Muž vyfajčí krabičku denne

7. nov 2023

Ahojte,
muz uz fajci cca 15 rokov, ma 35. Vyfajci tak krabicku denne. Tvrdi mi, ze raz za ten cas mal pauzu vo fajceni na 3 mesiace.
Sluboval mi, ze ked sa nam narodi dieta prestane. Dieta je uz na svete a stale fajci. Hnevam sa tak vnutorne nanho, kazdy den mu to pripominam, ja viem ze je z toho na nervy ale ja som viac. Navyse strasne kasle a ja nechcem ostat vdovou za 5 rokov.
Ja som vyrastala som v rodine, kde nikto nefajcil. Mne to smrdi. Ja som nefajcila nikdy, ked si odmyslim tie pubertalne frajerske fajcenie. Ktore trvalo tak tyzden, a potom som sa z toho pozvracala a bolo mi tak zle, ze odvtedy nemozem na to ani pomysliet :D

Prosim o radu tych, ktori fajcia alebo prestali ako mu k tomu dopomoct.
Ja viem, ze musi najprv on sam chciet, ale viem ze existuju aj nejake produkty, po ktorych by nemal az taku chut na cigaretu. Mate s niecim skusenosti?

Dakujem

katarinaba
7. nov 2023

Vies, je to zavislost, to nie je take jednoduche zo dna na den prestat. Navyse si ho poznala ako fajciara, takze si si vzala fajciara, asi to az tak nevadilo.
Su ludia, ktori to dokazali z minuty na minutu prestat, ale su ludia, ktori nedokazu prestat aj ked sa o to pokusali niekolko krat.
Skor mu navrhni inu formu ako klasicke cigarety - aby to tak nesmrdelo - elektronicke cigarety - ovocne. Su drahsie, ale mohol by to byt kompromis. Casom ich moze vymenit za beznikotinove a potom prestat uplne. Alebo nech fajci na balkone (ak tak uz nerobi, susedia sa potesia).
Ja som prestala tri krat, dva krat som sa k tomu vratila, teraz abstinujem uz 9 rokov. A viem, ze by stacila jedna jedina a som tam, kde som bola predtym. Mne pomohlo tehotenstvo, tak to ti pre neho radit nebudem 😀 😀 😀 ale ak sa na to da, tak silno drzim palce

matullienka
7. nov 2023

Po žiadnom z produktov neprestane fajčiť, v prvom rade musí chcieť on sám a mať pevnú vôľu bez toho to nepôjde. Ja som si na Silvestra povedala od Nového roka nefajčím, o polnoci zapálila poslednú a už je to 8 rokov čo nefajčím.

rachel36a
7. nov 2023

Nijako mu nepomozes , to musi chciet on.

pictbridge
7. nov 2023

Môj muž fajčil balík a pol denne a dosť dlho. Neverila som ze niekedy prestane. Až mi raz na rybacke povedal ze všimla si si niečo. Hovorím čo. Ze uz 3 deň nefajčím. Som nechápala. Odvtedy sa cigariet ani nedotkol je to už 5 rokov. Naozaj bol tuhý fajčiar. Asi mesiac ťahal iqos ale potom prestal úplne.

veklipo
7. nov 2023

Môj manžel fajčil 25 rokov 1,5 - 2 krabicky denne. Všetky pokusy prestať zlyhali.A potom prestal zo dňa na deň. A dôvod úplná banalita: pozeral fotky z oslavy a na každej mal cigaretu. Pre mňa uplne bežný pohľad, on bol ale šokovaný sám zo seba. Už 2 roky nefajčí a vôbec mu cigarety nechýbaju.
Takže viem, kým s tým raz v hlave nesekne, neprestane.

autor
7. nov 2023

@katarinaba doma fajci len na balkone, pri dietati absolutne to mu davam velke plus. tych elektronickych ovocnych mame doma asi 10, povedal ze to nie je take ako klasicka cigareta. som sa ho pytala ci mu nemam kupit take naplaste ale ja viem ci to pomaha?

