Moje dieťa v práci
Ahojte maminky idem si k vám po radu ohľadom dcéry.
možno to bude moc mamičkovské ale dúfam, že tu nájdem pochopenie a rady... Asi ako každá matka , čo už má čo to odžité sa o svoje dieťa bojí do konca života. Mám dcéru, ktorá po VŠ nastúpila do zamestnania ( pracuje 2 roky) ponúkli jej 1000 eur v hrubom, čo si myslím, že na absolventa je dobrá mzda. Žili sme skromne, asi ako každá klasická slovenská rodina. Počas detstva a až do dospelosti jej nič nechýbalo, asi ako každá klasická slovenská rodina. Sem tam sme išli aj na dovolenky, tak si myslím, že by nemala trpieť nejakým materiálnym nedostatkom. No dćere to však príjmovo nestačilo,pretože sa chcela čím skôr osamostatniť, vzala si hypotéku na byt, kúpila si auto, chodí na dovolenky.... Ako by som to napísala, žije si luxusnejšie ako bola vychovaná. Samozrejme nik ju nedotuje , sama si takto život nastavila. Našla si ešte jednu prácu po pobediach a na víkendy brigádu. Zarobí si 1800-2000€ v čistom a je spokojná ,lenže ja ako matka mám o ňu obavy :(. Veľmi sa ženie za peniazmi a myslím, že je to na úkor zdravia. Viem, že je iná doba pre mladých a nedá sa to porovnávať s mojou mladosťou .... Na jednej strane ma neskutočne teší, že je takáto cieľavedomá, priebojná ale mám strach aby sa jej to neodzrkadlilo na zdraví. Ani neviem kedy to dievča oddychuje, keď každý víkend ťahá 12tky a v pondelok nástup do normálnej práce. Povie mi, že aby som si nerobila starosti, že si chce zarobiť poriadne a užiť život kým prijdú deti, že všetko zvláda ale ja vidím teda počujem a cítim , že je na hrane. Nechcem sa jej miešať do života, je dospelá samostatná len mám obavu aby si nejakú chorobu neprivodila. Keď spolu telefonujeme, prípadne sa stretneme všetko je tak narýchlo v zhone lebo stále musí niekam utekať do roboty prípadne niečo vybaviť a to ešte nemá priateľa, ktorému by sa venovala.
Maminy ste niektorá v podobnej situácií? alebo ako by ste sa zachovali, aby to nebolo to klasické: ,,mamiiiii,, ja viem, neboj sa som dospelá.
Ďakujem
Neboj sa, nejaku dobu sa to da vydrzat bez ujmy na zdravi 🙂. Tiez sme mali v buvalej praci kolegynu ( robili sme na nonstop linke) a ta doobeda ucila na 1.stupni a poobede chodila do prace alebo si brala vikendove zmeny, obcas nocne.. asi cca 2 roky takto robila.. teraz ma normalne dve deticky v pohode..
@lucinka1988 no ja chodím po pohovoroch nie it a podobne a všade v hrubom 750e 🤯
Takymto tempom raz-dva vyhori. Skus jej navrhnut, aby mala aspon 1 den v tyzdni volno. Ked sa bude takto silit, telo ju same zastavi. A kto bude splacat hypo a autouver, ked sa bude davat dokopy? Tvoja dcera je urcite psychicky silna, kedze v mladosti sportovala (to cloveka zoceli), ale napr.mojej spoluziacke z VS po 15 rokoch zivota naplnenych len pracou preplo. Aj na nu boli rodicia hrdi ako sa uchytila v BA a teraz je naspat u nich doma a chodi akurat na prechadzky do prirody a k psychiatrovi.
Myslím že sa priveľmi upriamujes na negatíva a choroby. Aby si jej to nakoniec neprivolala. Skús zmeniť myslenie v štýle že jej želaj radšej silu a energiu a zdravie. Ona je dospela a určite vie odhadnúť čo si môže dovolit. Radšej takto než vy mala doma deprimovana sedieť. Aj take prípady sú
Pravdepodobne ju zenie laska k praci a tato doba vseobecne, citi, ze dokaze, vladze a ide na maximum...psychohygiena je ale dolezita, moze sa jej stat, ze vyhori, ze ochorie, uvedomi si to, ked uz nebude vladat a mozno nebude vediet spomalit... Ak na nej tento stav uz vidis, skus sa s nou porozpravat...musi sa naucit aj oddychovat...pripadne si najst lepsie platenu prvu pracu...sice ju nema zle platenu, ale vzhladom na vysku vzdelania, moze zarobit aj viac...mohla by si platit hypo a aj ist na dovolenku, nebolo by to ale tolko kolko ma s brigadou, je to potom uz ale o prioritach...
