icon

Môže svokra rozkázať manželovi, aby jej priniesol naše dieťa?

tehulka_mk
3. dec 2012

So svokrou sa neznášame už niekoľko rokov,no po narodení dieťaťa som ju musela tolerovať raz za čas u nás.No tentokrát vymyslela,že poprosí manžela,aby jej malého doniesol k nej domov....Je toto vôbec normálne a možné?Čo robiť?Ako argumentovať?Veď je to jeho babka,nie mamka,nemám o tom rozhodovať ja?
Info:býva v rovnakom meste ako my,malý bude mať o chvíľu polroka,je kojený(ale tým nechcem argumentovať).
Vďaka.

Strana
z4
norcima
3. dec 2012

Nemusis nicim argumentovat, proste s tym nesuhlasis, ak ho chce vidiet, nech pride k vam, alebo chodte pozriet vy ju, ale nie ze ty posles takeho maleho prcka. 😕

kika1111
3. dec 2012

ja mojej svokre nenechám malého bez môjho dozoru ani na 5 minút. choď tam tiež alebo buď proti... jednoducho s tým nesúhlasíš a oni to musia rešpektovať.

lubikan
3. dec 2012

deti nemozu za to,aky su dospely...nemala by si dieta pouzivat na vydieranie,

a ano,ma na to pravo,vidiet ho,je to jeho babka a jej "potomok"-dieta jej syna....daj jej ho,ale s tym,ze vtedy a vtedy musi byt male doma,lebo bude papat

kveta
3. dec 2012

Skoda, ze si to dala ako otazku. Nie, nemoze rozkazat. Na druhej strane nie je nezakonne, ak manzel dieta k nej vezme. A ak nechces argumentovat dojcenim, skus si najst na nete pojem Bazalna istota. Dieta ju ziskava v prvom roku zivota permanentnym kontaktom s najblizsou osobou, teda s Tebou. Ak pojde k svokre bez Teba, ohrozi sa tak rozvoj bazalnej istoty. Stary rodicia zo zakona nemaju narok vidat vnucata.

sissy27
3. dec 2012

ty nechodíš s malým sama k tvojim rodičom? nevidím nič zlé na tom, aby chlap zobral svoje dieťa a išiel navštíviť svojich rodičov - veď sa tam nesťahujú, a ako sama píšeš, nie je to ďaleko, tak medzi dvoma kojeniami by to snáď zvládol... alebo považuješ svojho chlapa len za darcu spermií a inak neschopného sa o dieťa postarať? to že ty sa so svokrou neznesieš nie je dôvod na to, aby si jej určovala kde a za akých podmienok môže vidieť svoje vnúča... takisto prečo by ona mala byť milostivo raz za čas tolerovaná u vás a byť v dusnej atmosfére - je to jej syn, jej vnuk, môžu ísť k nej na návštevu aj bez teba... tvoj muž je za malého zodpovedný rovnako ako ty, prečo by si mala o tom rozhodovať len ty?

alusha
3. dec 2012

Nie, nemoze ti rozkazat, je to Vase dieta... Na druhej strane by si nemala vas vztah prenasat na maleho, dieta potrebuje aj staru mamu a samo si ku nej vztah vytvori, ci uz dobry alebo zly, podla toho, ako sa ku nemu bude spravat... ja na tvojom mieste by som zatala zuby a isla ku nej spolu s manzelom a malickym, aby s nim mohla pobudnut, pripadne, nech aj ona navstivi vas... lepsie ako trpnut doma a rozmyslat, ze co asi s nim robi a podobne... sameho by som maleho ku nej nedala, ked ju nemas rada a nedoverujes jej... aspon, kym je takyto malicky... neskor uz samo dieta povie, ci chce ist ku starkej alebo nie 🙂

stanislava111
3. dec 2012

súhlasím so sissy27, nechápem, prečo by si ho svokra nemohla vziať, je to aj jej vnúča a ono nemôže za to, že sa vy dve nemáte radi.... keď budeš mať vnúčatá Ty, tiež by sa Ti taký postoj zo strany nevesty nepáčil... nikdy nerob iným to, čo by si nechcela, aby Tebe robili.... a hlavne sa neboj, svokra mu neublíži, veď aj Tvoj manžel jej výchovu bez ujmy na zdraví prežil,....

