Môže žena požiadať o polovicu domu po rozvode?
Ahojte,
jedna moja známa z rodiny sa pred 3 rokmi vydala, nedávno kúpili rodinný dom v hodnote cca 320 000 EUR. Kúpili ho takmer výhradne z peňazí muža, časť mal, časť mu darovali jeho rodičia, nebrali naň hypotéku. Dom aj pozemok spadajú do BSM. Ona naň prispela iba asi 2000 EUR. Dom ešte nie je skolaudovaný a tá známa sa mi zdôverila, že jej plán je krátko po kolaudácii podať žiadosť o rozvod s tým, že bude požadovať vyplatenie polovice hodnoty domu, t.j. 160 000 EUR, ak muž v ňom bude chcieť bývať. Alebo ho predať a nechať si polovicu utŕžených peňazí. Muž o ničom nevie. Fakt môže dostať tú polovicu po rozvode, hoci je to totálne nemorálne?
@alickapusinka na Slovensku žiadna predmanželska zmluva neexistuje, respektíve neplatí. V ČR áno, u nás nie. Takže netrepe, trepeš ty.
To akože rodičia mu darovali desiatky tisíc eur len tak "na drevo", v hotovosti? Veď to musel byť fyzicky veľký objem peňazí. Už to vidím ako ich dôchodcovia nesú v igelitke synovi na kúpu domu. A banka sa ani nezaujímala odkiaľ ich zobral keď vkladal na účet. To sú kraviny a celé fórum tomu verí. 🤦
Skôr by som tipoval že autorka celý príbeh nepochopila, možno nevedomky pozmenila a v skutočnosti to bude trochu iné. Niečo ako "jedna pani povedala".
Dôvod č:1 prečo sa 95% chlapov nechce ženiť.. + prídeš o deti, na ktoré 18+ rokov platíš a nikdy nevidíš.. :D milujem potom čítat príspevky " ten môj sa nehrnie do svatby, vyhovuje mu to ako to je teraz" :D .. právny system sa musi zmenit, keď ženy prestanú benefitovať na rozvodoch, chlapi sa prestanú báť ženiť ..svadba nemá pre chlapa absolútne žiadny benefit, je to jedine velmi nákladný rysk.. kludne mi tu môže niekto napísať jediný benefit pre chlapa, ktorý by memal vo vztahu, som zvedavý :D ...
@drago12587 A ty predpokladáš, že tí majetní sú vždy len muži a žiadna žena nemá nič, pokiaľ to nezíska výhodným vydajom s bohatým mužom? Už som si všimla tvoje príspevky aj v minulosti a mám dojem, že si vyberáš nesprávne typy žien. Potom sa nemôžeš diviť, že si taký zatrpknutý.
@h2 len kde toľkých “boháčov” nabrať pre všetky 🙂))
K téme sa nedá vyjadriť lebo čo právnik to minimálne dva názory a keď sú dvaja právnici tak tri štyri nazory. Ono to casto je tak že pri rozvode vzdy dostane vsetko jeden, a kto? No právnik.
Suhlasim s postrehom ak ma chalan v hotovosti tristotisíc na nákupy bývania a autá bude mať niečo čím zaplatí právnika. Pravnici sa už medzi sebou dohodnú aj so sudcom bez emócii tak aby sa peniažky rozdelili spravne.
@athelas86 Pochopila som to veľmi dobre. Odkiaľ vieš, že sú jeho rodičia dôchodci a peniaze doniesli v igelitke?? Jeho rodičia sú v produktívnom veku 55-60r. a pôvod peňazí vedia samozrejme preukázať. Ďalšie detaily nepoznám, nevypytovala som sa.
už neviete čo si vymyslieť? Trápne.
@neferneferuaton mal by to vediet, aj keby to bola moja kamaratka, tak uz len z principu, by som mu to dala vediet....a zrejme by dostala status byvala....
Ak si si tuto temu nevymeslela, tak maj charakter aspon ty, ked ho tvoja "znama" nema a povedz mu to, co ti povedala ona. Urcite by si aj ty ocenila, keby ta chce niekto oje*at aby ta na to niekto upozornil. To ci ti to uveri je uz na nom ale aspon nebude prekvapeny.
