Moslim a kresťanka
môj budúci manžel ktorý je Moslim a ja som Kresťanka tak on chce aby naše deti boli tiež Moslimovia ako on ale ja som proti tomu. On chce pre chlapca meno Hamza čo je arabské meno ja som súhlasila. Ja chcem aby naša dcéra mala meno Emma alebo Lily s tým on súhlasil takže kompromis. Jasne mi oznámil: ,,Ja som Moslim tak aj moje deti budú mať moslimskú vieru!!" Ja som povedala že nesúhlasím a spýtala sa ho že: ,,Môj názor nie je dôležitý pre teba?Ja som kresťanka ja nie som dôležitá pre teba?" Jeho odpoveď? Iba mlčal a to ma dožralo tak som mu povedala ,,kto mlčí ten svedčí!!!!" Asi o 5 minút mi povedal: ,,Ty si dôležitá pre mňa ale ja som povedal deti budú Moslimskej viery" . Čo mám robiť poraďte prosím veľmi ma to trápi a záleží mi na ňom a milujem ho
@patkag
To si treba dobre zvážiť. Je pochopiteľné, že chce, aby deti boli moslimovia. Veď ty chceš, aby boli kresťania. Každý predsa pre nich chce to, čo považuje za najlepšie a čo pozná. Rozprávali ste sa o tom, čo to obnáša? Kde bude sobáš? Aká bude výchova, ak budú moslimovia/kresťania? Budete chodiť do mešity/kostola? Krst, prijímanie, moslimské obrady? Budete si doma čítať bibliu alebo korán? Budete sa s deťmi modliť?
Náboženstvo robí rozbroje, ale zvyčajne kvôli netolerancii ľudí - väčšina toto rieši, ale je to len folklór pre mnohých z nich, nie vnútorné presvedčenie. Praktizuje tvoj budúci vieru, či len v nej vyrastal, tak sa mu to zdá ok. Rovnako, ty praktizuješ, či len poznáš a preto sa ti to zdá prirodzené?
Tam je dôležité, ako sa vy dvaja dohodnete, nie že obaja pôjdete hlavou proti múru. To už sa môžete rovno rozísť, lebo ak ani jeden neustúpi a nebude s tým vnútorne stotožnený, alebo v dôležitých veciach máte opačné názory, tak to nič dobré neprinesie.
Aj ľudia z jednej dediny s tým majú problémy, lebo si veci vopred nevydiskutujú a myslia si, že ak sú obaja kresťania, tak veď myslia v tomto rovnako. A potom bývajú problémy. Jeden chce dodržiavať pôst, druhý s tým nesúhlasí a podobne.
Tu pomôže jedine komunikácia, komunikácia a komunikácia. A ak sa to ukáže ako bezvýsledné, tak rozchod.
@ivkadracova len je sakra rozdiel "len"" robit s moslimmi a mat jedneho z nich za muza.... lebo ked s nimi robis, nic ti nemozu zakazovat a obmedzovat....spoluzitie je uz ina kava ...
...kazdej sa cudujem co si takého berie.... ja im teda fakt moc neverim a to som ich zazila pocas studia v cudzine.... no drzala som si ich sakra od tela...
@patkag vo viacerych nabozenstvam sa viera "dedi" po otcovi. a je logicke, ze kazdy by chcel deti vychovavat vo svojej viere a preto sa vztahy s roznym nabozenstvom neodporucaju, pretoze je niekedy velmi tazke sa zhodnut, stale vlastne musi jeden ustupit a pravdepodobne sa bude citit ukrivdeny. myslim, ze ich viera je v tomto dost neoblomna, jednoducho hlavne slovo ma muz a hotovo. ale neviem, nie som v tom odbornik. ale keby bol hocijakej inej viery, tak by ste sa v tomto bode stretli, pokial toto nemate vyriesene, tak je to dost zlozite. v takych vztahoch sa tazko da zit tak, ze kazdy si bude zit naplno svoju vieru, podla jej presnych pravidiel, z oboch stran su potrebne upravy ci uz zvykov alebo myslenia, postoja k niektorym veciam. toto je dolezite vyriesit. aka je predstava z oboch stran. nakolko ste ochotni sa jeden druhemu prisposobit. nakolko je on ochotny ustupit zo svojich narokov a ty zo svojich. nie vsade sa da urobit kompromis ako s menom, niekde jednoducho musi jeden ustupit.
