Mojej mame pred 60tkou pomotal hlavu cudzí chlap

dorotka57
17. aug 2015

Nie som žiadna tínedžerka, mám 32 rokov, ale neskutočne ma trápi moja mama. Žijú s tatinom už vyše 30 rokov a ako v každom manželstve aj oni mali problémy. Vždy sa všetko akosi utriaslo. Tento rok bola mama na stretávke zo školy a prišla ako vymenená. Ocino jej začal hrozne vadiť, prestali sa spolu úplne rozprávať. Ocino je skôr introvert, všetko drží v sebe a nevie urobiť prvý krok. Pár týždňov chodia okolo seba ako duchovia, dokonca aj keď prídem na návštevu spolu sa nebavia, rozprávam sa buď s jedným alebo s druhým. Mama do toho začala chudnúť, lebo mala veľkú nadváhu, každý večer chodí na hodinové prechádzky a aj sa jej darí zhadzovať. Stále opakovala, že tatina vymení za iného, ale nebrala som to moc vážne, až v poslednej dobe som ju začala podozrievať. Kedysi sme si telefonovali každý deň, zaujímala sa o to, čo robím, alebo môj syn (má 5 rokov a je to jej jediný vnúčik). Sem-tam si ho brávali na sobotu k sebe a teraz ju vôbec nič nezaujíma. Náhodne som niečo robila na jej pc, mala zapatý fcb a len tak som si otvorila správy a tam konverzácia s nejakým Angličanom, oslovenia láska sem, láska tam. Ostala som v hroznom šoku. A viem, že komunikujú každý deň, lebo poznám jej heslo na fcb. Viem, že som sa tam nemala pozerať, ale ona sama mi v ten deň povedala, že s nejakým chlapom si píšu a ešte sa pri tom usmievala ako že je to úplne v poriadku. Odvtedy som úplne hotová, celý deň na to myslím. Moju mamu som vždy zbožňovala, bola to moja najlepšia kamoška a teraz ju nemám chuť ani vidieť. Prežila aj niektorá z vás niečo podobné? Čo ste robili? Ako to nakoniec dopadlo? Musela som sa vyrozprávať, lebo to nemám komu povedať 😢

janickacrazy
17. aug 2015

@dorotka57 Tvoja mama je dospelá a aj ked ťa to trápi, nemala by si sa je starať do jej vzťahov. Aké by to bolo pre teba, keby si mama čítala tvoje konverzácie s nejakým mužom? Podľa mna by sa deti do takýchto vecí starať nemali a takisto by sa rodičia nemali veľmi miešať do vzťahu mladých, nerobí to dobrotu.

bonaqa2013
17. aug 2015

@janickacrazy no neviem či máš až takú pravdu. Je pravda že maminka je plnoletá, ale ju trápi aj manželstvo jej rodičov. Nechce stratiť ani mamu, ani otca - sú pre ňu tí naj. Mňa by tiež trápilo keby som vedela, že niektorí z mojich rodičov niekoho má. Pre mňa sú oni čistí ako ľalia....

vika35
17. aug 2015

no len aby ju neobral o peniaze a neposlal tam tam. ano je dospela, svojpravna a ty jej nemas co pozerat jej sukromnu komunikaciu ale kad sa uz stalo bola by som vstrehu. hlavne by si aj ona mala uvedomit, ze je stale vydata. nech najskor poriesi jeden vztah az tak sa vrha do dalsieho.

maly_konik
17. aug 2015

Ak tvoju mamu zboznujes, tak jej dopraj stastie. Nie stastie, ake si ty pre nu predstavujes, ale jej stastie, ktore ona preziva.
Ona s tebou prezivala viac, nez si vies uvedomit a ako 32 rocna by si mala mat trochu pochopenia. Od teba ako dospelej zeny pravdepodobne ocakava porozumenie, nie spravanie pubertiacky.. prepac, moj nazor.
A okamzite stopni to citanie sprav a sledovanie profilu na socialnych sietach. Preboha........... !

dorotka57
autor
17. aug 2015

Každá určite dúfame, že manželstvo rodičov alebo niekoho blízkeho vydrží a je jedno, či je vám 12 alebo 30 rokov, vždy to človeka zasiahne, keď zistí, že to nie je tak. Áno máte pravdu, že je to jej šťastie a jej život a ja sa jej do toho ani nemienim miešať a dávať jej rady, jedine som jej povedala, aby si dávala pozor, lebo nevie, na akého blázna môže na internete natrafiť.

