icon

Moji rodičia a manžel

cibiother
26. mar 2016

Ahojte. Ani neviem, ci potrebujem poradit, alebo sa len vyzalovat. Taka blba situacia momentalne. Byvame s dvoma detmi 3,5r syn a 8m dcerka asi rok u rodicov kvoli stavbe a dovtedy sme zili sami v byte a potom s malym v starsom dome. Mysleli sme, ze to nejako vydrzime, aj ked sme vedeli,ze tie generacne rozpory a pod. pridu. Mame hore poschodie, ale kuchynu nie...Problem je ten, ze cim dalej, tym viac sa hadame aj my dvaja, aj manzelovi strasne vadia tie vselijake zvyky a sposoby mojich rodicov. Oni su celkom dobri, ziadne hadky, rozpory, skor sa snazia urovanavat to, ale taki anglicania. Ani ziadne prejavy lasky a ani emocii. Tak to u nas bolo vzdy. Napr. moj otec je televizny maniak - on to berie, ze ked tam momentalne nikto nieje a ide telka, tak si moze prepnut a hotovo. Dajmä tomu, ze si manzel len odskocil na wc, alebo tak. Nerobi to urcite naschval, ale proste uz tak bol zvyknuty, ze mama ta moc nepozera atd. Mama ta je zasa byvala ucitelka, cely zivot, takze doma len poucuje a do vsetkeho sa stara. Moralizuje a pod. Co ako by sa malo, nemalo a patri, nepatri + veriaca. No dokopy asi to bola chyba ist byvat k nasim. Manzel zostal taky mrzut, na vsetko somre, mne sa to zle pocuva, su to predsa len moji rodicia. Aj ked vycitat mu nemam, co, lebo ja hlavne na jeho otca nemam pekne slovo. Lenze to je zase ina kapitola. Strasny despota a manipulator a to uznava aj manzel a tiez s nim nevychadza vobec. Takze zhrnute sa hadame kvoli rodicom a ked sa este pridaju bezne manzelske hadky kvoli vychove, tak sa hadame kazdy den. A to este vselijako tajne sa tvarit, aby nevideli nasi a deti...no nevieme sa cez to preniest. Aj ked si to vydiskutujeme, vzdy sa nejaky konflikt objavi. Aj ked po inych strankach je manzel a otec na jednotku. Vela sa hra, venuje. Snazi sa aby som mala auto k dispozicii, ked poviem, ze chcem niekam ist, nie je problem. Skor mne vycita, ze nepridem objat, nedam pusu. Proste hned by som sa pobalila do nejakeho podnajmu, to je jasne. Lenze asi o 3-4 mesiace ideme riesit hypoteku, ja som na materskej..takze najom by bola dost zataz a mame aj psa. No ja uz neviem z tohto von. Kaslat na tych 300-400eciek a ist do podnajmu, ci bude pokoj, alebo zatinat kazdy den jazyk?Este k tomu ma hrozne hneva, ze moja mama porovnava stale manzela s jeho otcom, ale zijeme spolu 14rokov a praveze vobec taky nieje. Aj sa snazi z toho poucit a nespravat sa ako jeho otec, ale on ani vobec nieje taka povaha. To skor ja som v nasom vztahu taka sekera. Lenze mama vytahuje,ze jej ho velakrat pripomina tym spravanim a pod a je to tym, ze tu je proste nervoznejsi, drzejsi, vela veci ako robia nasi a ich nazory sa mu nepacia, tak reaguje podrazdene, takze ona ho tu vidi skor v tej zlej stranke. Vadi mu proste, ked sa stara, ci maly je dobre obleceny a ci spapal to a tamto a ci sa to takto patri a nie. Samozrejme som jej aj hovorila, nech sa do nas nestara, ved nie sme male deti, ale to je ucitelsky syndrom..Aj dnes sme sa napr. pochytili kvoli prkotine(kricala som na syna, lebo ma nepocuvol a on sa ho zastal,ale ja som sa odula 😒 )a tak sa pobral k rodicom, ale tak rozlucil sa dal pusu a isiel. My si to za par dni proste vydiskutujeme a prejde to. Bola som prave vonku s detmi a on sa asi s nasimi ani nerozlucil, asi proste oduty a mama hned, ze co to ma za sposoby, ze to si s nim vybavi a ze je nevychovany, ale nemohla som jej povedat, ze sme sa pohadali, lebo by som pocuvala prednasky. Tak som sa tvarila, ze mal ist k rodicom nieco spravit...no proste hujerovci. Ale bolo mi do placu z tych maminych reci a ja uz potom zacnem mat v hlave otazky, ci naozaj nema pravdu.Ach jaj, boli ma zaludok z toho.Som z toho na nervy. Idem asi pozerat nejaky podnajom. Aj ked neviem, kto mi prenajme byt na pol roka...potom by uz mal byt totiz hotovy dom...Co navrhujete, nenapada vas nejake riesenie. Aleb neboli ste v podobnej situacii, nech viem ci to rychlo prehrmi...dakujem baby. Cenim si kazdy nazor 😉

