icon

Muž sa nechce posunúť inam

20. apr 2023

Ženy ja sa musím vyrozprávať, lebo ma asi drbne, je mi až do revu 😞 neviem či len ja mám takého lenivého muža, alebo to máte niektoré tiež 🤷‍♀️ ide o to že pracuje roky v jednej firme v ktorej prešiel nejakým posunom len minimálne, mzda tiež nieje bohviečo. Nehovorím že ma minimálku, ale rozhadzovat si tiež nemôžeme dovoliť. Máme 3 deti ,ja som momentálne na materskej. No za 2 m už budem mať len rodičak. No a tu je ten kameň úrazu, môj muž má možnost ísť do inej práce kde by zarobil viac, ale on proste nechce. Lebo treba robiť kurz, na ktorý by sa musel učiť a to sa jemu nechce. Má 36r a hovorí to akoby bol už nejaký dôchodca ☹️ štve ma to, lebo nepozerá na nás, na deti že by nám to pomohlo. Ja som sa začala normálne zamýšľať nad tým ako to bude ďalej, keď on už teraz takto zlenivel a proste mu vyhovuje tá práca ktorú robí roky. Posledné dva roky v nej už nedostávajú ani vianočné odmeny, čo predtým mali každý rok. Pritom na tú prácu často nadáva, no odísť z nej nechce, nechápem 🤦‍♀️ Ja to v tej jeho práci už tiež nevidím perspektívne a štve ma, že on sa nechce posunúť niekam inam. Práve sme sa kôli tomu brutálne pohádali, samozrejme mi vyčítal že keď sa mi nepáči mám ísť do roboty.. Fakt už neviem ako to riešiť 😔

andreatytler
20. apr 2023

Mne osobne je tazko dat tebe za pravdu, lebo neznasam menit pracu a nemam ziadnu snahu robit karieru alebo posun. Nemam to v povahe. Bolo by to pre mna stresujuce. Radsej sa uskromnim.
Ak je tvoj muz taky isty, pride mi nefer ze ho nutis do tej novej prace.

barbora19911
20. apr 2023

Tieto ženy ktoré všetko vidia len čierno bielo ..toto nemám strašne rada tu na MK že proste napíšu jednu vetu a tým odrovnaju celú diskusiu ...skúste si normálne sadnúť a spísať všetky výdavky nech proste vidí čo koľko stojí už len tie lieky pre deti potraviny oblečenie proste zasveť ho do chodu domácnosti proste nenáročné choďte spolu na nákup nech uvidí a teraz keď budes na RD tak to mu podľa mňa musí otvoriť oči lebo len on zarobí tisícku a ty budeš mať 460 eur tak to tiež nieje bohvieaka výhra ...a tiež sa ho opýtaj či nikdy nechce ísť na dovolenku prípadne na wellness ...

malasandrika
20. apr 2023

Máte 3 deti, zodpovednosť za ne máte obaja. Bohužiaľ, v dnešnej dobe sa treba zamýšlať aj nad tým či som ako rodič tie deti schopná uživiť sama, keby partnera nebolo.
Samozrejme, že by ma štvalo, že sa chlap nechce nikam posunúť, ale možno si na svoju prácu zvykol, má tam kľud a nechce meniť. Treba to rešpektovať. Jeho reakciu, že môžeš ísť pracovať Ty úplne chápem. Sorry not sorry.

doriiis
20. apr 2023

Milá autorka.....treba sa zdvihnúť a vyjsť zo svojej komfortnej zóny a ísť tiež pracovať.Pindat,že máte málo peňazí je síce menej namáhavé ja viem,ale vieš ako.Nikto ti nebráni ukázať mužovi ako sa to robí a koľko sa dá zarobiť.

sense
20. apr 2023

Muž nemusí byť hneď lenivý lebo nechce zmeniť prácu. Sú aj ľudia ktorí neradi menia prácu a radšej sa uspokoja s istotou.
Ono sa vravi: vždy vies co opúšťas ale nikdy nevieš čo ťa čaká.
Skus mu navrhnúť výmenu, on nech ide na rodičak a ty budeš zivitelkou. Možno si to rýchlo rozmyslí a možno si užije aj on materskú.

