Môžem si pýtať nájom od samoživiteľky?
Pred 10 rokmi sme zdedili s mojim bratom dom po rodicoch presne na polovicu. Brat tam ostal zit, ja byvam v podstate na inom konci Slovenka. Pred tymi 10 timi rokmi som chcela riesit nejake vyporiadanie, ale brat mi povedal, ze nema momentalne polovicu ceny domu. Ok, nechala som tak, ja som byvanie uz mala, tak nebudem vychadzovat brata alebo mu menit situaciu. Nasiel si priatelku 28 rocnu (brat ma 40) a ta ma 3 deti (nie jeho). Ja nechcem byt nejako drza, ale uz dva roky sedi v podstate v cudzom. Mozem si od nej pytat najom? Chapem, ze tam je brat, ma cely dom pre seba, i ked vlastni len polovicu. Po nom som nikdy ziadne peniaze nechcela, prispela som mu aj na zateplenie, kupelku lebo dom mame spolocny.
čím skôr by som riešila vysporiadanie domu... a potom nech si tam brat má koho len chce...
Ty si mu este prispela na rekonstrukciu a on Ta ani nevyplatil?
Za tych 10 r si mohla tie peniaze uz vela x otocit.
Ona s tym nic nema to brat by sa mal hanbit:(ona moze povedat, ze zije v bratovej polovici to je na dlhe lakte taketo rozbroje.Treba sa dohodnut s bratom co bude dalej
No ono to je komplikovanejsie. Pozemok a dom je nas oboch, kazdeho polovica. Ale pozemky za domom a zahrada je len moja, to mi daroval moj otec (s bratom sme mali inych otcov). Ta zahrada patri akoby k domu, a tu brat nikdy nechcel kupit, ani pred tymi 10timi rokmi. Preto sa to nechalo tak a nevyporiadalo. Keby mi aj teraz akoze vyplatil polovicu (co pochybujem, nebude mat hotovost a hypo mu asi nedaju, mal nejake dlhy, s ktorymi som mu mimochodom tiez pomohla), tak zaharadu nechce. A co ja snou, ked bude bez domu? To samostatne nikdy nepredam.
Ako to myslíš vážne? A keby si brat našiel slobodnú a s ňou mal dieťa aj od nej by si chcela nájom??? 🤦 vysporiadaj sa s bratom...
@luccija Ja som prispela na rekonstrukciu do domu, ktory je nas spolocny. Oba s bratom sme prispeli na rekonstrukciu.
@dievcacitajucelist no ale nepride mi normalne, aby mi prisla zena s 3 detmi obyvat dom aj zahradu zadarmo
ona žije s tvojim bratom, to koľko má detí je irelevantné, porieš to s bratom ona s tým nič nemá
Určite by sa ta záhrada nedala predať, tak že by si tam niekto iný postavil dom rovno vedľa nich? Možno pohrozenie tým by ho trochu motivovalo. A možno by mu to bolo jedno. Veľmi sympaticky nepôsobí, som zvedavá, či tu bude "diplomatické riešenie"
Ak by nechcel nájsť riešenie, môžeš svoju časť vlastne niekomu prenajímať?
Pories si skor brata. Ten dom je obsadeny/blokovany, ci je tam jedna osoba, alebo styri.
@dievcacitajucelist Tak zije tam, ako s tym nic nema? Nechapem. Brat zije v dome, ktory je aj jeho.
Brat ti povie, ze kludne mozes prist a byvat vo svojej polovici a oni budu vo svojej polovici. Potom zacnes svoju polovicu zamykat a mate po surodeneckych vztahoch,...
Na svojej zahrade, neviem, aka je velka, si mozes raz postavit nejaky pekny zrub, domo-chatu,...
@bluka2 Ta zahrada je pred domom, potom je dom a potom pozemky. Tu zahradu samostatne nepredam, ta je akoby s domom. Len su to dve parcely: zahrada (tu vlastnim ja) a dom (ten vlastnime napoly).
@liljana Ak by som tam akoze aj prisla? Preco by sme mali po surodeneckych vztahoch? Ved polka je moja. Nechapem preco by som tam nemohla prist. Na navstevy som za bratom chodila bezne. Aj cez vikend som tam zostala. Teraz uz nemam pomaly ani kde spat.
