icon

Náročné splácanie pôžičky a výstavba domu: Čo robiť?

2. dec 2024

Ja viem že sa tu asi normálnej rady nedočkám, ale skúsim. Sme mladá rodina s jedným dieťaťom a pred 2 rokmi sme začali so stavbou domu, niečo sme si požičali, niečo sme mali a niečo dali rodičia. Každopádne problém je v tom že stále na niečo čakáme, či už nejaké potvrdenia, materiál, robotníkov, nie a nie to dokončiť a už na to nemám nervy. Stále chýba kopa veci, nedá sa tam bývať, my sme už Vianoce chceli tráviť v dome, nie u svokrovcov. Už ani nebývame v podnájme lebo sme ho zrušili, keď to vyzeralo že tento rok už budeme bývať vo svojom, tak sme odkázaní na jednu izbu. Fakt to už nezvládam ani ja ani manžel, úspory nám už tiež došli, z výplat splacame pôžičky, neostane toho už veľa na dom potom. Tak zas sme len pred otázkou či požičať ďalšie peniaze aby sa to posunulo. Nevieme čo robiť

h2
3. dec 2024

Autorka, ale ja stále nechápem, ako je to možné. Časť pozemku ste dostali zadarmo od svokrovcov. Časť peňazí ste dostali od jedných aj druhých rodičov, tiež ako dar, bez nutnosti vrátiť im to. Časť peňazí (ako sa ukázalo, veľmi malú, ale predsa) ste mali sami. Čiže toto všetko sú nejaké počiatočné investície, ktoré nie ste nikomu dlžní. Plus k tomu máte bezúročné pôžičky od rodiny a spotrebné úvery. AKO je možné, že ak by ste predali ten dom, vedeli by ste horko ťažko splatiť tie úvery a nezostalo by vám nič???!

beronsche
3. dec 2024

Autorka - celý život budeš na ten dom hrdlacit.. naozaj to takto chcete??
Veď posaďte rodičov a vysvetlite im situáciu. Muž nech sa jasné ohradi voci daru ďalších pozemkov z dôvodu, že si nechce pokaziť vzťahy so súrodencami. Svokrovci musia chápať, v akej zúfalej situácii ste!
Ja si nemyslím, že by ste to mali dokončovat...
Že muž pôjde do zahraničia.. no jasné, na neho tam čakajú s 10-tis platom... Veľmi zjednodušená predstava... Má vôbec čo ponúknuť?
A 130tis za uzatvorenú hrubú stavbu????
Neviem, možno má niekto vyvedie z omylu, ale príde mi to príšerne prehnaná suma, keďže ste to robili svojpomocne/ dodavatelsky..
Ten dom musí byť obrovský..
Aku ma zastavanú plochu?
To hádam vieš..
Podľa mňa dalsich 100tis potrebujete na dokončenie.. keďze zatvorená hruba stavba je tak polovica rozpočtu..
Vieš si predstaviť, splácať také prachy za dom kdesi v prdeli??

simca06022011
3. dec 2024

@h2 lebo nema o peniazoch ani sajnu, nevedia kde co minu, a stavim sa na 150% ze kopa z toho pozicaneho, isla inam. TAk ako sa ukazalo auto, tak sa postupne rozkotula, na bezne veci. Plus ked sa nahanalli za majtrami, a nevedeli na rychlo zohnat, dostali prehnane ceny. Lebo brutalne vela penazi minuli. AK teda nestavaju 300m2... co nevieme stale, kto vie ci to autorka vobec vie aku rozlohu bude mat ten ich dom.
Minuly vela a ta stavba taku hodnotu nemusi mat vobec nakoniec.

beronsche
3. dec 2024

@h2 nuž, autorka píše, že dom nie je v lukratívnej oblasti, že ani obchod tam nie je ..
Takže čítam medzi riadkami, že to bude nejaký zapadakov s nulovou občianskou vybavenosťou a prisernymi spojmi.
V takom prípade sa môže veľmi jednoducho stat, že to musia predať pod cenu...

tinqua
3. dec 2024

Oni by mali hotovy dom za 130 keby od zaciatku idu s jednou kvalitnou firmou. Ale im sa tam striedajú bandy...tiez som prerábala a jeden si myslí, že je múdrejší od druhého, vzdy sa najdu "chyby", ktoré musia byť opravené, lebo nový murár to inak nevie...do toho zopár chytrakov, co si problém radi aj vymyslia a zrazu si na tom takto. Mne ich je vlastne velmi luto, lebo v podstate deti boli zatiahnute do niecoho co vobec nepotrebovali, bez skusenosti, bez penazi s kopou prislubov. Potrebuju profi pomoc, toto sami nevymyslia.

