icon

Muž nechce kupovať výbavičku pre bábätko

4. júl 2021

Ahojte,
Som v prvom trimestri, viem, že sa môže stať čokoľvek, ale manželovi som s trochou elánu povedala, že sa teším, keď budeme kupovať výbavu. Na to ma schladil, že netreba lebo z jeho strany rodiny pre nás odložili kočiar a všetko po ich dieťati. To ma trochu zarazilo tak som mu nadhodila, že by som si rada vybrala podľa svojho vkusu. No a odpovedal mi, že fajn ak toľko zarábam.
Prosím vás, je chyba vo mne ak si chcem vybrať kočík a postieľku pre svoje prvé bebe sama a nechcem podediť všetko po cudzích deťoch? A hlavne, keď na to nie sme vyslovene finančne odkázaní?

autor
4. júl 2021

@leuchtturm ešte ma prosím pouč o finančnej situácii v mojej rodine.

lvula
4. júl 2021

@leuchtturm asi dobre zarába chlap....

leuchtturm
4. júl 2021

@lvula asi vie zhodnotit, kolko zaraba a na co moze vyhadzovat peniaze. Je lepsie nechat rozhodovat toho mudrejsieho 😉

autor
4. júl 2021

ok končím. Vidím, že tu sú ženy, ktoré vedia o mojich finančných príjmoch lepšie, než ja samotná a zrejme podľa seba súdia hneď všetky. Vážené, nie každá musí zarábať minimálnu mzdu, nie každú musí muž sponzorovať.
Ostatným diskutujucim, ďakujem za vaše názory, popremyslam nad vašimi radami a skúsim sa inšpirovať vašimi skúsenosťami.

kubkovamama
4. júl 2021

Pises, ze jeho rodina top, skor tam bude vas problem ako podedene veci mimo vkus. Ale co sa tyka kocika,mne osobne sa super zislo mat dva-teraz by som brala aj tri😂 jeden podla svojich predstáv mam na bezne vozenie,druhy ani neviem po kom je na zahradu a som aj rada,lebo navstevy decka sa naň vesaju,capkaju ho rukami od cokolady a jahod a treti by som kludne mala u nasich a nemusela furt skladat do auta.Ten kociar kludne prijmi a nechaj ho u nich,ze ked pridete na návštevu.Pokial to fakt nie je nejaky humus.Inak mame deti 4 a oblecko sa u nas derie a dedi jedna radost,ine je ked si v bytovke a ine,ked ti rocne dieta vsetko dotrha na dvore.Najprv trosku vychladni a muzovi povedz,ze ti nevadi pouzita vec,ale vadi ti sposob ako o tom s tebou hovori

sense
4. júl 2021

Tak o svojich príjmoch vieš najlepšie ty, tak keď tak dobre zarabas kúp si aký chceš a hotovo...

minimie
Autor odpoveď zmazal
thoughtfulweirdo
4. júl 2021

Možno len muž už pozeral ceny kočíkov na nete a vyskočili na neho len tie exkluzívne, tak je celý zdesený a preto odmieta nový kúpiť 😄 pokiaľ ste na tom, finančne dobre, ako píšeš, nebude predsa problém kúpiť nový, ak ti podedený nebude vyhovovať. Ale ja by som neodmietala úplne, mne sa kočík pokazil a na akútne riešenie mi bol podedený priam zo zlata 😉

soraya004
4. júl 2021

Ja ešte ani tehotná nie som a už mám doma kočiar od sestry :D určite takē tie drahšie veci budem bez problémov využívať, ak mi niekto ponúkne, lebo hoc peňazí je tak akurát, jeden príjem predsa len vypadne až pôjdem na materskú a to sa potom zíde každá ušetrená koruna.
U tvojho muža mi príde, že sa cíti aj trochu dotknutý, že sa mu podarilo zabezpečiť mnoho vecí pre dieťa, ktoré nestoja málo a ty to nevieš oceniť. A ak je to normálny chlap, tak sa bude pozerať na to, či je kočiar funkčný a nie ako vyzerá.

