Moji rodičia nechcú prepísať pozemok na priateľa pred svadbou

nre223
1. máj 2017

Rodičia mi darujú pozemok , s priateľom nie sme ešte zosobášení.Situácia je taká ,že ideme stavať dom s priateľom, svadbu máme budúci rok.Lenže rodičia,kým ešte nie sme zosobášení nechcú prepísať pozemok aj na priateľa.Rozmýšľam aj nad tým,že keď mi to darujú,tak potom ja to prepíšem aj na priateľa,aby sme boli vlastníkmi obaja,lenže to by zase nebolo fér voči rodičom..Je tu niekto kto riešil takúto situáciu? Ďakujem za všetky odpovede..

miku1
1. máj 2017

@nre223 Nerozumiem, z akého dôvodu máš potrebu pozemok prepisovať na priateľa? Nebudem tu rozpisovať dôvody, pre ktoré by si to robiť nemala....stačí, keď si tu pozrieš xy tém, v ktorých sa riešia majetky....Pozemok ti darujú rodičia, darujú ho tebe, svojej dcére, nechcú ho darovať cudziemu človeku.

bobova
1. máj 2017

Ahoj, ja by som nechala pozemok napísaný na seba. Dom bude spoločný.

janinah
1. máj 2017

Máš múdrych rodičov...ak sa rozídete,tak pozemok bude mať cudzí človek?Dom idete stavať už teraz? tak si pekne zdokladujte kto z vás dvoch čo platí.....

sissy27
1. máj 2017

@nre223 a prečo by mali rodičia darovať polovicu pozemku jemu? Tebe jeho rodičia darovali čo také hodnotné?
Ak budete spolu pekne žiť až do konca sveta, tak je predsa úplne jedno, že bude pozemok len tvoj, ak nastanú problémy a rozchod, tak máš ušetrené starosti aj peniaze... Si predstav, že teraz mu celá zaláskovaná daruješ pol pozemku a o pár rokov ho budeš musieť vyplatiť z toho, čo dostal zadarmo.
Nechcem byť negatívna, ale 50% rozvodovosť v dnešnej dobe a životné skúsenosti nepustia...

mirro
1. máj 2017

Prečo by to robili? Rodičia majú už veľa odžité a takú sprostosť neurobia. Ty keď prepíšeš polku na priateľa, tiež pochopíš,prečo to neurobili oni. Hold,životné skúsenosti... a jedna rada,keď začnete stavať pred svatbou, zdokladujte si čo kto platil.

ukulela
1. máj 2017

@nre223 ako riesite financovanie stavby? spolocnou hypo? vobec nie je problem, ze pozemok by bol len na teba a stavali by ste na nom spolocne, resp ani pripad, ze pozemok by bol tvoj a dom nasledne pisany len na priatela,ak by stavbu financoval sam, aj to sa da (aj ked jasne, ze to neodporucam). preco chces pozemok prepisovat? priatel to ziada?
my staviame, stavba stoji aj na pozemku, ktory je len moj, nie je s tym ziadny problem.
nikto ti neprorokuje ani nezela rozchod. ale pozemok je dar od rodicov. ani v pripade sobasa by ho nemuseli pisat na oboch, ale mohli by ho napisat len na teba ako dceru. rovnako dedictsvo po rodicoch co zdedis, na to by manzel po rozvode nemal narok. takze nevidim ziadny dovod, aby si prepisovala pol pozemku od/po rodicoch na priatela. a tiez nevidom dovod na to, aby ta o to ziadal ... nepozname pozadie financovania stavby, mozno nemas tolko prachov na hypo, ... kazdopadne premylsi si to.

ilena
2. máj 2017

@nre223 A priateľ ti to vyčíta? Alebo nalieha, aby to urobili?

persica
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
terezka1947
2. máj 2017

@nre223 preco toto riesis????????
ked budete manzelia,nemate spolocnu buducnost?mate...tak?
moja svagrina na to,ze svojho priatela,teraz uz manzela chcela mat vsade-potopila brata,otca-ale maju spolocne vsetko-vsetko cudzie.....lebo ON...lebo...ho ma rada,lebo maju mat vsetko spolocne,zaujimave-iba to maju spolocne,co je z jej strany,on ju uz nikde,kde figuroval on,ci bude figurovat nepustil
a plakat zacina a este len bude😢
co keby si sa zamyslela nad tym,ze rodicia ani tebe a uz vobec tvojmu priatelovi nic davat nemusia
ked davaju tebe,bud rada,bzokaj ruky nohy-par tisicok si si usetrila a mozete ich inevstovat do spolocneho domu

balsamea
2. máj 2017

Moj manzel dostal po zasnubach ako predsvadobny dar od svojich starych rodicov stavebne pozemky. Ani ma nenapadlo ziadat, aby boli prepisane aj na mna. Po svadbe sa ma pytal ci chcem polovicu, odmietla som. Vsak ak sa rozhodneme stavat dom tak spolocne, ak predame tiez pojdu peniaze do spolocnej kasy, nedelime majetky na moje tvoje, kym zijeme spolu, su spolocne, bez ohladu na papier. A ak by sa nahodou nase cesty rozdelili, nevidim dovod pozadovat nieco, na com sa nadreli jeho predkovia a ja nemam na tom ziadnu zasluhu.

