icon

Muž sa nechce posunúť inam

20. apr 2023

Ženy ja sa musím vyrozprávať, lebo ma asi drbne, je mi až do revu 😞 neviem či len ja mám takého lenivého muža, alebo to máte niektoré tiež 🤷‍♀️ ide o to že pracuje roky v jednej firme v ktorej prešiel nejakým posunom len minimálne, mzda tiež nieje bohviečo. Nehovorím že ma minimálku, ale rozhadzovat si tiež nemôžeme dovoliť. Máme 3 deti ,ja som momentálne na materskej. No za 2 m už budem mať len rodičak. No a tu je ten kameň úrazu, môj muž má možnost ísť do inej práce kde by zarobil viac, ale on proste nechce. Lebo treba robiť kurz, na ktorý by sa musel učiť a to sa jemu nechce. Má 36r a hovorí to akoby bol už nejaký dôchodca ☹️ štve ma to, lebo nepozerá na nás, na deti že by nám to pomohlo. Ja som sa začala normálne zamýšľať nad tým ako to bude ďalej, keď on už teraz takto zlenivel a proste mu vyhovuje tá práca ktorú robí roky. Posledné dva roky v nej už nedostávajú ani vianočné odmeny, čo predtým mali každý rok. Pritom na tú prácu často nadáva, no odísť z nej nechce, nechápem 🤦‍♀️ Ja to v tej jeho práci už tiež nevidím perspektívne a štve ma, že on sa nechce posunúť niekam inam. Práve sme sa kôli tomu brutálne pohádali, samozrejme mi vyčítal že keď sa mi nepáči mám ísť do roboty.. Fakt už neviem ako to riešiť 😔

sima234
20. apr 2023

A inak ešte takto. Dobre, dajme tomu, že bude súhlasiť, zmení prácu, nastúpi tam a po skúšobnej dobe ho vyhodia. Čo potom? Zostanete bez príjmu obaja. Teraz máte podľa mňa aspoň akú takú istotu. Ak by ste pracovali obaja, dobre, oplatí sa riskovať, vždy máte jeden príjem, ale takto neviem.

nickpick
20. apr 2023

@mandzula tiez si myslim, v dnesnej dobe ked sa ludia doziju bezne 80 rokov a viac povedat ze 36 je vela? ved to je predsa mlady clovek v rozkvete sil… nechapem tieto ppstoje, ze je clovek po 35 stary….

mamina7070
20. apr 2023

pozri ja by som sa skusila vymenit s nim a onnech ostane na RD (dnes je to moderne) a mozno potom bude este utekat na kurz

a rozvijaj svoju karieru ty

rebrambora
20. apr 2023

@jsbb 36, ze nie je mlady? 🤦‍♀️

panelacikova
20. apr 2023

@sima234 ak ho vyhodia, môže ísť on ešte na RD predsa.... a žena pracovať.

panelacikova
20. apr 2023

@nickpick presne, ja mám 46 a teda sa vôbec staro necítim. a mám prácu, ktorá vôbec nie je do budúcna istá. aj preto uvažujem o zvýšení kvalifikácie, aby som do budúcna mala istotu. nebudem čakať, že môj muž bude ťahať všetky výdavky za seba i mňa... a to mám len 1 dieťa a už relatívne veľké. 35 ročný chlap by mal bez problémov fungovať naplno, ak nie je chorý.

sissy27
20. apr 2023

Teba stve, ze muz nepozera na vas a ty budes doma 3x3roky, ano? 😃 preco nejde muz na rd a ty sa vzdelavat a zivit rodinu? Ak chces zmenu, tak treba vzdy zacat od seba.

lenka.25
20. apr 2023

A nemôže mat iba strach z novej práce a pripadného neúspechu v nej ? Veď predsa len ma 3 deti a keby mu ta nová práca nevyšla a ostal by bez práce , tak tu už by končila každá sranda . Možno keď ty sa o 2-3 roky vrstis do práce a budú 2 príjmy , tak sa bude na to inak pozerať.

thoughtfulweirdo
20. apr 2023

@simca06022011 Autorka píše, že na prácu manžel nadáva a sťažuje sa. Tak asi to nie je o skvelej práci s veľa výhodami, ktorá ho veľmi baví, skôr o strachu zo zmeny 🙂

reanda
20. apr 2023

boze.. ja sa nedivim, ze su ti chlapi taki hnili, ked je take mnozstvo zenskych, co radsej vsetko spravia same, len aby chudacik chlap nic nemusel.. chlap na rd? fajn.. ale komplet! nech si to decko aj vynosi, porodi a odkoji a potom sa mozme bavit o nejakej rovnosti, ze muz na rd a zena nech zivi rodinu.. krucinal, to uz tu fakt nikto nie je normalny???

rebrambora
20. apr 2023

@reanda co ta tak vytocilo? Ked som prestala kojit, zacali sme sa s muzom v praci striedat. Co je na tom nenormalne?

