Naozaj mužovi neuvaríte, neoperiete, neožehlíte?
Ahojte.
Vždy som uvažovala pri radách v situácii ak žena chce v starostlivosti o domácnost rozdeliť kompetencie aj na muža. Často je tu rada, oper len sebe a deťom, navar len sebe a deťom, nech vidi, nech sa muž spamätá.
Skúsil to reálne niekto?
Ako dlho to trvalo. Spamätal sa? Dosiahli ste pozitívny výsledok, touto metódou? Neprišlo Vám až smiešne keď išiel do hrnca a tam nič?😃
Mne to pripadá ako úplne mimo rada a myslím si, ze žena tým chlapa len poriadne naštve a vzniknú z toho len hádky kto z koho a nepríjemna nálada v rodine..Mýlim sa?
Podľa mňa dosť hlúpa rada, hlavne ak muž nosí viac peňazí ako žena. Ono je nefer dohodnúť sa na polovicu všetky práce ak žena je doma na rodicaku alebo robí 8,5 hodiny a muž 12. Ale dnes je veľa žien strašne pohodlných a z toho že za deň raz hodia do práčky robia ako keby robili v bani 12 hodín. Rozumní ľudia by sa mali na deľbe dohodnúť a nie druhého vydierať alebo mu robiť napriek. A aj zlavit nároky na seba, nemusí byť všetko 100 percent, dnes už umývačka umyje riad, práčka operie, robot po vysáva, veľa pomôže aj dat veci do uzatvoreného nábytku nech tak nesada prach a podobne. Pripadne aj raz do týždňa zavolať pani na upratovanie a podobne. Sú aj rozumnejšie možnosti ako vydierať druhého tým že nič doma neurobím.
@marsmykkok do spolocnej domacnosti prispieva kazdy tak ako najviac moze, aj financne aj pracou. Domacnost, deti, peniaze su spolocne, takze sa treba o nich spolocne starat. Okolo domacnosti a deti nie je jedina robota, ktoru by nemohol zvladnut aj chlap (snad s vynimkou dojcenia). Ak zena nevie alebo nerada vari, tak to nie je dovod aby to nerobila, od nej sa to automaticky ocakava. Ked muz nevie alebo nechce varit, je to absolutne v poriadku, vsak na to ma zenu aby rodinu nakrmila. A takych prac, ktore su nevyhnutne pre chod domacnosti je XY. Muz ich moze robit ak chce, zena musi aj ked nechce.
@marsmykkok to nie je vydieranie. To je len pochopenie vlastnej hodnoty. Pokial mi muz da mesacne ja neviem 600 euro(akoze minimalna mzda dajme tomu) s radostou sa podujmem zastupit vsetko, pripadne niekoho zaplatim. Preco by aa vsak zeny v podobnej situacii ako moja(samostatne, financne nezavisle) mali stavat do pozicie sluzky? U nas sa mojim nastavenim nezmenilo nic velke, akurat ja mam viac casu na aktivity, ktore mi robia radost a nie som prednasrata na muza kazdy den, ze za neho musim vsetko robit.
Ak aj muz nosi viac penazi, neznamena to, ze si ma doma len vylozit nohy, zatial co zena maka na sto percent, stara sa o deti, ma v hlave menezment celej domacnosti…
Skúsila som. Keď frfľal, prečo nieje opraté, tak som spýtala, či nemá návod na obsluhu práčky. Bolo mi smiešno, ale jemu svitlo.
@viestta Dobrá otázka aj pre mňa.
Záležalo by ale od viacerých veci, napr.upratujem 2 izbak 50 m2, ktorý zvládam, alebo 240 m2 ako mam ja. Sme bezdetni pár, alebo sú tu 3 deti ako mam ja. No myslím si ze ak by som mala ten 2 izbak asi by som mužovu pomoc nepotrebovala.
Ale ak áno, ťažko mi je vyjadriť sa akú taktiku by som použila, možno skôr niečo ako sobotný rozpis pre neho a druhy pre mňa, aj pranie by som nechala ležať ľadom iba na soboty, ak potrebuje skôr, bude to musieť nejak riešiť, možno zapojí ruky.😀
Skratka niektoré super žienky vyluxuju, zlatíča obriadené, všetko dokonale, ale raz to môže prestať ženu baviť a potom je problém, keď muž je už zvyknuty na homerelax.
Ja to tak tragicke nemám, ja som muža spoznala keď mal vlastnú samostatnu domacnost. Vie spraviť všetko, perie takmer len on, ranajky robi len on, atd.,len tým ze je zaneprázdnený sa menej podieľa v pomoci asi tak 70:30. Ale deti sú už veľké a naučené pomáhať, takže fičí to.😉
@marsmykkok tak môj muž robí rovnako hodín ako ja a zarobí o moc viac ako ja a teda raz by mi povedal ,že viac zarobí a bol čas kedy som ja viac zarábala a teda ani ma nenapadlo ,aby som to povedala,peniaze sú naše , domácnosť tiež.Ze viac zarobí ,ja som sa tak zasmiala
@majlo1234 ale
@marsmykkok nepísala, že si majú práce rozdeliť podľa výšky príjmu. Ale ak muž trávi v práci 12 hod a žena 8 alebo menej, bolo by divné, aby mali domáce práce na polovicu...