Preco vlastne tak chces aby pozemok bol aj na priatela?

lienka737
2. máj 2017

Tiež ma zaujíma dôvod, pre ktorý ho chceš prepísať na priateľa.

staronova
2. máj 2017

Za pár rokov vznikne téma-moji rodičia prepísali pozemok na priatela a ja ho aj tak musím vyplatiť-rozvádzame sa....naši známy tak urobili....nevesta nič do manželstva nepriniesla, čo by teda nevadilo, ale odišla po rozvode s peknou sumou na účte. Našla si iného. Museli zaplatiť aj svoje. Ale ved vy sa zaiste ľúbite, vás sa toto týkať nebude. Prepáč ja byť tvojím rodičom, tiež neprepíšem. Stavať môžete aj na ich-poťažne tvojom.

dominika6
2. máj 2017

@nre223 vieš čo? rodičia majú viac rozumu ako vy dvaja dokopy..a ver tomu,že ked budeš mať deti a toto ti vykonajú,pochopíš to..možno

majkeel
2. máj 2017

Ak Ti rodicia daruju pozemok, nemas moralne pravo darovat polku pozemku svojmu priatelovi - pre nich cudziemu cloveku. Oni na to pracovali, aby to nechali tebe, svojmu dietatu. Tvoj priatel nech dostava dary od svojich rodicov. Darovat by mal clovek iba to, co sam zarobi. Vtedy vie lepsie posudit hodnotu tej veci.
Idete stavat dom. Priatel by mohol zlozit polovicu hodnoty pozemku na Tvoj/rodicovsky ucet, potom mozes polku pozemku napisat na neho. Rodicia Ti potom tu sumu daruju a mate to vybavene. Ked budete stavat dom, on ho bude financovat zo svojich penazi, ty svoj diel nakladov najskor z jeho penazi za polku pozemku, potom normalne zo svojich prijmov. A ziaden clovek, co to mysli s druhym slusne, na to nemoze namietat.
On bude napisany na LV a nemusi sa bat stavat dom na cudzom pozemku. Rodicia sa nemusia bat toho, ze sa nahodou rozidete este pred stavbou domu a budes musiet ex vyplacat z vlastneho pozemku.
Toto riesenie by mali navrhnut rodicia, nech sa nezacnete preto hadat vy dvaja. Ich pozemok, ich pravidla.

deti95060810
2. máj 2017

no zbohom. mám 3 dcéry a ak tiež budú také hlúpučké ako ty tak ma asi trafí....Prepáč za výraz. Počúvni rodičov, sú skúsení, vedia prečo tak robia a ty ich rady neskôr určite oceníš....Žiadne prepisovanie pozemku pred svadbou - a ani potom nie. Nebuď až tak zaslepená láskou, počkaj kým sa ti očká troška otvoria. Ver mi, neobanuješ....

taami
2. máj 2017

@nre223
Nech ti vyplatí 1/2 ceny pozemku a potom ho prepis.
Ináč kto je majiteľom pozemku, zároveň žiada aj o stavebné povolenie, a s následne sa ako stavebník aj kolauduje. A na základe kolaudačného zapise kataster majiteľa stavby.
Pokial obaja budete investovať do stavby, tak takto by to bolo najspravodlivejšie.
Ináč by som bola zvedavá na tie komentáre, keby sa tuto otázku pýtal chlap 😂

carrot_apple
2. máj 2017

@nre223 nerozumiem, prečo nemôže byť pozemok iba tvoj,však to je od tvojich rodičov!? priateľ potom bude tebe splácať za pozemok tebe?

momi1_1
2. máj 2017

No tak podľa mňa majú tvoji rodičia pravdu. Zobratí nie ste a nevieš, čo sa môže do vtedy stať, kým sa vezmete. Nechala by som to tak. Nech je po nich a potom keď sa vezmete a všetko bude ok sa môže prepísať pozemok aj na neho. Ale zatiaľ by som to nechala tak ako chceli oni. Je to predsa ich majetok

deti95060810
2. máj 2017

Tvoji rodičia dajú jemu pol pozemku. A čo dajú Tebe jeho rodičia? chceš byť štedrá z rodičovského majetku....nerozum.Mladosť - pochabosť...

mpg
2. máj 2017

@nre223 Pri toľkých rozchodoch, rozvodoch aké sú teraz by to bolo úplne nerozumné až nebezpečné ešte pred svadbou prepisovať niečo na priateľa. Z toho by mohli byť len problémy. Aspoň, že rodičia sú skúsenejší.

toskanka
2. máj 2017

@nre223 pozeram, ze hladas pravnika. Dufam, ze nie kvoli tomu, ako oje***t rodicov. Aby sa ti to nevratilo ako bumerang za par rokov.

mia091
30. okt 2017

Ako to dopadlo?