Najmúdrejší svokor na svete
Ahojte. Skúsim sa to popísať čo najkratšie. Žijeme od svokrovcov relatívne blízko. S mužom ( je talian) sme spolu 5 rokov a môj najväčší problém je správanie sa môjho svokra, ktorý si myslí, že zožral všetkú múdrosť sveta. Je už na dôchodku, ale nejakých 35 rokov pracoval ako profesor na univerzite. Viac menej je teraz odkázaný na nás (jeho žena je polovicu mesiaca na chate, kde si užíva dôchodok) svokor má zdravotné problémy, no stále si myslí že je mládenec.
Nikdy v živote ma za nič nepochválil, všetko čo urobím, poviem, navrhnem, na všetko ma nejaký komentár ktorý je zhadzovačný , dáva mi pocítiť, akoby som mala 5 rokov. Tak isto sa správa ku synovi. Obaja máme po 30tke, tupí nie sme , tiež sme úspešne dokončili štúdium a máme slušnú prácu. LENŹE svokrovci nám darovali byt, kúpili autá a celkovo finančne dosť podporujú. Nepotrebovali by sme to, ale hovoria, že či si tie peniaze vezmú do hrobu. Ďakujem im za všetko, čo pre nás robia, no na druhej strane je to zaväzujúce aby som "držala hubu a krok" a bála sa povedať aj pol slova proti nim. Nepáčia sa mi svokrove názory, ako všetko ohundre , on vie všetko najlepšie , všetci ostatní sú blbci, on vie najlepšie variť, on má knižnicu veľkú ako náš byt lebo múdri ľudia sú tí ktorí veľa čítajú ( ja tak maximálne kuchárske knižky lebo milujem varenie, a knihy o športe, zdraví atd.)
Čo sa týka detí, samozrejme čo ja viem o výchove , taká sopľana :D Na to som mu povedala že mal 23 ked mali prvé dieťa, ja 28. A to treba aby 2 ročný už vedel pracovať na sústruhu, kutilské práce v dieľni, opracovávať drevo, kuť železo. No na hlavu. Proste ja som tá neschopná matka, on je ten čo ich bude vzdelávať aby ked šli do školy už vedeli viac ako priemerné deti. Lebo aj jeho syn vedel. Ked pozvem celú rodinu na nejakú oslavu, nachystám toho fakt dosť a myslím že chutne lebo všetci pochvália ale ON samozrejme nie. Aaale keď varí on, tak sa 10x opýta aké to je ? že je to dobré ? Sám seba vychvaľuje aký je on dokonalý a druhí sa majú od neho učiť. Svokra to na nom nemá rada, ale zvykla si. A čo na to môj manžel ? Odpovie mi, nech si z toho nič nerobím, že on je taký aj k druhým ľuďom. No mne sa zdá , že len ku mne. ˇKed niečo pekné kúpim do bytu, dekoráciu, kvet, nepochváli nič, radšej keby bol ticho ako má povedať že to je otrasné, nemožné. Cítim sa ako totálny blbec , odchádzam od nich energicky vycucaná. Budem musieť ísť čo najskôr na laserovú operáciu očí samozrejme aj do toho sa mi zastaral aby som šla tomu a tomu lebo on je najlepší. No nie je, naj je ten ktorého som si vybrala ja. A ja nemienim doktorovi kúpiť "darček" za 1000E ako kupuje on každému lekárovi. Ako sa mám k nemu správať ? Ako ho stopnúť v tých jeho zhadzovačných reakciách ? Muž sa s ním neporozpráva, to nehrozí, furt mi tvrdí že to je profesorský syndrom každého poučovať. Ale ja už mám toho plné zuby.
@bro1 zlaty 😀
@tomiholjubavi
Ale dva dni som bola na skolenie o geopriestorovej databaze a bolo to "tenkrat poprve", takze sustredena som bola taka, ze sa mi z hlavy skoro dymit zacalo ( inak, vsimli ste si, ze som tu dva dni nebola, ze? 😀 ) Dnes uz pohoda, spat v office, lebedim si na na MK.
