icon

Môžem si pýtať nájom od samoživiteľky?

19. júl 2022

Pred 10 rokmi sme zdedili s mojim bratom dom po rodicoch presne na polovicu. Brat tam ostal zit, ja byvam v podstate na inom konci Slovenka. Pred tymi 10 timi rokmi som chcela riesit nejake vyporiadanie, ale brat mi povedal, ze nema momentalne polovicu ceny domu. Ok, nechala som tak, ja som byvanie uz mala, tak nebudem vychadzovat brata alebo mu menit situaciu. Nasiel si priatelku 28 rocnu (brat ma 40) a ta ma 3 deti (nie jeho). Ja nechcem byt nejako drza, ale uz dva roky sedi v podstate v cudzom. Mozem si od nej pytat najom? Chapem, ze tam je brat, ma cely dom pre seba, i ked vlastni len polovicu. Po nom som nikdy ziadne peniaze nechcela, prispela som mu aj na zateplenie, kupelku lebo dom mame spolocny.

stary_ujco
19. júl 2022

Nechapeme to viacerí. Ale autorka to takto dovolila a podľa jej vyjadreni to bude tolerovat aj nadalej...
Ved predsa toto bratovi neurobí, aby sa musel s frajerkou odstahovat do dvojizbaku namiesto poschodoveho domu s velkou zahradou.

kate211
19. júl 2022

@stary_ujco Keby som mala brata a rovnaku situaciu tiez nebudem chciet aby skoncil v 2i. Ako podla mna prist do vlastnej polovice domu na vikend s vlastnou zahradou a nemat kde spat je vrrchol. Autroka dom aj rekonstruuje, osoh moze mat neskor. Ale nie na ukor brata.

0silvia0
19. júl 2022

Beries ohlad na brata a on na teba ohlad neberie. Za 10 rokov ste to mohli uz mohli vyriesit. Tebe to vyhovovalo dovtedy, pokial bol brat sam a obcas si v dome mohla prespat. Je pochopitelne, ze ked tam je cudzia zena a cudzie deti sa tam ako doma necitis... ale s tymto si mohla pocitat, ze brat nezostane naveky sam🤷‍♀️

kate211
19. júl 2022

Autorka: nech plati najom alebo vyhodit. Ze vzdy si mala cez vikend kde spat a planujes svoju zahradu a svoju zrekonstruovanu cast domu vyuzivat. Ries to s nou, brarovi povedz, ze situacia ta mrzi, nechces aby skoncil v 2i, kazdy normalny clovek nebyva zadarmo a za byvanie cudzich deti neni zodpovedny. Ak bude chciet vyporiadaj sa s nim, ak nie stanov si najom za zahradu a cast domu.

andreafa
19. júl 2022

Ja nerozumiem ani tebe ani tvojmu vychcanemu bratovi! Ze nema vobec chochmes sa vysporiadat so sestrou 🤮 a ty, ho bud vyplat a dom predaj, alebo sa s nim porozpravaj ako dospely s dospelym. Vo svojej "polovici" moze mat aj Santa Clausa a s tym nic nenarobis.

draik
19. júl 2022

Ak chcete riešiť nájom, tak môžte žiadať od brata odplatu za to, že užíva aj Váš podiel na nehnuteľnosti. Na to, aby ste mohli žiadať nájomné od inej osoby, by ste sa potrebovali dohodnúť s bratom, resp. postupovať súdnou cestou.

pietra
19. júl 2022

autorka, prvym krokom by mal byt rozhovor s bratom. Ako si to on predstavuje dalej. Vyuziva cely dom, ty uz nemas ani kde cez vikend prespat. Normalne sa ho opytaj, ci neskusi oslovit banku kvoli hypoteke (viem, ze si pisala, ze by ju asi nedostal, ale kym si ju neskusi vybavit, tak to nezisti) a vyplatit ta. Alebo nech porozmysla nad vyskou najmu. Ale nestavaj to do pozicie, ze jeho nechavas byvat zadarmo, len jeho partnerku s detmi nie, to ho len nahnevas.
Ja mam aj tak z toho pocit, ze teba hneva to, ze tam byva cudzia zena s detmi. Keby cely dom uzival len brat, tak to asi nechavas tak, ako to bolo. Nebolo by potom riesenim, ze by ti tam nechali napr. jednu izbu, do ktorej by ani nechodili, vobec ju nevyuzivali, ...?

autor
19. júl 2022

@0silvia0 Tak ti poviem. Ked mal bezdetnu, tak ta bezdetna mala aspon tolko slusnosti, ze po rekonstrukcii prisla a spytala sa, ci ma nieco platit. Dohodli sme sa na 30 eurach. A to este bola rada. Ze som tam obcas prisla cez vikend ( som zdaleka, tak aj prespala) jej nijako nevadilo a do jednej izby ( akoze mojho sukromia) sa nestarala. Mala k dispozicii cely dom a nikdy nebol najmensi problem.

