Môže ma mama vyhodiť z bytu, keď neštudujem?
Dobrý deň chcel by som sa spýtať ci ma môže mama vyhodiť z bytu keď mám 22 rokov nestudujem už od 18 pracujem a platím jej 200e mesačne za to ze spím v obývačke na gauči 🙂 plus dávam 300e mesačne za stravu..
V 18tich som odišiel na rok pracovat do BA a býval som na ubytovni no mal som dištančné štúdium
Za co ona na mňa poberala celý rok alinenty a prídavky nakoľko som u nej nebyval, nezivila ma a peniaze mi nepreposielala... Nemam s nou moc dobrý vzťah ide jej len o peniaze.. Ale tento mesiac za december jej 200e nechcem zaplatiť nakoľko za 3 roky som jej dám 7,500e za nájom... A hlavne kvôli čomu jej nechcem teraz dat je preto ze minulý mesiac som bol 2 týždne na pnke som szco čiže som zarobil len 800e a nevyšiel som do výplaty a nemal som doma co jest a ani na cestu do prace chcel som si od nej požičať 50e do výplaty a vysmiala ma ze mi nič nedá 🙂 keby není kamarátov tak by som nemal na cestu do prace čiže by som nezarobil nič... Takže už len z princípu jej tých 200e nechcem dat.. No viem co bude nasledovať keď jej túto informáciu zdelim 🙂 tak by som sa vás chcel spýtať ci sa tam viem nejak "nasilu" udržať dokedy si nenájdem podnájom za odpoveď vopred ďakujem
@milanman771 ak nie si vlastníkom bytu, tak áno môže tá vyhodiť a odhlásiť trvalý pobyt
Sa čudujem že nejdes niekde do pod sumu či na ubytovňu
Ak pracuje a mas distancne studium nemas narok ani na alimenty ani na pridavky - na to je narok pri dennom vzdelavani a hlavne nie ak mas pracu… takze ak ich poberala bude ich musiet vratit a tebe samozrejme nemusela posielat nic. Si samostatne zarobkovo cinny a dospely… ano moze. Takisto ako ty sa mozes odstahovat a platit podnajom kde chces. Za podnajom das za rok ca 5000€ a este si nejedol 🤷🏻♀️ vitaj v dospelackom zivote
Jej byť - jej pravidlá.
Za tie peniaze by si mohol bývať niekde inde a v kľude, na lepšej posteli, a nie s takou "matkou"
@milanman771 však už pracuješ nestudujes rodinne prídavky už nepoberá a je to normálne že po štúdiu by si sa mal osamostatniť nájdi si podnájom moje deti hneď po štúdiu odišli z domu
Veď tych 200e jej dávaj a stravu si rieš sám
Nájdi si zdieľané bývanie a ušetríš. Prečo chceš ostať u nej? A áno, môže ťa vyhodiť, pracuješ, nie si vlastníkom bytu, môžeš sa o seba postarať sám.
Postav sa na vlastné nohy, si dospelý chlap... odstrihni sa od nej.
Ak sa ti nepáči nájdi si podnájom za 600 euro plus na stravu dáš 400 a uvidíš čo je život, najvyšší čas sa osamostatniť
@milanman771 + - tých 500 e ta bude stáť aj samostatny život niekde v zdieľanom najme, to nieje nejaká super suma.
V byte sa platí za energie, platíš si teplu vodu ktorou sa sprchujes, plyn na ktorom varis, elektriku ktorú minas, kúrenie to je úplne jedno či spis v obývačke alebo špajzi..
Normálne mame zaplať ako ste dohodnutý a odsťahuj sa. Všetko to vidíš len zo svojho ukrivdeného pohľadu dieťaťa, začni žiť samostatný život a spravuj si svoje financie sam
Mama poberala rok prídavky a výživné ? Ake veľké výživné si mal? 90% výživného nikdy nepokryje reálne náklady ktoré žena na dieťa ma, takže či sa ti to paci alebo nie tvoja mama sa roky o teba starala
@milanman771 neviem prečo sú tu k tebe všetci hnusní.
Keby si bol moje dieťa, nevyhodili by som ťa.
Tých 500 eur by som síce od teba zobrala, aby si vedel, že zadarmo sa nebýva a neje, ale sporila by som ti ich, aby si o tom nevedel.
Lenže tvoja mama je očividne iná, tak áno, priprav sa na to, že ťa môže vyhodiť.
Držím prsty, aby si si našiel niečo lepšie.
v prvom rade si zisti výšku prídavku na dieta to je 60€ teraz, predtým bolo nejak 25 - opravte ma kludne ak sa mylim
výšku alimentov si zisti , nemaj očakavania o vysokých sumách
môže ta uplne kludne vyhodit a bývaj si kde chceš, ona na energie , teplo vodu tiež musí niekde zobrat prachy, a sekaj dobrotu aby si ten byt raz mohol zdedit
na nájom jej daj, elektrarne vodarne nezaujima či niekto ma prachy alebo nie
stravu si rieš sám a uvidíš či z 300e vyjdeš mesačne
ak nechceš byvat u nej tak sa odstahuje na ubytovnu zisti kolko sa platí a kolko vás bude na izbe ,
Prepáč, ale cez PN si tam nežil a nejedol?
@milanman771 prepac, ale davas jej 300eur za stravu... A nemal si si ten mesiac co kupit na jedenie? Tak jej davaj len tych 200 eur za byvanie a stravu si ries sam. Ale poviem ti pravdu, radsej podnajom, ako toto.
