Musí vždy platiť muž vo vzťahu?
Ahojte. S priatelom chodime uz par mesiacov spolu, no keď sa dakde vyberieme napríklad večera na výročie platí si každý sám alebo skôr by som povedala že on čaka kým vyložím peniaaze za svoju polku aby mohol ísť zaplatiť. Priateľ zarába ja ešte študujem posledný ročník na VŠ a jediný príjem mám zo strany rodičov, ktorý majjú somnou veľké výdavky jednak za internát, cesta a pod. A prreto nemám vždy peniaze na mínanie. Kamarátka má priatela, ktorý ju stále prekvapuje maličkostami a keď som jej povedala ako je to u nás s platenim povedala že to vôbec nepozná. Niesom nejaká materialistická že by som to očakavala že mi bude kupovaťsamé veci a platiť ale ja nepoznám ani maličkosti len tak z lásky a všetko už podlieha stereotypu pretože kvôli počasiu sa môžeme max prechádzať a ísť dakde do tepla by znamenalo dalšie výdavky tak stále sedíme doma a mňa to už prestáva baviť.
@alexandramaria Spomeniem výrok môjho muža: Hospodáriť s veľa peniazmi dokáže každý debil, ale z mála............. 😉
@alexandramaria No a nebýva to tak? Najlepšie má dve deti každé s iným, otcovia financujú detičky, aktuálny domácnosť a ona si dosť pekne žije. Tak sa to robí.
@mima4 ale ja tiež poznám pár takých fešakov, že sa už len smejem. Jeden povedal frajerke, nech si zaplatí svoju kofolu, za 1 €, že prečo by mal platiť on, sedela som oproti pri stole a padla mi sánka. Dievča aj napriek tomu naňho civelo jak na obrážtek svätý.
Potom ďalší výkvet ktorý vždy všetko čo sa len dá tesne pred dobou záručnosti vráti a reklamuje, aby dostal s5 peniaze. Vetrovku, topánky, elektroniku, komplet. A zdá sa mu to v pohode. Samozrejme, pozvať na kávu, raz za čas ženu vie, ale tá tvár pri platení a to napätie, ako čaká, či aj žena zaplatí,...to by si musela vidieť. Proste úžas. Samozrejme, ani ja by som to psychicky nezvádla a zaplatila. Veď to je príšerné. A taký chlap je už u mňa zapísaný nadobro. Stratí u mňa rešpekt a už to nie je pre mňa muž.
@alexandramaria To vazne? Ja mam skor pocit, ze je ovela viac zien co sa nechaju zivit chlapom, alebo snivaju o tom ako chlap bude hrdy, ze sam taha celu rodinu a oni su na materskej 10 rokov, lebo vraj tak muzi robili ked ludia este pradavno zili v jaskyni :D
@natalym no tvoj muž je asi kapitola sama o sebe , čo ? 😠
A ja by som mu na to povedala, nuž, tak ja budem za debila, chcem hospodáriť s veľa 😀 a btw, sú to aj tvoje deti, vždy môžeš ísť na MD ty 😀
vtípky...ale áno, asi ti nebýva do smiechu pri takých hláškach ☹
@alexandramaria ani pre mna 😉
..ale pekne aj na tych pripadoch vidiet, ze uz za slobodna su to trti ti chlapi...
v 95 % neverim tu tunajsim rozpravkam o uzasnom chlapovi a jeho megazmene po narodeni dietata, ci v manzelstve ci co... len mnohe su slepe a drbnute (uff 😀 😀 😀 trocha kruta realita ale je to tak)
@alexandramaria Ale tak v podstate má pravdu, nie?
