icon

Muž sa nechce posunúť inam

20. apr 2023

Ženy ja sa musím vyrozprávať, lebo ma asi drbne, je mi až do revu 😞 neviem či len ja mám takého lenivého muža, alebo to máte niektoré tiež 🤷‍♀️ ide o to že pracuje roky v jednej firme v ktorej prešiel nejakým posunom len minimálne, mzda tiež nieje bohviečo. Nehovorím že ma minimálku, ale rozhadzovat si tiež nemôžeme dovoliť. Máme 3 deti ,ja som momentálne na materskej. No za 2 m už budem mať len rodičak. No a tu je ten kameň úrazu, môj muž má možnost ísť do inej práce kde by zarobil viac, ale on proste nechce. Lebo treba robiť kurz, na ktorý by sa musel učiť a to sa jemu nechce. Má 36r a hovorí to akoby bol už nejaký dôchodca ☹️ štve ma to, lebo nepozerá na nás, na deti že by nám to pomohlo. Ja som sa začala normálne zamýšľať nad tým ako to bude ďalej, keď on už teraz takto zlenivel a proste mu vyhovuje tá práca ktorú robí roky. Posledné dva roky v nej už nedostávajú ani vianočné odmeny, čo predtým mali každý rok. Pritom na tú prácu často nadáva, no odísť z nej nechce, nechápem 🤦‍♀️ Ja to v tej jeho práci už tiež nevidím perspektívne a štve ma, že on sa nechce posunúť niekam inam. Práve sme sa kôli tomu brutálne pohádali, samozrejme mi vyčítal že keď sa mi nepáči mám ísť do roboty.. Fakt už neviem ako to riešiť 😔

tianna
22. apr 2023

Nejak 🙂 tvoj muž je taký typ a iný nebude. Buď sa s tým zmier, vráť sa do práce alebo si nájdi iného. Mám doma podobný typ muža, ambície nemá, plat by bral vyšší, ale zmeny sa bojí (čo aj plne chápem keďže tu má aspoň istotu). Ambície kariérne rásť nemá absolútne, je rád takou tou ,,šedou myškou".. osobne to absolútne nechápem, ja by som bola najradšej niekde v top manažmente 🤣 no vzhľadom na to že jedno z detí máme ZTP tak môžem top manažovať akurát tak domácnosť 😁 ale ja som rada s deťmi doma, teda som s tým že kariéru nikdy mať nebudem v pohode 🙂 no kým som prestala na muža tlačiť a hádať sa s ním chvíľu mi to veru trvalo.. je ešte aj rovnako starý ako tvoj a tiež občas hovorí akoby bol dedko na dôchodku.. 🤣 môj takmer 75 ročný otec je čo sa kariéry týka viac ambiciózny ako môj manžel, celkom vtipné, ale čo už. Inak je veľmi dobrý muž, teda sťažovať sa ozaj nemôžem 🙂

bambulka79
22. apr 2023

Že ťa dokážu takéto "sliepky" rozhádzať...najviac mudrujú tie, ktoré majú jedno dieťa a aj o to dieťa sa "delia" so starými rodičmi a chlap je IT-čkár a pracuje z domu (po ruke). Máš pravdu v tom, že chlap musí pochopiť, že má zodpovednosť za celú rodinu a slovo,mne sa nechce, nemá pri 3 deťoch miesto. Žena bohužiaľ vždy bude kariérne ťahať za kratší koniec pri 3 deťoch na Slovensku,to je holý fakt. Mudrovať, že na západe je materská pol roka vie len taká, ktorá si to max prečítala na internete v bulvárnom plátku. Žena na "západe" má voľbu, aký čas zostane s dieťaťom doma. Čiže tie ženy, ktoré majú vyššie ciele môžu kariérne rásť bez toho,aby sa im krátila vyplácaná materská. Bohužiaľ,na Slovensku je zavedený model, že žena má byť pri deťoch a starať sa o rodinu a držať hubu a krok, lebo muž nosí peniaze. Muž má zase pocit, že keď donesie peniaze, žena nemá mudrovať a nemá mať hlúpe nápady. Rozumný chlap sa snaží ženu pochopiť a podporiť a je jeho povinnosť vyvinúť max úsilie,aby rodinu zabezpečil finančne. Zato dostane "Full" servis od manželky. Rady,ako žena má rozvíjať kariéru popri 3 nezaopatrených deťoch,kedy štát nevie ani nastaviť podmienky pre prácu na čiastočný úväzok (ako je to na tom západe),vedia dávať ženy, ktoré majú svoje pohodlie a potrebujú si zvýšiť svoje ego...