zita19
17. aug 2015

Nech uz mama a otec maju akekolvek problemy medzi sebou, nech uz mama ma nejaku virtualnu lasku je to predovsetkym ich vec a oni si to musia vyriest alebo aj neriest.
Pokial je tvoja mama svojpravna, tak by si sa jej nemala hrabat v sukromi. A UZ VOBEC!!!! by si to nemala oznamovat otcovi. Je to medzi nimi a ty si iba a len divak a tvoj hlas ma len hodnotu poradnu ale nie rozhodujucu.
A laska je aj o tom, ze milovanu osobu milujeme aj s jej chybami a omylmi. Takze ju miluj a daj jaj cas, nech si svoj zivot vyriesi sama. Akokolvek ho vyriesi mala by si jej riesenie akceptovat. Ak ho neakceptujes , pravdepodobne to bude iba a len na skodu vsetkych zucastnenych.

dorotka57
autor
17. aug 2015

zita19 máš pravdu, a ja to určite nikomu nebudem hovoriť, uvidím ako to dopadne. Len teda bol to šok pre mňa. Ďakujem za každý komentár, potrebovala som to zo seba dostať, už ma to moc ťažilo.

zita19
17. aug 2015

@dorotka57 daj tomu cas, ono to nebude take horuce ako sa tebe zda.

jeennyv
17. aug 2015

@dorotka57 Na jednej strane chapem aj nazory bab, ze je to mamin zivot a je na nej ako si to zariadi, no na druhej strane chapem tvoje podla mna opodstatnene obavy, pretoze ludia nielen vo vyssom veku, ale aj dlhodobom manzelskom ci inom stereotype zvyknu stratit zdravy resp. realny usudok a chytia sa na plane reci...ja by som sledovala vyvoj situacie, dala pokec s mamou ako so zenou, ci chce zahodit roky manzelstva pre nejake stretko po x rokoch atd. a mozno posmelila otca nech zabojuje a vymania sa zo stereotypu, okorenit ich spolocny zivot...

sardinka32
17. aug 2015

@dorotka57 Ja s tym co tu niektore zeny popisali, ze je to len jej vec, nesuhlasim, ale nemam chut sa tu s nimi dohadovat. Neviem, ako by bolo im, keby ich manzelia podvadzali a nikto by im to nepovedal, lebo vsak maju narok na svoje stastie, co na tom, ze to nove stastie nasli s milenkami...totalna blbost toto citat! Predpokladam, ze aj otca mas rada a teda neviem, ci on to vie, ze mama ma niekoho. Ak to vie, tak potom je to fakt uz na nich, aby si to vyriesili...ale ak nie, tak potom by som tlacila na matku, aby mu to povedala. Nie ze ona si vyhadzuje z kopytka a on ma parohy. Jednej znamej sa stalo nieco podobne - ked zistila, ze "laske" je z jeho strany koniec, stihol vybielit jej ucet a celozivotne uspory boli v tahu. Takze nech si ozaj dava pozor. Bol to tiez cudzinec.

zita19
17. aug 2015

@sardinka32 tak teda nech by sa dialo v mojom okoli cokolvek, nikdy by som nechcela byt "poslom dobrych sprav". Ak sa to mam manzel dozvediet, osud to zariadi tak, ze sa to prevali. Ak ide iba o chvilkovy ulet, ktory prejde, tak je uplne zbytocne s tym oboznamovat partnera. Ak sa jedna o skutocne zavazne porusenie manzelskych zavazkov, skor ci neskor to vyjde najavo. A ked uz pojde do tuheho, tak mama to otcovi oznami aj sama.

dorotka57
autor
17. aug 2015

Baby, ja robím na súde 14 rokov a za ten čas som už zažila kopu príbehov naivných žien, ktoré sa nechali nalákať od cudzieho chlapa. Na internete je kopa podvodníkov, a ini to vedia písať o tom aká je žena krásna, ako by chcel byť s ňou, lebo takéto veci žena doma nepočuje a veľmi ľahko sa namotá. A skončí sa to väčšinou zle. A toho sa bojím.
Môj tatino o tom nevie, on je taký dobrák, že by ho to podľa mňa ani nenapadlo, čo za tým počítačom mama robí. Utešujem sa len tým, že ten chlap žije niekde v Anglicku a nikdy sa nestretnú. Že to zostane len v tejto virtuálnej podobe ako je to teraz.