@majoms336 chodíte spolu pár mesiacov a už ste oslavovali výročie? 😀 Ok...k téme. Podľa mňa čistý trapas, aby muž ženu nepozval ani jediný raz na večeru, nekúpil kvet, nejakú drobnosť, veď o tom je randenie - pozornosť, romantika, galantnosť, tak si muž získava ženu. Ak to nerobí teraz, čo bude o 10 rokov? Nie, nemusí byť zlý chalan, ale nebude to asi ten typ, ktorý by ťa dokázal trochu hýčkať. Nehovorím, že má platiť stále, malo by to byť viacmenej vyrovnané, ale raz za čas je to proste pekné gesto napr. to výročie, alebo sviatok, to by každý galantný chlap od hanby pod stôl spadol, keby tam žena vytasila polovicu útraty 😀
@guinevre fakt,vážne. 🙂
proste ja netvrdím, že niesú oba extrémy, ale čo badám v poslednej dobe, chlapi v mojom veku, okolo 25+ to je koniec. Už ani minimálne znaky muža, ako živiteľa rodiny, nič. Samostatné účty, samostatné nákupy, bývanie pol na pol (bez ohľadu na to, či žena robí alebo je s deťmi) , žiadna zodpovednosť chlapa, toho silnejšieho, toho, kto má rodinu držať , nič... a ešte aj tú kávu si musíš zaplatiť sama. A to sú max. 2 €.
@natalym @mima4
baby, ale ja poznám aj topku, topov, z rozprávania kamarátky. Chápete, že chlap (normálne VŠ vzdelaný, veľké zviera) čo fakt nemusí točiť centy chodí s prepáčením dámy, šťať do umývadla, aby ušetril na vode? že u nich v kúpeľni smrad na tri hony, lebo veď...
a deťom vypína radiátory v izbe stále, deti furt choré.... a on trpí utkvelou predstavou, ako im to buduje imunitu...
@natalym nemá :( ani v podstate, lebo je jedna vec vyžiť z mála, keď proste nemáš. a druhá vec vyžiť z mála, keď peniaze v rodine sú, ale on ich žgrloší pre seba. To sú diametrálne odlišné situácie...
@alexandramaria No možno im to mamičky takto natlačili do hlavy : ,, Nedaj sa zneužívať nejakou ženou ,, Lebo sami podľa seba vedia ako to chodí.
Kamarátka stratila rozum?
@alexandramaria Tak nepovedali sme si v akej to bolo variante.
@mima4 No, jasne, ze to je iny extrem, pri dvoch-troch detoch este po sebe tak zena musi byt doma okrem ak nie su milioneri. Na priklad kamoska mala dve deti po sebe, jeden ma uz 1,5m druhy 3,5 a ona zacala pracovat, aj ked muz zaraba nadstandardne, proste je vysokovzdelana, ma karieru a dobru pracovnu prilezitost, tak je to zodpovednost aj voci sebe a svojej rodine. Kym druha znama je na materskej tri roky s jednym dietatom a stazuje sa, ze ona do roboty od 9-17 uz nepojde, ze to je vela, ze priatel ma robit, a mali dost problemov aj vo vztahu okrem toho, no tak.. tusim uz nie su spolu.
@alexandramaria ach jo...no, ale ono je to následok ženskej emancipácie. Nehovorím, že žena nemá byť emancipovaná, ale my sme to s tou emancipáciou podľa mňa prestrelili v tom zmysle, že to celé neostalo iba v rovine profesnej, ale presiaklo to aj do iných sfér života a je dnes úplne normálne, priam žiadúce, aby žena pôsobila dojmom, že chlapa k životu nepotrebuje, je totálne nezávislá, samostatná, všetko vybaví, zariadi, zarobí...To sú všetko fajn vlastnosti...no ale potom tí muži to tak aj berú. Hlavne mladšie ročníky už ako úplnú samozrejmosť a tu je skvelý príklad z reality a nie je prvý podobný, o ktorom počujem. Veď žena môže byť silná, nezávislá, šikovná a ak je aj múdra, tak sa netvári ako superman. Vie o svojej sile a nemusí ju dávať najavo aj vtedy keď to nie je vôbec potrebné a môže toho muža nechať, aby sa o ňu trochu staral, lebo mu to dáva pocit, že je pre ňu ten správny muž. Ale toto všetko sa pomaly vytráca a je to vidieť stále viac a viac. A potom sú tie ženy nespokojné, pretože podvedome tú starostlivosť a pozornosť zo strany muža očakávajú.
