icon

Môže ma mama vyhodiť z bytu, keď neštudujem?

milanman771
10. dec 2024

Dobrý deň chcel by som sa spýtať ci ma môže mama vyhodiť z bytu keď mám 22 rokov nestudujem už od 18 pracujem a platím jej 200e mesačne za to ze spím v obývačke na gauči 🙂 plus dávam 300e mesačne za stravu..
V 18tich som odišiel na rok pracovat do BA a býval som na ubytovni no mal som dištančné štúdium
Za co ona na mňa poberala celý rok alinenty a prídavky nakoľko som u nej nebyval, nezivila ma a peniaze mi nepreposielala... Nemam s nou moc dobrý vzťah ide jej len o peniaze.. Ale tento mesiac za december jej 200e nechcem zaplatiť nakoľko za 3 roky som jej dám 7,500e za nájom... A hlavne kvôli čomu jej nechcem teraz dat je preto ze minulý mesiac som bol 2 týždne na pnke som szco čiže som zarobil len 800e a nevyšiel som do výplaty a nemal som doma co jest a ani na cestu do prace chcel som si od nej požičať 50e do výplaty a vysmiala ma ze mi nič nedá 🙂 keby není kamarátov tak by som nemal na cestu do prace čiže by som nezarobil nič... Takže už len z princípu jej tých 200e nechcem dat.. No viem co bude nasledovať keď jej túto informáciu zdelim 🙂 tak by som sa vás chcel spýtať ci sa tam viem nejak "nasilu" udržať dokedy si nenájdem podnájom za odpoveď vopred ďakujem

Strana
z3
dadka1997
10. dec 2024

No co ti poviem, byvas pod jej strechu su tam jej pravidla.. najdi si podnajom

pribinak
10. dec 2024

@milanman771 ak nie si vlastníkom bytu, tak áno môže tá vyhodiť a odhlásiť trvalý pobyt

Sa čudujem že nejdes niekde do pod sumu či na ubytovňu

olimuc
10. dec 2024

Ak pracuje a mas distancne studium nemas narok ani na alimenty ani na pridavky - na to je narok pri dennom vzdelavani a hlavne nie ak mas pracu… takze ak ich poberala bude ich musiet vratit a tebe samozrejme nemusela posielat nic. Si samostatne zarobkovo cinny a dospely… ano moze. Takisto ako ty sa mozes odstahovat a platit podnajom kde chces. Za podnajom das za rok ca 5000€ a este si nejedol 🤷🏻‍♀️ vitaj v dospelackom zivote

cacianka
10. dec 2024

Jej byť - jej pravidlá.
Za tie peniaze by si mohol bývať niekde inde a v kľude, na lepšej posteli, a nie s takou "matkou"

andrejka1974
10. dec 2024

@milanman771 však už pracuješ nestudujes rodinne prídavky už nepoberá a je to normálne že po štúdiu by si sa mal osamostatniť nájdi si podnájom moje deti hneď po štúdiu odišli z domu

michelle567
10. dec 2024

Veď tych 200e jej dávaj a stravu si rieš sám

beata_k
Autor odpoveď zmazal
januska12323
10. dec 2024

Nájdi si zdieľané bývanie a ušetríš. Prečo chceš ostať u nej? A áno, môže ťa vyhodiť, pracuješ, nie si vlastníkom bytu, môžeš sa o seba postarať sám.

mmooly
10. dec 2024

Postav sa na vlastné nohy, si dospelý chlap... odstrihni sa od nej.

zuzubb007
10. dec 2024

Ak sa ti nepáči nájdi si podnájom za 600 euro plus na stravu dáš 400 a uvidíš čo je život, najvyšší čas sa osamostatniť

lujza123
10. dec 2024

@milanman771 + - tých 500 e ta bude stáť aj samostatny život niekde v zdieľanom najme, to nieje nejaká super suma.
V byte sa platí za energie, platíš si teplu vodu ktorou sa sprchujes, plyn na ktorom varis, elektriku ktorú minas, kúrenie to je úplne jedno či spis v obývačke alebo špajzi..