kk77
27. mar 2016

Dievcata nereagujte prosim na @katarinapekna

nyusika
27. mar 2016

@mima4 tých pár mesiacov by mali "šúchať" nohami autorka s mužom, aby čo najmenej rušili zabehnutý stereotyp jej rodičov.
Ja ich úplne chápem- na jednej strane chcú dcéra pomôcť a ponúknu im bývanie v ich dome, na strane druhej si už ale odvykli od takého ruchu, aký nastal po nasťahovaní kompletnej rodiny s dieťaťom. A táto rodina má tiež svoje návyky. Oni sa však musia prispôsobiť a keď to nevedia, nech idú do podnájmu.

katarinapekna
27. mar 2016

@nyusika správne! a možno chudáci rodičia ani nechcu, len nemaju odvahu povedať nie! len škoda, že potom sa to odzrkadlí aj tak inde a v inej forme. stokrát lepšie byť tvrdý a priamy, ako sa doťahovať neskor za pochodu. smutné...

viera77
27. mar 2016

@katarinapekna juuuj, tazko reagovat na tvoje komenty....ale jedno je jasne, kto nezazil nepochopi a preto by nemal ani sudit....a vies co? tiez sme teraz v rovnakej situacii ako zakladatelka temy, ale s tym, ze docasne byvame u mojich svokrovcov a najsmutnejsie z toho je, ze sa tato nasa situacia stala "pochybenim" realitnej kancelarie - predali sme byt a kupa domu sa uz ale nekonala a do toho este prisiel manzel o pracu a na podnajom momentalne peniaze nie su......a ano, o tom spoluziti dvoch generacii by sa dali pisat cele litanie, sice sme vdacni za strechu nad hlavou, ale priznavam, ze tato situacia zial, otriasa aj nasim vztahom......no, tak aj my sme teda neskutocne nezodpovedni s divnymi moresmi, nekalkulovanim, atd, atd.... 😉

mirka17
27. mar 2016

@katarinapekna ja teba nechápem čo su toto tu za názory, držať hubu a krok, šúchať nohami a podobne, to kde sme, preboha ved to nie je nejaký besný pes z ulice, ale jej vlastné dieťa. Ja akceptujem že ak je v cudzom dome tak by sa mala viac ovládať, byť chápavejšia a tolerantnejšia, ale to neznamená že má držať hubu a všetko akceptovať. Predpokladám že jej rodičia s tým súhlasili za nejakých podmienok, a predpokladám že im aj prispievajú nejakou sumou, a takisto predpokladám že im aj pomáhajú v dome. Zároven ak by mna moji rodičia prichýlili neznamená to že majú automatické právo mi diktovať ako mám žiť, na to už je predsa neskoro hádam nie? mali na to dostatok času, a ak nie su spokojný s výchovou, tak asi niečo zanedbali. Okrem toho, predstav si opačné garde, že by jej rodičia potrebovali prichýliť, a ona by im začala diktovať ako majú žiť, čo môžu a čo nemôžu v jej vlastnom dome to by bolo okej? Ku každému sa správaj tak ako chceš aby sa k tebe správali druhý, z tvojich názorov predpokladám že s tebou si ľudia riadne vytierajú riť,a na veľkonočný pondelok ti želám veľa vody a ten najväčší korbáč..........