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
stary_ujco
4. júl 2021

Holt, autorka zjavne nedostala odpoveď akú chcela počuť. Tak sa urazí a povysenecky odide z diskusie... Diplomaticky si pomyslím, ze to bude tehotenskymi hormónmi a pôjdem o diskusiu vedľa.

ukulela
4. júl 2021

@leuchtturm Jasné chlap si vyberie starý 10 ročný kočík, neskladný ťažký možno bez odpruženia, ktorý žena bude vláčiť hore schodami... že zarába viac neznamená, že vie vybrať. Pokiaľ nechce kočík za 1500 eur, ale si vyberie nejaký za 250, tak nevidím problém Prečo by si nekupila nový.

amelie2017
4. júl 2021

Chapem ta, ze prve dietatko a rada by si si vybavicku kupila novu, ale dala by som tomu aspon sancu. Ono taky podedeny bogaboo by nebol zly. Nejakeho poliaka by som asi odmietla. My sme pri prvej kupovali vsetko nove, teraz cakame druhe a co sme uz nemali, sme kupili z 2. ruky. Minipostielku, uplne krasnu, po 2 detoch, ale ako novu za 20€. Nova stoji 150€. Kresielko babybjorn, co stoji nove 200€ sme kupili za 40. Takze ono su veci, ktore sa ozaj oplati kupit uz pouzite, pripadne podedit.
Ja napriklad aj hojdacku, jedalensku stolicku a taketo vacsie drahsie veci budem odkladat pre sestru a ona je cela rada, ze usetri.

syslik81
4. júl 2021

ja som si vybrala kocik aky som chcela v obchode a potom z druhej ruky za velmi peknu cenu kupila z bazara ... tak ak sa ti kocik po jeho rodine nepaci skus aj takto na neho .. kocik po jednom dietati nieje drahy je zachovaly a dost sa usetri .. vecicky si kupis priebezne a kedze nezarabate vela ani si nevsimne co uz doma je a co pribudlo ..isto vela peknych kuskov ajk podostavas ked sa babo narodi ...

moonlight1210
4. júl 2021

Ja som pri prvom mala vsetko podedene po manzelovi, ked bol babatko, lebo sme moc penazi vtedy este nemali a rok dozadu sme vrazili vsetky peniaze, aj pozicane od oboch rodicov, do kupy bytu.
Jedine, co sme kupili, bol kociar z minulorocnej sezony v 50% zlave a vanicku.
Az cca po prvom polroku som sa zacala realizivat a kupovat veci. Dovtedy bol drobec v zdedenom. Jemu to bolo fuk a aspon mal co drat. Ja som za ten cas vopred postupne pokupila vo vacsich velkostiach pekne veci, aby boli na navstevy a do nemocnice na kontroly, ked podrastie.

Potom neskor uz boli aj peniaze, ale aj tak deti dedili po surodencoch. A dokupovala som len prilezitostne.

A teraz sluzi postielka uz tretej generacii (btw. zas je ten tvar a typ v mode, len si ju nova mama omalovala na svetlosivo, aby sa jej hodila a ma ju ako z katalogu.) a kociar je putovny po rodine, lebo je to nezmar, co vydrzi ako mesto, tak prechadzky v lese. A v kosiku uvezie aj dvoje balenia 1,5 litrovych mineralok plus dalsi nakup.

Naozaj pokojne pristup na podedene. Muz bude spokojny. A ked z casu na cas cosi dokupis, nebude ani frflat.
A nakoniec si po polroku beztak obmenis celu garderobu, lebo dieta rychlo rastie. A tam uz sa budes realizovat po svojom.
Pouzi zensku diplomaciu. Ovca cela, vlk syty. 🙂

21oktober
4. júl 2021

@kate211 manželia pol na pol ? Na čo potom to manželstvo je , na srandu ?

floren
4. júl 2021

mne tiež tak švagriná dala prebalovaci pult, ostala tehotná, ešte jej len test vyšiel a už robila cirkusy, že ho chce späť... našťastie kočík som si kúpila podľa seba

