Muž mi klame o výplate
Baby trosku možno nezvyčajná téma no rada by som vedela či je to normálne a ako by ste reagovali vy.
Som na materskej a muž pracuje v stavebníctve ako živnostník.
Viem že mu šéf zvýšil hodinovku (poznáme sa) no on nevie že ja o tom viem. Keď som sa ho už viac krat pýtala či mu nezvýšil , tak vraj ešte nie 🙄 a samozrejme videla som aj ako uhýba pohľadom keď klame 🙈
Vždy na výplatu mi vyberie cca rovnako že na stravu a inkaso a podobne a zvyšok si neha no vždy povie že len na výdavky čo má a inak nemá nič, no netuším kde to potom míňa 🤔
Ja mám materskú , zaplatím čo mám a zvyšok všetok miniem na stravu a domácnosť, nemám nič pre seba a to ešte premýšľam ako odložiť aby sme niekam raz za čas mohli aspon s deckami 😒 a som z toho trochu sklamaná že nieje úprimný s nechápem prečo 🤷🏻♀️ neviem sa snim ani baviť keď viem že mi klame , no on sa čuduje čo som aká. 🙄
Autorka a ako ti to zdvôvodnil, ze ti to nepovedal?
@jankaa26 Ano, mam. Praca a starost o deti su dve rozne veci, nedaju sa porovnavat, aj ked to ludia z nejakeho dovodu neustale robia. Pracu robime, lebo musime jest a byvat. O deti sa starame, lebo ich chceme a s laskou. Uz som videla zodratych a znicenych ludi po 20-30-40 rokoch narocnej prace. Ale este nikdy zodratu a znicenu mamicku (s 2 bezne zdravymi detmi ako maju rodiny) po xx rokoch doma. Pre mna bola materska doma (docasny a uzitocny) oddych od psychicky narocnej prace. Stacilo si predtym zorganizovat rezervy, slusnu matersku aj rodicovsky a aj pobyt doma a bol to skvely cas. Uz prepnut z pracovneho stresu a povinnosti platit ucty,... na stres o dieta bola uplne ina a uzitocna dimenzia.
Praca, schopnost sa starat o seba, rodinu a deti su dve rovnako dolezite oblasti v zivote, ktore musia byt rovnako vyvazene. Akonahle sa s jednou zacne velmi prehanat a davat jej vacsiu dolezitost nez druhej, skor ci neskor pridu problemy.
@liljana čiže opatrovateľka ktora sa stará napr. o 2zdrave deti v rodine v ktorej rodičia chodia do práce, nie je práca? 🤔
@liljana A z akeho dovodu sa potom povyseneckym tonom navazas tu na MK do mamiciek na materskej?
Pises o nich ako o prizivnickach a toto necitam prvykrat od teba...
@karolina196 Nie. Ludi co su bezne na materskej, nekomentujem. Komentujem ludi, co chcu zostat doma 20-30 rokov a chcu sa prizivovat na systeme. Lebo za takych ludi platime odvody aj my a o to menej dostaneme zo systemu my platiaci v pripade potreby. Nehovoriac to, ako tu pridu plakat po 20 rokoch doma, ze rozvod a v zivote sa nezivili same, co maju robit. Tak tie, co im radili, aby sedeli doma a uzivali si zivot, by sa im mali asi poskladat a kupit im byt a posielat kazdy mesiac 1000 eur.
Akonahle sa stopne prizivnictvo na ostatnych a za zeny doma bude platit manzel normalne vysoke a nie minimalne zdravotne, socialne, tak mi to moze byt ukradnute. A je mi uprimne ukradnute aj to, ci take zeny po rozvode maju z coho v starobe zit, alebo nie. Ich problem, ze lezali v mladosti, ich problem, co budu jest v starobe. Nie je mi ich ani luto, lebo ked boli mlade, boli este aj arogantne.
Najviac ma vie nastvat nespravodlivost, ked stara babka, co cely zivot pracovala, nema na dochodku na jedlo. A ludia, co lezali 20-30 rokov doma, nezodrati, oddychnuti, si vybavia 2-4 nasobne vyssie davky ako ti, co poctivo pracovali.
@liljana A vobec im nevadi, ze cely zivot neodviedli nic so verejnych financii - ale ved pracujuce matky s detmi sa im vyskladaju. Oni sa akoze staraju o rodinu, hoci maju uz davno velke deti, kludne by mohli chodit do prace, ale ved naco. A presne, za takyto nazor ta tu ukamenuju, prizivniciek je tu ale neurekom. Cely zivot len natrcat paprcu. Rozmyslat ako si vybavit predlzeny rodicak a pod.