nyusika
27. mar 2016

@mirka17 ale oni nemajú žiadne vážne problémy. Len jej jesitny manžel zle znáša, že býva u svokry.
Nikto nikomu nemá čo diktovať, pokiaľ bude platiť, že hostia automaticky rešpektujú súkromie hostiteľa.
A v tomto prípade je autorka v cudzom, už cudzom. Treba sa co najmenej stretávať v spoločných priestoroch. Oni majú horné poschodie, rodičia spodné. Nech sa teda zdržujú vo "svojom" území. Výnimka je spoločná kuchyňa. Tu sú treba určiť nejaké pravidlá.

katarinapekna
27. mar 2016

@viera77 jasne,že ťažko. Pravda sa zle prijíma, každý by sa len chcel láskať a chlacholit a počuť, že je to ok.nie! Nie je to ok! Vlastne realitka môže za to,že nemáte peniaze na dom a muž stratil prácu. Keď nemám peniaze na dom,tak sa doň nechaporim a prikryjem sa takou perinou,na akú mam, ale utekať k rodičom jedným či druhym, to je najjednoduchšie, čo na tom,Že aj tí rodičia by zaslúžili svoj kľud a súkromie,po tom, čo vychovaju svoje deti.ale nie, oni ich ešte stale majú na krku este aj s vnúčatami ako bonus navyše. Jasné,že sa to zlé cita, prečo asi?

katarinapekna
27. mar 2016

@mirka17 v koho dome zijem, také pravidlá držím! Platí obojstranne! (Agresia vv tvojom príspevku má len utvrdzuje v pravdivosti mojich vyrokov, inak by ti nerobilo problém diskutovať normálne) 🙂

mirka17
27. mar 2016

@nyusika je zvláštne že k vlastným deťom si môžeme dovoliť čokolvek, ale keby sme si zobrali do bytu podnájomníka nerešpektovali by sme jeho súkromie? čiže by som dodala, že áno hostia by mali rešpektovať súkromie hostiteľa ale malo by to byť aj opačne.

mirka17
27. mar 2016

@katarinapekna agresia? vieš predstav si, že ja som len zrkadlo, čo do neho dáš to sa ti odrazí.

nyusika
27. mar 2016

@mirka17 ale veď čítajte pozorne - horné poschodie mladí, spodné rodičia, kuchyňa dohoda.
Autorka písala o konflikte typu "môj muž prepol otcovi telku a otcovi sa ti nepáčilo" tak pardon, toto je vážne narušenie súkromia.
A poznámka ( zhodou okolností trefná) o tenkej čiapke- jesitnost jej muža.

mirka17
27. mar 2016

@nyusika prepáčte, skutočne sa tu nechcem s vami naťahovať, ja som reagovala na komenty katarinapekna, . a inač ak som správne čítala tak nie zať prepol otcovi televízor ale opačne. len tolko. a áno súhlasím v koho dome si toho pravidla dodržiavaj, ale tu nejde o pravidla ale často o nedorozumenia, malichernosti, ktoré by sa dali vyriešiť keby sa chcelo, ale evidentne je v dome ťažká ponorka, a vtedy je najlepšie odísť. zíde zočí zíde zmysle