@patkag
Moj muz je moslim,sme spolu 10rokov,mame 2deti,je z Nigerie,ale je z manzelstva moslima a krestanky,takze nie je nijaky extremista,
na zaciatku vztahu sme sa vela rozpravali o tom,co bude ked budu deti a dohodli sa na tom,ako to fungovalo u nich,deti boli vychovavane s tym,ze otec je moslim,mama krestanka a ked boli vacsie tak sa rozhodnu,on a jeho brat sa stali moslimami,jeho dve sestry su krestanky a tak to mame aj v nasej rodine,
on nasim detom vysvetluje(teda zatial dcerke) jeho nabozenstvo a zvyky a ja svoje(nie som krestanka) a decka budu vediet o oboch a ked budu vacsie rozhodnu sa,nikdy v zivote na mna nijako netlacil a ja by som si ho ani nevzala,keby mi dopredu ako prispievatelke oznamil,ze nase deti budu moslimovia..nie,nie,takto to v normalnych vztahoch nechodi.zivot nie je len cierno-biely.
@patkag
@ena70 ved som tam pisala aj o ludoch s ktorymi som travila sukromny cas, nebudem rozoberat detaily ; ) .. a chcel si ma vziat... Ja som napisala svoj nazor. Presne preto by som si ja moslima nevzala, ja nechcem moslimske deti. A nevidim dovod drzat si ich od Tela. Dokoncsa som s kolegami - moslimami byvala v jednom vchode, byty sme mali okolo seba, chodili sme do toho isteho centra, s niektorymi sme sa stretli v bazene, saune.. a bolo to uplne v pohode.
Zaver som dala jasny, jeden sa musi prisposobit alebo by to bolo lepsie skoncit, lebo kompromis nie je mozny, takze neviem na co presne Tvoj argument naraza
@ivkadracova nenarazam na nic...asi som to zle formulovala...myslela som len to, ze pracovat s nimi je jednoduchsie ako zit vo zvazku.... ja som studovala s nimi, a furt doliezali za kazdou co suknu mala a bola z europy, ale ja som im tak striktne vycistila zaludok, ze si dali pohov 🙂... som im povedala ze ja som dost nezavisla osoba, a aby som ani soferovat u nich nemohla, uz len to je silna kava pre mna 😉
@patkag Vieš, ide o to, ak bude taký zadubený, či sa to časom nebude vyhrocovať, či to vôbec bude mať zmysel. Podľa mňa on je tvrdý moslim a to znamená, že žena má podľa neho počúvať muža vo všetkom. Teraz sa ešte snaží robiť kompromisy aspoň v niečom, ale potom už možno prestane aj to. Moja rada je - ešte si poriadne premysli, či si toho muža chceš vziať!
@patkag je len na tebe ako budes vediet na neho vplyvat, ale ja si mysim, ze si vas vtzah ako taky videla od zaciatku cez ruzove okuliare. ja sama zijem v zahranici, je t vela moslimov, a musim ti povedta, ze kym su deticky male je to este ok, ale len do zacnu rast tak je na nich vidiet ten postoj k inym nabozenstvam, je mi to luto, ze si sa ocitla v takejto situacii a neviem ako daleko tvoj manzel zajde aby si presadil svoje. a ako daleko si ochotna zajst ty. ak sa nebudete vediet zhodnut na tejto otazke, budete mat postupom casu dalsie a dalsie problemy ohladne vychovy deti a pod. ja to vidim denne ako sa tu deti vychovavaju, ine hodnoty ako v nasej krestanskej rodine. a o tom ako je chlap nadradeny zene nebudem hovorit ... je to smutne ale zazivam ten pohlad dennodenne a ti poviem, som stastne vydata za krestana a som rada, ani den by som nezotrvala vo vztahu s moslimom, vidiac tie ich manzelstva.
vacsina z nich su pokrytci. cest vynimkam.
@ena70 tak to vidis, zas iny "druh" : ) Ja to doliezanie nemam rada ani u Slovakov. U nas boli na projektoch slusni a usporiadani moslimovia, rodinne zalozeni ludia, sem tam sa nasli samotari, sem tam zazrati moslimovia.. sem tam uvolneni, co chodili aj na diskoteku. Jedina negativna skusenost, co sa ich nabozenstva tyka, bola, ked taky niektori puritani mi nechceli podat ruku, pricom kolegovi vedla podali (ze som zena..ze nesmu). V amerike sa toto uz neodvazili urobit.
