icon

Môžem ex partnerke odhlásiť trvalý pobyt?

4. jan 2024

Ahoj,

mam problem so svojou ex partnerkou. Mame 4 rocnu dcerku a pred rokom mi oznamila, ze berie malu a ide byvat na adresu xy, nemam sa starat, ze preco a ze ma da na sud. Kluce si nechala, vraj mi ich nevrati a trvaly pobyt si asi tiez (pravdepodobne) nezmenila. Za cely rok v dome nebola (aspon o tom neviem).

Sud o zverenie malej uz davno prebehol, dcerku mam kazdy druhy vikend a dva dni v tyzdni. Vyzdvihnem a priveziem ju vzdy na adresu xy.

Vcera vecer pridem domov a na gauci v obyvacke moja ex s nejakym chlapom piju kavu. Pytam sa, ze co tu robi a kde je mala. Mala je vraj u babicky a ona si moze prist kedy chce, lebo tu ma trvaly pobyt, ktory si neplanuje zmenit. Frajer sa zdvihol, odisiel a moja ex vraj odide, ked bude ona sama chciet a nema povinnost mi vysvetlovat kde je a preco tam je. A ked ju vyhodim, zavola policiu. Isiel som do izby, ex urobila este druhu kavu, pomotala sa po kuchyni a odisla.

Ja som vobec nevedel, ze si nezmenila trvaly pobyt. To mam ist na urad jej ho odhlasit? Mozem odhlasit trvaly pobyt inej osobe? To ako potom bude? Nasa dcera bude mat trvaly pobyt tu v dome (kedze matka ho neodhlasila sebe ani jej) a matka niekde inde? Alebo ked tu ma trvaly pobyt dcera, tak musi aj matka? A ked tu ma matka trvaly pobyt, nesmiem vymenit zamky? Ziadne veci tu uz nema, tie si vzala uz pred rokom. Veci a hracky tu ma len dcera, co som jej kupil v priebehu minuleho roka.

mikitilik29
4. jan 2024

@vyrovnanaosoba tak potom nie je čo riešiť. Vymeniť zamky a zrušiť trvalý pobyt krave múdrej

cimage
4. jan 2024

Zamky si mal vymenit hned ked sa zbalila. To urobime vzdy ked sa prestahujeme a urobila by som to aj, ze v tomto pripade odide muz. Nikdy nevies kto vsetko ma uz kluce, kedy ti nieco zmizne. Odhlasit ju mas ty, kedze ty si vlastnikom domu/bytu. Ona nech si uz riesi co chce, aj ked nebude mat trvaly pobyt.

stanulienkat
4. jan 2024

Ta je dobre drza, ked si tam pozvala frajera. A ten musi byt uplny idiot, ze s nou isiel.
Autor-zajtra zamocnik a zrudit TP.

egonsk
4. jan 2024

Majitel nehnutelnosti ma pravo zriadovat a rusit pobyt komu chce. Deti budu mat trvaly pobyt matky, cize ked ho zrusis, bude evidovana na obci, rovnako ako aj deti.

Zrusit trvaly pobyt je dolezite aj koli exekutorom, lebo pokial by mala pozicku, alebo inu dlzobu a tu nesplacala, mohol by ti prist exekutor do bytu a zacat lepit stiky na vsetko a ty by si potom musel dokazovat, ze to je tvoje a nie jej, inak ti to moze zhabat.

gabika0825
4. jan 2024

Ak si výhradným vlastníkom domu, to, že má ona nahlásený trvalý pobyt na adresu kde sa dom nachádza, neznamená že ma podiel na tvojom dome. Ako tu bolo písané, adresa trvalého pobytu ma len evidenčný charakter. Takisto mám trvalý pobyt ešte u mojich rodičov doma, kde mi chodi pošta a dom nie je môj. 🙈 a ak si vyslovene neprajes aby tam chodila, si v práve a mohol si kludne zavolat policiu keď odmietala odísť. Asi jej treba spraviť takýto humbuk, aby pochopila čo robí. Chora osoba

zuzana76
4. jan 2024

Dobrý deň,

vlastník nehnuteľnosti je v zásade vždy oprávnený zrušiť trvalý pobyt osobám, ktoré sú prihlásené v jeho nehnuteľnosti a požiadať ich, aby sa vysťahovali.

Vaša situácia je však špecifická, keďže Vaša mama má psychiatrické ochorenia a vysťahováva okrem iného aj Vašu maloletú dcéru.