monika15
3. dec 2012

Somarina... ona co nepride !!!!!!
nezasluzi si titul babka......
rozkazovat to vedia vsetky svokry..... 🤐 🤐 🤐 🤐 🤐 🤐 🤐 🤐 🤐 HRUZA

simca06022011
3. dec 2012

no jednoznacne nechapem ako si moze len tak "rozkazat", moze ist manzel s babom na navstevu a tak, ale musia vsetko robit tak ako mama povie.. ja som to zaviedla u nas a funguje. Ale malu som NIKDY nenechala na starost svokre/ani mojej mame na dlhsie ako 5 minut.. nehnevajte sa.. asi som zla.. ale JA som za to dieta zodpovedna, JA som si ho porodila, vyprplila.. a ked sa mu nieco stane tak co? Je to male babatko este, nie je to chodiaci rozpravajuci clovek co si povie co chce a co nie a doma pripadne pozaluje :P Iba mama vie co take dieta potrebuje.. babka co male dieta nevidela 20-30-40rokov... asi tazko uz (pripadne miesto dojcenia rovno prevari nejake to trvanlive mliecko.. ved co.. vsetci sme to papapli od mala:P )
Ak mas dovod na to nedat ho tam, nepaci sa ti sposob ako to riesi manzel, tak sa s nim o tom porozpravat.. svokru neries, iba si doma budete kazit vzduch.. a inak by som sa kvoli tomu nestresovala, ja som svojej pekne milo pred vsetkymi povedala ze moze kedykolvek prist, ze ja jej tam malu nedam, lebo sa o nu bojim.. ona pritakala ze ano, spravne.. a ked ide okolo zastavi sa (byvaju daleko tak malokedy).. a ziadne rodinne traumy kvoli malej nemame

kaja73
3. dec 2012

tvoj syn raz bude mat dieta a ty ho mozno neuvidis,ak budes mat taky vztah so svojou nevestou aky mas teraz so svokrou. 😝
Tvoj manzel ma zas pravo prist jej ukazat svojho syna.
A pre tvojho syna bude len prinos ak bude mat babku,ktora ho lubi.
Na fore je mnoho zatrpknutych neviest,nebud jednou z nich.

evusticka
3. dec 2012

Ahoj ! 🙂 Mam podobny "problem", takze ta viem pochopit, len u nas je to trosku ine tym, ze k nam chodi svokra skoro kazdy druhy den, byva o dve ulice dalej a aj tak by si ho chcela sama vziat .. Nie si sama .. Zatial mi to vsak nespravila, ale ona si to predstavuje tak, ze manzel by jej doniesol maleho, siel by na trening, a ona by bola sama s malym .. Tiez s nou nevychadzam najlepsie a to zijem v meste, kde svoju rodinu nemam (je 400 km odo mna ☹ ), takze .. Daj potom vediet, ako ste dopadli .. 😉

althejka
3. dec 2012

Rozkazat ? hm, tak to je potom problem medzi nou a nim, ci on si rozkazat necha,alebo nie. ja beriem svokru tiez ako matku. ktora porodila,vychovala mojho chlapa,cize v tomto sme si rovne. sme matky.
moj maly ma 6 tyzdnov,ale uz bol strazeny obidvomi babkami, ktore paradne vsetko zvladli a verim tomu, ze je to 2x tak vacsia zodpovednot mat na starosti nase dieta,ako ked mala svoje vlastne.
myslim,ze je to cele o tom,ze sa vy dve nemusite a dieta bude len prostriedok na to,kto komu ukaze ze ma navrch. a to nie je moc dobre. 🙂

sante81
3. dec 2012

skus to brat z tej stránky , ze si doma na 3 hod vylozis nohy, o dieta más postarané a mozno práve vnukom sa vztahy medzi vami zlepsia. ja mam 2 deti a som naozaj vdacna za to ked si svokra vezme aspon jedného, aj v piatok merkovala malu celé 4 hod čo sme boli po nákupoch, v tomto smere jej dôverujem, malá ma 5 mes a je tiez kojená