sardinka32
17. aug 2015

@dorotka57 Obavam sa, ze ak sa jej zacali zapalovat lytka, ako sa ludovo hovori...tak ked to nevyjde s tym Anglicanom, moze to byt zas niekto dalsi. Ono nezavidim Ti toto riesit a asi Ti to ani v najbujarejsom sne nenapadlo, ze mama v 60tke bude zazivat druhu pubertu. Aj ked je to zatial virtualne, moze to byt velmi nebezpecne, lebo ten clovek moze mat vytvorenu falosnu identitu za nejakym ucelom. Zrejme sa na tej stretavke porozpravala so spoluziackami a zatuzila po nejakom dobrodruzstve.

dorotka57
autor
17. aug 2015

@sardinka32 hovoríš mi z duše ☹

dorotka57
autor
17. aug 2015

A to kedysi odsudzovala ženy, čo zblbli a našli si milencov, alebo sa rozviedli ... Preto hovorím, že nikdy nehovor nikdy. Nikto nevie, čo mu život prinesie.

sardinka32
17. aug 2015

@dorotka57 To je aj tou "modernou dobou" - su ine moznosti zoznamenia a najma tuzba ludi uzivat si v akomkolvek veku...ono je to aj z jednej strany tragikomicke, ze jedna 60tnicka sedi pri compe a najde si virtualneho milenca a este dokonca aj cudzinca. 🙄 Este stastie, ze moja matka nevie ani poriadne s mobilom robit, hoci ktovie...ako Ty vravis, nikdy nehovor nikdy. 😅

siska53
17. aug 2015

@dorotka57 len.podobne sme zazili v rodine. Ked si nasa babka relativne kratko (do roka?) po smrti svojho muza (deda,ale oni nemali dobre manzelstvo-alkohol), nasla priatela v kupeloch a aj sa ak nemu odstahovala.
My sme jej to priali (ako moj otec-jej syn a aj moja mama ako nevesta i my vnucky),ale jej druhy syn s rodinou sa cez to nevedeli prekusnut. Neviem,preco,lebo babka bola s tym panom velmi stastna,rozumeli si,my sme ho tiez poznali ako velmi fajn cloveka,stretavali sme sa.
Jej druhy syn sa s tym fakt nevedel vyrovnat. S mamou sa stretaval,chodila k nim,ale naopak to nehrozilo.
Fakt nikdy nevies,nepoznas detailne vztahu druhych..ja sa zas cudujem,preco sa nasi nerozviedli.

Ty si uz dospela a vies,ze vztahy nie su idealne,aj to,ze ked sa aj dvaja rozvedu,pre dieta ako mama a otec ostavaju,horsie to maju deti male,ktore toto este pochopit nevedia. Nam tiez vselico p ich vztahu mama povedala az ako dospelym,aj to az po urcitom incidente,z ktoreho sme nechapali,tak nam pomaly zacala otvarat oci..otec je fajn ako otec,ale ako partner je to horsie. To spadnutie tych ruzovych okuliarov boli,ale dospeli sa cez to vieme lahsie preniest.

Mozno tvoja mama to ma len ako taky maly ulet,rozptylenie,ktore pominie..a mozno maju s otcom uz davnejsiz problemy,o ktorych nevies..ale dospeli su oni..nas tiez sokla segra,ked po 3r.manzelstve zahlasila,ze sa ide rozvadzat a ze ma uz i noveho priatela..ale ze nzbyt roho nastebeneho vztahu medzi nou a jej manzelom,tak by nikdy sa nedala nahovorit na rande s tym jej terajsim.. A to tiez sme si mysleli,aky maju harmonicky vztah,9r.spolu chodili a bum! Nejak sme sa cez to vsetci prekusli a sme v kontakte a obcas sa stretneme aj s jej exmanzelom,ale prijali sme uz aj jej partera. Je to jej zivot a ona musi vediet,ci a s kym je stastna,ona si nesie nasledky svojho rozhodnutia. Ci su dobre alebo zle.