21oktober
4. júl 2021

k prvému dieťaťu ak chceš si kúp nový kočík a hotovo , muž to strávi . Kúp si pár nových vecí a ostatné si vezmi od jeho rodiny , pretrieď to , zober tie lepšie kúsky ostatné odlož, chýbajúce dokúp a viac nerieš.

petamich
4. júl 2021

ja uplne rozumiem tvojej preferencii a tuzbe kupit si nove - cakam nase prve dieta a tiez som si chcela kupit vybavu aka sa mi paci a vacsinu ponukanych veci slusne odmietam, co mi davalo zmysel sme si pozicali alebo zobrali napr. postielku, vanicku, detsku vahu, hojdacie kresielko a ostatne som sa podakovala a povedala, ze si chcem kupit nove a nic zle na tom nevidim, je to podla mna kazdeho osobna vec a moj manzel sa v zasade nejako extra neangazoval a urcite so mnou nevyberal dupacky, okrem kocika a nejakych drahsich veci tie sme vyberali spolu 🤷‍♀️ kupovali sme to zo spolocnych penazi, hoc som to tiez v pohode mohla kupit zo svojich penazi (ano cuduj sa svete mame aj kazdy vlastne) ale nakup vybavy mi zrovna pride ako vec, na spolocny rozpocet a sice som nekupovala koniny ale ani som sa nijako neobmedzovala a urobila som si radost

ak by ste na tom skutocne financne boli tak, ze si tu novu vybavu nemozete dovolit, tak by som ti povedala, ze manzel ma pravdu ale v takomto pripade mi to pride zvlastne - skus sa s nim o tom porozpravat, ze rada nejake veci prijmes, lebo je hlupost ich kupovat, na druhej strane ale napr. kocik a nejaku cast vybavy urcite kupovat chces, lebo by si ju rada mala podla svojich predstav a uvidis ako zareaguje

kate211
Autor odpoveď zmazal
21oktober
4. júl 2021

@kate211 ja neviem ale manželstvo nie je o romantike, a kto koho ľubi reps. neľubi , viac , menej , tuho , slabo a ako sa kto stará o deti . Takto žijú aj páry " nadivoko" , majú sa radi , starajú sa o deti . Manželstvo je právna ochrana slabšieho , hlavne teda ženy, tam sú peniaze spoločné a nie že niekomu to kupuje manžel alebo si to kupuje za " svoje " , šetrí si sám. A kozmetiku si nekupuješ sama za seba ale zo spoločného , ešte aj ten záchodový papier alebo vložky kupuješ zo spoločného , ušiel ti zmysel manželstva. To nie je láska nekonečná, zmyselná a neviem čo .

sissy27
4. júl 2021

Na jednej strane súhlasím s tým, že je fajn mať podedené detské veci pokiaľ sú v dobrom stave, určite by som dala šancu aj tomu kočíku. Ale čo sa mi nepáči, je postoj manžela - ak máš peniaze na naše spoločné dieťa tak si kúp... cítim tam oveľa väčšie problémy ako kočík 😬
Ak peniaze nestačia, tak sa to dá vyriešiť rozhovorom a kompromisom. Ale ak sa s tebou bežne baví ako s handrou a mieni ti vydeľovať peniaze, lebo budeš teraz bez príjmu - no asi by som mu rýchlo vystavila faktúru za pranie, žehlenie, upratovanie, varenie, sex, babysitting... nech sa preberie.

kristianka2255
4. júl 2021

noo, tak ak by to bol daaky tazky skaredy, vyblednuty kocik z pred 10 rokov tak v ziadnom pripade, ak by to bol normalny skladny rocny,vkusny,tak preco nie. mne pride aj kus na hlavu ked svojmu vlastnemu dietatu nechce otec kupit, s takym by som dieta ani nemala 😂teraz ti vravi, ze ak na to mas, tak kup.Co to bude potom na rodicaku? budes jak taka handra doma 🤷ze oblecenie si kup ak nanho mas a ak nemas tak ti da nejake svagrina 😂😂😂

