Nadstavba domu
Ahojte mamičky, pozerám, že je tu mnoho tém o spoluziti so svokrovcami, ja mám podobnú otázku, no u nás to je naopak ☺ tak začnem takto. Dom, kde bývam s manželom a deťmi je v mojom vlastníctve, je to bungalov s možnosťou nadstavby. Raz dávno pri rozhovore už neviem o čom padla veta, že však keby niečo, u nás je možná nadstavba. Nijak inak sa to ďalej neriesilo a život išiel ďalej. Potom pár rokov dozadu , sa svokra z mesta na druhom konci republiky presťahovala do mesta kde bývame my. Dostala ucitelsky byt. Ten svoj predala a mala v pláne kúpiť si starší domček. Po nejakých neúspešných obhliadkach prišla späť téma O nadstavbe, ani neviem ako a prečo som teda povedala oukej, ale neskákala som od radosti. Aby ste si nemysleli, so svokrou mám normálny vzťah, ak je treba, pomôže, nie je zlý človek, len mi trochu vadí, že do Veľa vecí strčí nos, ale zas nerobím z toho tragédiu, čo sa dá odignorujem, alebo prehodim na srandu. Čo mi ale vadí trošku viac, že sa to začalo trošičku stupňovať. Syn má potravinovú alergiu a nemôže všetko, večne je múdra ako Šalamún, stále mi hovorí, čo a ako mu mám dať. Niekedy mám pocit, že absolútne nerešpektuje "to moje " len jej názor je správny a iný neexistuje. Ona všetko vie. Ale o inom som chcela. Keď už som ako tak pristupila na tú nadstavbu - zas nie som hovado, nemá kam ísť a fakt pomôže, keď treba. Ako to právne "ošetriť " aby to ostalo na mňa. Manžel má ešte súrodencov a človek nikdy nevie, fakt nemám chuť sa potom naťahovať o majetok. Je to môj rodičovský dom a tiež sa nemiesam do ich majetkových veci a nič od nich nežiadam ani nechcem. Riešili ste niekto takéto niečo? Lebo ona by aj finančne prispela, no to ja veľmi nechcem, práve kvôli tomu následnému deleniu majetku. Ďakujem za prečítanie a ešte Vám prajem krásne sviatky 🌲
@miamia33 Nie nesla by som do toho. Jediny pripad kedy ano, je, ze o svokru sa treba starat (ved je to mama tvojho muza) a sama uz zostat nemoze a vy nemate v dome volnu miestost, tak ok nadstavit. Iny pripad by pre mna neprichadzal do uvahy. Ak nemoze zostat v ucitelskom byte a je sebestacna, nech si kupi iny alebo starsi domcek vo vasej blizkosti.
@miamia33 no nesúhlasila by som s nadstavbou, bude to robiť zlo presne tak, ako keď mladí ostanú u rodičov... A myslím, že ani svokra nebude šťastná, keď bude bývať "v cudzom" a bude sa musieť prispôsobiť podľa vás. Ale ak by teda ozaj inej cesty nebolo, tak dom nech ostane na vás písaný tak ako je teraz - prečo by ste mali nejakú časť prepisovať na svokru? Dá vám nejaké peniaze naviac? Veď keby stavala kdekoľvek inde, tak musí zaplatiť aj pozemok, čiže ak si aj zafinancuje nadstavbu z vlastných zdrojov, tak "pozemok" má zdarma.
Ale naozaj by som do toho nešla, radšej by som si nohy zodrala a asi aj prispela z vlastného vrecka, len nech má niečo samostatné.
@miamia33 nu ak chces aby dom ostal iba na teba.ani manzela nespominas ako vlastnika tak nijak. Resp opacne garde ako maju pribyvane nevesty.Mila mamka ste v MOJOM dome tak nemate ziadne prava len povinnosti.popravde ucitelka je diagnoza a v jednej domacnosti ani nahodou.pomoct jej najst ine byvanie.ak ma financie na obhliadky domcekov, tak na byt ma urcite.
Baby, ja viem, že máte pravdu, že neist do toho, ale myslím, že jej finančný limit už nestačí a ja zas tiež nie som ťažko za vodou, aby som jej prispela neviem koľko. A zas čo sa týka zariadenia, to mi je fakt jedno, čo tam dá. Aspoň na to ešte ma 😊
@eeffka manžel nie je vlastník, len ja.
Len zas, to je teraz také, na jednej strane mi ide na nervy keď kibicuje , ale na druhej si uvedomujem, a je mi ľúto, že nemá vlastne kam ísť a je to jediný starý rodič našich detí a aktuálne je v podnájme.
@miamia33 to prehajdakala peniaze na dom? No vies, ak teraz budete s muzom zhodnocovat dom nadstavbou, tak v pripade rozvodu moze investovanu pomernu cast (polovicu) od teba vymahat. Dalej treba rozmyslat nad tym, ze ak ju aj date hore, casom moze mat problemy s chodzou a problem vyliezt hore po schodoch, ak tam zvazujete aj samostatne wc a kupelnu, tak bud sa ty nabehas ako blb alebo vam mama zostane vo vasej casti. No uprimne, ma to viac negativ ako pozitiv. A babku deti nestratia ked bude byvat o dva domy vedla 🙂 A este otazka ako planujete mat vyriesene energie? Spolu? Samostatne? Na peniazoch sa dokazali povadit ovela sudrznejsie vztahy...