loginexistuje
18. aug 2015

@dorotka57 u nas obdobny zaciatok skoncilo to nie moc dobre resp. stale sa to deje ... zaver je asi taky ze sme prisli o babku ...
napisem ti do IP lebo to bolo fakt dost drsne.... co sa dialo

gabrielasofia
18. aug 2015

@dorotka57 ja tvrdím, že deckám a niektorým starším luďom by mali sociálne siete vyslovene zakázať.. aj moja mama si fb pomýlila so zoznamkou, aj keď ona je rozvedená... presne to isté sa deje u nás, akurát že ona sa s ním už aj stretla, dokonca bol u nej, tiež cudzinec.. nepomohlo nič. nikdy som si nemyslela že akurát moja mama môže byť tak naivná.. ani jeden nevie reč toho druhého, nepýtajte sa ma ako komunikovali, neviem.. pozná ho mesiac aj s topánkami a pozvala si ho k sebe.. veeeelmi je zamilovaná. až mi je trápne z toho, na fb si pridávajú trápne obrázky s vyznaniami lásky. akože ja jej prajem šťastie, ale nechápem tú naivitu. a keby ste počuli, jak argumentuje keď jej vytknem že ho ani nepozná.. ona mu totálne verí.. niektorým ženám doslova šibe v tomto veku :(

maria1989
18. aug 2015

@sardinka32 čo je na tom tragikomické? že 60 ročná si virtuálne nájde milenca? nejako som ťa nepochopila...

lucinkaboz
18. aug 2015

Nebud z toho sklamaná, mozno jej niečo nasla v tom chlapovi, co jej chybalo...mozno len počuť, ze je krásna, mila...pekna...

moonlight1210
18. aug 2015

@dorotka57 sme davno dospeli a predsa su nasi rodicia stale ta pevna istota, ako nam boli v detstve. a ked sa zacne rucat, prezivame to rovnako stresujuco, ako keby sme boli male deti. hoci teraz je to viac sklamanie, nez strach.

ak chces, povedz, ze je dospela a snad vie, co robi.
ale ked ten objav zacne o tom, ze potrebuje od nej financnu zachranu, lebo mu hrozi bohvieco, alebo strasne tuzi si splnit sen alebo rozbehnut podnikanie a pozicane samozrejme isto vrati - nech sa ma na pozore.
lebo si moze byt ista, ze pre neho nie je ziadna uzasna zena, ale naivne vrecko penazi. a zisti to hned, ako sa mu ozve, ze by jej uz mohol nieco vratit a on bud bude mat vyhovorky alebo zrazu jeho nick prestane existovat.
stara finta niektorých firiem - najprv urobit par mensich objednavok a zaplatit vcas. potom, ked je ziskana dovera, jednu velku a nezaplatit uz nikdy nic. mozete sa sudit. alebo si fakturu postupne odpisat v uctovnictve.
podobne funguju aj niektori takito klamari. zopárkrát si pozicaju menej a vratia vcas. potom si pozicaju par vacsich sum po sebe (co s dôverou kazdy da, vsak davaju spolahlivej overenej osobe) a viac o nich nepocujete. niektori este aj chvilu komunikuju, hovoria dokonca o vrateni, davaju aj terminy platieb, dokonca aj nejake mensie splatky vratia. a potom nastane ticho.
a mozeme davat oznamenie na neznameho pachatela.

margieamatusko
18. aug 2015

Nasa suseda (tiez okolo 60!)si nasla tiez nejakeho anglicana...Tiez sa zoznamili cez fb, laska ako hrom...Ten blazeny usmev na perach, ked o nom rozprava. Clovek by neveril...A minule ktosi spominal, ze uz zacali riesit nejake financie. Takze ktovie ako to nakoniec skonci..

sardinka333
18. aug 2015

@sardinka32 čo je na tom komické? 60 ročný človek je dnes stále pracujucim človekom a s PC by teda teoreticky mal vedieť robiť ak pracuje napr. v administratíve...alebo aj vela iných prac. pozícií vyžaduje aspon zakladnu pracu s PC. Ale nie to som chcela.

To že si mamina našla milenca svedčí len a len o tom že jej vo vztahu s manželom niečo chýba. Indície ze niečo nie je v poriadku už dávno boli - nerozprávaju sa, ignoruju sa...čo maju oni dvaja medzi sebou, ake nevyriešené problémy to nemusí vedieť ani 30 ročná dcera...
Osobne by som tomu dala ešte čas...nešla hned vešať vec na nos otcovi - on možno sám niečo tuší. A vo vysledku dcerenka nikdy nevie ako za 20 rokov dopadne ona takže zase tak by osm tu mamu neodsudzovala. Musia si to vyriešiť oni sami, ty sa snaž byť nestranná (čo bude ťažké podla toho čo píšeš) daj priestor obom rodičom ale nebud ich sudcom - nevieš ešte čo v živote postretne teba samu.