Darmo budeš dohováral..je to jej rozhodnutie..keď som bola mladšia popri VŠ som makala a potom som šla do zahraničia a tak isto makala aj 4-5 12h za sebou...vtedy som videla, že parádne zarábam a veľa veci si môžem dovoliť . Keby mi vtedy niekto hovoril, že dávaj bacha, môže sa to podpísať na zdravý asi by som to neriešila..a teraz mám zdravotné problémy.. ak by som si žila svoj život opäť urobila by som to znova aj keby som vedela tie dôsledky..stalo mi mi to zato..veľa skúsenosti, veľa som si pocestovala..a teraz môžem pekne na zadku sedieť a starať sa o detičky a svoju domácnosť 😉
Niektorí mladí ľudia dokážu študovať naraz 2 VŠ a popritom ešte aj pracovať a angažovať sa trebárs v dobrovoľníctve. Sama som popri prvom zamestnaní ešte hľadala brigádu, lebo voľného času bolo veľa a peňazí málo - normálka.
Teš sa z nej.
@dobromila nedostatok spánku, vysoký stres level, zlý životny štýl sa vždy podpise na zdravotnom stave buď skôr alebo neskôr..a nebudem tu rozprávať svoju diagnózu..viem, že je to s toho tak to stačí. Aby som aspoň moje deti nastavila tak, že peniaze nie sú všetko... Záležať bude už len na nich ako sa rozhodnú..
Prešla som si podobným. Makala od 8.triedy na ZŠ, milovala som pracovať, učiť sa nové vecí, moje telo bolo nezničiteľne - taký som mala pocit. Sloboda a nekonecnost ;) Zarobila som pekne peniaze a v 28 cke telo začalo samé ukazovať..že dosť. Sedieť na 3 stoličkách sa nedalo už viac. Nakoniec som dosť veľa tých zarobených peniažkov minula na to,aby som sa dala dokopy. Skúsenosť je však neprenosna. Mňa osobne by vtedy nezastavil nikto,aby som pracovala menej,bavilo ma to. Jedine...ak by som mala v Tom čase nejakého mentora mozno, ktorý by mi naznačoval...že nájdi si prácu jednu, a zarob 2000 v tej jednej. Ak treba..dopln si kvalifikáciu, alebo konkrétne vedomosti/zručnosti k nej...čiže ísť viac systematicky. Pravdou však je, že na týchto vyšších pozíciách je aj viac zodpovednosti, stresu...a to už ide ruka v ruke s nárokmi zamestnávateľa atď. Radim poskytnúť dcérke vždy možnosť útočiska,pohody a kludu v maminom náručí...môžeš povedať jemne svoj názor, ale každý máme svoju cestu. Poznám inak pár žien typu duracell, ktore takéto životné tempo nezložilo ani po 40 tke..keď už mali malé deti a pod...Fica ďalej. Niektorým ľuďom bola nadelena energia kopcovito. Si dobrá mamka ;)
Mozete byt na nu len pysna. Dufam, ze moje dievcatko bude pracovite, ked bude vo veku. Hlavne teraz, ked cela ta mladez je gramblava a leniva. Naozaj mozete byt pysna a stastna. Mlade telo znesie a urcite to nebude takto navzdy.
@beata_k pane bože veď čítajte s porozumením ..jasne napísala že zarobí v práci 1000€ v hrubou plus s brigádou a ďalšou prácou je to okolo 2000€ v čistom 🤦🤦🤦
@daniela1996 Citat viem. Ja som na ine narazala ked som sa pytala co za brigadu dievca ma kde zarobi 1200 v cistom ked na tpp ma 760.
Je to jedno koľko zarobí v konečnom dôsledku, chápem tvoje obavy, no nechaj ju tak, sama musí prísť na to, či ozaj jej to všetko za tie peniaze stojí.

Prepac..moj nazor je, ze riesis nieco, co ti neprinalezi riesit, tvoja dcera nema 16, ale 26 ( odhadujem😏), je zodpovedna za seba a svoj zivot a podla toho co pises aj uplne od teba nezavisla, tak zacni sa radsej venovat svojmu zivotu, partnerovi, konickom a pod. A nehladaj problemy, tam kde nie su, ako pises, dobre si ju vychovala, ak bude potrebovat tvoju pomoc, urcite sa na teba obrati, buduj si s nou vztah ako dospela zena s dospelou zenou...nie dospela zena a dieta