Vyhodit ta moze, ked nie si vlastnik bytu aj zo dna na den. Nemate zmluvu o podnajme, predpokladam. Je to teda o dohode. Skus sa s nou radsej porozpravat. A odporucam si vytvarat rezervu.
Chod do zdielaneho bytu (1 izba v byte) v mieste prace. Asi aj usetris. Naucis sa fungovat sam. Stravu si ries sam. A hlavne ziskas klud a znizis stres. A casom si aj lepsi matrac najdes. Na gauci by som nespala nikde, kde mam byt dlhsie ako 2 noci! Drzim Ti silno palce.
Akokoľvek sa ti to zdá nespravodlivé, vnímaš len svoj uhol pohľadu. Od tej 18 tky si mohol byvat u otca nie? Alebo niekde sám. Či len mama je ta zlá ? Nieje povinná ta nechat ani na tom gauči, si dospely, to snáď vieš . Zbytočne budeš robit rozbroje teraz pred Vianocami a rozhádas sa s mamou. Nikdy nevieš či nenastane v tvojom živote situácia kedy budeš potrebovať ubytovať aj na tom gauči. Teraz si bol dva týždne chorý a nevyšiel si s peniazmi, pritom 800 € je stále celkom fajn suma, sú ľudia ktorý ziju z minimálky každý jeden mesiac
Žiť v dospelosti s rodičmi je hlúposť, aj keby sú neviem aký chrumkavy, to proste nefunguje. Treba ist niekde do sveta, si mlady mas toľko možnosti, nieje dobrý nápad trčať u mamky, načo. Už 3 roky pracuješ, dávno si mohol byt niekde inde, byvat s rovesníkmi, mať svoju izbu, svoj život. Možno by si dokázal vyžiť aj s menej než 500 € s možno nie. Ono sa ti to zdá ako nehorázna suma, ale je to celkom bežná réžia, takto ľudia na seba minú… Nevyskúšaš nevieš
@milanman771 platis jej 500€ a spis na gauci
Najdi si zdielany podnajom a budes mat pokoj nikto sa ti nebude vyhrazat a ani ta zdierat
@jana005 nikto tu naňho nie je hnusní, píšeme len fakty. Za tú sumu si môže nájsť vlastné bývanie a nebude musieť žobrať od matky nazad. Keďže je aká je.
bol si doma na pn, a nemal si co jest? a to jej davas 300EUR na stravu? daj jej iba 200EUR s tym, ze ti da riadnu izbu a potraviny si zabezpecuj sam, alebo si najdi zdielany podnajom niekde. ked platit tak hadam nie za gauc a prazdnu chladnicku, 500EUR
@milanman771 lacnejšie vyjdes na zdieľaním byte. Za nájom zaplatíš za 1 mini nepriechodnu izbu (ak nie si z BA) 200-250€. A stravu pokryjes za 200-250€ mesačne. Budeš pri najhoršom na tom istom. Ale budeš mať lepšie súkromie a pocit samostatnosti.
@milanman771 pozri napríklad toto, ak je to Bardejov :
Hybaj do podnajmu alebo do spolubyvania. To by na mna nebolo. A ano, vyhodit ta moze
ja by som od syna urcite tolko nepytala...moj nam prispieva len symbolicky 100 eur, ale trvam na tom aby pokial byva u nas si 500 eur odkladal...som jeho matka, nie prenajimatel bytu...stale sme rodina...aspon tam mu viem pomoct aby si nieco nasetril, ked sa bude chciet osamostatnit
@milanman771 Toto je podľa mňa nesprávne finančné hospodárenie, keď nemáš na účte nejakú rezervu pre takéto prípady ako PN, na účte má byť rezerva minimálne 1000€, nie príde dvojtýždňová PN a už je to takto.
Čo bolo v minulosti to už netreba riešiť. S mamou treba vychádzať čím najlepšie, jej ide o peniaze preto, že ona zabezpečuje energie, potraviny, poplatky pre všetkých, ktorí tam bývajú. A zdieľaný byt to je byt bez súkromia, na podnájom treba mať vždy mesačné poplatky a aj dávať dopredu, podľa toho na koľko mesiacov chcú.
Chudatenko, mas mater roka. 🍄
Tvoj tatko co, zijete spolu?
Ona ta mala z lasky, nehodou, alebo bola znasilnena?
@nika1971 suhlasim s tebou, sice ludia tu pisu vitaj v realite a ano nik by mu v podnajme nezohladnoval, ze ma pn- taky zivot je. Ale ako rodic by som synovi pomohol- v rozumnej miere. Stravu a energie by platil v pomere aki by vyšlo, treba deti naucit, ze ked bude sam, musi si z platu vyclenit na byvanie a stravu, aj na zabavu, ale aj mat odlozene na nepredvidatelne okolnosti- napr. ako ta jeho.
za tie peniaze si radsej najdi podnajom/zdielane ubytovanie a mas po probleme..
@crazy_cat_lady A v podnájme bude môcť povedať, že tento mesiac nezaplatím, lebo som bol na 2-týždň. PN?
@petronelag lenze v podnajme si vie ustrazit stravu a usetrit na nej (viem, nic moc, ale kratkodobo sa to da, aby si nasporil rezervu...). Takto, ked zarobi 800, 500e da mame, 150 na auto a dalsie musi este minut na stravu (lebo za tych 300e ju nema zabezpecnu) a vlastnu kozmetiku atd., tak nie je z coho setrit...

No co ti poviem, byvas pod jej strechu su tam jej pravidla.. najdi si podnajom