viera77
27. mar 2016

@katarinapekna aaaaach moja zlata, pochybujem, ze vobec vies o com pisem, nuz nezazila si, tak asi preto si dovolis tak utocit....mas svoju pravdu a stojis si za nou za kazdu cenu a ano, si neskutocne drsna a agresivna, inak taki ludia su velmi oblubeni 😀 ...ano, naleteli sme realitnej kancelarii, zial, nie sme prvi a ani posledni pripad, to ze potom prisiel muz o pracu nie je naozaj jeho vina a samozrejme momentalne nemame peniaze na podnajom, co je uuuuuplne bezna vec pri strate zamestnania, ale pre teba asi opat taaaaaak nepochopitelneeeeeeee a taaaaak nezodpovedneeeeee.....ale este su na svete ludia, ktori nam podali pomocnu ruku a pomohli v tejto tazkej situacii, no klobuk dole, ze sa najdu aj chapavi a nesebecki...hm.....ja len verim, ze ty sa nikdy do takejto situacie nedostanes alebo nedajboze tvoje deti.....a ak ano, tak ti urcite dobre padne, ked ta kazdy posle do certa a podla tvojich komentov posles do certa asi aj svoje deti, kedze budes potrebovat svoj zasluzeny klud a odpocinok.....no co tebe viac vysvetlovat? skoda casu 😀

katarinapekna
27. mar 2016

@mirka17 veď sa nemusíš naťahovať, nikto sa nenatahuje, normálna diskusia, žiaľ slabé až žiadne roxumne argumenty tu ešte nepadli.....k tej telke....predpokladáme,že telka patrí domácemu pánovi v jeho dome,má plne právo stukat si kedy chce a koľko chce....lenže matka dotyčnej má zrejme pravdu s tým,že je nevychovany,lebo toto si skutočne neviem ani len neviem predstavit,ze by som toto ja robila,pre mna u cudzich ludi. A nieže mladý muž sa ešte urazí, však nech si kúpi svoju,do svojej izby a nech cuci koľko chce,predpokladám,že pán domáci mu v tom brániť nebude,pokiaľ bude hradiť minimálne energiu na pozeranie tv....úplne normálna logicka vec predsa....

katarinapekna
27. mar 2016

@viera77 toto je ťažká situácia????? Má tvoj muž ruky,nohy? Predpokladam,že ano,tak sa v prvom rade ometam a ako muž, živiteľ rodiny si bleskom hľadám inú prácu,čokoľvek, veď by som sa sama pred sebou hanbila dovliect muža bez práce s celou posádkou máme pod sukňu,čo za neschopaka som si zobrala.,že nevie zabezpečiť rodinu. Ako čo oni s tým majú? Ako sorry,toto si fakt neviem predstaviť, veď minimálne ten muž sa musí cítiť trápne a rodičia tiež,len ti to nepovedia. Čo myslíš,ako situacie v zivote riešia ľudia čo nemajú rodičov,prípadne nikoho iného? Kam asi tak utekajú? Na zamyslenie,trošku.....vždy existuje riešenie a kto nechce nehľadá,ma len kopu výhovoriek,veď to je najjednoduchšie.....fakt bez urážky,len skús aj inak premýšľať nad životnými situáciami a nie len prvoplánovo

pragmaticka
27. mar 2016

Uplne suhlasim s @katarinapekna! Ked uz musite zit u tvojich rodicov, tak ich laskavo uplne respektujte! Vo svojom veku a zato ze ta vychovali si to zasluzia! A keby sa im v obyvaku aj kozy valali vy sa im tam do toho nemate co starat! Vo svojich izbach si robte co chcete a v spolocnych priestoroch mate drzat hubu a len byt vdacni ze Vam tam umoznili zit na istu dobu! !!A ty by si to svojmu muzovi mala riadne vytmavit!Len raz by sa tento moj navazal do mojich!!!!To by potom rychlo zbadal kde je sever!!!

bluka2
27. mar 2016

@viera77 A co tak keby si tu nasla pracu ty a muz bude doma s detmi, ked je teda nezamestnany? Vsetko lepsie, nez sa natrepat k rodicom a davat vinu realitke a zamestnavatelovi (ci komu)...ci nie?

bluka2
27. mar 2016

@pragmaticka AJ ja sa pridavam, uplna pravda!