petronellla87
7. nov 2023

Baby maju pravdu, ty s tym nespravis nic, musi chciet prestat on sam. Produkty na oducanie sa fajcit su podla mna kktiny, jedine co funguje je pevna vola. Ja som tiez fajcila krabicku denne a raz ked som sla z prace som si povedala ze dnes si nekupim po ceste domov cigy ze uvidim kolko vydrzim nefajcit. Drzim palce, fajcenie je chujovina🙂

katarinaba
7. nov 2023

Naplaste, zuvacky - toto vobec netusim. Zial, najskor bude musiet CHCIET, ale kym aj ine nahrady cigariet odmieta, tak on nechce. Nehlada riesenie, nic nie je dobre, len cigareta. Tam uz len bud alebo. Bud chce a prestane aj bez pomocnych nahrad a naplasti, alebo nechce abude aj dalej fajcit.

kiwi3
7. nov 2023

nic nepomoze, ak sam nebude chciet. to, ze chces ty, je malo. tiez to mam doma podobne.

alickapusinka
7. nov 2023

To si si mala rozmyslieť skôr či ho chceš či nie. Spoliehať sa na to že prestane na sľub je také divné. Teraz TI to vadí však ak ste nemalí deti tak predtým si mu mala dať podmienku že ak neprestaneš tak rozchod a ani deti. A nie teraz smrdí mi to a horekovať toto sa rieši ešte predtým než sa narodili deti. Spoliehať sa na slovo v takej veci je dosť divné. Teraz TI to smrdí a predtým čo ak si s nim chodila spala vtedy to bolo dobre. A somariny typu náplaste mu kúpim viac stoja ako cigarety aj žuvačky sú ale účinok žiadny. Jedine čo zbytočne vyhodene kopec peňazí. Mala si trvať na tom aby prestal s fajčením že ste spolu začali a ak nie vtedy tak vtedy že podmienka že sa nechcem dieťa pokiaľ neprestaneš fajčiť .A teraz už to je jedno .Zaujímavé je že si netrvala na tom že ak ste spolu začali. Videla si že by neprestal tak by si s ním nebola. A nie teraz plakať až už mate dieťa.

alickapusinka
7. nov 2023

@petronellla87 presne tak máš pravdu somariny žuvačky, náplaste kkt na nič. Iba na peniaze aby ťahali a učinok 0.Prestala si fajčiť.

nika11103
7. nov 2023

Sa tu do mna tie čo nemajú čo robiť a rady lynčujú pustia , ale buď veľmi rada , že jeho jediná neresť sú cigarety . Ad 1 si si ho s týmto preboha brala a asi si vedela že raz bude rodina nie ? Keď vravíš že 15 rokov fajčí . Ad 2 poukazovať na to , že ho to za 5 rokov zabije je asi take aby si sa bála že ho prejde autobus keď vyjde z domu . Moj starecek fajčil tak tri krabicky denne a zomrel tragicky , pľúca mal cistucke jak bábätko . Takze ja ti len Radim neuhanaj ho za cigarety nehnevaj sa naňho “vnútorne” a neviem ako. A áno chápem to z jednej strany , ja som taká príležitostná fajciarka a moj muž fajciar stále a neprestal ani keď som bola tehotná aj keď som ho prosila že má to “pokúša” si zapalit tiež , ale stále som vďačná za to , ze je to milujúci muž a otec starajúci sa nad priemer všetkého , takze tu cigaretu mu “doprajem”. Nemyslím toto absolútne v zlom . Držím palce aby ste boli všetci šťastní a spokojní

petronellla87
7. nov 2023

@alickapusinka Ano. A bola som prekvapena ze na to ako vela som fajcila ma ani netriaslo ani ziadne abstaky som nemala. Odvtedy vsade hovorim ze prestat fajcit je najlahsia vec na svete😁

tanyag
7. nov 2023

Vedela si, že fajčí, smrdí ti to ale nevadilo ti sa s ním bozkávať, spať vedľa neho a dokonca si ho vziať za muža a vytvoriť rodinu. Sľuby sa ľahko sľubujú...brala si si ho s jeho neresťou, tak sa s tým zmier. Môj bývaly partner prestal zo dňa na deň, dôvod ani neviem, sám sa tak rozhodol, ja som prestala, keď som otehotnela. Žuvačky, náplaste a neviem čo nepomáha, to je len biznis na zarobenie peňazí...ale...ak vyfajčí krabičku denne, dajme tomu 5€ na deň, to je 150€ na mesiac...skús mu povedať, čo všetko by ste za 150€ mesačne mohli mať...alebo pri odkladaní tej sumy za pár rokov našetríte pekné peniaze...len si vezmi, že za rok to je minimálne 1800€. Ale zase ak financie neriešite, tak s ním asi nič nepohne pokiaľ sám nebude chcieť.

