Moje peniaze na svadbu sa vyparili
Ešte stále predýchavam víkendovú návštevu u našich. Aby som to nejako skrátila, moja babka mi zanechala určitú čiastku, s tým že to šporila.na moju svadbu, babka a dedko mali iba jednoduchý obrad, hovorila si že ak raz bude mať dcéru vystrojí jej parádnu svadbu, ale dcéru nemala, zomrela keď som bola školáčka, peniaze zverila môjmu otcovi. Babka asi nepredpokladala že sa v budúcnosti nebudú dievčatá vydávať v 18tich. Môj otec si povedal že keď som sa nevydala do 30ky tak buď sa nevydám alebo budem na to mať, aby som si sama všetko zaplatila, tak ich všetky strovil. Som si toho vedomá že z tých peňazí sa nedá toľko nakúpiť ako kedysi., ale predsa. Samozrejme si so snúbencom vieme našetriť, ale niečo som investovala do môjho podnikania a väčšina šla na vlastné bývanie. Ľudom sme už oznámili dátum, máme rezervácie.
@vevesh nie je to ani pravidlo, ani povinnosť. My sme si všetko platili zo svojho. Rodičia z oboch strán nám dali finančný dar, ale až po svadbe a rozhodne by to nepokrylo náklady. Vôbec sme pri plánovaní svadby neuvažovali nad tým, že by to mali platiť rodičia. To je strašne zachladený názor, ktorý sa nosil v dobách, keď sa decká brali v 18 a logicky nemohli mať nič našetrené...
@tiezjedna Presne. Nepochopim, ako clovek 35+ moze cakat, ze zanho budu platit rodicia. A poznala som jednu, co isla do zahranicia na brigadu kvoli tomu, aby synovi svadbu zaplatila. To je iny vesmir.
@marsmykkok
@tiezjedna ja to beriem a viem, ale jednoducho niekde tento zvyk nevymizol a je stale normalne, ze svadbu platia rodicia paru na polku. Lenze v normalnych rodinach sa to diskutuje vopred a tak par vie, s cim ratat moze a s cim nie. Niekde zaplatili rodicia vsetko (lebo chceli, mohli), niekde zaplatili iba zaklad (a par sam doplatil to, co chcel extra). Ja som sa fakt nestretla s tym, ze by par zafinancoval vsetko sam (teda okrem mna🫣), i ked to beriem ako normalne a mozne, kedze nie kazdy ma peniaze a je ochotny to dat do svadby dietatu...
@vevesh my sme si tiež platili sami, hanba by ma fackovala nechať si platiť svadbu od mami keď mám 5x viac na výplatnej páske ako moja mama.
@anonym_autor a otec vie o tom, že si s peniazmi počítala a chýbajú ti? Už si s ním hovorila?
Naozaj si si toto mala vydiskutivat s otcom pred tým, než si čokoľvek išla rezervovať. Ze by si teraz prijala peniaze, ktoré ti babka nechala.
Hovorila si s otcom priamo? Čo povedal?
Prikláňam sa k tomu, že jednoducho je nemorálne sľúbiť umierajucemu niečo a potom kúpiť niečo sebe, čo ani nutné nie je a rozhadzat tie peniaze pre seba, hoci dobre otec vedel, že neboli určené jemu.
@vevesh my sme si tiež platili sami, hanba by ma fackovala nechať si platiť svadbu od mami keď mám 5x viac na výplatnej páske ako moja mama.
@sense ale toto je iný prípad peniaze nepatrili rodičom podľa babkinej vôli patrili vnucke a mali jej ich vyplatiť, keď bude chystať svadbu. Mali určený účel od darcu.
Ci ty keď dáš rodičom vnúčatá napr na školné a ono sa na tu školu dostane nie na prvý pokus, budeš OK s tým, že otec vnúčatá si kúpi motorku lebo si bude myslieť, že už je so štúdiom koniec?
Raz si babka niečo želala a jej syn s tým súhlasil. Neboli to peniaze určené jemu bez ohľadu na to ci je či nie zvyk kto si ako svadbu platí.
@anonym_7cef25 Vo vztahu rodic-dieta sa tu budeme bavit o tom co bolo a nebolo uradne???Hadam existuju nejake moralne hranice ktore sa neprekracuju.Babka mu to s doverou zverila lebo verila ze su unho v bezpeci.Dcera doverovala svojmu otcovi,nepytala ich k sebe lebo doverovala ze su v bezpeci.On ich doveru zradil,peniaze vlastneho dietata minul tak ze o tom nikomu nic nepovedal.Mne by toto rodic nespravil.Existuju moralne hranice,obzvlast v najblizsej rodine a ak tomuto nerozumiete vy tak no zbohom.