No, nezije sa tu zle ale ani nejako extra dobre nie. Ja mam tu vyhodu, ze som prisposobivy extrovert, frantikov mam rada, rozumiem vacsine ich kulturnych kodov, takze sa to da.
Na buduci tyzden bude genralny strajk, tak bude veselo.
@bro1 a mňa zas prekvapuje, že nevidíš súvislosť medzi hmotnými vecami, ktoré vám "nútia" a vašou poslušnosťou. Sama si napísala, že muž sa neozve. Prečo asi? Nechcem sa ťa dotknúť, ale správny muž sa svojej manželky zastane, keď vidí, že je permanentne ponižovaná. On to ale neurobí, lebo je na otcovi závislý a možno sa ho aj bojí? Alebo aký iný dôvod má na to, že nepostaví za svoju ženu? Keby mne svokor povedal napr. to o tom stole, že pri ňom nemáš čo hľadať, tak by sme asi odišli oo toho stola všetci a ešte pred tým by manžel svojmu otcovi vysvetlil, ako sa má chovať, ak chce udržiavať kvalitné rodinné vzťahy. Ale tvoj svokor nemusí nič a môže všetko, lebo on to všetko platí. Nie je to správne, ale je to tak. Nie je ani správne dávať dary s podmienkami a v očakávaní poslušnosti. Ale taký tvoj svokor je, bude to zrejme manipulátor a vy ste viac než ideálne obete. Prečo by si sa mala vzdať vecí a práce, ktorú vám dávajú a odsťahovať sa? Aby ste od neho mali pokoj. A že firma skrachuje bez vás? To myslíš vážne? Ako to, že kým ste tam nepracovali, tak neskrachovala. Nikto nie je nenahraditeľný. Darmo tu píšeš, aká si nezávislá, fakt je ten, že všetko čo máte, máte vďaka nemu. Čo by si eventuelne mať mohla, ale nemáš, je nepodstatné a zbytočne o tom polemizovať.
@jolinka je v podstate jedno kto koho potreboval viac. Efekt je ten, že oni prakticky za všetko vďačia tým rodičom. Myslím materiálne zabezpečenie. Vieš, mne to príde trochu zvláštne, ako tu autorka tvrdí, že si mohli kúpiť byt/dom, autá, na všetko mali, ale nekúpili nič a radšej si nechali kúpiť. Niečo mi na tom nesedí. Veď ak mám na byt, tak si ho kúpim a svokrovi sa pekne poďakujem a odmietnem jeho veľkorysý dar zvlášť, ak si chlap otca asi dobre pozná. Ktovie či ten submisívny syn nie je tak trochu neschopný...nebolo by to ani divné, ak ho vychovával takýto exot.
@alaguema suhlasim so vsetkym,ale niekedy tak rozmyslam nad slovami:....spravny muz si zenu zastane....ale mozno si niekedy pred tou zenou treba zastat otca,mamu...teraz nemyslim autorku temy,ani tento pribeh...ale celkovo
lebo nemyslim,ze normalne manzelsvo utrpi,ked si pred manzelom,manzelkou niekedy tych rodicov aj zastaneme...
ved novou rodinou nestracame staru...
opakujem,normalne manzelstvo,nie nejake divne vztahy,kedy je nejaka zavislost na rodicoch,prip.ine divne vztahy
@terezka1947 ty si taka mudra 🙂 vzdy napises len peknu myslienku 🙂
@alaguema a tiez by som povedala ze tam ide aj o castejsie formy zabezpecenia deti majetkami od rodicov ako tu.
tam sa to mozno povazuje za urazku a neuctu voci rodicom odmietat to co oni pre syna budovali a planovali mu to dat.