O soferovani v egypte mi neraz hovorili : ) to by som si chcela vyskusat. Iny adrenalinovy sport..
@ivkadracova ja som studovala v amerike, tam ich bolo vela, hlavne "Saudis"...tym to bolo ale jedno, doma mali rodiny, a v amerike nahanali vsetko co malo suknu.... argumentovali tym ze mozu mat viac zien....jasne, ale ja som im dala striktne najavo ze ja sa o svojho muza so ziadnou delit nebudem, "handru" na hlave nosit tiez nebudem... no davala som im svojimi špeci výrokmi zabrat....aspon dali pokoj.... ale tvarili sa tam ako megapani, davali najavo ze su pri peniazoch, ale ked mali napisat vetu po anglicky, tak gramatika suvix.... mna by ziadnym zlatom neobalamutili...to nie...
@patkag A ty si myslíš, že pre deti to bude dobré, keď si jeden bude potierať očiť a druhý sa žehnať? Ono ak to chcete brať vážne a nebude to len fraška, tak určite je pre deti vhodnejšia jednotná výchova a jednotný prístup vo všetkom. Ešte by sa mohlo stať, že manžel bude mať svojho moslimíka radšej ako toho druhého. Proste to už podľa mňa začínate hrotiť a idete do nezmyselných rozhodnutí a v tvojom prípade je to možno ešte zaslepenosť zamilovanosťou.
@patkag poviem ti Saudis su zrejme najextremistickejsi v týchto veciach....este kebyze to Libyjčan...tak tam je to trochu volnejsie....ale saudska arabia...kdeze..po par rokoch ta bude tahat tam, a ak uz budete mat deti, len aby to nedopadlo tak, ze ty budes utekat domov ale bez deti...tie ti on neda....ostanu len oci pre plac... kedze citam ze robi v saudi, tak ste zrejme spolu v kontakte malo len cez skype.... real zivot s arabom je iny ako skype a pekne dovolenky ci pobyty na chvilku.... utekaj ty len od neho co najdalej....
@ena70 interesantne, ti nasi kolegovia si nosili manzelky so sebou, a ked som sa ich spytala na viac zien, tak sa len chytili za hlavu, ze bohate im staci jedna, a nikdy take nemaju v plane.. som sa dozvedela, aj to ze oni rovnako sa musia venoat kazdej, rovnake veno dat kazdej a aj rovnako kazdu zivit.. kde by na to aj zobrali? (o:
Tamti co si stretla, boli presne ta odnoz o ktorej sa hovori ze ked allah nevidi tak mozu pit a stetky nahanat. Ale uznaj, takito ludia su vsade, nie len moslimovia. Osobne poznam (ani sama neviem preco :D) viacero slovakov suknickarov aj napriek tomu ze maju stastne manzelstvo, dve zdrave deti..
@amanda0405 on je z Egypta a pracuje v Saudskej Arábii je ochotný ísť žiť kde ja budem chcieť aj na Slovensku. Chceme ostať žiť na Slovensku. našla by si mi tú tému s tým arabom? prosím ťa
@gregor_y ano, medializuju sa len extremne pripady. No o normalnych sa moc nehovori, naco .. v rodnom meste mam spoluziaka z vysky - moslima, ktory si zobral Slovenku, uz su roky spolu, uz maju aj deti, a povedal mi ze vzitvote nechce odtial odist, tam kde zil to nebol zivot.. je u nas stastny. Tak preco sa ohanat medializovanymi pripadmy? Alebo mas aj nejaku skusenost?
Stavím sa, že nakoniec sa podvolíš lebo inú možnosť ani mať nebudeš, kedže ho tak strašne ,,lubiš. Takto prebieha islamizácia Europy.