taminka1986
22. apr 2023

Vies ze ja sa mu ani nedivim... Menila som pracu asi 3x a uz ma to prestalo bavit pretoze vsade iny kolektiv,kym sa naucis,zaucis a tie medziludske vztahy su v dnesnej dobe otras. Zalozila som si vlastnu f.a mam svaty pokoj s neprajnymi kolegami,zavistlivymi kolegynami a namyslenymi sefmi.

kittykat22
22. apr 2023

Autorka kazda jedna tvoja odpoved je agresivna, utocna, same vykricniky, urazanie a ako je kto debil, chudak, ako ta nepozna. Z toho co si tu napisala to vypada ze mas problemy s toleranciou, sebaovladanim a prijatim ineho nazoru. Mozno s tym zamyslenim co ma zmenit tvoj muz, by si sa mohla zamysliet ako sa spravas ty. Skus si precitat svoje odpovede v tejto diskusii ktore si napisala.
Ako tu niekto pisal a dostal vela lajkov, akoby sa hanbil ako pes, keby deti nemali na detsky tabor tak tento fin. stav ktory mate je docasny. Ty sa vratis do prace a budete opat v pohode. Prijmy sa zvysia.
Ale ty sa spravas ako blazon. Tiez by si sa mohla ukludnit. Nemozes partnera nutit do zmeny pozicie - to nie je tvoje miesto. Hlavne ked mate peniaze, muz ma pracu a vsetko svisti. Ak si nespokojna, ze si doteraz popri dvoch detoch pracovala, robila si kurzy a neviem co vsetko - tak neviem preco ste isli (spolocne) do tretieho dietata. Ked to teraz fin. nezvladate.

karolinakr
22. apr 2023

Toto čo su za komentare, vam ked zazvoni telefon, ponukame vam vyšši plat, všetky odmietnete a bude sa citiť urazene, ked vam mama a muž povedia Ber to ? To beriete ako uražku a natlak? Stale neviem, či rozpravame rovnakou rečou - 90% mamičkam vadi, keby ich niekto lanaril do inej roboty na vyšši plat? treba nejake školenia skušky spraviť samozrejmr
Najlepšie ambicioznym ludom si najst ambiciozneho partnera a ten, kt zaspal na vavrinoch, nech si hĺada podobneho, lebo byť tahuňom vo vzťahu a byt ťahany stale dole, dokonca sa uražat na tom, že môžem viac zarobit, je pre mna čosi ako z Alenky v riši divov

liljana
22. apr 2023

Budem sa opakovat, ale pri dvoch detoch nebol ziaden problem a pri tretom ano? Preto ma vacsina rodin 1-2 deti. Kazde dalsie dieta znamena dalsi vypadok prijmov na minimalne 2-3roky, dalsie naklady, dalsie starosti a stres. Cim viac deti, tym viac starosti a menej casu na pracu. Cim menej casu na pracu, tym mensie prijmy. Rezervy ste uz asi minuli pri 2 detoch, vsetko slo teraz zaroven nahor. Firmy setria (manzel uz nedostava vianocne odmeny), bude sa aj prepustat (riziko dnes menit pracu, ak ste zavisli na jedinom prijme). Ocividne ste toto nedomysleli. Ak ho predsa len dokopes do zmeny prace a z novej prace ho po par mesiacoch vyhodia, stratite aj jediny prijem (firma nebude mat zakazky a prednostne si necha starych zamestnancov, novi pojdu prec ako prvi,...), kto bude na vine? No zase len manzel a nie ty.
Ked si zoberies bezneho muza s ucnovkou, ani bicom z neho neurobis riaditela s mba.

