icon

Môže brat predať pólku domu bez môjho súhlasu?

mia_m
18. jún 2010

ahojte, potrebujem radu pravnika. Zdedila som rodicovsky dom spolu s bratom, kazdy mame polovicu, s tym, ze tam nechame byvat ocina do konca zivota. Brat ale chce zrazu peniaze a chce dom predat, ja s tym nesuhlasim, lebo tam byva ocino. Tak mi oznamil, ze preda svoju polovicu. Chcem sa spytat, ci je mozne, aby bez mojho suhlasu predal svoju polovicu domu tretej osobe ? dakujem za odpoved

Strana
z2
fidka79
Odpoveď bola odstránená
ultra
23. feb 2015

@monteneger - s "fidka79" si nič nerob - niekto sa nám tu v pondelok špatne "vybuval" a potrebuje si no niekoho "kopnúť" ...hádam sa jej uľavilo.

draik
23. feb 2015

@modrykonik72
Exekútorská dražba je pre vydražiteľa pomerne bezpečná alternatíva. Stačí, ak od jej vyhlásenia do jej konania zložíte ako spoluvlastníčka cenu podielu a ten pripadne Vám.

monteneger
23. feb 2015

@ultra fidka ma 5280 prispevkoch chapes nieje co riesit nuda je nuda 🙂

simca06022011
23. feb 2015

@modrykonik72 ono, neobvala by som napadnutelnosti drazby.. ked ma na nehnutelnosti 6 exekucii, proti comu sa odvola? co napadne? Nevedomost, neznalost nie je dovod. Mala udat svoju adresu kde sa zdrzuje, mohla konat... od vymhania dlhu po exekuciu a naslednu drazbu je casu a casu.... nebala by som sa. Ak teda ten dom chces, ak ho chcete predat, tak sa to da aj s exekuciou... vyplati sa to s predajnej sumy, je to len drobna zmena v kupno predajnej zmluve. Dalej aj ty si mozes narokovat od sestry naklady s domom, kedze je spoluvlastnicka...
CIze ja by som jej navrhla odkupenie jej polky, odratala by som za cele obdobie naklady na dom, ktore by mala uhradit, samozrejme. Odkupila by som ho a nasledne cely predala... ALEBO treba jej navrhnut odkupenie tvojej polky, ona ma isty cas na vyjadrenie sa, ci ma zaujem alebo nie.. ak nie, treba predat (anvstivila by som pana exekutora, mohol by byt velmi napomocny...lebo aj on potrebuje peniaze z tej polky)
V kazdom pripade, sestru treba najst a vediet kontaktovat.. k predaju nehnutelnosti ju bude treba a detto mozno jej z tej polky nejake peniaze ostanu ;)

modrykonik72
23. feb 2015

@simca06022011 ahoj ale ja sa s nou neviem skontaktovat lebo netusim kde je

adawada
23. feb 2015
Používateľ adawada je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od adawada.

nie nemoze, mas predkupne pravo a pokial ta neoslovi s ponukou na predaj je to na sud

wjejka
24. feb 2015

fidka79.... nedá mi nereagovať na tvoj príspevok, prečo takto píšeš? nevieš nič o ich pomeroch v rodine a obviňuješ ju že baží za majetkom. Ja som v podobnej situácii. Švagrovci si v pohode bývajú v rodičovskom dome a nikto nemá záujem vyplatiť môjho manžela. My sme si museli zobrať hypotéku,ktorú budeme splácať do dôchodku, kúpili sme starý dom, ktorý neustále opravujeme, a peniaze by sme tiež potrebovali na opravu. Máme viac pôžičiek a trápime sa sami. Oni si tam bývajú, a vôbec ich nezaujíma, že by mali brata z domu vyplatiť, ktorý tam nežije od mladosti, keďže sa oženil a odišiel z domu. To je už zhruba 25rokov. Dokonca časť domu dávajú do prenájmu reštaurácii a my s toho nemáme ani cent. Tak prečo odsudzuješ "monteneger" že by chcela vyplatiť??? veď tiež sa starajú o svoje bývanie a peniaze potrebujú na opravu vlastného bývania...... Dedko môže žiť ešte 20 rokov a oni zatiaľ budú živoriť a opravovať za pôžičky, lebo niekto sa vyvaľuje v dome, ktorý nieje ochotný odkúpiť, ani vysporiadať a žije tam na úkor iných? a ten druhý sa musí zadĺžiť aby mal strechu nad hlavou! A prečo by sa monteneger nemala starať do majetku svojho priateľa, aj keď sú neni manželia? dnes je to úplne bežné, že nie sú manželia, ale tak žijú. A keď spolu žijú, majú spoločné peniaze a o všetko sa delia, radia sa spolu a riešia spolu problémy. Takže aj toto je problém, ktorý by mali riešiť spolu. Ja tiež s manželom všetko riešim spolu. Aj ja som kedysi mala svoj podiel, ktorý som si so súrodencami vysporiadala, vyplácala som ich, a platili sme to zo spoločných peňazí - čiže aj s manželových, takže aj ten druhý má právo sa do toho starať! To že tebe manžel nedovolil starať sa do jeho majetku, to je tvoj problém, asi ťa dobre pozná... a nemieni sa stebou o tom baviť. Bežne sa takého problémy riešia medzi manželmi spoločne, sú predsa rodina.

zuzana1801
11. okt 2015

Ahojte.tiez potrebujem radu pravnika.moj druh kupil dom s bratom.ten sa odstahoval neplati hypoteku nic.teraz sa pochytili a robi si naroky aj ked nic neplati.je iba na papieri ako majitel polovice.ako sa to da vyriesit prosim?

jupitermedical
Odpoveď bola odstránená
jessicai
2. júl 2020

@mia_m (L) mali by ste sa pokúsiť ten jeho podiel čo najskôr odkúpiť. Inak sa môže stať, že sa tam buď nasťahuje a nehnuteľnosť bude dlhé roky využívať len on alebo si zoberie úvery, ktoré nebude splácať a jeho majetok sa dostane do exekúcie.

simca06022011
2. júl 2020

@zuzana1801 je majiteľ polovice. Riešiť sa to dá odkúpením jeho polovice. A vyrovnania súdne riešiť. Hypo majú spoločné?

zuzkaz91
2. júl 2020

@mia_m tak tam rýchlo uro vecné bremeno,zápis otca že má doživotne právo tam bývať alebo zober úver na dom,to neviem či sa dá bez bratovi povolenia..

Strana
z2