Ja zas pri takýchto radách nikdy nerozumiem, či to tak v iných domácnostiach funguje, že to žena varí, perie a upratuje mužovi?? U nás keď ja nenavarim, navarí manžel, keď neoperiem, operie manžel, keď neupracem, uprace manžel a nikdy by nepochopil, že to akože trucujem, veď to sú všetko spoločné práce 🤣
Vies autorka tebe je smiesne ze muz by isiel do hrnca a tam nic, mne je zase smiesne ze muz by vobec do toho hrnca isiel. To proste nabada k predstave ze ked muz dojde domov ma mat na sporaku hrniec s jedlom.
Podla mna je to dobra rada. Nikdy som ju neskusila, ale ak by som musela urcite tak urobim. Mne je az zle kolko je tu prispevkov takmer denne kde sa zena stazuje ze muz nerobi absoltne nic v domacnosti.
To ze sa muz nastve je jasne. Ved on sa zase odstve.
@jaroe ak sa chceme bavit exaktne, tak je domacnost rovnako vyuzivana oboma(v zmysle obaja tam jedia, kadia do zachoda a hadzu spinave saty k pracke) takze nakoniec je to len dobra vola zeny, ak v tom pripade preberie na seba viac povinnosti.
Ja sa nepotrebujem v podstate dotahovat na drobnostiach, pisala som o nasej situacii, ktora bola absolutne nespravodliva, a ako som sa ju rozhodla riesit l svojej spokojnosti. Ja si aj tak myslim, ze 70% zataze na vedeni domacnosti a staroatlivosti o deti mame na pleciach my zeny, a stale je skor vynimkou, ak sa obaja podielaju rovnym dielom na vsetkom. Ale bolo by pekne to raz dosiahnut
@pribinak Takze neslo to lavou zadnou 🙂 Asi s nou aj bojovali, a poddali sa? Nema to z casu na cas vycitane? Hlavne take tie pocity, ze kazdy si mysli, jak vela robi a ze viac robit nebude... alebo take, ze pre mna za mna, nech je tu prach, alebo dam si suchy chlieb, piskoty. Isla az do extremov, ze doma nic jest nebolo? Nic ciste? Jak si ustrazila cisty uterak pre seba? 🙂 Neviem si predstavit, ze sa doma 2 mesiace nepovysava a ta spina sa taha potom na gauc, do postele.
Nezehlim, oblečenie si perie sám, upratovanie mu tiež nerobí problém a keď nenavarim, tak objedná. U nás by to malo nulový efekt 🤷♀️
Keďže žil niekoľko rokov sám, tak tieto činnosti mu problem nerobia.
Ty mas to cele nastavene zle. Muz moze pomoct susedovi vymenit gumy, svojej mame vymalovat, svokrovi narubat drevo. Svojej manzelke, matke svojich deti vo vlastnej domacnosti muz nepomaha, on sa ma podielat na chode domacnosti a vychove a starostlivosti o deti, pretoze domacnost je aj jeho, aj deti su jeho. Ma sa podielat rovnako ako to robi jeho zena a tym nemyslim, ze teraz po veceri zacneme rozpocitavat taniere na polovicu aby sme ich umyli. Zena navari, on uprace. Zena kupe deti, chlap umyje riady po veceri.
tak ja poznám pani čo to spravila. manž. prestala prať, variť.... už je roky sama.
on si založil novú rodinu...
Ja som minule kade chodila nechávala som po sebe vytiahnuté zásuvky a otvorené dvierka. Môj muž z akéhosi pre mňa nepochopiteľného dôvodu otvára skriňu a nezatvára ju. Xy-krát som ho upozorňovala, pýtala som sa, prosila ho, nech zatvára, vždy akože zabudne (???). Tak som mu minule ukázala, ako sa cítim ja. Zaujímavé, že dvierka na kuchynskej linky mu prekážali otvorené, aj umývačka dokorán mu vadila. Verím že nejaký čas si to zapamätá. Niektorí potrebujú proste názorné ukážky...
Ja len, že občas aj také divné rady môžu na niektorých zabrať.
@deti95060810 a čo je spokojná či nespokojná,možno jej to dobre padlo, ten rozvod
Tak napr ja si neviem predstaviť triediť pri práčke prádlo podľa osob. Ak doma varím tiež sa najedia vsetci . Ak nevaríme, tak sa obslúžiť musí:D pracku dom mu nechala pár dní ešte keď nebola dcéra... to bola katastrofa sa len pozerať. Žehličku do ruky nevezme čiže chodil v dokrcenom :D
Ale reálne k tej rade. Ak by bola situácia ze muž v praci ce, deň a chcem ho takto potrestať, tak sa to dá. U nas nefunguje tento spôsob, práve naopak. On sa naje von, oprat neoperie, prádlo neodlozi... aj keby išiel v spinavom. Počkala by na iba väčšia kopa.