pipistrel13
22. apr 2023

@panelacikova 👏je hrozne ake su mnohe zeny a ani sa necudujem,ze vztahy dnes mnohym nefunguju s takymito nazormi....ze chod do roboty ty...akoby ta starostlivost o deti bola hoviet si s vylozenymi nohami na gauci
presne ako si napisala,ked su chore,ked ich treba niekam vziat...a muz jednoducho ani len prstom nepohne,aby sa mali trocha lepsie...

liljana
22. apr 2023

@pipistrel13 Rovnaky alibizmus je mat tri deti (dnes su dostatocne moznosti ochrany) a vykrikovat na druheho, snaz sa viac, snaz sa viac. Dones peniaze, odkial chces, len nech ich je vela. A chlap s ucnovkou a danou povahou proste nevie, kde k tym peniazom navyse prist a nekradnut. Tieto vykrikovacky doma skoncia nakoniec rozvodom a potom sa autorka okrem starosti o deti, kde ako pises, ze nelezi s vylozenymi nohami doma, sa nauci popri detoch zvladat este aj sa zivit sama. Bude musiet, lebo nebude ineho vychodiska.

marsmykkok
22. apr 2023

@liljana Presne, vedela si koho berie. Ako je veľa žien, ktoré nebudú budovať vzťah s niekým, kto zarába priemer alebo podpriemer a nemám im to za zlé, ich rozhodnutie, že sú pre ne peniaze veľmi dôležité. Ale ak si žena zoberie niekoho kto má učňovku, nemá ambície, ťažko môže čakať, že sa zmení.

pipistrel13
22. apr 2023

@liljana jaj,nevedela som,ze v normalnom vztahu mat kolkokolvek deti je vlastne vina zeny,ze ved muz asi tolko nechcel...nech ma prezervativ ak nechce a takto je vlastne uplne normalne vyhadzovat si v milujucom vztahu na oci,co kto ako mal a nerobi...rozdiel je ak nema na to,aby mal inu pracu a lepsie zarobil a rozdiel ak na to ma,ale z lenivosti nechce
myslim,ze ani zene sa vzdy nechce starat sa o deti,upratovat,varit,riesit choroby a pod. a co vtedy?necha ich tak?alebo este lepsie povie muzovi,ze spravil si si tak sa staraj,lebo mne sa nechce...
tieto kto,co,ako,co by mal,nemal a pod.-to nie su vztahy,to su prekaracky,vztah je castokrat o obete z kazdej strany...

liljana
22. apr 2023

@pipistrel13 Ak zena nechce dalsie dieta, vie si to zariadit. Lebo ona je posledna instancia, ktora to dieta musi vynosit a porodit. Podla mna si s tretim dietatom odhryzli viac, nez zvladnu a budu sa musiet uskromnit a vlastne iba trochu ubrat z zivotnej urovne, na aku boli zvyknuti. Dieta, hlavne zo zaciatku, nestoji az tak vela. Vsetko uz maju po predoslych detoch.
Predstav si, ze mas nejaku pracu, kde si roky zabehnuta, spokojna, si v strednom veku a teraz sa nad teba postavi a zacne revat, najdi si nieco lepsie, najdi si nieco lepsie, dones viac ty hnida. Rychlo, rychlo,...

zmrzlinka2021
22. apr 2023

@autorka

Pises, ze sa chces len vyrozpravat a teda neviem, ci ocakavas aj nejake odporucania, ale uvazovala si nad tym, ze tvoj manzel je v praci, kde je spokojny, a ktora ho naplna?
Nie vo vsetkom v zivote su peniaze. Ano, dnesne prostredie, mentalita, ludia ti budu nahovarat, ze peniaze su zdrojom radosti, lebo mozes z toho platit vylety, kruzky, dovolenky, auta, znackove handry... ale načo ti to vsetko bude, ked budes chodit do prace, ktora ta nebavi? Prace, ktora ta frustruje, kde si nespokojna a ano, sice dostanes na vyplatu o par stovak viacej, ale za aku cenu?