Normálne mame zaplať ako ste dohodnutý a odsťahuj sa. Všetko to vidíš len zo svojho ukrivdeného pohľadu dieťaťa, začni žiť samostatný život a spravuj si svoje financie sam

Mama poberala rok prídavky a výživné ? Ake veľké výživné si mal? 90% výživného nikdy nepokryje reálne náklady ktoré žena na dieťa ma, takže či sa ti to paci alebo nie tvoja mama sa roky o teba starala

jana005
10. dec 2024

@milanman771 neviem prečo sú tu k tebe všetci hnusní.
Keby si bol moje dieťa, nevyhodili by som ťa.
Tých 500 eur by som síce od teba zobrala, aby si vedel, že zadarmo sa nebýva a neje, ale sporila by som ti ich, aby si o tom nevedel.
Lenže tvoja mama je očividne iná, tak áno, priprav sa na to, že ťa môže vyhodiť.
Držím prsty, aby si si našiel niečo lepšie.

sara07
10. dec 2024

v prvom rade si zisti výšku prídavku na dieta to je 60€ teraz, predtým bolo nejak 25 - opravte ma kludne ak sa mylim
výšku alimentov si zisti , nemaj očakavania o vysokých sumách
môže ta uplne kludne vyhodit a bývaj si kde chceš, ona na energie , teplo vodu tiež musí niekde zobrat prachy, a sekaj dobrotu aby si ten byt raz mohol zdedit
na nájom jej daj, elektrarne vodarne nezaujima či niekto ma prachy alebo nie
stravu si rieš sám a uvidíš či z 300e vyjdeš mesačne
ak nechceš byvat u nej tak sa odstahuje na ubytovnu zisti kolko sa platí a kolko vás bude na izbe ,

mk1111111111
10. dec 2024

Prepáč, ale cez PN si tam nežil a nejedol?

ailiba
10. dec 2024

@milanman771 prepac, ale davas jej 300eur za stravu... A nemal si si ten mesiac co kupit na jedenie? Tak jej davaj len tych 200 eur za byvanie a stravu si ries sam. Ale poviem ti pravdu, radsej podnajom, ako toto.
Vyhodit ta moze, ked nie si vlastnik bytu aj zo dna na den. Nemate zmluvu o podnajme, predpokladam. Je to teda o dohode. Skus sa s nou radsej porozpravat. A odporucam si vytvarat rezervu.

lopka1313
10. dec 2024

Chod do zdielaneho bytu (1 izba v byte) v mieste prace. Asi aj usetris. Naucis sa fungovat sam. Stravu si ries sam. A hlavne ziskas klud a znizis stres. A casom si aj lepsi matrac najdes. Na gauci by som nespala nikde, kde mam byt dlhsie ako 2 noci! Drzim Ti silno palce.

lujza123
10. dec 2024

Akokoľvek sa ti to zdá nespravodlivé, vnímaš len svoj uhol pohľadu. Od tej 18 tky si mohol byvat u otca nie? Alebo niekde sám. Či len mama je ta zlá ? Nieje povinná ta nechat ani na tom gauči, si dospely, to snáď vieš . Zbytočne budeš robit rozbroje teraz pred Vianocami a rozhádas sa s mamou. Nikdy nevieš či nenastane v tvojom živote situácia kedy budeš potrebovať ubytovať aj na tom gauči. Teraz si bol dva týždne chorý a nevyšiel si s peniazmi, pritom 800 € je stále celkom fajn suma, sú ľudia ktorý ziju z minimálky každý jeden mesiac

Žiť v dospelosti s rodičmi je hlúposť, aj keby sú neviem aký chrumkavy, to proste nefunguje. Treba ist niekde do sveta, si mlady mas toľko možnosti, nieje dobrý nápad trčať u mamky, načo. Už 3 roky pracuješ, dávno si mohol byt niekde inde, byvat s rovesníkmi, mať svoju izbu, svoj život. Možno by si dokázal vyžiť aj s menej než 500 € s možno nie. Ono sa ti to zdá ako nehorázna suma, ale je to celkom bežná réžia, takto ľudia na seba minú… Nevyskúšaš nevieš

petrao2
10. dec 2024

@milanman771 platis jej 500€ a spis na gauci
Najdi si zdielany podnajom a budes mat pokoj nikto sa ti nebude vyhrazat a ani ta zdierat

januska12323
10. dec 2024

@jana005 nikto tu naňho nie je hnusní, píšeme len fakty. Za tú sumu si môže nájsť vlastné bývanie a nebude musieť žobrať od matky nazad. Keďže je aká je.

