icon

Muž alkoholik

niki_32
26. júl 2022

Som s priateľom 6 rokov a stále riešime ten istý ptoblém dookola - alkohol. Tento problém začal ešte predtým ako sme sa spoznali, roky jazdil na kamione, bývalým priateľkam prerobil domy, nabral si pôžičky, ktoré musí splácať, kvôli tomu ma problémy s rodičmi. A vtedy začal piť, prišiel 2x o vodičák a tieto jeho psychické problémy sa s ním tahajú dodnes. Na to začne piť, nárazovo, niekedy aj viac týždnov potom keď zakročím istý čas nepije, ale znova potom príde ten zlom a začne. Tie ktoré ste si prešli niečím podobným ako ste sa s takým človekom rozprávali aby si vstupil do svedomia a začal so sebou niečo robiť, pretože moje dohovarania vôbec nepomahajú. Kvôli alkoholu už má aj zdravotné problémy s pankreasom.

kikulienkadd
26. júl 2022

Ahoj, nepoteším ťa: dve moje kamošky mali vzťahy s alkoholikmi, ani v jednom prípade to neskončilo happyendom. Prvá pochopila,že stačí v momente, keď ju naháňal nožom a len tak tak stihla ujsť, vzťah druhej sa skončil, keď sa muž-alkoholik rozhodol dobrovoľne odísť z tohto sveta... držím ti palce, maj krásny život 🍀

ivangeline
26. júl 2022

Prec. Za prvw musi chciet zmenu sam. Za druhe je to narocne..tazke..zlozite...relapsovite...

majki_ki
26. júl 2022

@niki_32 neexistuje nič čím by si ty presvedčila alkoholika, aby prestal piť, pokiaľ on nebude chcieť sám a nebude o Tom úplne vnútorne presvedčený, ver mi.. mám bohaté skúsenosti s mojím otcom, robili sme celá rodina aj nemožné, aby prestal, až sa v jeden deň sám a z vlastného presvedčenia rozhodol, že piť nebude, a už sú to desiatky rokov .. a to pil teda prvú ligu, smeroval len k jednému - k hrobu, našťastie sa spamätal..

cyrio
26. júl 2022

Preč. preč . Ja žijem už dvadsať rokov s manželkou alkoholickou či liečení alebo neliečeni , vždy ostane alkoholikom ,jeden pohárik po desiatich rokoch a už je vtom ,sľúbi a klamstvá. Ja už sa rozhodujem o rozvode, pôžičky sa niejak porešia som zdravý ale ona ? neviem ,keď sa rozhodla ísť touto cestou tá nech si ide

niki_32
autor
26. júl 2022

@jumama áno, máš pravdu. Už som si to uvedomila aj ja...trvalo mi to dosť dlho. Rázne som skončila s riešením jeho problémov lebo vždy som bola tá, ktorá ho zachraňovala.

sonia_wiener
26. júl 2022

@niki_32 moj otec bol ťažký alkoholik, ked bol triezvy bol skvelý chlap, ale on mal radšej zial alkohol, lekári mu jasne povedali, ze ak bude piť zomrie, no on si radšej vybral rýchlu smrť s alkoholom, nez šťastní život s rodinou...

cyrio
26. júl 2022

@jumama spoluzavisli-la alebo že je to choroba tie slovíčka nemám rád , Keď človek sa snaží aby ochránil svoju rodinu ,keď niekto si sadne opity do auta, že nemá morálne zábrany . že celú rodinu izoliuje od priateľov a ďalších príbuzných.To je len ďalších výmysel aby alkoholika len ospravedlnilo.

silvia31
26. júl 2022

Tvoj problém nie je, že si mäkká. Tvoj problém je ON a bude ešte väčší, ak neodídeš. Dlhodobo vidíš ako žil, žije a kam sa posúva. Tak si odpovedz, či sa nejak poučil z tých sračiek, čo narobil a či sa zmenil k lepšiemu? Nemusíš nám, stačí sebe. Ak si svoj život predstavuješ po boku alkoholika a jeho excesov, tak ostaň s nim. Zaručene budeš mať alkoholové peklo.