Nemyslim si, ze tvoj manzel je lenivy, skor mam pocit, ze ty ho chces menit na urcity typ cloveka, ktory ma ambicie, chce sa ucit novym veciam, napreduje, ide si za svojim... osobne si nemyslim, ze to je "o kurze".

Aj tu na koniku je vela, velmi vela mamiciek, co maju strednu skolu, robia jednoduchu administrativu, ci predavacky, donesu domov ledva 800 eur a predstav si, keby teraz ich manzelia do nich hudli, ze aby si robili kurzy, posuvali sa dalej, viaca zarabali? Lebo inak su lenive...

Moj manzel nie je ambiciozny ako som ja, zaraba aj menej ako ja, ale je to vynikajuci partner, clovek na cely zivot a lubim ho. Prijimam ho takeho aky je a vazim si ho. Tiez som mala tendenciu ho "niekde posuvat", ale proste prijala som, ze je iny ako som ja a ja si ho vazim takeho aky je. Co je vsak podstatne, ze neexistuje model ze jeden z partnerov dobry job, domacnost a deti a druhy si lebedi! Toto je zaklad

zmrzlinka2021
22. apr 2023

@bambulka79
Aj zena na slovensku ma volbu ako bude zit a akeho partnera si vyberie na zivot. Ci chlapa patriaceho do minuleho storocia, kde zeny boli sluzky alebo muza, ktory si ju bude vazit a bude plnohodnotnou sucastou rodiny so vsetkym.

marsmykkok
22. apr 2023

@zmrzlinka2021 krásne si to napísala. Tu je zaujímavé, že sú spolu dlho, majú 3 deti a až teraz jej to začalo prekážať. Neviem či to nej niekto hustí (mama, sestra, kamarátka) alebo či jednoducho tým, že je doma je stereotyp, málo podnetov, možno horšia nálada po zime a videla nejaké rodiny, čo chlap zarába super a začalo ju štvať, že ona medzi ne nepatrí a že preto akože nie sú spokojná rodina. Ale fakt, výčitky, hádky nikam nepovedú. Treba akceptovať partnera aký je, podporovať ho, možno raz vyhrá niečo, sám sa presunie do nejakej super práce alebo úplne zmení odbor a bude zarábať ťažké prachy. Ale teraz s tým nič neurobí.

slniecko5
22. apr 2023

Tak ja neviem. Keď sme sa brali, brala som si chudobného chlapca z ulice, ale život s piatimi deťmi ho zmenil úspešného muža.
Nikdy sme sa o tom nahlas baviť nemuseli.
Život ho naučil sám, ako sa obracať.

veronicka1901
22. apr 2023

@zmrzlinka2021 autorka píše, že na súčasnú prácu nadáva. Takže ani z voza ani na voz.

karolinakr
22. apr 2023

Niektorym to trkne, niektorym nie .Niektori sa sami od seba vypracuju, niektorych osvieti v strednom veku a niekto sa nepouči nikdy..Podla toho, ku kt typu .muž patrí, treba postupovat dalej..Taky, kt.sa nenecha poučit, neosvieti ho a nechce robit nič, môžeš tam ako do duba rozpravať, zbytočne si miňaš hlasivky

pipistrel13
22. apr 2023

@liljana ale on na tu pracu nadava...a ano ak by to bolo ze hucim na nho a nutim ho,jasne,ze nie...smutne by bolo pre mna skor, ze mam muza,ktory aj ked sa moze,nema zaujem sa postarat o rodinu lepsie...
a nesuhlasim s nazorom,ze zena sa rozhoduje ci chce alebo nechce dieta a vlastne je zodpovednost na nej,vo vztahu a dokonca aj v nevztahu,ked ludia sexuju,mozu mat deti a maju mat vydiskutovany tento problem skor ako nastane
za mna za dieta mozu obaja