viera77
27. mar 2016

@bluka2 ano? a kde zarobim aspon tolko co on na normalne prezitie a urobim zo seba zivitelku rodiny??? trosku reality by veru nezaskodilo v tejto dobe.....a inak, ja sa priamo nestazujem na spoluzite so svokrovcami/rodicmi, treba len citat......a k nim sme sa "nenatrepali" ako zvery, ale nastahovali ako ludia.....a muz uz ma slubenu novu pracu a uz sa nevie dockat coskoreho stahovania sa - skusobna doba ma tiez svoje plusy a minusy....prajem dobru noc 😉

bluka2
27. mar 2016

@viera77 nechapem, co je na tom nerealne, samozrejme zalezi od vzdelania, vedomosti, schopnosti. Ale fajn si pridat na zoznam vinnikov este dnesnu dobu. Sa v 19. storoci zenam v Europe lahsie zarabalo ako teraz? Proste cele nechapem...

katarinapekna
27. mar 2016

@bluka2 🙂 🙂 podobné som chcela napísať....mne je to už ale iba smiešne celé

jannullka1
27. mar 2016

Ahoj, čítala som len tvoj úvodný príspevok, nie ostatné komentáre. Chcem ti len napísať, že my ani nežijeme s našimi a aj tak sa dosť hádame kvôli mojej mame. Lebo každý ju vnímame samozrejme inak, ja som bola celý život na jej neskutočné mudrovanie a komentovanie zvyknutá, stačí síce že tam pár rokov nebývam a už aj mne neskutočne lezie na nervy, ale dala mi život, starala sa o mňa atď, takže si ju stále vážim a neviem jej niečo priamo povedať, že ako sa to správa, lebo ona nám nepomáha, skôr len tie jej reči zo seba chŕli a to človeka akurát tak znervózni. A to mi muž stále výkrika, že jej ani nič nepoviem. Hoci som teda povedala, ale nie tak rázne ako by si on predstavoval. On je zas na niečo úplne iné zvyknutý, jeho mama je tichá, skromná, veľa nám pomáha ale skutočnými činmi a nemá vôbec protivné reči.. A tiež je on už neskutočne ufrflaný na moju mamu, ja som z toho samozrejme smutná a zle sa mi to počúva. Nebývame s nimi, no aj tak to riešime aj 3x do týždňa, lebo on s tým nedá pokoj a nevieme to vyriešiť.. Takže tak. Snáď to toho pol roka ešte zvládnete a potom bude dobre, keďže tam teraz bývate a potom už nebudete, isto sa situácia zlepší.

katrinka8
27. mar 2016

@nyusika - nebolo tam náhodou, že otec prepol mužovi telku, lebo muž len na chvíľu odbehol na WC?... 😉

jeennyv
27. mar 2016

@cibiother my sme byvali u starych rodicov z mamcinej strany najprv tri roky, ked som bola mala kym sme kupili byt a potom dva mesiace cez leto, ked uz som mala 12 kym sme neprerobili byt...ako zo zaciatku ako mala som to tak nevnimala, ale mamca sama povedala, ze aj ked je to jej mama, zacala byt ako clovek nervozna, ked sme u babky byvali ako rodina, vies kazdy ma svoje zvyky a aj napriek tomu, ze starych r. milujem islo ma v 12 porazit... vies ina doba uz ina vychova, nemohol si si doslova ani nahlas prdnut ked to mam tak povedat 😀 pricom ako ludia sme myslim vsetci klasicki, konfliktni len bezne...cize ja chapem tvojho muza, ze mu to lezie na nervy... za mna preto podnajom...proste ludi neprerobis toboz nie v urcitom veku, plus aj ked si u rodicov ty si tam doma, povedzme aj vnucata, ale pre partnera, je to vzdy take nijake....