Co.funguje, keď zabudne ze prádlo ide do kosa na prádlo a nie okolo gauča, a po upozorneniach stále tak, tak to hodím do smetneho kosa. Hľadá? Netuším kde to je. Raz som mu to nakopala pod gauč, a zase len robota pre mňa, čiže ani toto nerobím už. Potom si chvíľu dá pozor;)
@lilitela jasne že boli aj hádky aj všelijaké pokusy o zmier z mužov strany. Všetci sme videli ako veľmi bojovala sama so sebou. Ten najmenší bol este škôlkar ale najväčší pekelnik
Ona napr povedala že urobí jesť ale chce aby bol urobený nákup vyložený v skíni a v chladničke taška uložená umytý a poukladaný riad lebo nemá kde variť
Napr s tým vysavanim, naschval trusila, mevila jedlo kade tade aj blato otriasla z topánok a potom kričala že keď nepovysava ona rak nikto a keďže muž mal toho plne zuby a chcel sa udobriť tak museli decka vysávať alebo on
Bolo to veľa bojov, aj sme jej robili v oraci psychickú podporu a vymýšľali podrazy na muža a decka 😁😁😁🤪🤪🤪
@subartic toto je dobra story. To tam muselo vyzerat. Ale pan docent na VS sa hadam prebral a aj to tak ostalo. Moj muz vie sice aj varit aj prat ale ked sme zili v Saudi nejak si na to odvykol. No a po prichode do Europy, ked som aj ja zacala robit, kopa deti doma, ziadna maid, panko tiez "zmizne" v utorok rano (niekedy uz v pondelok) do roboty a vrati sa v piatok, nejak mi to bolo casom vela. Tak ja nie ze som prestala varit, to nie, ale ja si vikendy, hlavne od jesene do jari (ked nema dcera preteky) vychutnavam. Vyleziem z postele o 10tej, ked hodi veci, co doniesol po tyzdni, na schody do pivnice a nezanesie ich do pracovne, tak ich len obidem a neoperiem (trvalo mu to 2 mesiace pokym pochopil a to som mu milionkrat vravela), cez vikend bud vari on alebo jeme v restike, okolo deti skace on a robi im program. On sa cez pracovne dni stara len o svoju robotu a o seba. Ja o svoju robotu, seba, deti, ich konicky (mama taxi), varim, periem, upratujem (decka pomahaju na heslo 😂😂😂😂), som mama, hram sa na ucitelku, doktorku, rozhodcu, policajta, bachara 😂, no proste ako väcsina zien-matiek. Teraz mame tyzden prazdniny. Prvy krat za cele tie roky ich zobral a dovolenkuje. Aj ked, isiel k svokrovcom. Cize svokra vari, perie, cicika, on akurat tak ide s nimi na vylet, plavaren, ihrisko, co ja robim prakticky nepretrzite.
@zitaje to vyskúšam :D zajtra bude moje prádlo po celom dome a keď sa najem odchádzam z kuchyne :D
Môj partner bol rok na PN. Počas dňa robil všetky bežné domáce práce bez toho, aby som ho musela informovať, že čo treba spraviť.
Je pre mňa ťažko predstavitelne mať doma tĺka, ktorý nevidí, čo všetko sa v domácnosti robí.
Do debaty napíšem, že kolegyňa dnes doniesla dva mega pekáče žemľovky s bielkovou penou, že muž sa nudil lebo má dovolenku. Ešte vrajaj okná umyl.
@pribinak poznám podobny pripad,ale smutnejšie...tam mama po rokoch sluzenia mužovi a trom chalanisko jednoducho odišla z domu,rodina si to všimla po asi 3-4dnoch v sobotu,nik ich nebudil,raňajky nechystal,chladnička prazdna,ani jeden čistý pohár a hlavne im chýbali tie samozrejmé mamine buchty....tak ju konečne začali hľadať....
@letfenixa ono je ale ine, ked je stale a cely den doma. To porobi aj moj, uz len z nudy. Ale takto, ked sme vsetci rozbehani, uz je to tazsie. Ja robim z domu, len minimalne mam nejake meetingy atd. mimo, takze, ja ked prave nemam nejaku telco alebo trosku klud, tak hodim aj do pracky, aj pustim robot aby povysaval, dnes som napr aj postelne pradlo vramci obednajsej prestavky, vymenila. A nejak si na to vsetci zvykli. Preto ja cez vikend absolutne nic nerobim. Ked si natrusia, nakydaju, tak si musia po sebe upratat, prat (ak muz nieco donesie) musi si sam, ja mam v piatok vsetko porobene. A ako pisem, cez vikend, ked nemame nic na plane ako rodina, beha za detmi muz. Cez vikend ani v noci nevstanem, ked mala chce ist na wc. On samozrejme bud naozaj spi alebo sa robi, ze nepocuje. Ja ho len kopnem do rebier a uz je zobudeny😂

Ja nie som na môjho muža nasratá a napriek tomu mu nikdy nevarím, nežehlím ani neperiem 😀 každý si to robí sám a funguje to úplne v pohode