icon

Moji rodičia a manžel

cibiother
26. mar 2016

Ahojte. Ani neviem, ci potrebujem poradit, alebo sa len vyzalovat. Taka blba situacia momentalne. Byvame s dvoma detmi 3,5r syn a 8m dcerka asi rok u rodicov kvoli stavbe a dovtedy sme zili sami v byte a potom s malym v starsom dome. Mysleli sme, ze to nejako vydrzime, aj ked sme vedeli,ze tie generacne rozpory a pod. pridu. Mame hore poschodie, ale kuchynu nie...Problem je ten, ze cim dalej, tym viac sa hadame aj my dvaja, aj manzelovi strasne vadia tie vselijake zvyky a sposoby mojich rodicov. Oni su celkom dobri, ziadne hadky, rozpory, skor sa snazia urovanavat to, ale taki anglicania. Ani ziadne prejavy lasky a ani emocii. Tak to u nas bolo vzdy. Napr. moj otec je televizny maniak - on to berie, ze ked tam momentalne nikto nieje a ide telka, tak si moze prepnut a hotovo. Dajmä tomu, ze si manzel len odskocil na wc, alebo tak. Nerobi to urcite naschval, ale proste uz tak bol zvyknuty, ze mama ta moc nepozera atd. Mama ta je zasa byvala ucitelka, cely zivot, takze doma len poucuje a do vsetkeho sa stara. Moralizuje a pod. Co ako by sa malo, nemalo a patri, nepatri + veriaca. No dokopy asi to bola chyba ist byvat k nasim. Manzel zostal taky mrzut, na vsetko somre, mne sa to zle pocuva, su to predsa len moji rodicia. Aj ked vycitat mu nemam, co, lebo ja hlavne na jeho otca nemam pekne slovo. Lenze to je zase ina kapitola. Strasny despota a manipulator a to uznava aj manzel a tiez s nim nevychadza vobec. Takze zhrnute sa hadame kvoli rodicom a ked sa este pridaju bezne manzelske hadky kvoli vychove, tak sa hadame kazdy den. A to este vselijako tajne sa tvarit, aby nevideli nasi a deti...no nevieme sa cez to preniest. Aj ked si to vydiskutujeme, vzdy sa nejaky konflikt objavi. Aj ked po inych strankach je manzel a otec na jednotku. Vela sa hra, venuje. Snazi sa aby som mala auto k dispozicii, ked poviem, ze chcem niekam ist, nie je problem. Skor mne vycita, ze nepridem objat, nedam pusu. Proste hned by som sa pobalila do nejakeho podnajmu, to je jasne. Lenze asi o 3-4 mesiace ideme riesit hypoteku, ja som na materskej..takze najom by bola dost zataz a mame aj psa. No ja uz neviem z tohto von. Kaslat na tych 300-400eciek a ist do podnajmu, ci bude pokoj, alebo zatinat kazdy den jazyk?Este k tomu ma hrozne hneva, ze moja mama porovnava stale manzela s jeho otcom, ale zijeme spolu 14rokov a praveze vobec taky nieje. Aj sa snazi z toho poucit a nespravat sa ako jeho otec, ale on ani vobec nieje taka povaha. To skor ja som v nasom vztahu taka sekera. Lenze mama vytahuje,ze jej ho velakrat pripomina tym spravanim a pod a je to tym, ze tu je proste nervoznejsi, drzejsi, vela veci ako robia nasi a ich nazory sa mu nepacia, tak reaguje podrazdene, takze ona ho tu vidi skor v tej zlej stranke. Vadi mu proste, ked sa stara, ci maly je dobre obleceny a ci spapal to a tamto a ci sa to takto patri a nie. Samozrejme som jej aj hovorila, nech sa do nas nestara, ved nie sme male deti, ale to je ucitelsky syndrom..Aj dnes sme sa napr. pochytili kvoli prkotine(kricala som na syna, lebo ma nepocuvol a on sa ho zastal,ale ja som sa odula 😒 )a tak sa pobral k rodicom, ale tak rozlucil sa dal pusu a isiel. My si to za par dni proste vydiskutujeme a prejde to. Bola som prave vonku s detmi a on sa asi s nasimi ani nerozlucil, asi proste oduty a mama hned, ze co to ma za sposoby, ze to si s nim vybavi a ze je nevychovany, ale nemohla som jej povedat, ze sme sa pohadali, lebo by som pocuvala prednasky. Tak som sa tvarila, ze mal ist k rodicom nieco spravit...no proste hujerovci. Ale bolo mi do placu z tych maminych reci a ja uz potom zacnem mat v hlave otazky, ci naozaj nema pravdu.Ach jaj, boli ma zaludok z toho.Som z toho na nervy. Idem asi pozerat nejaky podnajom. Aj ked neviem, kto mi prenajme byt na pol roka...potom by uz mal byt totiz hotovy dom...Co navrhujete, nenapada vas nejake riesenie. Aleb neboli ste v podobnej situacii, nech viem ci to rychlo prehrmi...dakujem baby. Cenim si kazdy nazor 😉

