečistôt.

jolinka
8. sep 2015

@alaguema tak uz koncim...nabuduce pridem k tebe obuta a nieze ma budes vychovavat 😀 😀 😀

kazdemu normalnemu staci vidiet, ze aj my si umyvame ruky...

alaguema
8. sep 2015

@jolinka vôbec nemám potrebu vyjsť z tejto debaty nejakým spôsobom, ako píšeš. Ver, že mi je srdečne jedno, čo si o mne myslí zopár "nickov" 🙂 Stojím si za tým, čo píšem s úplným kľudom do posledného písmena 😉

jolinka
8. sep 2015

@alaguema "nicky" su ludia

alaguema
8. sep 2015

@jolinka Je mi jedno aj to, čo si o mne myslia ľudia. Neobhajovala som tu fašizmus, ale svoj názor, ktorý uznávam je konzervatívny, ale inak sa ničim iným neprevinil...tak už si daj pohov

kyttykat
autor
8. sep 2015

@alaguema Tebe by nevadilo, keby niekto krmil tvoje deti ohlienenou rukou len preto, ze je to jeho osobna hygiena?

alaguema
8. sep 2015

@kyttykat vieš čo? Mňa to prestáva baviť, ale ešte ti odpoviem. Moje deti som si kŕmila sama, tak ako som obstarávala aj všetko ostatné okolo domácnosti bez externej pomoci a robím to tak naďalej. Keby som videla, že má niekto ohlienené ruky, tak si to decko nakŕmim sama preboha. Fakt neviem, čo očakávaš, aké zázračné rady, ale vraj si už nejaké dostala, tak nech sa darí 🙂

cyclo_danka
8. sep 2015

@alaguema Iste, stojte si s kludom za svojim, aj ked vasa argumentacia je totalne derava. Tu je kazda dalsia debata zbytocna.

oldman50plus
8. sep 2015

Dobre, a teraz ako odborník na danú problematiku. Samozrejme umývať ruky treba, ale ...tak a s tým ako to robí 90% populácie tomu u virulentných nákaz až tak nepomôžete. Ak to nechytí vaša imunita tak to dostanete či už si ruky umývate alebo nie...
Samozrejme ak si umývate ruky špeciálnymi dezinfekčnými prostriedkami 1-2 minúty a ožiarite UV lampou nezaoberajte sa tým čo som napísal...
Bežné umývanie je dobré nech nesmrdíte ale žiaľ, o tom čo chytíte rozhoduje skoro výlučne vaša imunita...
Ak vaša svokra vylučuje baktérie stolicou a vaša imunita na nákazu nie je pripravená (býva to zriedka, od príbuzných sme už pochytali všetko) tak či si ruky neumýva alebo umýva skoro nulový rozdiel. Podotýkam že nepodporujem humusáctvo len priveľká hystéria nemá oporu vo faktoch..

kyttykat
autor
8. sep 2015

@vejula Viem, na TLC stale pozeram tie relacie o nich. Je to fobia, strach, citim lutost nad nimi, je to vycerpavajuce. To je tak ako keby si ty mala fobiu z pavuka a niekto, aby ta preliecil ti ho dal zjest... Ale moja tema ma k OCD velmi daleko. Tu riesime tak primitivne zvyky, ako je zakladna hygiena a umyvanie ruk..