0silvia0
19. júl 2022

No a o tu svoju izbu v dome si teraz prisla? Ak ano, ziadaj ju naspat.

kikusha2212
19. júl 2022

Tak nech ti brat vyplatí tvoj podiel v mesačných splátkach vo vyske nájmu.

dadis
19. júl 2022

@kikusha2212 Prepac, ale toto moze poradit len niekto bez financnej gramotnosti..

modrava
19. júl 2022

keby tam zil sam a ty by si malai k dispozicii 1-2 izby, je to oka. ak tam byva s partnerkou a ty by si mala k dispozicii 1-2 izby, bolo by to oka? ak ano, je to vecou jedneho rozhovoru s bratom.
ale mam pocit, ze by ti vadilo, ze dotycna dycha vzduch v spolocnej kuchyni..
ako vies ze mu ona neplati za ubytovanie?

tomas115
19. júl 2022

Tvoj problem nie je partnerka brata, ale Tvoj brat. Ak chces najom pytaj si od neho, kedze spolu ziju tak zrejme aj spolu hospodaria. A ked nie, je to ich vec. Idealne ked ho vyplatis, alebo on Teba. Ale je ti dufam jasne, ze ked toho nebol schopny za 10 rokov tak zrejme toho nebude schopny nikdy.. Aj tak k tomu vyplacaniu raz dojde (jedine zeby zomrel bezdetny a neozeneny vtedy budes mat druhu polku domu Ty a tipujem, ze tak uvazujes) 🙂 A ked sa nechcete vyplacat tak nech Vam aspon vypracu miesto kde mozte prist a prespat ked budete na navsteve, je to predsa aj Tvoj dom.

S nou by som absolutne nic neriesil, to je medzi vami dvoma.

luccija
19. júl 2022

Mozno, ak by mu nepadlo vsetko do lona a este si neplatila rekonstrukciu bol by zodpovednejsi a neporobil by dlhy.On vie, ze ty ho nevyhodis, peniaze nepytas a cas bezi...bude starsi problem s hypo on za tie roky sa ani raz neopytal ako to bude?Ty beries ohlad na vsetko a vsetkych...
Tak mu povedz, ze ked ste sa uz nevyplatili aspon chces mat svoju izbu.

panelacikova
19. júl 2022

čítala som len úvod diskusie. čiže brat nielenže ostal bývať v tom spoločnom dome, kde väčšinu pozemkov máš ty, ale dokonca si tam nasťahoval priateľku a akoby nestačilo, tak ty si bola tá, ktorá znášala aj čiastočné náklady na rekonštrukciu niektorých vecí, lebo on bol v nejakých dlhoch, ktoré si tiež pomáhala riešiť?
no....byť tebou, navrhnem bratovi následovné: dať znalcovi ohodnotiť dom (reálne ohodnotiť). vyplatím bratovi polovicu hodnoty domu (nie pozemkov, ktoré vlastním). následne nech brat aj s priateľkou a tromi deťmi idú za vyplatené peniaze preč (prenájom) a dom ponúknem na predaj.
lebo toto je začarovaný kruh a ty si zbytočne lámeš hlavu, čo s takým dedičstvom, s ktorým vlastne ani nemôžeš narábať, chceš pýtať peniaze od cudzej ženy.... pýtaj od vlastného brata! alebo ho vyplať ty a nech ide preč.

panelacikova
19. júl 2022

jáááááj, no už pokračujem v čítaní diskusie. ako vidím, ty si sa prišla vyrozprávať a chcela si, aby sme ti "odobrili" nájomné od cudzej ženy, ktorá býva vlastne v bratovej polovičke domu (nedokážeš jej, že v tvojej). ale zároveň chudák brat, aby sa tlačil niekde v byte? tak ak nechceš riešiť, nerieš, tvoj problém

kaca222
19. júl 2022

nie, nepríde mi v pohode pýtať nájom od tej ženy. V prvom rade je problém, že ste si tie majetky už dávno neporiešili. Pokiaľ ti zrazu situácia nevyhovuje, myslím, že by si ju mala riešiť s bratom, keď tak požadovať od neho nájom za užívanie tvojej 1/2 domu. Žena s tým nič nemá.

syslik81
19. júl 2022

tak mas len moznost dom predleit na moju atvoju cast s tym ze do tvojej vstup mat nebude.. odkupit od brata polovicu domu a dat mu neaky najom plus energie aby si nebola stratova ale aby aj ona na to mal-opatrenie aj do buducnosti ak by si mladu vzal budes sa este handrkovat s nou .. kadopadne by son to neako vysporiadala bud nech to ma jeden alebo druhy ... ved ak to budes mat ty neznamena to hned ze sa musi vystahovat a ak na to mas peniaze aspon budes mat pre svoje deti do buducna

tomas115
19. júl 2022

Ona ale nechce odkupovat dom, pretoze brat je slobodny a bezdetny a ked to tak ostane, raz tu jeho polovicu zdedi. Easy.