kocurikpupcek
26. júl 2022

@niki_32 kamarátka mi tu vyplakáva. Vraj čo má robiť. Jej muž alkoholik, doslova pije v cykloch. On vraví, že problém nemá. Vraj on pije, lebo ona je taká a hentaká. Vtedy majú doma peklo. Neustále ju klame. Vyhovára sa, že mal dlhý deň v práci, zatajuje sa, doslova uteká s deťmi akože von, odbehnút vypiť k výčapnému okienku. Denne. Ako taký zúfalec. Už musí. Keď príde domov zlosť, frustráciu a únavu si vybíja na nich doma. Ona schytá facku a šťavnaté pomenovanie ty p*i*č*a jedna. A deťúrence to všetko vidia. Najstarší ten už sa naučil, že klamať, to je vlastne norma. Tají pred ňou, či otec zas vypil a koľko. Stredný manipuluje, vydobíja si svoje. A najmladšieho chodieva ocko kočíkovať. Do krčmy.🙄. A učí ho olizovať penu z piva. Ona odísť nemôže alebo skôr nechce. Respektíve má to veľa ale. Ekonomicky, zdravotne a psychicky. Toto je jeden príklad ako môže tvoj život vyzerať ak s tým tvojím priateľom ostaneš.
Nezabudaj, že sami sme strojcami vlastného šťastia. Zažila si niečo podobné detstve? Myslím situáciu, kedy veríš, že ty sa musíš obetovať aby si niekomu pomohla. Prečo máš presvedčenie, že ty jediná priateľovi alkoholikovi pomôžeš, len stačí sa obetovať. Už si mu pomohla, viac to nejde. Chceš na úkor seba? Načo? Čo si komu spravila, že si chceš uviazať takúto guľu na nohu?

mk22
26. júl 2022

@niki_32 máš pred sebou celý život.. Nepíšeš ci mate deti, zrejme nie..
Chceš ho za otca svojich detí.. Aby bol vzorom.. Vidíš v ňom milujuceho spoľahlivého človeka.. Muža a otca.. Ak nie, stracas čas.. Užívaj život a nie riešiť človeka, ktorý o to ani nestojí.. Alebo venuj mu ďalších 6r a potom ta možno osvieti.. A môže To byť horšie.. Keď jeho dlhý budú tvoje dlhý, dlhy vašich detí.. Toto chceš??

cyrio
26. júl 2022

@niki_32 ešte zareagujem .čítam že má dom a má pôžičky.nechala si sa zlákať na dom.vies ako to dopadne? Stratil príjem, pôžičku treba platiť a ver tomu že časom bude chcieť aby si zobrala nijaku pôžičku na seba

jumama
26. júl 2022

@cyrio Spoluzavislot chapem tak, ze robis veci, ktore si myslis, ze tomu zavislemu pomozu, ze ho zachrania, ze nim pohnu, aby sa liecil. Aby zachranil vztah, rodinu... umysel je dobry, ale mina sa ucinku.

Pr. Je doma opity a partner zavola sefovi do prace, ze nepride, lebo je chory. V snahe, aby nezazil hanbu, neprisiel o pracu, cokolvek, preco sa znovu pojde upijat... a tak dokolecka, v roznych situaciach alkoholika pred ostatnymi aj pred sebou ospravedlnujes a kryjes. V skutocnosti mu to nepomaha.

To ze ma clovek pud sebazachovy a razne sa voci pitiu a nasledne nezodpovednemu sprvaniu alkoholika postavi - to prave je to najsilnejsie, co moze byt. Ak mu laskavo dokazes povedat: Nie, lebo toto ja v zivote nechcem, nici nas to... a potom odist do bezpecia. Zniest to odlucenie, oddelenie, razne nie jeho pitiu. Aj partnera to znici, ten odchod, ta cervena ciara, ale ma aspon sancu nezit roky rokuce v spoluzavislosti s alkoholikom.