rebrambora
22. apr 2023

Velmi sa cudujem, aka diskusia sa tu vyvinula, pritom nemame takmer ziadne Info.
V prvom rade, deti robia STALE dvaja. Ratajme s tym, ze boli planovane.
To, ze niekto nepotrebuje karierny rast je takisto v pohode. O co tu ale vlastne ide? Ak ma stabilnu pracu a prijem a niekto mu ponuka kurz financneho poradcu s prislubom vacsieho zarobku, stojim uplne na jeho strane. Ak je administrativny pracovnik alebo casnik a potrebuje kurz, aby bol manazerom a vie, ze na tomu pracu nema, da sa to pochopit. Ak pracuje ako IT tester a potrebuje kurz aby bol developer alebo je zvarac a potrebuje kurz aby bol stavbyveduci je len pohodlny.
Cize to, co tu niektore robite, nie je pekne. Rovnako aj utocenie zo strany autorky je nefer, kedze sa chcela vyrozpravat, popripade povzbudit, ale neposkytne kompletne info.
Cize 8 stran komentarov, ktore nikomu nic nepriniesli.

terez26
22. apr 2023

Predpokladam ze to 3.dieta si si ty vydupala a teraz chudaka muza mas za neschopaka...

zmrzlinka2021
22. apr 2023

@marsmykkok Vacsinou tieto mindraky vznikaju z porovnavania sa s inymi ludmi. Vies, mozno ma kamosku, co ma muza, ktory donesie domov 4 litre a ona chodi kazdy tyzden na nechty a proste ked si v takom prostredi, velmi vela ludi zacne sa citit blbo, hlavne ak maju nizke sebavedomie.
Druha casta chyba ja menit toho druheho na svoj obraz. Na to je urceny cas pred vstupom do manzelstva, aby clovek zvazil, ci ide do toho aj ked ten druhy je taky a hentaky...a slobodne z chodenia odist, ale ak sa raz rozhodnem pre zivot s danou osobou, prijimam ju taku aka je.

vevapeto
22. apr 2023

Toto som riešila aj ja s mužom. Tiež zlenivel, žiadnu zmenu nechcel a bol spoko s tým, čo má. Nebolo mu blbé, že jeho žena zarobí viac, proste ziadna snaha byt tou “ hlavou rodiny”. Nakoniec sa nám narodila druha dcéra, bol nútený urobiť zmenu a veru sa mu to vyplatilo, hoci sa tiež musel učiť. Do práce chodí rád, má dobrých kolegov, plat raz toľký čo predtým, doma žena spokojná, on je spokojný… Tvoj muž je ešte mladý aby sa takto zasadil, keď urobí ten prvý najťažší krok, možno bude prijemne prekvapený…

liljana
22. apr 2023

@pipistrel13 Najdi mi cloveka, ktory dnes na pracu nenadava. Vacsinou sa vsade narobis a malo zarobis. O pracu, kde sa sedi a vela zaraba, je bitka a je jej ovela menej ako je zaujem po nej.

zmrzlinka2021
22. apr 2023

@vevapeto a čo je na Tom divné že žena zarába viac? Je rok 2023, máme šikovné a vzdelané ženy.

vevapeto
22. apr 2023

@zmrzlinka2021 fíha to je už taký rok? Keby som si nebola istá, že na to má, tak kašlem na to. Áno, muža som motivovala aj takýmto argumentom, čo je na tom divne?