Brániť sa môžete dvoma spôsobmi:
a) Napadnúť platnosť právneho úkonu o zrušení trvalého pobytu (ak by ste vedeli preukázať, že spôsobilosť Vašej matky na právne úkony je obmedzená) a prípadne následne žiadať aj obmedzenie spôsobilosti Vašej matky na právne úkony vykonané v budúcnosti.
b) Neodkladným opatrením žiadať súd, aby Vašej mame zakázal vysťahovať Vás. Na tieto účely by ste museli preukázať, že si neviete bývanie zabezpečiť inak, že vysťahovanie ohrozuje oprávnené záujmy Vašej maloletej dcéry a pod.

Ak by ste mali záujem o zastupovanie v tejto veci, neváhajte ma kontaktovať e-mailom.

Prajem Vám pekný deň,
Zuzana Tužilová
www.tuzilova.sk
email: zuzana@tuzilova.sk

zuzana76
4. jan 2024

ex moze robit este problemy, ak nema zabezpecene nejake stale byvanie

januska12323
4. jan 2024

Prečo si už dávno nezmenil zámok a trvalý pobyt ex? Dcére trvalý ostane tej neruš.

syslik81
4. jan 2024

@zuzana76 aka mama? citali ste vobec diskusiu .. vystahovala sa ex nie mama a nevyhadzuje ona jehoale on sa chce zbavit jej .. tato odpoved je totalne zcestna

zuzana76
4. jan 2024

@syslik81 toto bol podobny problem, ale dcera s vnuckou mala trvaly pobyt u mamy a ta im ho chcela zrusit, tiez dcere nehnutelnost nepatrila a pravnicka sa vyjadrila, ze dcera moze podat neodkladne opatrenie na sud, ze si nevie zabezpecit byvanie pre seba, ani maloletu dceru a rozhodoval by sud o vystahovani

citala

zuzana76
4. jan 2024

@syslik81 cize aj tu exka sa moze branit, ze nema kde byvat a najma je tam malolete dieta.

martinusik91
4. jan 2024

@zuzana76 lenže exka býva už rok inde a odišla sama z vlastnej vôle.

simca06022011
4. jan 2024

no ty ako vlastnik nehnutelnosti, jej TP mozes zrusit aj zajtra, nik s tym problem mat nebude. Ona nie je vlastnik, nema tam co hladat.
a VYMEN si zamky na dome a brane... a mas na 100% pokoj navzdy.

syslik81
4. jan 2024

@zuzana76 nieje to podobne kedze ex uz rok byva uplne niekde inde ;)

simca06022011
4. jan 2024

@zuzana76 to je uplne iny pripad... nie je to ani len podobne.

lienka.7
4. jan 2024

@zuzana76 to je iný prípad, ako je @autora.
Nechcem sa tu s vami hádať, ale viete, milujem, keď sa do všetkého miešajú právnici s ich mudrými radami. Ex nič nepatrí, na ničom sa nepodielala, len sa niekde nasťahovala a nechala sa oplodnit. A este jej ma ex priateľ (ani nie manzel) poskytovať ubytovanie? Sorry, ale toto uz je vážne na hlavu... nemá jej este aj platit nahodou podnájom, lebo chuderka ona nemá z čoho? Na hlavu , ale ze uplne.

babulkomale
4. jan 2024

@stanulienkat frajer absolutne nemusi vediet, ako to cele je. Kazdy negoogli kataster, kym si vrzne alebo ide na kavu.

jozeffezoj
4. jan 2024

Ak ste rozvedeni a ona nemá vlastnicke právo k nehnutelnosti a vlastníkom si ty alebo niekto z tvojej rodiny, tak nemá právo ísť do domu.
Ak by to tak spravila, tak skúsila ok ale ty pekne chod na úrad a zruš jej trvalý pobyt. Samozrejme jej zrušenie oznam sms, pisomne, alebo pred svedkom nech máš pokoj. V ten deň si s kľudom výmen Zámky na dome a povedz jej ze ak ešte raz príde do domu tak zavoláš políciu za porušovanie domovej slobody.
Dcére trvalý kľudne nechaj. Trvalý pobyt ta k ničomu nezavazuje. Dcére to kľudne nechaj.

vyrovnanaosoba
4. jan 2024

@zuzana76 to je úplne iný prípad, oni neodišli a nemali kam ísť (prípad s mamou čo opisuješ) a tento, kedy jeho ex odišla bývať s novou známosťou aj s ich dcérou. A dokonca mali aj súd o určení styku a práv dieťaťa, čiže už vtedy by sa riešilo, že nemajú kde bývať, keby ich on vyhadzoval. Ona odišla dobrovoľne a mala kde. Je jej problém teraz, že si na niečo narokuje, čo jej nikdy nepatrilo a ani patriť nebude.