ivik4
20. apr 2023

To su komenty 😃
Ja Ta chapem, tiez by ma to hnevalo a mrzelo na tvojom mieste

mandzula
20. apr 2023

Je zaujimave, ze ked sa tu zena stazuje na nizky prijem, okamzite sa jej odporuca zmena prace, kurzy, rekvalifikacie, zvysenie kvalifikacie. Ked ma tu moznost muz, znova sa ma nad sebou zamysliet len ta zena.
@autor tvoj chlap nemusi byt automaticky lenivy, mozno je len neambiciozny a nerad meni zabehnute ritualy. V tom pripade vsak vyvstava otazka - preco tri deti? Nebol taky vzdy? Ja osobne som od taketo typu chlapa usla - po prvom dietati. Videla som, ze s nim sa fakt nikam ako rodina neposunieme, budeme zit z ruky do ust, lebo jemu to tak stacilo. Mne nie.

ckocka
20. apr 2023

A než ste si urobili tri deti tak ste sa o posúvaní nerozprávali? Ako sa k tomu staval?

nickpick
20. apr 2023

@fauko ale da sa to pozriet aj z inej stranky, aj v terajsej praci mu po odpracovanych rokoch mozu kludne povedat z jedneho dna na druhy good bye, firma moze kludne klaknut a prepustat, uz teraz tam nedostava odmeny ako pise autorka, bud je jej manzel v kludiku a proste nema volu zvysovat si kvalifikaciu (a preto ich nedostava), alebo firma setri, aby vykryla nizsie zisky….mne inak hlava neberie ako si moze jeden chlap s 3 detmi postavit takto hlavu, ze jemu sa nechce robit kurz aby ziskal lepsie platenu pracu, bud mu chyba zodpovednost, alebo je posero, ktory ma strach zo zmeny….

mandzula
20. apr 2023

A este jedna vec mi napadla - stale sa tu spomina, ze zena ma ist od polrocneho dietata do prace, lebo v zahranici to tak funguje. Nemoze to byt aj tym, ze tam na to maju vytvorene podmienky - dostatok zariadeni ci vyssie zarobky umoznujuce zaplatit si babysitterky? Zeny, ktore zijete v zahranici, prosim, dajte svoje skusenosti.

thoughtfulweirdo
20. apr 2023

Ju posielate do roboty, akoby malo jej dieťa 4 roky a nie 4 mesiace 🤣 trapky.
Mňa by to štvalo tiež. Ja úplne chápem nechuť do zmeny práce, ja som rovnaká, ale hold niekedy treba aj vyjsť zo svojej komfortnej zóny. Nie všetko sa dá hrať na pohodičku a klídeček. Hanbila by som sa ako pes, keby moje dieťa nemohlo napríklad do tábora alebo na krúžok, lebo ja sa bojím zmeny práce.
Nemám žiaľ žiadnu radu, jedine o tom s mužom dokola "po dobrom" rozprávať, snažiť sa mu ukázať iný pohľad, dodávať mu sebadôveru, nenápadne ho povzbudzovať ako dieťa, keď sa bojí nástupu do škôlky 🙂

hederamonstera
20. apr 2023

@kommune a to ze sa to tak robi v skandinavii a neviem kde, neznamena, ze je to dobre pre dieta ;)

smajliica
20. apr 2023

Podľa mňa ten kurz je iba výhovorka. Ľudia sa boja veľa vecí, obzvlášť ak v tej práci ktorú teraz má je už dlho.
Ľudia sa vo všeobecnosti boja zmeny a tak sú radšej tam kde to poznajú aj keď to je zlé. Veľmi častý je strach z neúspechu - môže sa báť že mu tá nová práca nepôjde a vyhodia ho. Skús sa s ním úprimne porozprávať a zistiť čoho sa vlastne bojí.
Ak by to náhodou nevyšlo, myslíš že ho vezmú do tej práce čo má teraz? Že v najhoršom prípade by sa vrátil? To by mu tiež mohlo pomôcť sa trochu rozhýbať.
Každopádne držím palce. Tiež by ma to štvalo.