0kristina0
7. nov 2023

Ked ti vadi fajcenie preco si si s popolnikom spravila dieta? Ved tvoj muz musi strasne smrdiet od cigariet o zapachu z ust ani nehovorim. Vedela si koho si beries, s kym si robos dieta, preco sa teraz na neho hnevas? A to ze ti slubol, takich tu uz bolo

isis234
7. nov 2023

Len jeho silná vôľa.
Mala som veľa práce, nebol čas si zapáliť. Tak som i skončila. Ale denne to bolo 5 cigariet. Už by som to nekúpila, Cena išla veľmi hore.

lujza123
7. nov 2023

Ja som skúšala všetko možné, vzdy som po nejakej dobe začala fajčiť znovu.
Pomohla až cielená terapia lysohlavkami a podrobne “rozobratie” všetkých aspektov závislosti. Pretože tu fyzickú závislosť od nikotínu prekoná clovek za pár dni, horšia je závislosť psychická kedy je pre fajčiarova cigareta relax, odmena, ukludnovac, skratka súčasť života bez ktorej si zrazu neoddýchnes cez prestávku, nevychutnas kávu atd. A táto podvedoma závislosť vie ostať v hlave roky rokuce .

Akurát škoda že u nás sa k liečbe závislosti pomocou psylocibinu len tak ľahko nedostane, aj keby si nazbiera hríby kdesi sám len ťažko zoženie terapeuta ktorý by mal skúsenosti s týmto.

lenkahvh
7. nov 2023

@autorka - Ked to tebe smrdi a fajcenie ti vadi, je naozaj zvlastne, ze si si nasla za muža fajčiara. On je zavisly, normalne je chory a kym sam nebude chciet, tak s nim nepohnes. Tito tuhi fajciari sa zvyknu zlaknut napriklad po prvom infarkte, alebo sa nejak velmi nastvat a zatat, ako pisali vyssie, ale tvoj je mlady, pochybujem, ze sa on boji smrti. Vo svojich ociach je este nesmrtelny. Mas to tazke, ale isla si do toho dobrovolne.

alickapusinka
7. nov 2023

@petronellla87 wau gratulujem super fandím TI. Myslím si že aj ušetríš peniaze.

iwesska
7. nov 2023

Moj dedko fajcil tiez dost dlho a nedal si povedat. Az kym nedostal infarkt. Zrazu vedel prestat zo dna na den. Ked on sam nebude chciet tak neprestane,darmo mu budes podsuvat nahrady.

lalilla
7. nov 2023

Moj muz fajcil na zaciatku stretavania pomenej, to mi nevadilo, ale potom zrazu zacal velmi fajcit a uz sa mohol umyvat, proste ten smrad neprebijes najma z ruk a z ist ani nehovorim…povedala som mu, ze toto mi uz velmi vadi ze nechcem chodit s popolnikom. Prestal a odvtedy ani nezacal. Ja som mu to rovno povedala este v zaciatkoch, ze ked takto bude citit, ja to nedam
Zial, brala si si ho ako tuheho fajciara, ten smrad ti asi az tak nevadil ked ste spolu splodili dieta..uplne chapem ze ti to vadi, ale vyplakavas za nieco, co bolo jasne od zaciatku, ze je fajciar.
Drzim palce aby si aj on povedal ze to nema zmysel a prestal s tym

enigma76
7. nov 2023

Môj manžel nefajčí 1 rok a dva mesiace. Začalo to tak, že som sa ho opýtala, že kedy už konečne prestane fajčiť, lebo mi to už veľmi vadilo, ledva vydržal hodinu bez cigarety. Povedal, že 1.4. 😃. Keď prišiel ten deň tak si naozaj nezapálil. Na druhú deň sme šli na návštevu k jeho rodičom a keďže je jeho mama fajčiar tak neodolal a zapálil si s ňou cigaretu. Samozrejme stadiaľ sme bežali do lekárne kúpiť nikotinové žuvačky, aby pokračoval ďalej v nefajčení. 😃 Bol bez nálady, že má kŕče v bruchu a tlačí ho na hrudi😱. Dlho to nevydržalo a zapálil si znovu. Hľadala som ďalšie spôsoby ako mu pomôcť, a tak vyskúšal biorezonanciu, no bezúspešne. Po tomto ďalšom neúspechu som objednala knihu od Alenna Carra Jednoduchý spôsob ako prestať fajčiť aj bez pevnej vôle, nakoľko dvom známym sa podarilo vďaka tejto knihe prestať fajčiť. Čítala som mu ju ja keď bol čas hádam 1,5 mesiaca. Keď som ju dočítala asi do dvoch týždňov prestal fajčiť. Povedal toto je posledná cigareta. Nefajčí dodnes, bez abstinenčných príznakov, bez pribratia na váhe. Asi si to za ten čas čítania nejako nastavil v hlave. Inak existuje aj aplikácia do mobilu Quit now, zadáte dátum, odkedy nefajčíte, cenu krabičky cigariet a bude to počítať počet dní bez cigariet, počet nevyfajcenych cigariet a ušetrených peňazí.