simca06022011
10. dec 2024

bol si doma na pn, a nemal si co jest? a to jej davas 300EUR na stravu? daj jej iba 200EUR s tym, ze ti da riadnu izbu a potraviny si zabezpecuj sam, alebo si najdi zdielany podnajom niekde. ked platit tak hadam nie za gauc a prazdnu chladnicku, 500EUR

lenkakravcova
10. dec 2024

@milanman771 lacnejšie vyjdes na zdieľaním byte. Za nájom zaplatíš za 1 mini nepriechodnu izbu (ak nie si z BA) 200-250€. A stravu pokryjes za 200-250€ mesačne. Budeš pri najhoršom na tom istom. Ale budeš mať lepšie súkromie a pocit samostatnosti.

lenkakravcova
10. dec 2024

@milanman771 pozri napríklad toto, ak je to Bardejov :

https://reality.bazos.sk/inzerat/171908172/dlho...

sfet
10. dec 2024

Hybaj do podnajmu alebo do spolubyvania. To by na mna nebolo. A ano, vyhodit ta moze

nika1971
10. dec 2024

ja by som od syna urcite tolko nepytala...moj nam prispieva len symbolicky 100 eur, ale trvam na tom aby pokial byva u nas si 500 eur odkladal...som jeho matka, nie prenajimatel bytu...stale sme rodina...aspon tam mu viem pomoct aby si nieco nasetril, ked sa bude chciet osamostatnit

petronelag
10. dec 2024

@milanman771 Toto je podľa mňa nesprávne finančné hospodárenie, keď nemáš na účte nejakú rezervu pre takéto prípady ako PN, na účte má byť rezerva minimálne 1000€, nie príde dvojtýždňová PN a už je to takto.
Čo bolo v minulosti to už netreba riešiť. S mamou treba vychádzať čím najlepšie, jej ide o peniaze preto, že ona zabezpečuje energie, potraviny, poplatky pre všetkých, ktorí tam bývajú. A zdieľaný byt to je byt bez súkromia, na podnájom treba mať vždy mesačné poplatky a aj dávať dopredu, podľa toho na koľko mesiacov chcú.

ahhola
10. dec 2024

Chudatenko, mas mater roka. 🍄
Tvoj tatko co, zijete spolu?
Ona ta mala z lasky, nehodou, alebo bola znasilnena?

hellwant
10. dec 2024

@nika1971 suhlasim s tebou, sice ludia tu pisu vitaj v realite a ano nik by mu v podnajme nezohladnoval, ze ma pn- taky zivot je. Ale ako rodic by som synovi pomohol- v rozumnej miere. Stravu a energie by platil v pomere aki by vyšlo, treba deti naucit, ze ked bude sam, musi si z platu vyclenit na byvanie a stravu, aj na zabavu, ale aj mat odlozene na nepredvidatelne okolnosti- napr. ako ta jeho.

crazy_cat_lady
10. dec 2024

za tie peniaze si radsej najdi podnajom/zdielane ubytovanie a mas po probleme..

petronelag
10. dec 2024

@crazy_cat_lady A v podnájme bude môcť povedať, že tento mesiac nezaplatím, lebo som bol na 2-týždň. PN?

vevesh
10. dec 2024

@petronelag lenze v podnajme si vie ustrazit stravu a usetrit na nej (viem, nic moc, ale kratkodobo sa to da, aby si nasporil rezervu...). Takto, ked zarobi 800, 500e da mame, 150 na auto a dalsie musi este minut na stravu (lebo za tych 300e ju nema zabezpecnu) a vlastnu kozmetiku atd., tak nie je z coho setrit...

Strana
z3