Casto je to velmi tazke, ak daneho cloveka milujes, vidis ze on sam seba nici, myslis si, ze ak ho kryjes v najhorsom, ze mu pomozes, aby nepadol na dno. Lenze on ta na to dno stiahne napokon so sebou. On musi najst vnutornu motivaciu bojovat sam.

kubkovamama
26. júl 2022

@niki_32 6r je dosť dlha doba aby si pochopila..a vlastne to už dávno vieš,iba máš niečo ako stocholmsky syndróm.Moj svokor ťažký alkoholik.Dokonca policajt.Dlhe roky mu na to nikto okrem rodiny neprišiel.Az prišlo ako tvoj-pankreas,žalúdok,pažerák,obličky,všade metastázy,začali sa mu lámať kosti.Nemal nič,žil v starej búde a kopa dlhov,exekúcii.Umrel samozrejme,ešte týždeň pred smrťou pil a fajčil.Jeho syn ide tak trochu v jeho koľajach,aj keď nie v takej miere,ale v mojich očiach to bol aj je alkoholik a je to jeden z dôvodov,prečo je ex.Neviem ženy co vás pri takýchto chlapoch drží,lebo ťahajú dolu vás,deti, finančne ani nehovorím..6r je moc,nerozmýšľaj čo s ním a ako mu pomôcť,rozmýšľaj ako sa od neho odstrihnúť.

monika225
26. júl 2022

@niki_32 z vlastnej skúsenosti ti poviem nič sa nezmení tiež som dúfala 10 rokov a nič...som sa rozviedla

cyrio
26. júl 2022

@jumama chodil som s manželkou po psychológoch.oni išli riešiť mňa, že je pomáham . Vravel som že sada do auta opýta,bolo mi povedané že mám ju nechať tak aby spadla na dno, že to ju môže aby si uvedomila že má problém .mal som ponu neísť do práce,a nechať ju šoférovať,aby niekomu druhému nebodaj ublížila?to sa opakovalo každý deň

ketrint
26. júl 2022

@hopsadobrandejsa
“Pomôž si človeče, aj pán Boh Ti pomôže.” 😉

0silvia0
26. júl 2022

@cyrio asi si mal dat echo policajtom.
Ale ano, toto sa odporuca, nechat alkoholika padnut na dno, len tazsie realizuje. My sme takto riesili kolegynu. Vraj ked spadne, ublizi si a bude lezat pred pracou, mame zavolat sanitku. Neurobili sme to.
U nej to dopadlo dobre, spamatala sa...

margetakuska
26. júl 2022

@niki_32 ja som 12 rokov vydatá za veľmi dobrého muža,ale môj manžel je alkoholik, chvála Bohu (momentálne) abstinujúci tretí rok, tiež raz prišiel o vodičák, tiež sa najskôr liečil ambulantné, potom tvrdil, že to zvládne sám, viackrát mal abstinenčné príznaky, bolo to peklo, klamal má, vyhováral sa, mal depresie......viacerí mi vraveli, že nech odídem, my sme mali už ale 4 deti a ja som bola toho názoru, že raz som si ho vzala v dobrom aj v zlom, v zdraví aj v chorobe a proste to spolu prekonáme...dohovaranie nepomáhalo, čakala som kým na to príde sám, podsúvala som mu, že má problém,že sám to nezvládne , bola to dlhá cesta a akonahle priznal(trvalo to roky) že je to nad jeho sily, som zdvihla telefón a vybavila liečenie,....zatiaľ sa drží...ale som stále v napätí dokedy.....ak nie ste manželia,nemáte deti, porozmýšľaj či za to naozaj stojí, ak áno tak ti prajem veľa trpezlivosti a ak za to nestojí, tak potom nie je o čom.....držím palce ❤️

mk22
26. júl 2022

@cyrio môžem sa opýtať, stále ste spolu?
Je na tom rovnako?

jumama
26. júl 2022

@cyrio Oznamit to v praci, zobrat jej kluce od auta. Ak bolo firmene duplom to povedat jej sefovi, ze ma problem.

Nemysli si, ze som taky clovek, ze by som to takto razne vedela riesit.

Som si zaroven ale vedoma, ze je to problem - to ze by som to takto razne nevedela riesit. Ze by som kryla, ospravedlnovala, pomahala, vzdavala sa postupne svojich tuzob, snov, ocakavani o laskyplnych vztahoch, rodine... stale verila v zazrak, ktory by ale nikdy neprisiel. Okrem zniceneho zivota alkoholika je zniceny aj zivot partnera, deti...

Preco, lebo vsetko ostatne na tom cloveku je dobre? len taku jednu chybicku ma, ze postupne vsetko taha ku dnu?