Strana
z3
katrinka8
28. mar 2016

@nyusika - osobne si myslím, že to všebecne problém nie je, pretože to, čo kto bude kedy pozerať je malichernosť a dospelí ľudia by sa na takéto "voloviny" nemali odúvať, preboha, ako malé deti (obaja). Ale všeobecne je to neslušné voči komukoľvek - pokiaľ vidím a som si vedomý toho, že niekto pozerá, a "poza chrbty" mu to prepnem - je to detinské a neslušné. A áno, je to neslušné aj vtedy, pokiaľ je ten dotyčný môj hosť a v tej súvislosti som mu poskytol môj televízor. Pokiaľ mu to otec prepol preto, že nevedel, že pozerá, mohli si to slušne vysvetliť ako dvaja dospelí a normálni ľudia. V každom prípade, aj odúvanie sa na takúto "volovinu" je detinské a ješitné.
Podľa mňa aj ak nieko poskytuje niekomu pomoc a niekoho píjme do svojho domu, mal by toho hosa proste rešpektovť ako hosťa a nezasahovať mu zbytočne do súkromia. To, že je niekto hostiteľ, ho ešte neoprávňuje k tomu, aby bol voči hosťovi neslušný a ovládal ho a žiada od neho, aby hosť "džal hubu a krok".

nyusika
28. mar 2016

@katrinka8 slušný hosť sa zdrží najviac tri dni 😀

Stále si myslím, že jediným problémom je ješitnost manžela autorky.
a teória o hosťoch je fajn, čo a kto sa má ako správať. Fakt je, že prispôsobiť sa má autorka témy.

papricka33
28. mar 2016

Nuz ťažká situácia. Ako každá, kde sa stretne nskope veľa ľudí. Máš len 2 možnosti. Zobrať sa a ísť do podnájmu alebo sa s chladnou hlavou porozprávať s... mamou. 🙂 Áno, mám pocit, ze mate vela nedoriesenych veci. Ocividne sa jej strasne bojis. Na ucitelsky syndrom zabudni. Ano, Ste tam na navsteve, mate sa prispisobit, to sa da este zahryznut si do jazyka, kupit radsej druhy televizor... Byt vdacny.... Ale nechat sa urazat? Sama pises, ze mas super chlapa. Daj svojej mame najavo, ze taky je a ze za nim stojis, Daj jej jasne najavo (!!!) ze na neho NESMIE kydat. Ani pred tebou, ani inde. Spytaj sa jej rovno, ci jej tam vadite, ze sa radsej poberiete, pretoze je to neunosne a nechces si kvoli tomu nechat rozbit vztah. Povedz svojej mame, nech sa k tebe zacne spravat ako k ludskej bytosti, ktora ma svoje city a predstavy o zivote... Myslim, ze medzi vami je vela nedorieseneho ☹ Chlapa skus upokojit, bud k nemu laskavejsia, objim ho castejsie 🙂 Len je zneisteny, mozno ma pocit zlyhania a boji sa ze strati hrdost.... Inak, pises, ze si sekera... Zacni na tom pracovat, aby si neskoncila ako tvoja mama. Chlapi to nemaju radi a ti odvaznejsi utekaju 😉

emilia25
28. mar 2016

Preco si do spálne nekupite telku a toto by ste mali doriešene.mi máme 3 plazmy ked sme obyvke spolu vsetci sa dohodneme a v spálnsch si kuks to co chce a do kedy chce.