Túto diskusiu možno založila ta mrcha aby bola pripravená na všetko,tu jej pekne radite ako by mohla dopadnúť, načo si dat pozor.
Kto by sa z niečím takým zdôveril a vedel odkiaľ koľko peňazí ma jej muž...
Určite by som sa ale nemiešala do záležitosti “známych”.
@drago12587 pozeráš priveľa klišé amerických filmov a risk je s mäkkým i. Toľko môj benefit pre teba ako majetnej, ale zadanej.
@babulkomale Ty si majetná?! Tak to si sa určite dobre vydala a ešte lepšie rozviedla (podľa teórie pána dotyčného). 😁
Autorka, no neviem. Keby ta tvoja známa mala 30, môže žiť ďalších 50 rokov. Tých 160 tisíc nie je až tak veľká suma aby z toho vyzila do konca života. Aký má ďalší plán? Sponzor číslo 2 na udici? Lebo ak sa jej nechce nechce robiť s týmto chlapom má vyšší životný štandard ako ju čaká po rozvode ak teda nemá vyhliadnutu ďalšiu "obeť" alebo nie je investičný mág.
Toto nie je také jednoduché. Ako tu už bolo spomenuté, dary nepatria do bsm, ale keďže už boli v rámci bsm preinvestované tak teoreticky má nárok na polovicu domu. Keďže ako tvrdíš, je špekulantka, tak určite vie na čo má nárok. Možno neráta s tým, že v rámci rozvodového konania môže všetko dopadnúť inak...
Ja som riešila s kolegyňou podobný prípad, ale špekulant bol jej muž.
@alickapusinka na Slovensku máme také zásady práva, že predmanzelska zmluva neexistuje. Keby si ju aj niekto urobil, je neplatná. V Čechách ju majú a asi aj všade. Tak isto sa u nás nedá urobiť rozvod dohodou, to tiež v Čechách funguje a u nás nie.
@autorka nechapem, ze by sa ti len tak nejaka "znama" pochvalila s niecim takymto. Lebo toto su velmi vazne veci. Ty si jej co na to povedala, ked to na teba vybalila? Evidentne si ho brala pre jeho peniaze a toto bolo jej cielom...prist k peniazom bez roboty. No fuj, hnus. Ja by som to povedala jej muzovi. Mne by toto svedomie nedalo, ze by ho chcela takto o*ebať. Chudak chlap, keby vedel, co si zobral. Akoze s dobrym pravnikom by sa dalo z toho vyjst bez nejakej vaznejsej ujmy. Ale obavam sa, ze z tej tretiny, ktoru ziskal pocas manzelstva, by ju vyplatit musel. Avsak takto, ked to bude vediet dopredu a pojde sa poradit s pravnikom, ze sa k nemu dostala takato informacia, cize je to cielene, ake sance pred sudom ma takato spekulantka...
@hope87 Povedala mi to na rodinnej oslave, kde sme boli spolu, bola trocha opita, tak sa rozhovorila. Najprv som si myslela, ze si robi srandu, ale ked som si dala vsetky veci do suvisu a vzala do uvahy sposob, akym mi to povedala, pochopila som, ze si nerobi srandu a mysli to smrtelne vazne. Ja som jej dnes rano napisala, ze nech mi to vysvetli cele, ale neodpisala mi este. Mam chut anonymne napisat jej muzovi, ale bojim sa, ze sa dovtipi, kto mu pisal a bude zle.
@h2 ja som sa až tak dobre vydala, že ako jediná v rodine nie som rozvedená 😃
@autorka ako pises, mala vypite. Mozno ani sama nevie, komu vsetkemu to vytarala, takze by som sa neobavala...a keby aj, tak co?? Fakt sa obavas toho, ze ta za to bude taka hnusna zenska nenavidiet? Alebo sa na teba hnevat? Tak ti poviem, ja by som sa na seba nedokazala pozriet do zrkadla, keby som sa dozvedela takuto zavaznu vec a neriesila to. Toho jej manzela poznas? On bol tiez na tej oslave?
Inak som zvedava, co a ci ti na to odpise, lebo ak mala vypite, ona si mozno ani nepamatala, ze ti to povedala a teraz si sa jej vlastne priznala, ze to vies 😉. To je uz ale jedno. Tak ci tak, by som sa porozpravala s jej muzom...