@aurora33 Nebude to po prvy krat. :D Dakujem za podporu.
Inak vidi clovek zivot v 20tich, inak v 50tich. A na tejto stranke by sa najradsej ludia casto tlapkali po pleci za co najviac deti, tlieskali si za navody, ako si co najviac ulahcit zivot a nechcu pocut realitu, ktora moze prist a byva casto tvrda.
@aurora33 Mne tato stranka pride niekedy ako stroj casu. V jednom prispevku tie iste autorky niekomu radia, si mlada, nechod do prace, ako si uzivat doma zivot, nemysliet na buducnost. V dalsom prispevku cary mary o 5 min sa prenesies o 15 rokov dopredu. A vlastne tej istej autorke len o 15 rokov starsej radia, vyber zo spolocneho uctu, prepis vsetko na seba, ziadaj co najviac, mysli na to, aka je obrovska inflacia, vsade drazoba,...
V prvom prispevku nechod do prace, drazoba, inflacia,... neboj, ziaden problem. O 5 min. v druhom prispevku preboha, mysli na seba a na to, ake je vsetko drahe ... 😲
@mamula20 Vies, ako sa hovori. Nekric nikdy hop, kym nepreskocis. Ak je optimista ten, co kasle na buducnost a uhundrany pesimista ten, co sa snazi byt pripraveny, budem radsej pesimista. Zivot sa vie zosypat zo dna na den. jedina istota na starobu ti zostane vlastne byvanie a dochodok a aby si neplakala potom, ked uvidis vypis z poistovne.
@liljana Suhlasim s tebou v tom, ze zeny by sa mali okrem materstva aj aktivne zapajat do spolocnosti pracou. Lenze, ty tu o tom rozpravas ako o vypuklom probleme SK zien a ja za cely svoj zivot poznam jednu jedinu taku zenu a potom este jednu, co popri detoch moze robit len ciastocne, lebo ma muza vazne choreho. Inak vsetky zeny-matky okolo mna su pracujuce zeny, ja mam ztp dceru a tiez som pracovala co najskor, vzdy som vedela sklbit aj materstvo aj pracu. Nechapem, ze toto je tvoj zivotny problem a ze ty to tak skoro v kazdej diskusii riesis. Nie su zeny prizivnicky, prave naopak, pracuju v horsie platenych profesiach a vykonavaju viac neplatenej prace doma nez muzi. Takato je vacsina SK zien, dokazuju to aj statistiky. A v tejto teme, co s tymto tvojim osobnym problemom mimochodom vobec nesuvisi, to vytahujes znova 🙄. A nemas pravdu, v manzelstve ma manzelka rovnake pravo na spolocne peniaze ako muz. To hovori zakon o rodine.
@dadis úplne presne..
@dadis Okolo mna tiez zeny pracuju. Na MK je ich vsak dlhodobo nepracujucich zien neurekom. Takze fakt, ze takych ludi nepoznas nic neznamena. Medzi mojimi kamoskami ci znamymi su vsetko vzdelane zeny, nemaju dovod nepracovat. Jedna nepracuje, rozmaznany jedinacik s bohatymi rodicmi
Potom su tu zeny, ktore nemaju motivaciu pracovat a este to beru ako nieco samozrejme, ved tradicna hodina. Najlepsie este ako stat vydojit o daky ten predlzeny rodicak - diskusie v style ktore diagnozy mi prejdu atd.
@mircalla Tu to netreba brat ako vzorku, je to mamickovsky portal, cca polovica tu bude na RD a MD. Ja som tiez mala predlzeny RD kvoli zdravotnym problemom dcery, nie vsetci si to vybavuju, aby okradli stat (nevedela som, ako si v skolke zvykne, a aj prvy rok jej skolky som popri RD robila len polovicny uvazok a po roku som isla na fulltime - tiez mi to bolo vycitane, ze som stat oberala, ale ja som ozaj nevedela, ci kedykolvek mi z tej skolky "nevypadne"). Spolu som bola s dvoma detmi doma 6 rokov (popri synovi som 2 roky robila z domu poobede kym spal a posledne 2 roky som ribila na polovicny). Ale ak tak som 6 rokov bola viacmenej doma. Z pohladu nezainteresovaneho luxus, ale z mojho pohladu to bolo nevyhnutne, nemenila by som to. A co sa tyka setrenia na dochodok. S muzom sme si zakladali 2.pilier naraz...cca 2 roky som setrila pred MD do piliera a po po 10 rokov mal moj muz 2x tolko nasetrenych, nez ja v tom druhom pilieri. Pritom pred odchodom na MD sme mali +- rovnako nasetrenu sumu a rovnake fondy. V tom vidis spravidlivost? Vies ako funguju investicie? Vies o kolko budu mat nasi muzi vyssie penzie?