vlastnynazor
19. júl 2022

No len ak si tam nastahoval zenu s jej detmi, tak po obcasnom citani MK nejako neverim, ze ta zena s jej detmi ti ponukne nejake peniaze. A vlastne to nie je len o MK, ale i v realite, co su rozvedene, tak hlavne tie ktorych prijmy su nizsie a sanca na vyssi prijem je nulovy, su rady, ked najdu "sponzora" 😀.
Ale tak tiez by som ti odporucila porozpravat sa o tom s bratom. Nastahoval si ich tam, tak si to vydiskutuj s nim.

jaskolka
19. júl 2022

A keby sa s ňou brat oženil, tak co potom? Aj tan by si pýtala nájom? Problém nie je v tej žene, ale v tom, že vy ste sa absolútne nijako nedohodli.
On ti nezakazal chodiť tam, ani užívať zahradu, či pol domu. Kľudne mu povedz, že teda chceš mať k dispozícii dve izby (neviem, aký je dom veľký) lebo sú tvoje a hotovo.
Ale to, že nebudeš tam mat súkromie, tak s tým už nič neurobíš. Jedine dom predelit, alebo co.
Mne skôr sa zdá, že tebe vadí, že ma ženu s troma cudzími deťmi. Keby boli jeho, inak by si to asi vnímala.
No je to jeho rozhodnutie a on ti moze argumentovat, že v svojej časti domu môže mať aj ženu s 10 deťmi.

autor
19. júl 2022

@tomas115 nezdedim, my sme nevlastny surodenci, mame spolocnu mamu. On ma este dalsich surodencov (nikdy ich nevidel) z otcovej strany.

kikusha2212
19. júl 2022

@dadis máš tu kopec možnosti ako môžeš situáciu riešiť, ale ty každú odmietas. Nechceš ublížiť bratovi, vieš že on ti dom nikdy nevyplatí keďže je zadlžený, takže keby tam žije sám takto ďalej, tak s tým nemáš problém. Ty máš problém s jeho partnerkou.

panelacikova
19. júl 2022

@tomas115 no len ešte aby si tú priateľku nevzal za manželku a neurobil jej 4.dieťa 😀 potom by to dedenie po bratovi vôbec nebolo jednoduché. navyše, ak autorka premýšľa takým smerom, aký uvádzaš, tak potom je úbohá a nepraktická

tomas115
19. júl 2022

@autorka no tak potom bud vyplat Ty jeho, alebo on Teba. Najjednoduchsie a najlepsie. Ak Ti teda vadi ze aktualne tam ma partnerku s detmi.

panelacikova
19. júl 2022

autorka, až teraz vidím tvoj príspevok. čiže nevlastný brat má ešte iných súrodencov a teda do budúcna sa tá jeho polovica dokonca roztriešti na x ďalších častí... načo ti je taká nehnuteľnosť? napĺňa ťa radosťou pomyslenie na to, že vlastníš niečo, do čoho z časti vrážaš peniaze a pritom ak by sa brat pominul, tak polovicu z toho zdedia prakticky úplne cudzí ľudia? si maximálne neprakticky uvažujúca osoba bez finančnej gramotnosti.

0silvia0
19. júl 2022

@tomas115 nechce sa vyplacat, lebo brat sa nemieni tlacit v 2izbaku a hypoteku mu nedaju🤷‍♀️, no chudatko bracek...

panelacikova
19. júl 2022

@0silvia0 nuž, teraz ho nechce vyplatiť, tak ak sa pominie brat skôr než ona, bude vyplácať jeho súrodencov o 20-30 rokov, možno neskôr. dnes má dom hodnotu dajme tomu 200 000, o 30 rokov bude mať hodnotu 500 000 a autorka bude na dôchodku... ak s ostatnými dedičmi nepohne, že oni odmietnu vyplatiť ju, tak vlastne jej bude taký dom na dve veci.... alebo súd rozhodne, že ona musí vyplatiť a ona sa nedoplatí. ešte príde aj o svoj majetok. ja by som sa s prepáčením vysrala na takú nehnuteľnosť a snažila by som sa ju mať z krku čím skôr.

0silvia0
19. júl 2022

@panelacikova myslim, ze vsetky by sme uvazovali racionalne a zbavili sa domu. Len autorku by to stalo dobre surodenecke vztahy, myslim, ze rozmaznany bracek by sa poriadne nasral, ak by autorka zacala riesit teraz po 10tich rokoch. Jemu to takto maximalne vyhovuje.

autor
19. júl 2022

@panelacikova no, ved to. Mas pravdu. Uplne najlepsie by bolo keby odkupil polku domu aj so zahradou (k tomu patri, so samostatnou nic nespravim). Ale nema z coho a ja mu to nechcem nariadit sudne. Poslat ho do 2i bytu tiez nechcem, dajme tomu koli istej moralnej povinnosti. Este ma napadlo kupit od neho polku domu a nechat ho tam byvat. To by slo, len sa dost bojim, ze prachy zas prehra. Nech je pani spolubyvajuca slobodna ci s 3 detmi, byvanie sa plati, ja niesom ziadna charita, ze zadarmo. A ked to ja po bratovi nechcem, neznamena, ze budem robit charitu cudzim detom. Mne vystahovanie samozivitelky v bratislave trvalo pol roka.