icon

Môže babka žiadať späť darovaný byt?

mimi304
4. apr 2024

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o radu. Babka sa nám stále vyhráža žalobami, že ju okrádame a aj nás uráža (veľmi škaredo), mame darovala aj s dedkom pred asi 20 rokmi byt. Byt bol ohodnotený vtedy na 300 000 korún slovenských mama splatila polovicu jej sestre čiže 150 000. Na katastri je vlastníkom mama, no babka ma doživotne právo v byte. Dedko u nás žil, no ten zomrel. Babka žila s maminou sestrou, len tá zomrela a tak ma teraz babka byt po nej a naďalej žije tam. Babka sa vyhráža, že nám byt vezme a podobne. Chcem sa opýtať či má právo Babka na vrátenie bytu, keďže ju z bytu u nás nikto nevyhydzuje, len nedá sa s ňou žiť lebo nás od rana do večera uráža. Mama jej chodi po nákupoch aj vybavuje všetky veci, ktoré potrebuje aj napriek tomu, že ju uráža. Raz po smrti tety sme sa skaredo pohádali. Môže toto brat babka ako nárok na vrátenie daru - toho bytu, kde bývame? Mama sa už o ňu nevládze starať, keď ju stále uráža, bol by aj toto dôvod na to, že by nás o ten byt mohla pripraviť? Taktiež nám stale vyvoláva a vyhráža sa a nadáva nám, vyčíta nám že jej to nedvihame, ale nedá sa to keď vola 30 krat za deň a nadáva nám. Mama jej vždy zavola či potrebuje nieco jesť. Nemáte niekto s niečim takýmto skúsenosť? Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Strana
z2
negymama
4. apr 2024

tu mas k tomu tolko z pravnej poradne

https://ficek.sk/moze-darca-ziadat-dar-naspat-1...

tak som pochopila, ze aj keby babka, operovala tym, ze obdarovany /mama/ porusil dobre mravy. Mozete si to osetrit tak, ze mama byt dalej daruje ci preda niekomu inemu. /detom/. Ona je vlastnik nehnutelnosti a moze si snou robit co chce, na to nepotrebuje babkin suhlas ci podpis.

negymama
4. apr 2024

svokra by musela mat dokazy, ze ju mama priklad fyzicky napadla a volala policiu, alebo dokaz ze ju okradla, ci jej nepomaha a sposobila je tym vazne zdravotne problemy a podobne.
co podla opisu spravania tvojej mamy, nic take neexistuje. Takze baba sa moze vyhrazat, aby vyvolala prieky a strach. to je asi tak vsetko.

negymama
4. apr 2024

inak to je pekny "dar" ked ho 20 rokov nemozete ani uzivat a este mate jedovatu babu na starosti. 😖

tibor79
4. apr 2024

Zle aj čítať, ako sú ľudia materialisticky založení v dnešnom svete. Na sklonku smrti je to všetko aj tak ako pierko vo vetre. Škoda, že mnoho vecí si človek počas života plného zdravia neuvedomí.

mimi304
autor
4. apr 2024

@negymama ona sa vyhráža preto lebo mamina jej z bankomatu vždy vyberie peniaze, keď potrebuje. Ale vždy jej da celu sumu nikto z nás by si nedovolil kradnúť. A babka si vždy peniaze prepočítava. Bojim sa, ze presvedčí druhu rodinu, ako svedkov, ze si povymyšľaku veci. Lebo sa stále vyhráža, ze ma svedkov, ale keď nám aj dala peniažky, tak tam nikto nebol. Nechápem prečo to robí, ona po tej smrti tej dcéry (maminej sestry). Nevládzeme už. Neviem čo robiť. Bojim sa naozaj, ze ti svedkovia keby bol ak súd alebo tak nebudú hovoriť pravdu a uveria im a nie nám. Už je toho moc.

0kristina0
4. apr 2024

Kedze ma babka dozivotne pravo, ma pravo v nom dozit, pochybujem, ze ma moc vam byt vziat uplne, nato by musel byt vazny dovod.

0silvia0
4. apr 2024

@mimi304 kolko ma babka rokov? Nema uz demenciu? Vela krat som pocula, ze stari ludia takto zostanu na stare kolena podozrievavi a obvinuju rodinu, ze ich okrada. Je to dost casty jav.

mimi304
autor
4. apr 2024

@0kristina0 mi jej ani nič nerobíme, ona nám stále nadáva, kým neutočila aj na mna tak som k nej chodila aj prespať, aby nebola sama a nebolo jej smutno.

negymama
4. apr 2024

@mimi304 preco by mal sud bez dokazov verit nejakym vymyslenym klamstvam? Ved je to slovo proti slovu. A neverim, ze nejaki pribuzni budu ochotni sa trepat na sud a krivo tam svedcit proti vam, len kvoli nejakej dementnej babe. Mmch. ona fakt moze mat priznaky zacinajucej demencie, vtedy su ti stari paranoidni a ich bezna protivnost sa zhorsuje.

mimi304
autor
4. apr 2024

@0silvia0 ona sa nechce ísť vyšetriť a donútiť ju nemôžeme 🥺. Začala tvrdiť, keď sme je to navrhli aby išla sa psychológom, že jej pomôže po tej strate dcéry, no ona začala sa oháňať, že ju chceme zbaviť svojprávnosti.