@dadis Tak neviem, co ti mam povedat, doma som bola s 2 detmi spolu 3,5 roka. To, ze som si nesetrila do piliera v tom case mi nejako nevadi. Viac menej som nemusela pracovat a uzivala si deti, co beriem ako bonus, nie ako nespravodlivost, ze som prisla o zarobok ci uspory. Okrem toho, v dnesnej dobe mozu ist na rodicovsku aj muzi. Aj sa to uz bezne robi.
@dadis Neriesim to v kazdej diskusii a ani nepisem v pomaly kazdej diskusii. Iba tie, ktore ma zaujmu a preto ma tam potom vidno. Kebyze je tu pocitac prispevkov, tak mam asi velmi malo prispevkov v porovnani s ostatnymi a dlzkou registracie. Kedze mam ale nazor casto proti tunajsiemu mainstreamu, preto je to viac vidno, ake ked vzdy so vsetkym suhlasis. 🙂
Dobre, aj dlhodobo nepracujuca zena ma narok na spolocne peniaze v manzelstve. Ok, oproti tomu sa neda nic namietat. Preco je potom coraz viac prispevkov, ako sa snazia tieto zeny dostat aj k domu a majetku, co mal muz za slobodna. Bud to na teba prepise, alebo jej radia, odid od neho. To uz tak koser nie je. Nehovoriac o tom, ze po rozvode sa uz malo zien opat vyda, aby mala zase narok na bsm.
No neviem, po tom prepade akci o 40%, aby si sa nedivila, ze tvoj manzel nedostane z toho piliera mozno velky prd. Mohli ste sa predsat na materskej vystriedat. 6 rokov doma v porovnani s 40 rokmi pracovneho zivota nie je nic. Zeny tych 6 rokov stravia na materskej, muzi casto stravia rovnaky cas studovanim na skole a na podpore pri prestojoch medzi hladanim dalsej prace. Ked su nezamestnani a hladaju pracu,... Cim budu starsi (50-60r), tym sa pauzy v hladani prace budu predlzovat. Nechapem tu rozdvojenost. Snazit sa byt co najviac doma a zaroven zavidiet inym druhy pilier. Ved sa snaz byt v praci co najviac, mat co najvyssiu mzdu a aj tvoj druhy pilier sa bude dvihat. Cim viac doma, tym bude mensi. Druhy pilier je to najmensie, co by ma trapilo.
@liljana Ja s tebou suhlasim,ale NEMOZES hadzat vsetky do jedneho vrecia.Tu mamicka riesi ako jej chlap zatajil "zvysenie".Nemozes hned sudit to,ze ho chce s tych penazi LEN osklbat.Ja v partnestve tiez neznesiem klamstva a tajnosti,to moze clovek zit radsej sam.Su zeny,ktore maju viac deti len pre to,ze sa im nechce makat a su zeny,ktore naozaj tuzili mat viac deti,ale aj maju na to,aby tolko deti mali.Ty si pisala vo viacerych diskusiach a niekedy treba aj racionalne mysliet a vnimat aj tu zenu,co vlastne naozaj riesi.Ano,su zeny vypocitave,ktore sa vydaju len kvoli peniazom,ale to su ozaj zlatokopky,ktore len kalkuluju ako ziskat prachy bez vlastneho snazenia sa.
A nie kazda zena v zivote zaraba slusne,aspon nie na Slovensku.Kolke vystudovali VŠ,su cialavedome,ale plat mizerny a robia tu pracu,lebo ich naplna.Nemozu kazde odist do prdele zo Slovenska a budovat len karieru pre velke prachy.A boli tu spomenuti aj doktori.Vies akou drinou si presli na VŠ,potom atestacie a aj tak hovno zarobia?Keby nemali 24hodinove sluzby,tak by mali plat na zaplakanie.
Nesud,prosim ta,kazdu jednu,co sa tu stazuje na chlapa.Kazdy problem ma asi 1000 nevyriesenych otazok a rypanim do druheho nic nevyriesi.
@karolina196 Tu sa nebavime o tych co pracuju a robia pracu, co ich naplna ci nenaplna, ale o tych, co dlhodobo nepracuju a ani ich to netrkne niekedy robit. Nehadze vsetkych do jedneho vreca, uplne jasne definovala, co jej vadi.
@cicka33 Trafena hus zagagala.
@karolina196 Tieto prispevky uz nemaju samozrejme ako obvykle s povodnym prispevkom nic spolocne. Ale pravidla to nezakazuju a robi sa to stale a bezne. 🙂 Ze to skonci uplne niekde inde, ako to zacalo.