Ano, aj ak toho cloveka lubis, musis ho nechat padnut na dno. On sa moze pozviechat, uvedomit si, najst vnutornu motivaciu celozivotne sa liecit a abstinovat. tak ako pri vsetkom - vedome zit kazdy okamzik, vedome sa v kazdom okamihu rozhodovat, co bude jeho dalsi krok.

A ty ak sa razne oddelis mas sancu zit kvalitny zivot. Mozno ak as partner zacne liecit, moze sa zacat aj dovera obnovovat, ale s nim su to neustale vitazstva a pady, recidivy.

cyrio
26. júl 2022

@mk22 alkoholik alebo abstinimijuci alkoholik je vždy alkoholik boli i viacej roky keď nepila ale stačí jeden skrat.som ešte .ale uvažujem že už bolo toho dosť.ty nemáz záväzky u teba je to trochu jednodusie. Posledné štyri roky to boli najhoršie, dostaneš sa po tlak a začneš robiť ity chybi

mk22
26. júl 2022

@cyrio ja nie som autorka, ja neriešim problém.. Len som sa opýtala, či ste spolu..

cyrio
26. júl 2022

@mk22 sme

mamula20
Odpoveď bola odstránená
bessie12
26. júl 2022

@niki_32 nijako. Pomohlo az ked som od neho odisla. A ci pije alebo nie, to uz nie je moj problem. "Uzila" som si s nim az az. Dakujem viac neprosim.

cyrio
26. júl 2022

@jumama tak by som nedokázal napísať.Davali mi otázku prečo som snou,lebo som veril.

niki_32
autor
26. júl 2022

@margetakuska nemáme deti. Ono to až posledný rok prišlo do takého štádia, že už neviem či to s ním dám.

margetakuska
26. júl 2022

@niki_32 u nás to bolo prvé tri roky manželstva uuuuuplne v pohode, potom sme začali prerábať dom a on sa postupne začal spúšťať ... Raz pil moc, potom dlho nie, potom zas a tak...dokonca rok nepil kým som bola tehotná so štvrtou a po pôrode zas začal, odsťahovala som sa zo spálne do deckej aj s malou...bolo to smutné a ťažké obdobie... Potom to už bolo len horšie a horšie ..vieš u mňa bol problém asi v tom, že on je strašné dobrý chlap, deti ho majú veľmi radi a on ma rád ich, nikdy nebol agresívny ani vulgárny, čiže ja som od neho nechcela odísť, milovala som ho a vedela som, že on miluje mňa, dávala som mu najavo, že to nie je v poriadku, že mi to vadí, a veľa sme sa o tom rozprávali hlavne keď bol triezvy, najskôr to nechcel priznať ale keď si urobil problémy v práci a aj s bratom, začal si to uvedomovať a ešte za horúca sme vybavili to liečenie ...aj to bolo ťažké 10 týždňov bez neho s malými deťmi, v tom čase uuuuuplne bez peňazí....ale zvládli sme to a teraz je to naozaj super, ja pevne dúfam, že to vydrží bez alkoholu čo najdlhšie, ideálne navždy 🙏❤️terapeutka na liečení mi povedala, že u alkoholikov je to tak, že keď prestanú piť a potom znova začnú, tak pokračujú v tej istej fáze v akej skončili, čiže ak veľmi veľa pil predtým ako prestal a znova zacne piť - tak to bude taký istý masaker ako predtým keď piť prestal, oni už proste nevedia dať si len jeden........čiže kebyže začne môj opäť piť, príde mi domov po štyroch a nielen v nálade...

majaa81
26. júl 2022

@niki_32 ako som to riešila ja? Rázne. Vyhodila som ho, rozviedla sa po 15 rokoch manželstva a nič lepšie som v živote nemohla urobiť. Ver, že pokiaľ on sám nechce, ty ho nezmenis.

zuzikq91
26. júl 2022

@niki_32 nijak, musi sam… ale ja odporucam rozchod …presla som si zivot s alkoholickym clenom rodiny a mam dost do konaca zivota … a vzdy aj ked prestane, tam budu obavy , strach a podozieranie ze ci opat nezacne, dal si ? Nedal si? Vydrzi to? Vedela by som rozpravat …ak s nim zotrvas, drzim palce lebo nicis si dobrovolne nervy, zdravie a prichadzas o stastny zivot.