libka1
18. aug 2015

@sardinka333
@sardinka32 v dnesnej dobe je mozne vsetko. Uz aj sardinky si pisu na MK tak preco nie 60tnicka na FB 😀 😀

sardinka333
18. aug 2015

@libka1 sme tu dve s týmto nickom....nebola som velmi kreatívna pri jeho výbere...

libka1
18. aug 2015

@sardinka333 ja viem, to bol for 😀 ako vznikol nick?

hrcavdeske
18. aug 2015

@dorotka57 ano prezila osm podobne, sla som si napisat sms s maminho mobilu, a nasla som tam sms od milencov.. viacerych .... no ja som vtedy mala 15 a mala som dalsich mladsich surodencov. povedala som jej, ze ma tyzden na to aby to povedala otvoci sama, inak mu to poviem ja. odvtedy sa mi tak sptoritivila, odisla od nas, nekomunikovalis me spolu ( bolo tam z jej strany vela ineho zleho ) a teraz po 20 rokov si hladame cestu k sebe, no ide to velmi pomaly...

no urcite som jej sms neprehliadavala zamerne u teba ma zarazila veta : Náhodne som niečo robila na jej pc, mala zapatý fcb a len tak som si otvorila správy "
toto je porusovanie osobnej slobody . ci je to matka ci cudzi, narusila si jej sukromny priestor..
viem sa vcitit do teba ako sa citis, kedze som prezila ot iste akurat este v pubertalnom veku, no nikdy ty ako dieta nevyriesis vztah rodicov.. to si musia oni sami povedat..
ked uz si to precitala a mas teraz k mame taky postoj ak ymas. daj s nou doverny rozhovor, a spytaj sa jejna to preco, ako a podobne. mozno ju ako zena pochopis a nebudes odcudzovat.. a k tomu.. zatial nepreslo k nicomu fyzickemu, mozno jej chyba prave ten, pocit, ze niekto po nej tuzi ...nie vzdy je vsetko take ako sa na prvy pohlad zda, mozno ani netusis, aky vztah majus kutocne vasi rodicia a co skryvaju v spalni....

kadri
18. aug 2015

@dorotka57 mame urcite cosi chyba, mozno ma po rokoch konecne nejake vzruso v kazdodennosti a stereotype. zavisi, aky je mama typ. ci jej staci takato virtualna zabava a doda jej to energiu a radost zo zivota (tipujem, ze sa aj v anglictine precvici) a zvladne to s rozumom alebo ci sa slepo hodi do dobrodruzstva... asi by som to priebezne nestranne sledovala a pri naznaku nejakej pochybnosti s moznymi vaznymi nasledkami riesila otvorene s mamou. ono aj tak si do toho neda velmi kecat, mozno skusit rozhovor, co jej chyba, ako by si predstavovala svoj zivot, ako to zmenit, urobit butlavu vrbu, aj ked s rodicmi je to dost zvlastne v tomto. nema nejaku dobru kamosku, ktorej sa zdoveruje? ta by jej mohla trosku ukazat, kde je sever 😝
to, ze stratila zaujem o jedine vnuca je celkom dost povazlive - aspon pre mna. vek a skusenosti nie su zarukou toho, ze nespravime poriadnu hlupost. a kvoli chlapom su zeny schopne neskutocnych pochabosti... 😀 😒

simculllka
18. aug 2015

No, rada by som ti k tomu napisala len tolko, ze mam uja a tetu, ujo ma po 70-tke, teta bude mat 60 a proste, keby si ich stretla ako nezainteresovana osoba, povedala by si, ze je to medzi nimi ok a v zivote by ta nenapadlo, ze maju aj nejake problemy. V skutocnosti, ujo doma nepovie ani slovo, teta povedala, ze ked niekam spolu idu, je uplne ticho, v podstate cely ich vztah je uplne naprd, su spolu vyse 25 rokov a teta povedala, ze ked ostane aj ona na dochodku, tak bud sa rozvedie alebo zblazni..takze vies, treba na to kukat z viacerych pohladov, ved sa len mamy spytaj, ze preco si s niekym pise, co tym mieni, ale narovinu sa jej spytaj, nie, ze ju budes spehovat. Ty nie si s nimi dvoma 24 hodin denne, aby si vedela, aky maju skutocne vztah. Takze asi by som zacala tym otvorenym rozhovorom. A bud rada, ze sa tvoja mama zacala o seba starat, ved to je super, zvlast ak nieco robi so svojoou nadvahou. Nie kazdy clovek v jej veku je ochotny uz nieco na sebe menit.