On vlastni polovicu domu a jeho priateľka s deťmi žije s nim...nechápem prečo by mala ona platiť tebe nájom...opakujem sa porieš si majetkové vzťahy s bratom
Môžeš žiadať nájomné aj od brata dokonca, ak sa nemýlim. @draik ako právnik ti napíše, na čo máš nárok, ak v dome, kde vlastníš 1/2 žije brat s priateľkou s 3 deťmi. Pretože podľa mňa tu je kopec reakcií, aké žiadny k veci. V každom prípade, ja by som riešila to, aby ťa brat vyplatil. Ak nie je ochotný, riešiť to cez súd. Čím bude starší, tým kratší čas bude mať na hypotéku.
Tieto delenia a nevyplatenia dedicstva (pozemky a dom) su malokedy fer. Este ta len potom vystre, ak si ju brat zoberie, nebudu mat deti. Brat umrie a polka domu bude patrit jej. Dedicstvo vasej rodiny pojde do uplne cudzich ruk. Toto by si mala riesit s bratom v testamente,... ak sa nahodou budu brat.
@melanta to je prave to co nechcem urobit. Sud by nariadil dom predat a zas nechcem, aby brat skoncil v dvojizbovom byte. Hypoteku na polku domu s celou zahradou mu nedaju, mal nejake dlhy, to byva dlho v registri. Ja sa s nim nechcem hadat, ze vyplat ma alebo odid.
@dievcacitajucelist obyvaju cely dom, tak za polovicu by platit mohli nie? Ci sa zije zadarmo? To kde sme. A po bratovi to nechcem. Vlastne polku domu obyvaju len deti. V celom poschodi.
@jabadabadu Jeho vyplatit mozem, ale nechcem. Do dvojizboveho bytu ho poslat nechcem.
Tak potom nerieš tu jeho ženu. Ty sa s ním nechceš vysporiadať vôbec iba ti vadí že ona ma deti
Pravnicke riesenie je irelevantne. Lebo aj tak nebude niekto spokojny a vztahy v rodine budú v cudu.
Autorka je prilis mäkká. Lebo bratovi v zasade nechala cely dom a este aj pozemky. Hoci ich nikto nevyuziva.
Autorka by vlastne aj ten dom chcela mať aspon scasti. Uplne iracionalne. Lebo tu svoju časť, alebo aj vlastnú zahradu za domom nebude nikdy ale fakt nikdy užívať. A vo svojej dobrote to este aj renovuje. Akoze svoj majetok. Z ktoreho nemá nič.
Bratovi 10 rokov ustupovala a bude ustupovat aj dalsich 10... Teoreticky by si trufla na jeho frajerku, co tam zije zadarmo. Ale ani z toho nic nebude. Ze nájomné... Bracho nech namiesto najmu postupne vypláca svoj podiel. Ale to brat vlastne nechce. A ani autorka...
Od slobodnej by si tiez pytala najomne?
Ako, toto mi pride pritiahnute za vlasy. Vy mate dom v podiele 1:1 a to sa nepocita na izby ci m².
Nechala si ho jemu v uzivani a on si uziva.
Nechapem preco to nepredate, ty si peniaze uzi a tvoj brat nech si kupi s frajerkou 2i byt a mas po nervoch. Ty si potom kup byt a tam pytaj najomne
@diamond007 A koho ma riesit, ked vdaka JEJ detom nema kde spat, lebo zabrali poschodie v jej polovicu domu? Ona mu necha cely dom 10 rokov, SVOJU zahradu so SVOJEJ vlastnej vole a teraz si nema pytat najom, ked tam uz nemoze prespat cez vikend? Mne sa snad sniva. Ona si moze PYTAT najom od OBYVATELOCH JEJ domu. Takze aj po nej aj po 4 detoch. Aj po bratovi, ale to nechce. JEJ slobodne rozhodnutie.
@kitycat ked brat nechce do bytu, nebudem ho tlacit.
@kate211 ale ved ona tam nechce prespávať. Ani to nijako užívať... A najom od brata pytat moze, ale nikdy nedostane.
@stary_ujco Tak potom preco tam byva a uziva ho, predpokladam aj autorkinu zahradu aj so 4 detmi? Nechapem. Nechapem tiez co je to za modernu dobu sa nastahovat (hoc je len polovica cudzieho) a zit si ako kral.
Tak potom popytaj majomne od frajerky a daj vediet ako si dopadla.
Nechapem aky osoh mas z domu, ktory nevyuzivas

Riesila by som vysporiadanie podielu s bratom. 10r je dost dlha doba.
S nou by som neriesila nic