Však to aj nejako očakávam, že ju dochovam, či už bude tu,alebo v paneláku. Pochybujem, že ju vezmu švagrovci na východ. Elektrinu, plyn a spol.bude mať osve. Len teraz z toho ťažko vykorculovat, keď sa s tým zase začalo, že vieš čo, ja som si to rozmyslela. Akosi mi je to predsa len proti srsti, nechať ju len tak.
cúúúúúvaj,lebo doplatíš na svoju dobrotu...a ako si to predstavuješ prakticky? že stará žena bude kdesi po schodoch behať hore do nadstavby? a k tým švagrovcom- toto by sa tvoj manžel a jeho súrodenec/súrodenci mali dohodnúť už teraz a aj finančne kto a ako sa o mamu postará,poznám aj takých,kde mama šla dookolo po troch deťoch,všade bola rok....skôr ako nadstavbu by som jej ak už to musí byť postavila 1zbák niekde u vás na zahrade ak sa dá,niečo ako niekde majú letný byt,len uspôsobený na celoročné bývanie
NIEEEE nerob to !!!!! 😨
@janinah ono svokra vraví, že nech sa nebojíme, neostane nikomu na krku. Ale to vraví teraz. Boh vie, čo bude o 10, 20 rokov. Tak isto je mi blbé otvárať tému, čo s ňou, aj keď už som nad tým rozmýšľala. Teraz sa povie čierne, a keď príde na lámanie chleba, urobí sa biele. Čo pri mojom šťastí je dosť možné 😯
ahoj,normalne povedz,ze si si to rozmyslela...lepsie teraz,ako by si neskôr lutovala.Drzim palce!
Ja by som do toho nešla. Byt v blízkosti. Hoc aj pár metrov.
Obavam sa, ze toto raz olutujes. Pomoct treba, to ano, ale dobre si premysli, predtym nez si ju natrvalo! nastahujes do svojho domu, ako vlastne. Do nadstavby vo svojom dome by som nesla, to uz radsej nejaku pristavbu (jednu miestnost) alebo ak mas vacsiu zahradu pri dome, nejaky jednoizbovy montovany domcek pre nu.
Najlepsie riesenie by ale bolo, ak by sa Tvoj manzel dohodol so surodencom/cami a spolocne by ste jej prispievali nejakou sumou, aby vyzila. Ked sa vyskladaju dvaja, traja je to predsa len unosnejsie. Tvoj muz nie je jedinacik, takze zaujimat sa o mamu by sa mali aj ostatne jej deti a aj ked byvaju na Vychode, mozu pomoct aspon takto financne.
Urobis si zo zivota peklo. Moj zivot so svokrou skoncil rozpadom manzelstva, takze vravim z vlastnej skusenosti. Ty nie si povinna starat sa o svokru pokial je sebestacna z hladiska financii a mobilna. Teraz sa Ti to nezda take hrozne, ze sa ti miesa do zivota a komentuje, obratis na srandu. Ale ked ju budes mas dennodenne doma, nebudes mat energiu neustale a s niekym konfrontovat a riesit veci, aj ked si nakoniec urobis po svojom. Ked nema svokra na dom, nech si kupi byt. Ved je to predsa normalne, kazdy sa prikryje takou perinou na aku ma. Okrem toho nechapem, preco do toho riesenia situacie zatahuju teba, ked ma minimalne dve svoje deti.
@miamia33 nechápem, ako ťa mohla takáto blbosť napadnúť, nehnevaj sa a ďalej nechápem, prečo to riešiš ty. Je to záležitosťou tvojho manžela a jeho súrodencov. V žiadnom prípade by som nič nenadstavovala, keď raz svokry nebude a deti vám vyletia z hniezda, potom ti to bude na čo? Že svokra nebude mať kam ísť, na to mala myslieť v prvom rade ona. Nech jej zabezpečia bývanie jej deti, o to sa ty nestaraj, ty môzeš pomôcť ak raz nebude vládať s vozením po lekároch, varením, praním, upratovaním, lebo predpokladám, že aj ona vám pomohla napr. so strážením detí. Určite by som nerobila žiadne zásahy do domu a nesťahovala si ju k sebe, najmä keď sa do všetkého montuje - to sa bude veko len a len zhoršovať.
ty neratas s moznostou, ze nemusis s muzom ostat cely zivot??? Prepac, ale taketo veci su realne. Co potom budes robit??
@stanulienkat dom je jej, no tak tam bude opatrovať svoju svokru a muža pošle preč....svokra prehajdáka peniaze na bývanie (predala svoj byt) a teraz ju má pritúliť nevesta? Nie je to na hlavu?
@timea7 presne tak cele toto riesi nespravna osoba. Na to je jej syn a deti aby matke urcili hranice, ze ak prehajdaka peniaze nebude mat kde byvat, tak nech ropzmysla. A ze ona by rada do doma a ma len na byt? A co je toto jej problem? Kazdy ma vyskakovat do vysky svojej penazenky. Samozrejme, iny je pripad mamy, ktora potrebuje opateru, ale toto je rozhodne ina situacia.
@miamia33 ak si chceš skoplikovať život, tak do toho choď, ale počítaj s tým, že čakajú ťa len problémy. Ak si chceš nadstaviť, tak si nadstav za svoje a svokru tam len ubytuj, s tým, že ti bude platiť akože nájomné, ako keby bývala v byte. Ak zomrie, tak to ale už nebude len tvoj dom ak by manžel od teba odišiel, ale bude mať aj on nárok na vyplatenie z hodnoty nadstavby, nakoľko by tam išli peniaze vaše spoločné. Teraz je dom len tvoj a môžeš si robiť s ním čo chceš, ale nadstavbou to celé skomplikuješ. Určite je lepšie nech si svokra kúpi v blízkosti malý byt a vy chodievajte za ňou. Bude to len jej a ak zomrie budú dediť po nej jej deti, čiže aj tvoj manžel.

Radsej by som jej intenzivnejsie pomohla pri hladani maleho domceku v blizkosti...