21oktober
4. júl 2021

@sissy27 presne tak , tieto problémy do budúcna tam cítim aj ja.

kate211
Autor odpoveď zmazal
petamich
4. júl 2021

@kate211 my to mame tak isto a nic zle na tom nevidim 🙂 mame spolocny ucet, z ktoreho financujeme vydavky na domacnost, spolocne vydavky a zatial drobca na ceste, darceky rodine a pod. a kazdy mame svoj vlastny ucet, z ktoreho si kazdy financuje co chce a tak nam to vyhovuje

nevidim totiz dovod, preco by mi mal manzel spolu-financovat napr. kadernicku alebo drahu kozmetiku, rovnako ako ja nevidim dovod, preco by som ja mala spolu-financovat jeho chodenie do fitka s osobnym trenerom - ked to nie je nevyhnutnost ale oboje su svojim sposobom luxus

takto to mame nastavene a takto nam to vyhovuje 😃 a ano moze to byt sposobene tym, ze zarabame rovnako a ja este o par EUR viac, tiez neviem kolko ma manzel na ucte a ani to neriesim - jedine obdobie, ktore bude nestandardne bude rodicovska ale toto mame tiez vyriesene, tak ako ste to mali vy

mpg
4. júl 2021

Treba pozrieť aké sú to veci a k ním potom dokúpiť nové k lekárovi a pod. Mne tiež doniesli veľa veci pre malého a niečo sa z toho zišlo hlavne na doma, keď to vyperie tak sa tie veci zídu, lebo malé deti treba často prezliekať.

misinka0611
4. júl 2021

Ako človek čo má už 2 deti ti poradím, pozri si ten kocík, možno je to fajn značka bude sa ti páčiť. Ak nie neber ho, bude ťa rozčulovať len, pozri si iný a klidne bazárový. Ty budeš spokojná, že ho máš podľa svojho gusta a chlap, že si ušetrila. Dalej, pozeraj po vacsej vaničke, niektoré su take mini ze deti v tom vydrzia tak 4 mesiace. Oblecenie si pozri preber , fakt je to velka pomoc, tie veci to babatko nevynosí. A kup si aj sama nejake pekne podla svojho gusta, za tie obnosene budes rada ak budes mat grckoša 🙂 Ja som pri prvom kupovala vsetko sama a fakt po vyplatach na etapy 🙂

21oktober
4. júl 2021

@kate211 tak celý náš zákon o rodine je potom hnus. Stačí jeden úraz , jedna havárka, jedna choroba, jedna druhá miza neverného muža a pocítiš ten " hnus " na vlastnej koži . Ak ti to tak vyhovuje je to vaša vec ale nie je možne niekomu napísať však zaplať ty polku zo svojho a manžel polku zo svojho , už len toto je na hlavu postavené , však to sa nemuseli ani brať, stačilo urobiť dieťa a ísť pol na pol . Popravde sa mi nechce túto debatu rozvíjať , ja svojho manžela milujem so svadbou či bez a manželstvo beriem ako právnu ochranu jedného alebo druhého a to muža alebo ženy , pred náhlymi výpadkami zdravého rozumu toho druhého čo sa bežne v živote stáva.

bororka
4. júl 2021

Ahoj,
ja čakám tiež 1.mláďa. Som neskutočne šťastná, že v mojom okolí moje kamošky tento rok porodili a väčšinu vecí som dostala. A dostanem na zapožičanie postieľku, komodu a pod.nabytok, ktorý mne príde až zbytočný 😄 Kúpila som možno 15ks odevu, a to čo som dostala je v stave akoby to bolo nové. Myslím, že tak malé dieťa nemá šancu vynosiť nič. Nemáme žiadny problém s financiami, ale radšej si ich užijem inak. Ja som ale typ ženy, že si moc neulietavam na tých detských veciach. Beriem to ako vec a aj tak sa najviac teším ako bude malá nahá ležať na mne ❤️
V rámci kompromisu, by som mrkla na tie veci, čo ti chcú dať a možno budeš ozaj prekvapená a doladíš to len doplnkami 😉