S mojim mužom za čias nášho chodenia sme si to delili. Keď mal peniaze on platil on, keď ja, tak ja a keď sme mali obaja vždy to zatiahol on. Odkedy spolu bývame máme jednu kasu. Na jeden účet chodí jeho aj moja výplata a neriešime kto za čo zaplatí. celkovo by som sa cítila blbo keby všetko hradí chlap.
Ak Ta niekde vyslovene pozyva, tak by to mal zaplatit on, ak sa idete spolocne nevecerat/naobedovat a podobne, tak si to zaplat rovnako, ako keby si sla sama, alebo s kamoskami. Ak na to nemas, tak mu povedz, ze si ako studentka nemozes dovolit tolko minat. Mne by zase bolo blbe, aby moj priatel cvakal za vsetko, ak s nim nie som zo zistnych pricin... Ak Ti to nevyhovuje, tak si najdi priatela, ktory Ti bud e platit vsetko, ale mozno prides na to, ze nie je zlato vsetko, co sa blysti... a ked sa raz rozidete, tak sa dodatocne dozvies, ako si si za vsetko nechavala platit...
@majoms336 toto je typický príklad toho, že keď o pár rokov náhodou budete ešte spolu a vychovávať dieťa a ty budeš doma, tak tu možno budeš vypisovať, že ti muž vôbec nedáva peniaze a že si všetko musíš platiť sama aj ohľadne dieťaťa.
Je lakomý aj na svoju milovanú osobu, tak niet čo dodať.
Ja keď som s mojím chodila a už sme pracovali obaja, vždy mi povedal pri platení "nechaj tak". Jasné, že som nebola ochotná stále, aby platil. Ale teda nemal nikdy problém zaplatiť on. Či darčeky, alebo aj dovolenku. Vždy zaplatil celú časť a povedal "daj mi len toľko" a hotovo. A ostalo mu to. Peniaze mi dá vždy keď si vypýtam, alebo aj keď si nevypýtam. Charakter sa vždy krásne ukáže aj pred svadbou...len si to treba všímať.
@mima4 Hej ale byvaju zatial v dvoizbaku v podnajme, lebo si stavaju dom, tak upratovanie ani nie je problem, a manzel nie len ze maka v robote, ale velmi sa stara aj o deti, vezie do skolky, raz do tyzdna si ona ide von s kamoskami, on je s detmi, aj ked su chore aj zdrave, krmi, oblieka, prebaluje, kocikuje, ta starostlivost vobec nie je len na nej.
ahoj, my ked sme so snúbencom chodili ešte na výške, tak to u nás fungovalo presne rovnako - platili sme obaja napoly, keďže sme obaja študovali..a to ti poviem, že sme chodili sa párkrát do mesiaca navečerať, občas na obed atd..ked sme začali pracovať a ja som začala bývať v garsonke, snúbenec býval s rodičmi, tak mi prispieval pri nákupe, pretože sme jedli a pili obaja...vtedy mal ale každý z nás vlastné peniaze..teraz máme spoločný byt, z mojho účtu su nastavené všetky platby, snúbenec po výplate vyberie zo svojho účtu určitú časť peňazí, to si rozdelíme a fungujeme...rovnako aj stravné lístky, vždy si rozdelíme na polovicu a ja mám polovicu jeho a on polovicu mojich, kedže obaja máme lístky v inej hodnote...v prípade, že peniaze minieme skôr, opäť snúbenec zo svojho účtu vyberie, sú to spoločné peniaze...v prípade, že jeden z nás dostane peniaze k narodeninám, alebo vianociam a pod., vtedy sú tie peniaze len jeho - väčšinou si behom pár dní kúpi to, čo chce
Ahojte dievčatá. Ja mám takúto skúsenosť. Môj - už teraz manžel bol v opačnej pozícii. Ja som zarábala peniaze a on bol študent. Prišlo mi normálne, že po nejakom čase som chcela v reštike zaplatiť ja aj za neho. Prišlo mu to výsostne trápne, že mu má žena platiť. Niekedy sa stalo, že nemal drobné, tak som to normálne zaplatila ja - ledva to prežil. Teraz keď sme manželia máme spoločný účet nikto sa nikoho nemusí pýtať, kam dal peniaze. Jasné, že ak odíde z účtu väčšia suma jeden druhého sa na to spýtame, predsa ani rozhadzovať nemôže jeden a druhý šetriť.