takze to je tazke takto posudzovat, z nasej slovenskej perspektivy. Napr. moja sesternica zije par rokov z Talianom, zatial ziju na slovensku...ale jeho rodicia povazuju za samozrejme niecim zabezpecovat dospele deti a u nich je doslova neslusne v ramci dobrej vychovy to odmietat, tama su tie rodinne biznysy, celkove prepojenie rodinnych klanov sirsie ako si su vieme predstavit. Oni maju uz cele roky pripraveny pre syna pozemok, kde on ma stavat svoj dom, dalsi syn ma tiez pozemok, dcere kupili byt v meste.
U nich je to takto akoby normalne. U nas by sa take deti povazovali pomaly za prizivnikov rodicov,
@tomiholjubavi ???? 😀
pohladila si moje ego....ale nie,nie som mudra....pretoze keby som bola mudra a taka silna,tak s lahkostou toto,co tu pisem aj robim 😀
a ja to sice robim,ale straaaaasne tazko mi to ide...a niekedy strasne zatinam zuby...asi preto som aj schudla dost v posl.dobe,lebo so zatatymi zubami sa je tazko 😀
a ked ma manzel niekedy zastavi,uz len pohladom,kt.znamena...je to moj otce,sice mas v mnohom pravdu,ale je to moj otec......iba skusenene hovorim prepac...
a fakt mi je aj luto,ze som nieco povedala....aj ked,niekedy pravdu asi aj mam...no.
@terezka1947 samozrejme, ja som to tu niekde minule písala - muž si zastane ženu, žena muža, pokiaľ sú naozaj na jej strane a majú pocit, že sa bezdôvodne ubližuje. Čo je tento prípad, lebo večnú buzeráciu a podpichovanie si nezaslúži snáď ani tá najhoršia nevesta.
@jolinka no, neviem...žili sme tam chvíľku a nezdá sa mi, že by tento model fungovania bol nejak extra frekventovaný. Ani tam už veci nie sú ako pred 50-timi rokmi. Je pravda, že juh je ešte celkom zaujímavý v tomto smere...Každopádne, ak syn nie je nejaký mega schopák samostatný a akčný, tak užíva proste tieto zdedené privilégiá a cena za ne je vidíme aká.
@terezka1947 myslela som to uprimne. naozaj sa mi paci, co pises. ak to pohladkalo tvoje ego, tak ešte lepsie 🙂 to ja zas prepac nehovorim..a potom nezatinam zuby a nemozem schudnut hoci by som chcela 😀
a moc je protivny tvoj svokor?
@alaguema Pri tom stole sme vtedy ostali sami so svokrou. Mužovi vždy len poviem, čo mal svokor za hlášky a on mi vždy povie že otec je jednoducho taký, že ma má svojim spôsobom rád, ale nedáva to najavo a tú nadradenosť dáva pocítiť aj iným. Ja som citlivej povahy a neviem to prekusnúť preto mi to vadí a chcem sa naučiť mu slušne "odvrknúť" ako mi tu baby poradili. Popozerala som si forum s podobnymi témami kde svokra bola tá zlá a fakt som pozerala ako radili štylom ako ty " odstahujte sa , čo najdalej od nich, najlepšie na druhy koniec sveta " . To nie je riešenie. Sere ma to riadne , že do mňa stále rýpe a dokazuje si aký je on vo všetkom NAJ. A čo vnúčatá? No deti moje teraz uvidíte babku a dedka raz za pol roka , lebo dedko sa ku mne správa škaredo, nie ?
Stále ten majetok spomínaš, ten tu nebudem rozoberať , to je citlivá téma, muž je nástupca firmy, potom náš syn atd. atd. až kým to bude fungovať, rodinná tradícia ktorú ja nemienim zničiť , to by som môjmu manželovi nikdy nespravila. Je to najlepší chlap akého som mohla stretnúť. Robím to pre neho, pre deti, bola by som sebecká keby ich chcem od nich odtrhnúť. Ja sa naučím mu oponovať , nejako ho "diskvalifikovat" ked zas bude najmudrejší.