hederamonstera
20. apr 2023

Bavi ma oznacenie komfortna zona pri troch detoch

simca06022011
20. apr 2023

@thoughtfulweirdo no tak ale 3 deti si urobili spolu a ak muž extra nezarabal, bolo jasné že sa možno budú utahovat opasky. Do prace hnedvist nemusí ale môže chápať ze proste sú ľudia kt. sú spokojní tam.kde sú🙂

katica06
20. apr 2023

No tak ti napíšem, ja som šla do roboty a muž bol doma na RD rok a jeden mesiac kým dcéra ako 2,5ročná nešla do mš. Bola som v podobnej situácii. Napokon si muž urobil niekoľko mesiacov trvajúci kurz, psychotesty, skúšky atď. V novej práci je už štvrtý rok, zarába lepšie a je spokojný.

sima234
20. apr 2023

@mira0611 tak pokiaľ som čítala správne, tretie už je na svete, keďže za 2 mesiace bude na rodičáku. A ja som písala, že je viac možností, len to treba prebrať. Nemyslím si, že je najlepšie tlačit muža do inej roboty, pokiaľ sám nechce. Vedela ako na tom sú, kým mali 3 deti.

stanulienkat
20. apr 2023

@mandzula Nie, ani v zahraniči nemajú utvorené podmienky na to, aby mohla žena ísť hneď pracovať. Mám kamarátku v Amerike a musela ísť od trojmesačného dieťaťa pracovať a skoro celý plat isiel na babysitterku. A nikto sa ich nepyta, ci chcu. Proste 3 mesiace a hotovo. Tu sa sedi doma 3 roky a denne su tu dotazy kolko davok moze dostat a na kolko penazi ma narok a este chcu priplatky na osamele matky.🙄 Dnes bol vrchol, ked sa pytala mamicka, ci obedy zadarmo, ked jej dieta nebude chodit, ci jej tie peniaze daju.🤦‍♀️

deginko
20. apr 2023

Sú ľudia proste,ktorí sú v tej práci zvyknutí,majú sa tam fajn aj keď si pohundru a proste tam spohodlneli alebo sa boja zmeny aj za cenu vyššieho platu..a podľa mňa to je úplne v poriadku,ak nezarába fakt smiešnu sumu mesačne...tak proste sa ešte musíte uskromniť,kým nezačnes pracovať aj ty a budete sa mať lepšie....ale nútiť niekoho k zmene práce keď nechce je zbytočne...ja som tiež ten typ človeka,ktorý uprednostní zabehnutu fajn prácu aj keď nebudem zarábať nadpriemer ,a cítila by som sa asi tiež nahnevane a neisto keby mi to mal chlap vyčítať..lebo zmeniť prácu a byť v nej v strede a nespokojný len kvôli vyššej mzde by mi zato nestálo

malasandrika
20. apr 2023

Aj tu platí staré známe - robím si len toľko detí, koľko viem uživiť. Autorka má s partnerom 3 deti, pochybujem, že zrazu stratil chuť byť ambiciózny. Sama tvrdí, že tam pracuje roky. Nuž, treba sa s ním porozprávať alebo začať konať za seba 🤷🏼‍♀️

marsmykkok
20. apr 2023

@mandzula Švajčiarsko. Tam je platené všetko aj škôlky a plat ide pomaly celý na poplatky. To len tu by chceli ženy 1000 eurovy rodicak do 15tky minimálne , bezplatné školy, škôlky, zdravotnictvo, obedy a jedlo zadarmo a ešte by im bolo málo.

jsbb
20. apr 2023

36 rokov vôbec nie je mladý. Je to už vek pred 40. Človek už má čo to odpracované, je už unaveny, v praci je zabehnutý a vyhovuje mu uz isty stereotyp a kľud. To nie je 25 ročný co ma ešte ambície, mení robotu jednu za druhou a ma plno energie. Ci to ma byt v plnom nasadení človek do dôchodku, len, aby čo najviac zarábal? To sa tiež nedá celý život.