@babulkomale Nekrič hop! 😂
@hope87 ked mali vypité, autorka sa jej ani nemala pýtať, ani žiadať vysvetlenie ako to myslela. možno by aj "pani vychcaná" pozabudla čo a komu vytárala. ale čo už.
ja by som tiež asi povedala, najmä ak je táto zlatokopka taká hnusná, a ten jej manžel slušný človek. on si toto nezaslúži, aby ho obrala.
ešte má aké také možnosti, pred kolaudáciou domu, poradiť sa s právnikom ako získať darovaciu zmluvu od rodičov, že mu dali € do daru , iba jemu , nie manželke. sila argumentov muža a jeho rodičov by mohla byť vačšia ako tej zlatokopky. ona si naozaj zaslúži, aby jej cvakli zuby na prázdno. len jej to netreba vopred hovoriť, ked podá návrh na rozvod, prekvapenie ju počká. ale podľq všetkého bude mať nárok na polovicu investícií do domu, čo zarobil a vložil do domu odo dňa sobášu. ale po kolaudácii, ak ešte aj zariaďovať budú, tak dom získa na hodnote, čo získava každý deň pár stoviek už aj teraz. všetky doklady , faktúry, dodacie listy, výpisy z účtu by bolo treba skryť pred touto "manželkou"
@h2 zatiaľ 🤷😃
autorka, to ze sa v pripade rozvodu deli bsm 1:1 je sice bezny standard, ale je mozne dosiahnut aj iny pomer.
Toto je z judikatu, myslim ze Krajsky sud v Nitre sp. zn. 6Co/116/2016 pozri a porozmyslaj, pripadne posun tomu chudakovi:
Výnimočné priznanie väčšieho podielu pri vysporiadaní BSM nemožno odôvodniť väčšími zásluhami o vytvorenie majetku, ak mal jeden z manželov na to lepšie predpoklady (vzhľadom na svoje vzdelanie, schopnosti, profesiu, zdravie a pod.) než druhý manžel, ktorému však nemožno vytknúť, že pri starostlivosti o rodinu pri nadobúdaní a udržiavaní spoločných vecí pri starostlivosti o dieťa a pri zaobstáravaní spoločnej domácnosti nevyužíval svoje možnosti a schopnosti.
(ja to vykladam, ze ak jeden z manzelov viac zaraba a druhy sa stara o domacnost a deti, nie je dovod na upravu pomeru bsm v ne/prospech jedneho z manzelov)
Prichádzalo by to do úvahy v prípadoch, ak by jeden z manželov nevyužíval pri nadobúdaní a udržiavaní spoločných vecí pri starostlivosti o deti a rodinu a pri zaobstarávaní svojej domácnosti svoje možnosti a schopnosti a svoje povinnosti neplnil riadne...
(teda ze jeden sa len viezol a druhy obstaraval vsetko)
Dalsia vec, pokial sa na dom minul co i len cent z BSM prostriedkov, dom sa povazuje za nadobudnuty do BSM (tiez o tom hovori jeden starsi judikat), ale myslim, ze na sude by sa malo zohladnit, ze cast prostriedkov bola z darovania (s rodicmi by som bud spravila antidatovanu darovaciu zmluvu pre syna s uvedenim ucelu - ze mu to davaju na to, aby si zabezpecil byvanie alebo mozno cestnym prehlasenim rodicov - ze prostriedky darovali vylucne synovi a na aky ucel).
Kludne ma doplnte/opravte.
160 tisíc by do konca života mohlo stačiť - tým nemyslím ukončiť ten život predčasne. 🙂 Polovicu do Bitcoinu, polovicu do Tesly (teraz je perfektne vyklesaná). Som ochotný to vyskúšať, budem sa pravidelne hlásiť ako to ide, číslo účtu pošlem cez IP. 😉
@alickapusinka predmanželskú zmluvu slovenské právo nepozná.

Neviem neviem ale táto téma mi príde ako vymyslená. Dana žena musí vedieť, že z peňazí ktoré mu boli darované nedostane nič. To by bola riadne hlúpa..