tiezjedna
20. apr 2023

@rebrambora pri troch deťoch?

mameha7
20. apr 2023

Ja ťa úplne chápem. Môj ex bol taký istý. 4 roky pracoval v jednej firme za málo peňazí a na prácu stále nadával, no nikdy neodišiel. Nakoniec ho sami vyhodili. To je povaha, to nezmeníš. Mohla som ho tlačiť do výkonu, koľko som chcela,všetko márne. Nakoniec sme sa rozišli, ale našťastie som si s ním nespravila deti, to by ma asi porazilo.

jsbb
20. apr 2023

@nickpick Mladý človek v rozkvete síl? To možno v 20ke. Po 30ke je už človek zdrobeny a ma plno chorôb ak len prácu dovtedy riešil. Neviem ci chorlavý človek má plno síl. Ja mam 37 a mam už celé roky všelijaké zdravotné problémy. No neviem, možno ako kto.

kitycat
20. apr 2023

A to tretie sa vam podarilo nahodou, ci planovane??

Lebo ak 2 roky nedostali premie a on ambiciozny nie je,tak si velmi dobre vedela ako na tom financne budete

jsbb
20. apr 2023

Keď nebola nová príležitosť, tak bola celé roky dobra aj stará práca aj on bol pracovitý, a teraz keď sa naskytla príležitosť, tak je zrazu lenivý. A keď bude dotlaceny zmeniť prácu, a naskytne sa zase ďalšia, kde bude ešte lepší plat, tak zase bude meniť? Cely zivot nervy, len aby zarobil co najviac

rebrambora
20. apr 2023

@tiezjedna dvojickach a kazde tri tyzdne u nas su aj jeho dve deti predchadzajuceho vztahu.

jsbb
20. apr 2023

@nickpick A kto sa dožije 80 rokov v dnešnej dobe? Véd 50 roční ludia dostávajú mrtvicu a nie je ich málo. Po 30ke majú ľudia chronické zdravotné problémy. Taky co maká sa iste 80 nedozije.

nickpick
20. apr 2023

@jsbb som od vas starsia o 5 rokov a teda zrobena sa necitim, zrejme to hodnotite podla seba a svojho zdravotneho stavu, niektori ludia si vo vasom veku este len zakladaju rodiny….

reanda
20. apr 2023

@jsbb ty vole.. nechcela by som zit v tvojom svete 😨

nickpick
20. apr 2023

@jsbb mozem sa spytat kde zijete?? moj otec ma cez 70, vlastni firmu a este stale pracuje…moja mama je sice o par rokov mladsia ale pracuje tiez 40 hod do tyzdna, stara sa nielen o domacnost ale aj o chalupu a zahradu…ako vravite vy - makaju a teda nepripadaju mi byt chronicky chori….

andreatytler
20. apr 2023

@mandzula V Kanade - provincia Ontario vobec nie su pripravene podmienky na to aby zena isla do prace od dietata. Ani len po skonceni rodicovskej.
Rodicovska dovolenka moze byt maximalne 1.5 roka.
Skolka zacina v 4 rokoch. Dovtedy su deti v jasliach (daycare).
Vsetky jasle si ludia musia platit. Tretina - polovica platu ide na jasle. Pred rokom vlada Ontaria zacala prispievat a platim sestinu platu. Ine provincie neviem ako maju.
Skolka je od 9:15 do 15:30. Ak potrebuje dieta ostat dlhsie alebo zacat skor, existuje druzina, ale za tu sa plati a velakrat treba dieta vozit do druziny, ktora je v inej skolke, lebo tvoja skolka druzinu neposkytuje, takze tak ci tak ten rodic musi po dieta prist o 15:30.

Ludia planuju financie pred tym ako maju dieta a vela ludi co ma maly prijem a maju deti neplanonave, zije z ruky do ust a deti davaju strazit babysiterkam bez licencie.

jsbb
20. apr 2023

@nickpick U nás najdlhší vek dožitia je 69 rokov. Tak isto co mam sesternicu od 30ky choroby štítna žľaza, gynekologické, reuma, trombóza. Jej muž 50 rokov, mrtvica. Nikto koho v okolí mam sa dlho nedožil a každý má chronické ochorenia od 30ky. No pre mna vek po cca 35 a viac určite už nie je vek, kedy je človek plný síl.

mandzula
20. apr 2023

@jsbb ja teda neviem, o akych ludoch to hovoris. Ved si vezmi, ze ludia koncia vysoke skoly v 24, 25 rokoch a o pat, desat rokov uz maju byt zrobeni, chori, na invalidny dochodok suci? Ja teda nikoho takeho nepoznam. A, ano, v kazdej dobe existovali umrncanci, ktori uz od 20 pomaly umierali.
A to nehovorim, ze sme vsetci uplne zdravi, ale ved moznosti liecby existuju. Keby pracovali len 100 % zdravi ludia, asi by sme ako spolocnost skoncili v dobe kamennej.