ukulela
28. mar 2016

@cibiother ahoj. z blbych komentov si nic nerob ... ono je to na vazkach. komplikovat si na pol roka existenciu podnajmom, alebo pol roka vydrzat a farat do vlastneho ... ja by som volila asi podnajom, niekde v blizkosti stavby,aby bolo blizko, keby bolo treba robit. a ano, prenajmu aj na polroka. z zmluve byva standardne vypodedna lehota, ze dopredu oznamos, kedy chces byt opustit. alebo sa da dohodnut ....
preco podnajom? lebo u rodicov nemate sukromie, kuchyna je zaklad sukromia. telka sa da kupit aj do spalne, ale v kuchyni sa odohrava velka cast rodinneho zivota. a ak varite/jedavate v spolocnej kuchyni s rodicmi, sukromie nikdy mat nebudete. mozno to bol dobry napad na zaciatku, mozno vam to rodicia sami ponukli a vy ste dostatocne nezvazili vsetky proti a videli ste iba pre ... ono tak, ako by si sa ty necitila prijemne u svokrovcov, keby do teba pindali, tak sa tvoj muz neciti prijemne u vas. aby ho niekto komandoval, zesa neprisiel rozlucit/pozdravit, to je na dospeleho vela ...
takze hladaj podnajom, podla mna to bude aj menej ako 300/400 mesacne ako pises. my sme v BB v centre mesta, paradne miesto, velky dvojizbak, v platili 270 mesacne - sice paradna nahoda, ale da sa najst. ak nestaviate priamo v meste, skus pohladat aj na dedine (ak staviate tam), alebo daky dom ci niekto neprenajme na ten cas ....

cibiother
autor
29. mar 2016

@ukulela no prave aj ja uz takto rozmyslam, ked je to takto. Hladam, ci sa nieco lacnejsie nevyskytne. Ja chapem aj rodicov, aj manzelovi to stale vysvetlujem, ze sme u nich a oni tu ziju uz 20 rokov, tak tazko nieco menit, aj ked vela veci sa aj mame nepaci. Napr. ze ten otec vela casu travi pred telkou. Ale pravda, je to jeho vec a jeho telka. Aj manzela chapem...no dufam, ze tychto situacii uz nebude vela, lebo ma to vycerpava. Pri dvoch malych detoch...nemozem sa zavriet do izby a vyplakat to, porozmyslat, predychat. Neni kde a neni kedy...o to je to tazsie spracovat...

cibiother
autor
29. mar 2016

@emilia25 my mame hore telku, ale tam aj spia decka. Takze vecer sa neda pozerat...

cibiother
autor
29. mar 2016

@emilia25 ale telka to je najmenej. To som len nacrtla nejaku taku situaciu...vcelku ide o to, ze manzel mava taketo nalady v poslednom case a mama ta to hned skatulkuje aky je a neni a pritom on je uplne iny v podstate, ale zle sa mi to pocuva. Lebo mi to potom vrta v hlave a zbytocne mam vselijake pochybnosti a uz ho potom pozorujem ci nie je taky a onaky ako jeho foter...