katka1981
3. dec 2012

Moze rozkazat, moze poprosit, dieta je vase, ako sa rozhodnete, tak budete mat. Neviem ake mate vztahy, v com je problem, skus sa vzit do jej koze, ze ty budes mat syna, ktory sa ozeni, budes babka a neuvidis svoje vnuca.... pokial nie je nebezpecna pre vase dieta, nevidim dovod, aby dieta nevidela. Ale polrocne dieta by som nenechala nikomu, len otcovi dietata. Ty das predsa dieta clvoeku, ktoremu doverujes a nie aby si mala stresy a nervy, ci je dieta v pohode. Na taketo davanie dietata je este podla mna priskoro, ked nemate dobry vztah. Dovtedy sa moze vsetko zmenit aj k lepsiemu aj k horsiemu. Ty si matka, ohodni sa s manzelom a pokial mate normalny vztah, urcite nepojde proti tvojmu rozhodnutiu. Teraz rodinu tvorite vy, takze tak. Ale ajked ju ty neznasas, neoberaj dieta o babku. (mame to podobne, ale manzel zdiela rovnake pocity ako ja...🙂

moon1979
3. dec 2012

nemyslím si, že by to mala byť samozrejmosť ... to, že máloktorá má dobrý vzťah so svokrou je všeobecne známe ... ale ide aj o dôveru ... môj malý má vyše 2,5 roka, ale so svokrovcami by som ho osamote nenechala ani náhodou ... fajn, vychovali môjho manžela a otca môjho dieťaťa (boli ešte mladí a hádam aj pri zmysloch), ale druhá vec je tá, že čím sú starší, tým sú dementnejší ... jednoducho presvedčili ma niekoľkými svojimi neuváženými činmi v súvislosti s malým o tom, že im nemôžem dôverovať ...

martini
3. dec 2012

Môj názor: Vo všeobecnosti, tak z toho istého dôvodu z akého si svokru z času na čas tolerovala u vás doma, tak z toho istého dôvodu by si mala strpieť, že manžel vezme syna a idú k jeho rodičom na návštevu. Ale súhlasím, že vo veku 6 mesiacov sa mi to nezdá ešte vhodné. Dieťa má v tomto veku separačnú úzkosť a je najradšej s maminkou (mamka je jeho svet a kým nemusím z vážneho dovodu niekam odísť. tak mu tento pocit istoty rada doprajem). By som sa chcela opýtať tuna báb, čo tvrdia, že je to OK, či oni takto dávali svoje niekoľkomesačné dieťa otcovi, že na a chod si niekam na navštevu s ním. Ked bude mať malý rok, tak nič nepoviem, potom platí to čo som napísala v úode, ale teraz by som s tým nesúhlasila a argumentovala by som vekom dieťaťa a pravdaže dojčením.

sampo
3. dec 2012

poprosit ho moze. No a co, ked vy sa neznasate. Ja si s mojou tiez velmi nerozumiem, ale povedala som si, ze to nebudem prenasat do vztahu vnuca-babka. Hoci nejako sa to tam urcite odrazi... byvame sice v jednom dome(!) ale malu mi strazila asi raz, lebo nikdy "nema cas" (ine vnucata moze aj cely den..), vela problemov obcas vyskoci, co sa ma ako matky (aj mm) casto dotkne..ale co uz. V podstate malu lubi a mala ju vnima ako babku, hoci s mojou mamou ma uplne iny vztah (aj ked sa vidia ooovela menej). No ked sa jej nevenuje, tak nemoze cakat, ze sa jej bude hadzat okolo krku no 😅 na reci o svokre pred malou si davam pozor. Deti za to nemozu. Skus sa povzniest..je to dieta jej syna, urcite ho vidiet chce. Mozno vas to casom zblizi. Ak by ho v neskorsom veku nejako stvala proti tebe,.potom by som to riesila (ale k tomu azda nedojde 🙂 ). No co uz, svokru si velmi nevyberies. Aj my raz budeme svokry 😀

lady511
3. dec 2012

Ahoj vieš toto ej dvojsečná zbran..na jednej strane ta chápem(niečo pdoobne som zažila s bývlou svokrou )a takej by som malu ennechala ani na 5 min..aby boli osamote kto nezažil nepochopí 😒 a azse možu mat pekný vztah...ty si trošinku oddýchneš..aj ked je to kojene babetko mala by vydržat a pochopit to,,alebo nehc príde k vam a ty nemusíš byt s nou v kontkte tak na hodinku,,nech sa pomaznajua pojde zase domov,,,ale mylsím že takto skoro ked je prcek taky malý to určite nieje vhodne.. 😉