beronsche
7. nov 2023

@lujza123 cielena terapia lysohlavkami? To znie ako riadna divocina.. to by som takto verejne neodporucala. 🤪

syslik81
7. nov 2023

ja som rala champix tabletky -neviem ci sa este vyrabaju je to cez 10 rokov a prestala som .. tiez som vyfajcila krabicku za den-prevazne z nudy ...

luccija
7. nov 2023

Keď sám nechce môžeš sa aj na hlavu postaviť.Moze vyskúšať náplaste z lekárne, alebo prejsť na iqos a pomaly znižovat, ale musí si to on upratať v hlave.Teraz chces iba ty, aby prestal, on nie🙂

sincerity
7. nov 2023

ja som fajčila roky rokúce (tak 20 rokov s prestávkou asi 4 roky ) krabičku denne. Manžel o niečo menej aj rokovo aj kusovo. Takmer rok sme sa o tom rozprávali a odhodlávali. Raz si kúpil náplaste a išiel na to. Ja som asi 3 týždne po ňom skúsila. Obaja nefajčíme už viac ako rok. Neviem, či pomohli náplaste, ja im dávam veľké plus, či už ovplyvnili moju psychiku alebo telo som rada, že sme sa konečne na to dali a vyšlo to.

petronellla87
7. nov 2023

@alickapusinka dakujem😊❤️

mamutka
7. nov 2023

Kamoska prestala fajčiť, keď si spočítala, že za tie dlhé roky vypustila hore kominom peňazí, že by za ne bolo menšie auto. Ešte na seba úprimne povedala, že je taká je….a, že nenažratým prascom co to vyrábajú dobrovolne odovzdala toľký majetok 😅

sasenka251
7. nov 2023

Fajcenie je viac psychologický proces ako nejaká ozajstná fyzická závislosť. Čím väčší tlak na muža, aby prestal, tým viac sa u neho zvyšuje nervozita a pociťuje nátlak, a teda tým pádom väčšia chuť na cigaretu, keďže pre 99% fajčiarov je cigareta akymsi "ventilom" niečoho, čo pramení z vnútra... Takže jednoznačne podľa môjho názoru treba začať tam - kým muž nebude sám chcieť a nenájde zmysel v tom prečo by mal prestať neprestane nikdy, na každého plati niečo ine, univerzálny návod neexistuje. Ak by to ozaj nešlo, skúsiť hľadať pomoc tam, kde by mužovi objasnili prečo fajčí, čo mu to dava a ak nájde koreň problému vie s nim začať pracovať. Ak by sme mali ísť do hĺbky môžeš napísať správu. Držím palce.

lujza123
7. nov 2023

@beronsche o využití Psilocybinu na liecbu závislosti existuje už dosť vedeckých štúdii a článkov ktoré sú dostupné verejne, nieje to ziadne tajomstvo.

Vieš ono je to celkom paradox, nikotín je síce legálna, no vysoko adiktivna latka, na následky fajčenia ochorie či dokonca zomrie obrovské množstvo ľudí. Nehovoriac o miliardovom biznise v pozadí toho celého.
A my sa tu budeme všetci tváriť aká divočina je liečba závislosti pomocou psylocibinu, látky ktora nespôsobuje závislosť a nieje ani zdraviu škodlivá

Ja by som to prirovnala k liečivim účinkom marihuany, roky prohibície a odmietania napriek tomu že množstvo štúdii preukázalo jej obrovský liečebný potenciál. Pred pár rokmi divočina, dnes akceptovaný fakt a taký CBD olej si už v pohode kúpiš v lekárni.
Takže dúfam že jedného dňa sa závislí ľudia dočkajú účinnej liečby