cibiother
autor
29. mar 2016

@papricka33 ano s nou sa tazko rozprava. Zacne hned poucovat a rozprava sa so mnou ako z malym deckom. Vzdy radsej mavnem rukou...ale to ona sa ku kazdemu tak sprava. A pritom je to velmi dobra zena. Len toto ucitelske ma vytaca. A to mi vadi, ze aj ked ma pravdu, ze sa mozno choval nevhodne obcas, nemusi hned kategorizovat, ze je nevychovany a ze bude ako jeho otec a pod. Ona to nepovie nejak agresivne, ale tak, ze: "Vies moja, ja tam vidim vela zo svokra" a podobne...a uz ti to vrta v hlave. ..chapes. Asi je cas odist,lebo spätne s nim nemala ziadny problem. On je prave ten, co si zaklada na kvetoch, ked je sviatok, co vari s radostou a moj otec ledva zemiaky oskrabe, on travi CELY den s malym a moj otec mu vie pustit rozpravky, alebo si s nim pospat, ale pohrat sa s nim vobec nevie.Sama povedala, ze ked sme boli mali, na taketo veci bol nepouzitelny. Aj z toho je moj manzel trosku sklamany, preto straca k nim respekt niekedy. Vobec im ho nechceme odovzdat na cely den, ze starajte sa. Praveze manzel sa mu venuje cely den a niekedy by len potreboval hodinku, dve a dedo ten nula bodov. Babka ta ma stale nejaku robotu, to je jasne...takze aj preto je niekedy taky podrazdeny. Lebo stale hovoria aki su radi, ze sme tu. Ze nas si tak neuzili,lebo nebol cas a v polroku isla mama do roboty...a pritom sa s nimi nezahraju vobec. Ale co sa tyka vychovy, jedenia a obliekania to sa vedia zastarat...och, dalsi moj vylev 😀 no neva. Uz to nejako poriesime...

cibiother
autor
29. mar 2016

@katrinka8 juj baby vy stale tu telku preberate. Ale o to vobec neslo. To som len taky priklad dala. Preto mu to vadi, lebo ako som napisala papricka33 ze oni hovoria aki su radi, ze sme tu, ze nas si tak neuzili a ked tu maly pobehuje, ze ako sa ma hrat a co bude robit a ja s malou na rukach, babka vari, manzel v robote a dedo co robi....lezi pred telkou..on je fakt maniak. Na to sa aj babka hneva. A manzel sa preto na to hneva, lebo on si tam sadne raz za uhorsky rok, fakt!Lebo stale travi cas s malym, berie ho na vylety, ked mame teraz 8mes. dcerku a ja nemam tolko casu na neho, a aj to pride dedo a prepne si tam zase nieco.Ale nie tak ze na drzovku prepne manzelovi, ale proste manzel si odbehne, bud psa pustit von, kavu spravit a podobne a moj oco ten to neberie tak, ze by tam mohol niekto aj okrem neho nieco pozerat a proste zacne to prepinat, no a muz sa vrati, ze preco ste to prepli a dedo,ze jaj ty si pozeral???A pritom dajmä tomu pred hodinou od nej odisiel... a hore nemoze manzel prave pozerat, lebo maly spi. Ale ano, mate pravdu, nie su povinni sa starat o deti, to je jasne. Ale trosku sa vnucatu povenovat moze nie? Ked nema cely cas ziadnu robotu a vidim, ze lezi len pred telkou. A aj to je to, preco je manzel podrazdeny niekedy. Babka sa stara, co mu ma obliect, ci to ci ono ma nema jest, ci si manzel da na velky piatok parky 😀 ale nepohra sa s nim. Tak nech sa aspon nemiesa nie?Ale to je vsetko o tom, ze naozaj pobalit sa a chodit iba na navstevy. A bude pokoj. Ideme vyzistit ako to s tym domom vyzera, stavia to firma a ak to ma trvat dlhsie ako do konca leta, tak uz ideme prec a bude pokoj...

sono2
29. mar 2016

@cibiother júj ťažko pre muža. Mama je hrozná plus veriaci človek by už toto vôbec nemal robit. Sa až čudujem že ešte fungujete. Určite nájom alebo mame striktne ale striktne povedať, že toto vedie do pekla čo robí. A nič netajiť. Moja mama je zlato, ale náhodou keď sa zabudne, čo naozaj nerobí okamžite reagujem či na mňa atď. To tvoja mama robiť nesmie. Žiaľ za pol roka sa môže stať dosť veľa takýmto činom, aby si neľutovala😕