sviezost
3. dec 2012

Zrdavym aj ja mam ten problem ja tiez nema. Dobry vstah zo svokrov a meje deti jej tiez nerada davam aj ked mam 4 syna ten povie ci chce ist alebo nie ked chce ist tak stym uz nic nenarobim ale mlacsie deti by som jej nedala nemam v nej dvoveru aj ked tam ide starsi syn ku nej tak som akoby na ihlach a posuvam cas pohladom na hodinky po 2 hod. Poviem muzovy nech ide ponho a ken nechce ist tak tak mu poviem ze idem ja tak tu ranu ide on aby nemusel ostat zmensimi detmi doma sam.Manzel da starsieho ku svojej mame ale ja stim niesom nadsena.

stardust
3. dec 2012

so svokrou sa neznasas ty alebo tvoje dieta? Preco chces kvoli svojim zabomysim vojnam so svokrou ukracovat svoje dieta o babku? Ved prekusnite svoj odpor ku sebe a skuste stravit spolocne nejaku tu hodinu spolu.

dodka82
3. dec 2012

hmmm to nieje vobec lahke, kym je taky maly tak to nieje problem len aby mu neskor nezacala na teba zle... mne raz mamka povedala ze ked som bola malicka otec ma vzal ku svojej mame (a on tam samozrejme nebol) a ked si po mna prisla tak jej ma nechcela ani dat.. povedala ze on ma priniesol a on si aj po mna pride... to je strasne... najhorsia vec na svete je mat zlu svokru...to ani casom nezmenis :(

nasta197
3. dec 2012

Ahoj mame podobný vstah aj s mojou svokrou .. ale ked bol moj malý taký ako tvoj 6 mes,. tak som vždy sla aj ja .. :P nic moc ale teraz som rada ked muž ide snim sam ma skoro 2 roky malý a ja si odýchnem som sama doma mam veget a nemusím pocuvať svokru lebo moj malý už nieje kojený pomožu si j bezomna teraz mi to vyhovuje 🙂)

ruzickaruzova
3. dec 2012

má právo, nemá právo. to sú také blbosti že až!!

Ty ako matka môžeš povedať NIE nikam nejdeš s dieťaťom a svokra ked chce nech si ho príde pozrieť. čo sa týka svokry-môžeš byť rada že javí o vnúča záujem. vela mamičiek by ti vedelo hovoriť o tom ako starý rodič vyslovene odmietal vidieť vnúčence. a čo sa týka muža - máš muža s ktorým si viete normálne sadnúť a v klude rozumne odargumentovať svoje názory s tým že bud jeden alebo druhý viete ustúpiť? ak nie a tvoj muž je len picino ktorý ťa poslúcha na slovo tak jednak ti takého muža nezávidím a jednak je moja odpoved vtedy ANO - môžeš mu to zakázať. Ak je tento príklad pre teba absolútne vzdialený tak nechápem čo robíš caviky. Ja nevravím že svoju svokru milujem, vdaka nej som skoro potratila a i ked som jej odpustila, nikdy na to nezabudnem, ale je úplne bežné že ich navštevujeme (ona nás menej-necíti sa u nás dobre) alebo si môj muž vezme naše dieťa a ide normálne k babke ako sa na normálnu rodinu patrí..... (bol s malinkou aj ked mala 4mesiace a v zime a nie v jednom meste ako ste vy a predsa som sa prekonala a nechala ich)

zuzi0911
3. dec 2012

Fuuu neviem.ale na druhej strane skus byt na jej mieste ty.mna by moc bolelo keby som svoje vnucata nevidela.a raz zacas preco nie.ty si oddychnes a ide tam tvoj chlap.vy sa sice nemusite ale o vnuka ma zjavne starost a zalezi jej na nom.