@bro1 necitala som vsetky prispevky ale mne pride ako by som citala o mojom svokrovi. uz nezije, ale fakt bol takyto, vsetci sme dokola boli debily, jedine on vedel vsetko. nakoniec som sa s nim bavila uz len o pocasi, nic viac nic menej. a som si povedala on je taky typ ako vo vtipe :
VSETCI STE DEBILY, LEN JA SOM LIETADLO. tak asi tak.
vydrz, nebude tu vecne, urazat sa nedaj, pokial sa da, tak nezdrzuj vela v jeho spolocnosti, pripadne ignoruj. a hlavne blbe poznamky, pokial neches aby si ty bola za zlu a za nevychovanu, ktora nema ucu voci starsim, tak radsej sa s nim do debaty nepustaj. niektory ludia si proste nedaju povedat.
@bro1 majetok spomínam preto, že to je to, čo vás s nimi viaže a čo mu dáva nad vami moc (v skutočnosti nie, ale všetci ste tomu uverili). Ty ho zas dávaš na také nenápadné miesto a spomínaš ho len okrajovo, popieraš význam, ktorý v celej veci má, čo tiež nie je úplne ok. Ale dobre...dá sa aj tak, ako píšeš. Naučiť sa zmeniť postoj k svokrovi a jeho pripomienky a buzeráciu ignorovať, nepúšťať si k telu. Dozrieť k tomu, že ťa to nechá úplne ľahostajnou. Je to, myslím, väčšia výzva, ako to odsťahovanie sa, ale zároveň je to výborná príležitosť osobne dorásť. No a aj firma vám ostane 😀 (ber s nadhľadom)
@jolinka je to nejak tak ako si to popísala. Iné vzťahy rodičov a detí, cítiť tu silnejší patriarchát a ked rodina za svoj život niečo vybuduje, neskôr to podlieha deťom a tie to majú zveľadovať zas pre svoje deti. To som pochopila neskôr. Celkovo zvyky a tradície sú tu iné. Preto by bolo od mňa sebecké odísť daleko preč a tým rozbiť vzťah otec - syn, vnúčatá - starí rodičia. Len koli tomu ze starý ma vytáča svojim správaním majstra sveta.
@bro1 no ono, ak si sa vydala do cudziny, musis ratat s inymi tradiciami ci zvykmi, ak maju oni taku zakorenenu dedicnost firmy, ty to tazko preseknes a ak by si to aj urobila, tak ceny by bola privelka, a zrejme by vam to i tak neprinieslo to pokoj.
nakoniec ked uz je to taka dlhodoba tradicia...myslim ze svokor to nerobi ani tak preto, ako cenu za poskytnutie majetku...toto je u nich samozrejmost a nie mimoriadna laskavost zrovna pre vas...tak by to urobil aj s inou nevestou, ci inym synom.
Jednoducho je taka povaha , prerastene ego a pycha na rodinny klan... asi ma pocit ze je velky kral v malom kralovstve 😕 Nauc s to prijat, brat zlahka a nie osobne na seba. Buduj si sebavedomie, uc sa pokojnym asertivnym odpovediam, alebo pokojnemu asertivnemu mlcaniu.
ale
@tomiholjubavi ...vies,on je skor tazka povaha....a fakt niekedy chce byt vtipny a zle to vypali...ale,vzdy si myslim,ze ma uz nic neprekvapi...a prekvapi 😀
clovek sa udrziava v strehu,musi 😀
inak...ja som schudla,lebo som sa vzdala svojej velkej lasky=chleba 😀 😀
a to je fakt velke sebazaprenie....minule som mala PMS a a som si poplakala,ze ho jest nemozem(otazka je spravna,preco by som nemohla?vsak?...ale PMS to vyhodnotil,ze nesmiem) 😀 😀
@alaguema presne i to ja hovorim...
ze da sa zachovat aj rodinna tradicia, aj uchovat si vlastnu hodnotu a dostojnost. Utek podpori urazenost starych, ale ich uctu si zrejme tym neziskaju, skor dozivotne odsudenie ze zmarili usilie x generacii rodiny a este ak to urobila cudzinka, bude to brane ako jej hlavna vina.