sophieeee
27. mar 2016

@cibiother podla mna by si nemala riesit spravanie a navyky rodicov a mala by si si uvedomit ze byvate u nich nie oni u vas 😊 nebude to tak navzdy tak preco sa zbytocne znervoznovat

monikaparson
27. mar 2016

Stále viac a viac sa utvrdzujem v tom, že na mk nič normálne človek čítať nebude. Áno, tak sa "nasáčkovali" k fotrovcom, lebo sú tak neskutočne "neschopní", že ináč sa nedá a áno serie ich to. Aj mňa by to sralo a život závislí na rodičoch je pekne na nič, ale áno, aj to sa stáva. Tie, čo tu píšu tie "rozumné" komentáre isto niečo takéto zažili, ale tak nuda je nuda, nooo.
Ja to napíšem takto: spakujte sa a choďte het. Toto proste nikam nesmeruje. Tvoji rodičia sa nezmenia, nemajú dôvod to robiť a jasné, že tvojmu mužovi to vadí, sú to cudzí ľudia. Takto by som nemohla existovať ani v tom najhoršom sne, nemohla. Dom dorobíte budúci rok, o dva, ale takto sa žiť nedá, sama to vidíš. Čo čakáš, že sa dočkáš na MK? Jasné, niekedy pomôže sa len vykecať, ale vždy rátaj s tým, že sa tu nájdu takýto ľudia, reálne majú za sebou veľké H a budú ti mudrovať do života a urážať ťa.

maslenka47
28. mar 2016

@monikaparson nuz, ked niekoho jasne nesuhlasny nazor uraza... Tiez som zastanca nazoru, ze dospely sebestacny clovek by nemal zneuzivat rodicov. Z napisaneho som nenadobudla dojem, ze by @cibiother byvala s rodicmi, lebo sa ocitli v hmotnej nudzi alebo si nemohli vlastne byvanie dovolit. Jednoducho si chcu zit nad pomery a docasne usetrenie penazi na byvani s rodicmi im prislo ako super napad. A teraz place, aki su muz a ona frustrovani.

Ale to, ze by aj jej rodicia mohli byt frustrovani z toho, ze maju na krku svoje 30-40 rocne dieta aj s manzelom a vnucatami, tak to ju uz netrapi. Verim tomu, ze starki by uz tiez radi mali pokoj.

nyusika
28. mar 2016

@katrinka8 áno, dedo prepol telku...ale v princípe je úplne jedno, kto komu čo prepol.
Takže sa nechytajme zbytočností. Pokiaľ je to však tak, že autorkin otec vošiel do ich izby a prepol ich telku, to už zbytočnosť nie je.
Osobne si však myslím, že sa to nestalo takto. Ale že jej muž sedel dole v obývačke rodičov a ofučal sa, keď mu prešli telku.

minutka
28. mar 2016

neboj,1/2r. prejde ako voda a vy budete na tieto "skriepky" spominat s usmevom 🙂

Kedze mate svoje poschodie,zdrziavajte sa vacinou tam, zatni zuby a stoj pri manzelovi v dobrom i zlom. O chvilu bude teplo,viac casu budete travit vonku a za 1mesacnu splatku prenajmu chodte radsej v lete na chatu zrelaxovat. Urcite bude dobre,drzim palce ! Ved napokon kazdy ma obcas blby den 😉

jeannna
28. mar 2016

Fakt zalezi len a len na tom, ako sa znesu jednotlive povahy. Napr. pri nasej mame si viem v pohode predstavit, ze by som tu urcitu dobu byvala ( ciste teoreticky ako rodina ). Ale napr. kamoska takto dala do prenajmu byt, ze si s muzom nasetria na dom a prisli byvat k jej rodicom. No poviem vam, ze ako prisli, tak aj odisli spat do svojho bytu, v ktorom byvaju uz dalsich 10 rokov a dom uz nespominaju. Lebo by za to zaplatili vysoku cenu, bud by sa nadobro pokazili vztahy s jej rodicmi, alebo by sa oni dvaja rozviedli. Lahko sa povie, ze ved vydrzim .... ak nic nenasvedcuje tomu, ze sa to ukludnuje, prave naopak, asi by som zbalila caky paky a isla do svojho.