jozeffezoj
4. jan 2024

Tu ešte dodám ze je dôležité ako prebehlo vaše majetkové vysporiadanie súdom. Pretože ak prebehlo a nemá právo tak ho nemá skrz trvalý vôbec. Ak neprebehlo tak to neviem ako by bolo nie som právnik. Tam by nárok mala. Čiže by kľudne mohla robiť to ze k tebe chodiť bude kým neodkladne súd ze nemá nárok na nvi respektíve na niečo. Aspo tak mi to dava logiku. Ale to chce právnika potom

tykat
4. jan 2024

@mamina7070 nejde o to ci tam bude mat TP, ale o to ze skrz to ze tam mala TP a dieta tiez, moze exka narobit kopec neprijemnosti kym sa vzdy vysvetli ze k domu nema ziadne prava. Ma to uz niekde v evidencii obyvatelov uvedene, mozu ju tam hladat policajti, socialka, moze jej tam chodit posta, obsielky, exekucie atd.... a kym sa zdokladuje ze uz tam nebyva tak to chvilu trva. Preto pisem ze ak chce co najskor a navzdy klud tak predat a kupit novy. Lebo exka vyzera byt riadne oprskla ked si tam dokonca vodi navstevy.

amonet
4. jan 2024

@tykat blbost, exovi som zrusila TP a poste oznamila nech mi jeho postu nedorucuju a bolo

mamina7070
4. jan 2024

@tykat existuje referencny register fyzicky osob navizany na register adries ak jej zrusi TP tak sa to do 24 hodin cez zmenove davky prenesie do systemov a zidny policajti ju tam hladat nebudu ani institucie

puklica13
4. jan 2024

Cize ked ti ex zacne tvrdit ze ma pravo na peniaze na tvojom ucte, tiez jej ich das?
Jezkove huslicky

domkakvet
4. jan 2024

Vysvetli tvojej ex, ze nema pravo vstupit do domu, ale do extremu to nehrot, lebo ti moze zacat robit problemy.

zuzana76
4. jan 2024

@martinusik91
@simca06022011
@lienka.7 ja nie som pravnik, len teda je tam malolete dieta, to moze byt problem, nie ex. Minimalne taky, ze ano, moze tvrdit, ze zrazu nema kde byvat a ma nezaopatrene dieta, ktore je aj majitela domu. Nema narok, to mi je jasne, ale minimalne problemy sposobit moze.

cacianka
4. jan 2024

@zuzana76 už prestaňte , naozaj píšete blbosti.
@jozeffezoj aké vysporiadanie preboha?! Veď neboli manželia, nemali BSM, expartnerka sa dobrovoľne sama od seba odsťahovala aj s dcérou, nemá nárok na nič, iba na svoje osobné veci veci ktoré si určite spakovala už pred rokom.
Dofrasa ľudia čítajte s porozumením a nehrajte sa tu na odborníkov a nespoliehajte bludy.
1) neboli manzelia
2) netvorili spoločný majetok
3) nemajú a nikdy nemali BSM
4) dom je výlučne autorov, má svoj list vlastníctva s ktorým môže odhlásiť hociko za 5 minút
5) on ju nevyhodil, odišla sama , autor nemá k expartnerka žiadne povinnosti , iba výživné na dcéru podľa rozsudku súdu a morálnu povinnosť sa o dcéru postarať a vychovávať ju
6) všetky zámky okamžite vymeniť sám alebo kľúčová služba, okamžite, lebo môže mať duplikaty a ešte aj rozdávať ich, len aby uškodila a nasr.ala autora len tak z plezíru, tak ako tam štrádovala včera večer , aby si privlastnila čo jej napadne /defakto ukradla/, a autor to nebude mať ako dokázať

vyrovnanaosoba
4. jan 2024

@tykat to je blbosť, lebo poštu si vie na pošte za 3e presmerovať na novú adresu. Keby chcela. A vlastne by mi bolo aj jedno komu tam chodí pošta, keď hodia do schránky, vyhodím, keď na podpis, aj tak mi nedajú, nech si ho berú naspäť. Trvalý pobyt neznamená, že je na to viazaná pošta a iné úkony. Jedine, na čo dopláca aj majiteľ, je daň za smetí, ktoré platí na osoby.

lienka.7
4. jan 2024

@cacianka vdaka 👍 konečne normalny príspevok 👏👏👏