@terezka1947 Daj nejaku vtipnu hlasku od slovenskeho "deduska" tentokrat, aby sme tu mali aj SK zastupenie.
A kolko si schudla bez chleba? Asi ani sladke nejes, ze?
@jolinka tak vzdy je to vina neviest alebo zatkov, to mas jasne. Francuzi na to maju taky vyraz ze " pièce rapportée" alebo este jeden skaredsi " la çinquième roue du carosse" ( nieco ako nase piate koleso na voze).
@jolinka no vieš, ja to nepovažujem za marenie celoživotného úsilia, ale za slobodnú voľbu, na ktorú má každý nárok. To, že by sa oni urazili, by bol ich problém a časom by možno aj pochopili. Ja som veľká milovníčka nezávislosti, asi by som nedokázala takto žiť, ani keby bol svokor v pohode. Nie každý dáva na prvé miesto tradície a nadobudnuté majetky. Veď koľko detí tradíciu poruší a plnia si svoje sny a predstavy o živote. Nie je povinnosťou detí venovať sa projektom rodičov. Ak má záujmy a nadanie úplne iného druhu, tak to má pochovať len kvôli rodičom? Potom už čo sú to za rodičia, ktorí na prvé miesto kladú majetok a spokojnosť detí niekde na druhom až treťom (ak vôbec) mieste? Ale evidentne autorka tie tradície zachovať chce, ok, jej voľba, ale to neznamená, že iné riešenie by bolo nesprávne, alebo odsúdeniahodné. Možno im ten majetok predsa len hovorí viac, než sú ochotní priznať.
@alaguema ale to nemusi byt len s majetkom, napr aj pomoc
stari rodicia sa ponuknu, ze budu mladym pomahat pri vychove, napr.vyzdvihnu deti zo skolky, pomozu v uceni a pod. a potom ocakavaju, ze rodicia dietata budu svoju vdacnost prejavovat konanim podla starych rodicov, to je manipulovanie a vyuzivanie, pricom islo o dobrovolne ponuknutie sa starych rodicov na dochodku, nebola to vyziadana pomoc , napr, toto mne pride podobna situacia, proste vyuzivanie a manipulovanie
@trdelnik234 aaaaa,nemam....a ked aj,ja to tak podat neviem ako
@tomiholjubavi preto si skor citam jej prispevky,lebo mi pripominaju mojho svokra a je to vtipne a s nadhladom napisane
inak,chlieb som zboznovala a pocas druheho tehu mohla len ten...aj teraz ho jem,ale uz ostavam pri krajci rano,vecer...a sladkosti tiez jem,ale iba s mierou...kila sli dole urcite aj dvoma detmi a behanim okolo...takze mysli,ze je to vsteko dokopy,ale vysledok sa mi paci 🙂
ale mam problem so stitnou,takze som mala obdobie,ze som mohla robit vsetko mozne a sole slo 1KG...
najdolezitejsie je vsak zdravie a ine veci...postava sice podpori sebavedomie,ale lasku a zdravie nezaruci...
Ja voči takýmto ľudom používam metódu otvorených dverí ...sprostá hláška na moju osobu ...odozva ...no ešte že to viem ,dobre že ste mi povedali , sprostá by som umrela 🙂 , koniec debaty, preletí tými dverami ako nič .

@bro1 Tak teraz som umrela druhykrat. Tak "Manfredi" mi teraz silno pripomenul mojho dedka z maminej strany.