@maminkadeticiek ale autorka vedela, aky moralny je jej otec, ze podviedol mamu a peniaze na svadbu si nechala u nejo v uschove. Uz ich davno mala mat u seba a pouzit na ten ucel, ked by sa vydavala. Otec to bral tak, ze predchadyajucu svadbu zrusila a on peniaze pouzil na acoje ucely.
@doriiis rátala som s peniazmi ktoré som zdedila
@anonym_autor Tak najprv peniaze na ruku a potom objednávam. Každý sa učíme na vlastných chybách..
Netuším či mala závet či nie. Nemala som vtedy ešte 18. Len mi otec niekedy po babkynej smrti oznámil, ako hotovú vec.
Babka ti nechala € na svadbu. Sorry ale v tej dobe som ani priateľa nemala a vôbec som na svadbu nemyslela. Potom keď som bola zasnúbená a plánovali sme svadbu tak mi to otec pripomenul. Ukázal papiere z banky, s tým že keď bude treba peniaze sú tam a bodka. Keďže kvôli nevere ex som zásnuby zrušila peniaze som si nezobrala.
Dodržala som poslednú vôľu mojej babky
@anonym_autor otec nemoze lredat motorku? Alebo pozvi len rodicov. Saty kup jednoduche, biele sa daju kupit aj za 100 eur, ci ludia su uz napozyvani, objednany kopec veci a ty si teraz zistila, ze tvoje peniaze neexistuju?
@anonym_autor Och dosť blbé..a že len seniorov oblafnú...ponaučenie budeš mať. Dôveruj,ale preveruj 😉
@sense ale toto je iný prípad peniaze nepatrili rodičom podľa babkinej vôli patrili vnucke a mali jej ich vyplatiť, keď bude chystať svadbu. Mali určený účel od darcu.
Ci ty keď dáš rodičom vnúčatá napr na školné a ono sa na tu školu dostane nie na prvý pokus, budeš OK s tým, že otec vnúčatá si kúpi motorku lebo si bude myslieť, že už je so štúdiom koniec?
Raz si babka niečo želala a jej syn s tým súhlasil. Neboli to peniaze určené jemu bez ohľadu na to ci je či nie zvyk kto si ako svadbu platí.
@janage ja som reagovala na komentár od vevesh, nikde nepíšem že je to autorkin prípad.
A ja keby chcem dať vnučke ak nejakú budem mať tak dám priamo jej. Nám babka keď chcela dať, dala priamo nám, alebo nám založila knižku a alebo o ak právne ošetrila.
Ale súhlasím že autorka by sa mala s otcom porozprávať a hlavne to mala urobiť ešte predtým ako zajednala veci na svadbu bez toho aby vedela s akým rozpočtom môže ratat
Opytala by som sa otca, ako to mieni vyriesit.A podla odpovede by som sa zariadila.Okradnut vlastne dieta je pre mna dno.Svadba by bola bez neho
@anonym_a71111 môže rodiť on a živiť len seba a deti…🙄
@tiezjedna som zabudla, ze na koniku kto porodi, ten uz nemusi do konca zivota nic robit. Uz len majetky prepisovat na seba.

@vevesh nie je to ani pravidlo, ani povinnosť. My sme si všetko platili zo svojho. Rodičia z oboch strán nám dali finančný dar, ale až po svadbe a rozhodne by to nepokrylo náklady. Vôbec sme pri plánovaní svadby neuvažovali nad tým, že by to mali platiť rodičia. To je strašne zachladený názor, ktorý sa nosil v dobách, keď sa decká brali v 18 a logicky nemohli mať nič našetrené...
@marsmykkok
@tiezjedna ja to beriem a viem, ale jednoducho niekde tento zvyk nevymizol a je stale normalne, ze svadbu platia rodicia paru na polku. Lenze v normalnych rodinach sa to diskutuje vopred a tak par vie, s cim ratat moze a s cim nie. Niekde zaplatili rodicia vsetko (lebo chceli, mohli), niekde zaplatili iba zaklad (a par sam doplatil to, co chcel extra). Ja som sa fakt nestretla s tym, ze by par zafinancoval vsetko sam (teda okrem mna🫣), i ked to beriem ako normalne a mozne, kedze nie kazdy ma peniaze a je ochotny to dat do svadby dietatu...