@gregor_y áno su taki dvojtvarni. Ja im ten falosny hadi pohlad proste neverim. Mala som moznost ich zazit pocas studia, jaaj ...ked som videla ako im poniektore naleteli...co tam po zlate, zlatych náramkoch, nausniciach, prstenoch....to ano, toto oni rozhadzuju, zenu tymto balamutia, kym ju nedostanu. A potom, gula na nohu a skoncila. A deti? Stacilo mi ked som nedavno videla jednu relaciu, co tu na slovensku zije zena s moslimom, jeho deti jej nijako v domacosti nesmu !!! pomahat!! nesmu utierat riad, alebo si upratovat, proste nesmu! Na to je zena. Pred sobasom ju oblalamutia sladkými recami "you are beautiful, wonderful I like your eyes, I like your smile a podobne blablabla.... spoluziacka z vysky tak mala priatela araba....ten aj pocas studia chodil s nou do skoly, musela nosit satku na hlave a suknu, strazil ju tam ako oko v hlave...pritom sme tam boli skoro stale same baby, no riadne sme nanho zazerali ked tam prisiel, ze co tam obsmrda ako keby ona bola nesvojpravna....nastastie dievca dostalo rozum a rozisli sa. Hoci pánko studoval tu na slovensku za lekara, poslala ho k vode. Dobre urobila. Vidina bohatstva, zlata a sperkov nenahradi ten pocit slobody a rovnopravnosti.
@ena70 suhlasim, zila som v Anglicku, je ich tam ako by ich z neba zhadzovali. Presne toto hucia kazdej jednej do hlavy, bla bla, niektora len podlahne. Tancuje s jednou a zmurka na teba. A tie reci, kde ta prirovnava doslova k polarke na nebi. Neverim, ze take hlupane sa este stale najdu. Vacsinou im ide o obcianstvo. Jedna kamoska z Anglicka Polka sa vydala za moslima z Tunisu, to bol najlepsi chlap na svete, pomaly na rukach ju nosil, a teraz sa stazuje, ze nemoze ist ani rozky kupit, lebo hned vysluch s kym sa bola stretnut. Niekedy aj motyka vystreli, ale vo vacsine pripadov je to tak. Oni sa nestitia ti dvorit, aj ked si so svojim chlapom.
@ivkadracova ano aj tito mali poniektori zeny so sebou, netvrdim ze nie. ale aj tak zhanali dalsie. toto vsetko ja ovladam, ze oni musia dat obom narovnako. ked jednej kupi, tak aj druhej. mala som v triede spoluziaka, o vsetkom nam rozpraval. chlap nevyzeral zle, i ked mne sa taketo typy absolutne nepacia, zena mu tak vypisovala listy so srdieckami, bol spokojny, teda vyzeral, ale aj tak sliedil kde by co....pytam sa ho a co ty chces druhu? a on ze by chcel este jednu, ze jeho zena neni proti, ze ona je s tym zmierena.... no som mala dost...ja by som teda zmierena isto nebola. soferovanie v Egypte? zazila som, ale viezol nas domaci.... to bol iny extrem....normalne sme mali obavy s muzom ci nas niekam neodvlecie 🙂 🙂...lebo po akých cestách nas ten vozil, az mi zle bolo. nielen krasne cesty popri mori, ale popri starych chátrajúcich domov....bieda podmienky...aspon som videla realitu...no co poviem....lunik IX na entu... 🙂
@ena70 A neni to ten mlady gynekolok na kramaroch? : ) (ten kamoskyn expriatel z vysky)
logickym uvažovanim on chce aby deti mali jeho vieru bude žiť na Slovensku deti sa tu narodia a on chce z nych mať aby mali moslimsku vieru to akože mysliš važne a čo v pripade zoberiete sa deti budu jeho vieri moslimskej a šup ho tam môže prisť rozvod a bude si narokovať že deti su moslimskeho vierovyznania tak pôjdu s nim do jeho krajiny teraz je všetko krasne rozpravkove ružove okuliare zamilovanosť romantika ale neskôr to pominie a pride realita plany deti, spoločna buducnosť , podľa mňa už len samo o sebe z deti chce moslimov a asi vie prečo ako môžeš toto pripustiť vieš ono ked aj budu chodiť do školy tuna na Slovensku tak budu podľa otca moslimovia čudne je to môj nazor ale nedovoľ to kôli tomu že dajme tomu môže prisť rozvod a už bude mať naroky že maju jeho vieru a budeš mať iba ťahanice a problemy da sa tomu vyhnuť a však nesuhlas s tym aby boli moslimskej vieri čosi ako ty vieš čo bude za rok za dva a už problemy su na svete porozmyšľaj je to čisto môj osobny nazor vyhnuť sa problemom je jednoduhšie ako niesť nasledky cely život.

@radopp na tvoju otázku "ako žijú v turecku a ako v iráne" 😀