aduskatt
3. dec 2012

kedze otazka sa nijako netykala toho, ake maju vztahy, tak na to reagovat a moralizovat asi nema vyznam.to nech si porisi autorka..........odpovedam cisto na otazku, nie, rozkazat si nemoze, ani Teba nezavazuje ziadny pravny predpis k tomu, aby si svoje dieta svokre vydala, na dieta ma zo zakona pravo rodic, takze je na Tebe, ci das alebo nie a ked sa rozhodnes, ze nie, tak nemusi nicim argumentovat.nasledky do buducna vsak nesies sama🙂 drzim palce

janinah
3. dec 2012

ak by ten syn za voľačo stál,tak je s dieťaťom u babky už dávno...tvoj vzťah so svokrou je jedna vec,ale vzťah vnuk-babka je vec druhá,nerozumne chceš zobrať babku vnúčaťu / a naopak/ len preto,že ty a svokra sa neznášate....

danka79
3. dec 2012

na toto je jednoducha odpoved- ak nie je svokra alkoholicka, fetacka alebo psychicky chora osoba,ktora nesmie babatko dostat do ruk, tak nevidim dovod preco jej ho nedoniest. Vsak tam bude manzel, otcovi svojho dietata snad doverujes..
Zeny,nebudte hlupe a neochudobnujte svoje deti o babky a dedkov. Je to veeelmi dolezite v ich zivote. Poznam pripady,ked deti svoje babky nevideli aj 5rokov a ta cesta naspat je velmi pomala. Radsej to prekusni a ak sa s tou osobou naozaj nevydrzis v jednej miestnosti, posli aspon manzela. Medzi dvoma kojeniami sa to da zvladnut. Aj ked ja som v tomto veku bola na kazdej navsteve s detmi,u rodiny,kamaratov..Stalo by sa nieco hrozne,keby si sla na tu navstevu pripadne aj ty?
Mam pocit ze tu na MK je vyslovene vojna medzi svokrami a nevestami. Samozrejme ze idealne su vsetky tie nevesty. Baby, aj my budeme raz svokry. uz sa tesim co tu budete pisat,ked to budete vy,tie svokry 😀

katka121
3. dec 2012

Ty máš právo rozhodovať, si matka, ale na druhej strane aj babička by mala mať právo vidieť vnúča...... možno by toto mohla byť príležitosť ako si k sebe nájdete cestu, nemusíta sa zrovna lúbiť ale môžete sa tolerovať......pre začiatok by som chcela byť pri tých stretnutiach, lebo dieťatko je malé.... už nie ste sami, máte bábo a to si zaslúži mať starých rodicčov a mať s nimi vzťah.....

mataharyy
3. dec 2012

Možný je všechno... Takže ano rozkázat to může, ale už je na tobě a manželovi zda budete skákat jak si jiný (ne jen svokra) pískají... Já mám na svou tchyni taky názor... no ale co nadělám jednou je to matka mého manžela a babička našich dětí, takže bych zdravému vývoji babička/děti nebránila, zvláště pokud má o vnoučata zájem a to ne kvůli ní, ona mi může 😉 ale kvůli vlastním dětem. Ne dobrý příklad do života je, odstřihnout je od rodiny na kterou mají také právo... 😉 A mezi námi kdo je dokonalej, já také vím co mám za rodinu a ne všichni jsou 100% 🙂
Jen je fakt že čím více by mi někdo (kdokoliv) diktoval co mám/musím ohledně vlastních dětí, tím více by narazil na mou neochotu... 😎

veronikax
3. dec 2012

Nic si nerob s negativnymi prispevkami ;) Rob vsetko tak ako to citis ty ;) Ak nedoverujes babke.. aby ostala sama s tvojim drobcekom .. tak jej ju proste nedavaj ;) Ak tam manzel ostane s nimi ... a vies ze to zvladne... tak sa nemusis nicoho bat ;) Len sa porozpravaj s manzelom ako to citis .. a coho sa bojis ;) A na nieco spolu pridete ;) Je to uplne normalne ked sa vela rokov nemate radi .. tak jej asi nedoverujes 🙂 Alebo skus aj ty sama s drobcekom ist k nej ;) A ked sa to nebude dat vydrzat... tak len nech ona chodieva za vami ;) Ked bude drobcek starsi a bude chciet chodit k babke ... tak ho kludne pustaj ;) Pokial je drobcek .. rozhodujete za neho vy davaja.. co je pre neho dolezite ;) Drzim palce... aby si neprisla o nervy ;) a nezabudni ze mas manzela ;) a ak je to medzi vami vsetko v poriadku .. tak sa urcite na niecom spolu dohodnete ;)

Strana
z4