danulicek
20. apr 2023

svojím spôsobom ťa chápem, no na druhej strane asi viac rozumiem tvojmu mužovi - v tejto práci, v ktorej je, má aspoň aký taký pocit istoty, že ju proste má. pri troch deťoch s manželkou na RD je zmena práce podľa mňa celkom krok do neznáma. inak sa to samozrejme môže riešiť, ak je istota druhého príjmu, "kdyby něco" a inak, keď manželka bude čochvíľa poberať rodičák, čiže váš príjem sa ešte zníži.

btw. ja tiež mám dni, kedy doma na robotu, systém v nej nadávam, aj kedy sa sama seba pýtam, či by som niektoré dni nemala väčší pokoj inde. ale svoju robotu mám fakt veľmi rada a nemenila by som ju ani vtedy, ak by som dostala ponuku z inej firmy s o niečo lepším platom (ak by to bolo raz toľko, čo by reálne nemohlo byť, tak by som možno uvažovala 😀). a vieš prečo? pretože som tam niekoľko rokov a viem, že keby čokoľvek, vieme nájsť nejaké riešenie, vieme sa vždy nejako dohodnúť (a nemyslím finančne). a ja potrebujem mať prácu, nemôžem si dovoliť, že ak by som do nového kolektívu náhodou nezapadla alebo by sa rozhodli ma po skúšobnej dobe vymeniť, nebudem bez príjmu... a už vôbec by sa mi nechcelo robiť niečo, čo by ma nebavilo. možno to tak má aj tvoj muž a nemá potrebu robiť si žiadne kurzy. chce mať len stabilitu a vníma to tak, že vás aj s týmto platom uživí. keď budete na príjem dvaja, bude to zas lepšie.

a nedá mi to, ale: "štve ma to, lebo nepozerá na nás, na deti že by nám to pomohlo." - ja myslím, že on na vás pozerá. ale musí pozerať aj na seba, aby tá vyššia výplata nebola jediným svetlým bodom z celého jeho mesiaca. ak nežijete z ruky do úst, resp. nemáte na konci mesiaca nulu na účte, tak mu celkom rozumiem.

jsbb
20. apr 2023

@mandzula No vieš, ako kto konci tu VS v 25ke. Niekto od strednej maká po výroba ch, po skladoch, popri tom doma na dome, v záhrade, a v 30ke ma 12 rokov odmakanych. To sú tí mladí chorí. Niekto sedí doma v teple, a do 25ky chodi do skoly, a potom 5 rokov sedí v kancelarii. Záleží od životného štýlu.

danulicek
20. apr 2023

@jsbb ja mám 36 a keby som mohla, ešte by som chcela jedno dieťa, cítim sa mladšie ako 10 rokov dozadu 😀 práveže v tomto veku konečne mám nejaký systém, viem si určiť, čo a kto v živote je pre mňa dôležitý a čo mi tie sily odoberá. áno, poznám aj ja ľudí mladších ako 40, ktorí sú dorobení, unavení životom. ale to sú väčšinou presne takí, ktorí pokračujú v šľapajách svojich rodičov, ktorí takto žili. celý týždeň muklovať v práci, cez víkend muklovať doma, na stavbe, susedovi na dvore, v nedeľu halda návštev, aby sa nik neurazil a v pondelok nahnevaný zase do roboty, že si zase ani trochu neoddýchol... oddych, relax či výlet s rodinou je absolútne neprípustný, veď ani naši rodičia neoddychovali a na čo míňať peniaze po výletoch, keď sa dá kúpiť do záhrady nový altánok - však raz si v ňom oddýchnu... tak áno, presne takíto sú "starí životom" aj v 35. ale zvyšok sa stále cíti pomerne mlado a je jedno, či robia v kancelárii alebo nie 🙂

jsbb
20. apr 2023

Ved chod sa pozrieť k doktorom na zdravotné karty ľudí po 30ke, koľko je takých, čo sú plný síl a nič im nie je a koľko rieši chronické problémy.

rebrambora
20. apr 2023

@jsbb To ako si kto zariadi zivot je osobne rozhodnutie. Nikto nikoho nenuti makat vo vyrobe a nie kazda praca v kancli je chillova.
Stazovat sa nic neprinesie.

jsbb
20. apr 2023

@danulicek Ved mne je tiež teraz dobre. Po 30ke som zmenila životný štýl, namiesto domu som si kúpila byt, kde netreba toľko robiť, práca kancelárska a hneď je mi lepšie. Ale to co som zvládala v 20ke dnes by som už nezvládla a je to práve tým, že v 20ke je človek plný síl a nie po 30ke. Ja uplne chápem ak chce mať už človek pred 40kou stabilnú prácu a stabilné zázemie a nechce sa mu to meniť, aby robil na sebe pokusy, co všetko zvládne.