Opačný prípad som zažila, keď kámoška (vtedy študentka) mala pracujúceho partnera a ten jej dokonca zriadil vlastný účet a mesačne jej tam posielal peniaze. No toto zasa by som ja nezniesla, cítila by som sa ako vydržiavaná milenka.
Podľa mňa aj ked má kazdy svoj ucet ale vzdy by msl mať pristup aj ten druhy ved sa môže hoci co stat a co zena zostane bez peňazí takto skočí do banky a vyberie ale ako hovorim to ľudia pochopia az ked to zažijú akú blbosť robia ked nemajú žiadny pristup.
@majoms336 No moja zlatá! Ja by som to asi riešila tak, že ak by sme niekam išli na večeru, jednoducho mu poviem, že som študent a peniaze navyše nemám. Nech on navrhne iné riešenie na spoločne strávené chvíle. Ak ti navrhne zakaždým stráviť večer doma, povedz že sa jednoducho nudíš. Skúsila by som to viac krát, či mu to náhodou nedocvakne ak nie, z kratšej cesty späť. Je pravda, že možno na niečo šetrí, ale neverím, že zarábajúci chlap si nemôže dovoliť jednu večeru mesačne, poprípade nejaké to vínko či kávu. ...
@mima4 ja mam rovnaky dojem.
a dobreze sa nejdu prapadnut od hanby, ked za ne chlap zaplati utraptu...kde sa podeli gentlemani ?
netvrdi, ze vsetko ma platit muz, v ziadnom pripade !! ale moj chlap by sa od hanby prepadol, kebyze mu polocim na stol polovicu uctu.
som uz starsia, ale vzdy to u nas fungovalo tak, ze ked ma chlap niekam POZVAL, tak to aj zaplatil. ja som bezne kupovala listky do divadla, kina...ako prekvapko. alebo chystala obcerstvenie pre navstevy (este aj za slobodna), pikniky...
@nyusika ja s tebou suhlasim, u nas to tiez takto bolo a fungovalo to upolne super
@majoms336 to čo si napísala ako sa chová a Tebe sa to nepáči, to je taká intuícia, slabý hlas, ktorý my ženy často počuť nechceme. Ver sebe, že to nie je ok. Tiež som bola s podobným týpkom, od začiatku mi to vadilo, rozum mi zastával a stále som ten hlas nepočúvala a stálo ma to len kopec energie. Ver sebe a tomu čo cítiš. Poslala by som ho kade ľahšie, žiaľ, charakter sa veľmi nemení 😉

:D no teraz sa tu budeme hadat co je spravne, ci delit na poli.. ci ma platit zena a ci chlap. Podla mna spravodlive je to, ze viac dava ten co viac zarobi a bodka.... detto ak chlap zene uz teraz neda ani len na kavu, tak to bude iba horsie ale zase aj taky rozhadzovacny chlap sa neskor moze zmenit ;) moj teraz uz nezaplati nic :D Ak to funguje tak, ze sedia doma a on ma penaize na ucte ale nejdu nikde lebo by musel zaplatit kavu.. tak to je jasne ako facka.. ale treba sa v prvom rade jeho opytat, mozno to s jeho prijmom nie je take ruzove a radsej si treba kupit monopoly a karty 🙂))