marca12
20. apr 2023

Vybrala si si ho pre nieco a uz vtedy musel byt lenivejsi z tvojho pohladu. Nie kazdy sniva o kariere,su ludia,ktori sa uskromnia a radsej maju klud a stabilnu robotu. Namiesto zurenia by ste si mali sadnut a rozumne diskutovat. Preco chce ostat v tejto praci,preco nechce novu. Nejako ho motivovat,ze by bolo lepsie ist na nove miesto. Nevidela by som to tak tragicky. Naozaj,ked pojdes aj ty do prace,budete mat lepsi prijem. Nezda sa mi fer porodit 3 deti a cakat,ze celu rodinu bude zivit muz a tlacit nanho s pracou. Vedel do coho ide a musel aj on zvazit,ci to utiahnete tolko deti. Vtedy neuvazoval nad lepsim prijmom?

mandzula
20. apr 2023

@jsbb 36 nie je nic, ved dnes je bezne, ze aj vo vyssom veku ludia menia pracu, to uz nie je ako kedysi, ze po maturite sa niekam nastupilo a odchadzalo sa v truhle. My s muzom mame 42, on treti mesiac zarezava v novej praci, v inom meste, ja som pred tromi rokmi zacinala s podnikanim. Vek az taku rolu nehra, skor povaha a vola.

tiezjedna
20. apr 2023

@autorka aspoň vidíš aké nemehlá sú tu niektoré dámy schopné velebiť😉 No nič. Osobne by som neviedla debatu či chce alebo nechce, ale kedy to urobí. Tie tri deti sú vaše spoločné a ak tvoj muž nie je úplne finančne negramotný, tak si asi vie spočítať koľko peňazí rodina potrebuje, koľko ste schopní dať momentálne dokopy a koľko by ste mohli získať, keby sa jeho pracovná pozícia vylepšila.

Akože sorry, dámy, ale argument, že sa mu nechce na kurz má byť relevantný??? Vážne??🙄 Takže, keď začne decko v noci plakať a ona bude nehnute chrápať, pretože sa jej nechce zrovna vstávať, tak je to tiež v poriadku? Ok.

Autorka, ja len dúfam, že taký prístup, ako má k práci, nemá aj k deťom a rodine všeobecne.

tiezjedna
20. apr 2023

@jsbb ....už by sa mal pomaly hlinou obsypávať, že...🙄🙈

marsmykkok
20. apr 2023

@mandzula kde sa odporúča zmena práce? Väčšinou je to tak, že žena sa pýta, že dá napriklad na potraviny 5 eur denne a ako ušetriť ak je to veľa pre ňu? No nejako pri dnešných cenách jediná cesta je zvýšiť prijem. Tu ale mám prípad, kedy práca je a nevidíme dôvody prečo muž nechce. Možno sa zle zaclenuje do kolektívu a mal zlé skúsenosti a tu sa mu to podarilo a nechce preto odísť. Možno sú z malého mesta a roboty veľa nie je v jeho odbore, ak odíde z firmy A a vo firme B neuspeje bude bez práce čo je veľká slučka na krku ak má 3 deti a podobne. Každopádne ak chcela autorka tretie dieťa nemyslíš si, že si mala predtým spočítať výdavky, prijmy a napríklad ak aj muž chcel, tak mu normálne povedať, že ak chcú dieťa musí zvýšiť prijem? Ale ona si splnila túžbu a teraz je neskoro nariekať a tlačiť na muža.

veronicka1901
20. apr 2023

@thoughtfulweirdo perfektne napísané. Akože pri takom malom bábätku sa určite ani nevyspi, bude lietať do práce, riešiť tri deti, aby muž bol v pohodičke a netrápil sa. Ako k tomu príde ona? Však pôjde pracovať, keď drobček podrastie. Niektoré ženy teda no comment 🥺

mandzula
20. apr 2023

@marsmykkok netusime, ako to bolo s dietatom, k tomu som aj ja pisala, ze preco tri deti, ze ja som od neambiciozbeho usla po prvom.
A kde sa odporuca zmena prace? Takmer v kazdej diskusii o tom, ako dnes vyzit.

veronicka1901
Autor odpoveď zmazal