cibiother
autor
29. mar 2016

@maslenka47 prepac ale blbost. Bud zle vyznel ten moj prispevok, alebo neviem kde sa stala chyba ale nasi su radi, ze sme tu. A my nikoho nezneuzivame.A urcite nezijeme nadpomery ani nechceme. Bola som tehotna, objavil sa kupec na nas stary dom prave v tom case a to sa nam ho nedarilo dlho predat, tak sme ich poprosili, ci by sme nemohli na nejaky cas byvat u nich. Ani si nevies predstavit, ako by som rada byvala uz vo svojom. Chceli sme cim skor najst nejaku novostavbu hotovu,ale narazali sme na samych klamarov a prisla zima potom. Kazdy vecer zaspavam s predstavou ako uz budeme vo svojom.

cibiother
autor
29. mar 2016

@sophieeee viem. to iste stale opakujem aj manzelovi. Ze sme predsa len u nich a nech sa mi nepaci cokolvek, je to ich zivot a ich dom. Aj ked chapem aj manzela, vela tych istych veci vadi aj mne, ale su to moji rodicia, som doma, tak to inak beriem....

sono2
29. mar 2016

Niektoré ženy sú tu fakt ako to napísať slušne. Šuchať nohami, ješitný manžel. To budú svokry teda Uf.
Ja viem presne, čo Zakladateľka myslí. Ja by som nebývala ani s jednými týždeň. Pokiaľ oni súhlasili aby tam bývali a chcú pomôcť takéto chovanie je neprípustné. Pol rok je strašne dlhá doba. Môžu sa za ten čas poriadne odcudziť. Manžel môže začať vyčítať, že sa nevie za neho postaviť atď. A matka nesmie takto chovať. Ona už vychovala, bola tehotná, kŕmila, teraz to musí nechať na dcéru!! Pomôcť keď ona bude chcieť A mimochodom dcéra Neni u cudzích ale doma, tiez tam má nejaké práva!

sono2
29. mar 2016

@cibiother si hlavne u seba doma! Aj keď U rodičov! Buď razna aj pre budúcnosť! Máš super muža. Prídeš mi ako môj muž. Mamička je taká ona to tak nemysli, otec je taký on to tak nemyslí. Muž to vidí ináč, urob mu postavenie dokáž, pred rodičmi, že sa nemôžu s vami baviť ako s malými deťmi. Toto sú nenávratné problémy, ktoré môžu poznačiť či mužov vstah K svokrovcom a aj k tebe.

papricka33
29. mar 2016

@cibiother takéto pripomienky "v dobrom" sú veru horšie, ako keby ti to agresívne vyčítala. Tu pomôže len "klin klinom" a otočiť to. Vieš mami, nemôžeš byť taká zatrpknuta voči ľuďom a hneď na každom vidieť to zle. Nevuem, co sa to s tebou deje..." jednoducho úplne odbočiť od toho čo kritizuje, ale zamerať sa na ňu. Chce to trochu tréningu, ale postupne sa takýto veční kritici naučia vcítiť do kože tých kritizovaných. Ja to mám trochu podobné, len moja mama býva ďaleko. Keď sme spolu po 100 rokoch, 2 dní spolu1,5 dna mi vysvetľuje ako to v živote chodí. Keď už preháňa, nastavím sa do drzo flegmaitckeho levelu a spýtam sa, Ano? A kto povedal, že je to tak?... Urazí sa, stiahne a je pokoj 🙂 Môžeš sa pri takýchto hodnoteniach mamy spýtať, Hmm, tak sa s nim mám rozviesť? Nie urazene, ale v pokoji, vážne... Mozno jej docvakne, že tam to takými rečami tlačí a hlavne uvidíš, či sa z toho aj sebecký nepoteší, čo by teda mňa osobne ešte viac nakoplo dať jej najavo, že toto je môj život môj manžel a budem si za tým stáť

nadjam
Autor odpoveď zmazal
nikha2809
5. mar 2023

@nadjam téma z roku 2016 😀

1gabriela13
Autor odpoveď zmazal
onedaynick
5. mar 2023

@1gabriela13 7 rokov stara tema

Strana
z3