autor
22. apr 2023

@terez26 milujem takéto predpoklady a dedukcie 😂😂😂 Nie nevydupala, si predstav že to muž chcel tretie dieťa 🙂

autor
22. apr 2023

Ženy ja už to ani nečítam, tak kľudne už nemusíte ani komentovať. Stačilo mi prečítať, tých pár hejtov a dedukcií a mám dosť, aká zloba sa v ženách vôbec skrýva. Česť pár vínimkám. Mám už ponaučenie, že sem už písať rozhodne nič nebudem, lebo človek sa tu dočká len osočovania a dedukcií a urážok . Želám Vám pekný deň.

pipistrel13
22. apr 2023

presne,namiesto toho,aby sa tu zeny podporovali,utocia ako nenormalne,trepu hocico a ani nevedia o co ide,hned si vyuzivacna,nemala si mat tretie decko a pod.zle mi je z nich...
podla mna mas pravdu a este ak on chcel tretie dieta
kazdy muz,ktory chce rodinu,ma byt ten,ktory sa o rodinu stara a zivi ju,samozrejme existuju vynimky,ak zena zarobi viac alebo chce robit karieru...a mozete ma aj ukamenovat,ak ma deti a su male a zena robi cely servis okolo nich,ma urobit vsetko,aby sa o nich postatal

sisaka
22. apr 2023

@bambulka79 ty si si tiež o západe len prečítala však? No tak vec, že materskú poberaš, len keď si na nej. Neexistuje, aby niekto robil a poberal materskú, či rodičovskú. Takže keď je niekto veľmi ambiciózny a ide po 2 týždňoch po pôrode do prace materskú neberie. Starostlivosť o deti je finačne veľmi nákladná, takže viac menej neexistuje, aby matka 3 deti bola doma s najmladším a 2 mala v škôlke. Škôlka pre 1 malé dieťa vyjde u nás približne na 900 eur mesačne x 2, to je 1800 eur mesačne, čim menšie dieťa, tým drahšie. Materská/rodičovská sa poberá až jeden rok, na pomery na západe celkom luxus, môžeš si predĺžiť na rok a pól ale pri rovnakej sume, čiže mesačne dostaneš menej, pričom existuje strop, takže aj keď si bola v top managemente, ak ti zamestnavateľ niečo neprihodi veľa toho nedostaneš. Po roku ti v práci nik nedrží miesto, OČR neexistuje ale láskavo ti dovolia zobrať si neplatené voľno, samozrejme nie 2 týždne zo 4 v mesiaci, tak ako je to zaužívané na Slovensku, lebo keď dieťa čo i len raz potiahne nosom ostáva doma. Žiadne platené tri roky doma , či kadejaké predĺženia do 5 rokov.
Máš pravdu, žena ma na vyber, či ostane doma. Tam kde je materská len 3 mesiace alebo pól roka, môže žena ostať doma aj dlhšie, ale bez príjmu a prijde o zamestnanie. A ešte perlička, ak nemáš za posledný rok pred materskou odrobeny dostatočný počet hodín dostaneš presne NULU, zaslúžilým rodičkam, čo idu na Slovensku z jedného rodičovského do druhého, do tretieho by sa to asi nepáčilo.. A teraz si to porovnaj so Slovenskom a nariekaj.
Mimochodom aj vy máte voľbu, nikto vám nekáže sedieť 3 roky doma s jedným dieťaťom, 9 rokov s tromi a nariekať, že muž sa málo obracia a mal by si porobiť kurzy a ísť robiť inde, tiež môžte zveriť starostlivosť dieťaťa do rúk opatrovateľke, či dať do jaslí a venovať sa kariére.

andreatytler
22. apr 2023

@kittykat22 Suhlasim. Autorka tu ma velmi vela odpovedi ktore ju podporuju, suhlasia s nou a dobre jej radia ale na tie nereaguje (tusim jeden je tu). Vybera si kritiku a na tu reaguje hnevom a obhajobou.
Myslim ze presne v tom je problem aj s jej muzom.
Miesto toho aby sa snazila pochopit muzove argumenty aby potom vedela ako na ne reagovat, tak na neho utoci a uznava len svoje argumenty.