0kristina0
4. apr 2024

@mimi304 babka s vami nezije? Preco mate jej kartu od bankomatu? Ked vam neveri, neberte si nic co je jej a peniaze nech si vytahuje sama. To naozaj takto nechate so sebou cvicit?

jumama
4. apr 2024

Vy nie ste v kontakte s tou druhou castou rodiny? Podla mna toto iste babka vystraja aj im. Preco by sa spravala ku vam inak a k nim inak? Predpokladam ze su to nejake deti tej sestry... ci ta sestra bola bezdetna?

mimi304
autor
4. apr 2024

@0kristina0 lebo pýta stále nás, a mame je zase ľúto jej nepomôcť, lebo to sľúbila tej sestre, čo zomrela. Je to predsa jej mama. Kartu jej uz dala, keď ju stále obviňuje, ale výbery sedia. Toho sa nebojím, skôr sa bojim, že si vymyli, že jej nedala celu sumu, ktorú požadovala, aj keď to tak nie je. Vždy jej všetko pekne da. Mama nepotrebuje kradnúť peniažky vlastnej mame.

negymama
4. apr 2024

@mimi304 mozte byt v klude, to su len prazdne vyhrazky. Aj keby sla na sud, a ziadala vratenie daru, co nie je taky jednoduchy proces a vyzaduju sa vazne dokazy, nie len prehlasenia starej babky, ale aj ozajstne dokazy...tak tam na sude bude aj im jasne, ze ta stara zena ma dusevny problem. Vy ako rodina mozte presne tym argumentovat, ze sa starate nadstanadartne, ...predlozte dokazy ako blocky z nakupov pre babku, odfotte sa u nej, pred bytom , zozente si svedkov susedov ze tam chodite a starate sa cele roky.
a povedzte, ze mate podozrenie na starecku demenciu.

Ale myslim, ze k ziadnemu sudu ani nedojde. Uz vidim ako baba, co nedojde ani na nakup a k bankomatu, sa trepe na sud podavat a vypisovat nejake lajstre.

lienka.7
4. apr 2024

@mimi304 tak nech jej peniaze vyberá niekto iný a vybavene 👌

mimi304
autor
4. apr 2024

@jumama ano bola bezdetna a tá druha rodina, ktorou sa vyhráža je tej maminej uz nebohej sestry krstná mama. Celkom sa spriatelili s babkou po tej smrti maminej sestry.

negymama
4. apr 2024

@mimi304 boze vy ste z tej babky vsetci taki pokakani!? Koho zaujima nejaka babkinej sestry krstna mama? co su oni? ako mozu do veci zasahovat? no nijak.
Babka s vami , hlavne s mamou cvici, lebo sa jej bojite a "neda vam to" a je vam luto

presne s takymi ludmi ktorym "to neda" /spravat sa slusne a milo a obetavo/ cely zivot mavaju a zametaju a vyuzivaju ludia ktorym kludne "to da" /spravat sa sproste, podozrievavo, utocne/

negymama
4. apr 2024

Babka si to riadne osetrila, najprv sa o nu starala jedna nevydata dcera, ktora s nou byvala. A ked ta zomrela, tak to prebrala druha dcera. A nic za to prakticky nemusela dat. lebo ten "dar nedar" vam na uzivanie ostane az po jej smrti. A tak ci tak by to mama ako jej dcera zdedila aj bez darovacej zmluvy.
Ale takto sa moze cely zivot tzm "darom" ohanat a vyhrazat sa vam a mat vas trvale v strachu, ze o ten byt pridete. Vychcana babka, dobre si to vymyslela.

januska12323
4. apr 2024

Takže ona býva sama v tom byte? Ja by som to nechala tak, na vyšetrenie ju nedonutite, na súdy sa babka trepať nebude, tak len počkať kým sa to vyrieši samé.

nada1326
4. apr 2024

@mimi304 nerada by som babke krivdila, ale takto nejako začína demencia ktora sa moze zhorsit

flofi
4. apr 2024

Neviem , ale z praktickeho hladiska, babka ktora nieje schopna si ist sama ani nakupit ani vybrat peniaze z bankomatu asi sotva pojde niekam do mesta ani sama nevie kam k nejakemu advokatovi aby riesila to ze chce spat byt ? Uplne si to predstavit neviem, a aj ta krstna mama uz ma nejaky vek predpokladam..

erikab82
4. apr 2024

Koľko má rokov? Takto sa zvyčajne začina starecká demencia aj alzheimer.

zuzap33
4. apr 2024

@mimi304 ach ta demencia. Babka uz ju ocividne ma, skuste sa porozpravat s jej obvodnou o jej stave, aby jej predpisala lieky. A inak bude to uz len horsie

roja01
4. apr 2024

Mozno ma demenciu. Netreba psychologa, treba vysvetlit obvodnemu a ten posle babku k psychiatrovi.

majkamasar
4. apr 2024

A kolko ma rokov babka?

yvanielka
4. apr 2024

@mimi304 Prečo jej vyberáte peniaze, myslíš dôchodok? Veď nech si to nechá posielať šekom a vyzdvihne sama na pošte keď vám neverí

slatinka27
4. apr 2024

@mimi304 Je možné, že má demenciu. Mali sme veľmi problémovú babku. Dostali sme ju do domova dôchodcov, keď jej manžel išiel na operáciu srdca a jej dcéra na onkológiu, proste ju presvedčili, že sa za ten čas nemá o ňu kto starať, keď budú preč a tak podpísala papiere s tým, že tam ide len dočasne. Ona potom už ani netušila ako dlho tam je a aj tam dožila. So starými ľudmi je to niekedy veľmi ťažké, takže úplne chápem.

sasa1310
4. apr 2024

@mimi304 tak, ale keby aj babka vyhrala súd, tak má nárok len na vrátenie polovice, nakoľko druhú polovicu si tvoja mama odkúpila od svojej sestry

negymama
4. apr 2024

@sasa1310 spravny postreh

0kristina0
4. apr 2024

@mimi304 mama nemama, toto by som si nenechala robit. Bud sa pojde babka dat vysetrit alebo nech si pomoze sama. Vudierat sa nesmiete nechat.

Strana
z2