h2
3. dec 2024

@beronsche Dobre, ale jedna vec je pod cenu a druhá, že im z toho nie malého množstva peňazí, čo len tak dostali, nezostane nič. Jedine, že tie prachy naozaj prehajdákali za iné a do stavby to nešlo.

simca06022011
3. dec 2024

@tinqua presne, nahorsi su taki tlchubovia, a tych je v SR fakt neurekom.. urobime, perfektni, sme najlepsi sme, ostatni otrasne robia, toto mate kvalitku, treba si zaplatit... = 2nasobna cena, robota na figu, dalsi to budu opravovat... ak sa vobec ukazu...
my sme mali trosku prax z prerabky haly uz, tak sme odmietli davat zalohy a to bola nasa najvacsia vyhra. Chceli vraj na material, tak chlap sa zdvihol, ok.. idem a material nakupim, ukazte, povedzte.. isiel doniesol material, napr na sindlovu strechu von.. pan prisiel raz a potom sa neukazal. Viac. Keby zobral prachy tak z toho neuvidime nic, nedalo sa mu dovolat, nereagoval, nakoniec sme mali material a naucili sme sa a urobili sami... A on sa objavil o pol roka, lebo naradie si zabudol a tvaril sa ze nic.. ze on muzikant, nebol na pracu objednany :DD nastastie som vtedy nebola doma :DDD dostal by tymi jeho kladivami po papuli.
Alebo nekontrolujes stavbu a zistis ze ti do strechy daju zle izolaciu a mozes opravovat :DDD
Aj elektirkari= mali jednoduchu pracu na par hodin, a oni chodili dva tyzdne hore dole, posprtkali, odisli.. rovnako podlahari.. keby som neriesila, vyuctovali by si cesty :D som im pekne na ich fakturu napisala, ze nie som ochotna im platit ich prechazdky, praca bola tolko hodin, boli objednani na urobenie jednoduchej prace = tolko im zaplatim a vybavene. Vsetko som mala fotene... vodar si za vlezenie do sachty a vymenu kohutika vypytal 150EUR :DD bol posledny krat u nas, lebo jeho praca vzdy dopadla vytopenymi sachtami, domami tak u nas ako aj u susedov.

tinqua
3. dec 2024

@simca06022011 mna moje poucenie stalo 5000e...tiez si uz v ramci moznosti robime sami, pomaly, potroche, ale poriadne...som si tak povedala, ze ked to vie robit barsktory cigan, tak preco nie my...a este ma to aj bavi

lasona
3. dec 2024

Cesta, ktorú si vybral tvoj muž, je cesta do pekla. Ešte ďalej si napoziciavat. Paneboze...však jednak to nebudete schopný splatiť do konca života a ďalšia vec je, že to môže narobiť veľmi zlú krv v rodine. Vám sa pomáha nad rámec a druhým súrodencom nič. Tiež by sa.mi veru nepáčilo, keby naši popredali pozemky a dali všetky peniaze bratovi. To sa nerobí. A ci to vob3c bude stačiť? Ak hrubá stavba je 1300000, tak co ďalej? Však tie najdrahšie veci vás len čakajú. A financovať taky veľký dom? To vás nenapadlo, že to bude náročné? Že to nedáte? Skus dat mužovi prečítať rady tu, ....no ste v blbej situácii...ešte aby ste neskončili niekde na ulici...náhodou sa rozkmotrite aj so svokrovcami...kam by ste išli bývať? Hm?

1fifinka1
3. dec 2024

Ja čítam túto diskusiu od začiatku a teda aj my máme velky dom, upísali sme sa na 30 rokov banke (jedno z najhorších rozhodnutí v mojom živote), už nikdy by som to neurobila. Ale my sme hneď bývali. Náklady sú nehorázne. Tiež sa toho zbavím, ale neskôr. Ale teda vo vašej situácii by som byť nechcela. Naozaj choďte z kratšej cesty, zbavte sa toho. Môj ex tiež len dom dom, rozviedli sme sa, ja to teraz splácam a on je vysmiaty. Tiež to nemám doriešené. Ale fakt ti radím sa tej guli na nohe a zbaviť. Teraz keď môžete ešte.

3petka
3. dec 2024

@zltalienka veď to píšem stále. Že nerozmýšľali

bozenas
3. dec 2024

Mne z odpovedí autorky vychádza, že manžel je viac-menej rozhodnutý prijať od rodičov "ponuku". Súhlasím, že to vôbec nie je dobrý nápad, jednoznačne však treba riešiť situáciu, momentálne mám pocit, že sa len čaká čo sa udeje, nastane zázrak a pod., žiadne činy. Ja ako aj iní sme tu radili finančného poradcu a to myslím, že je naozaj správny krok na začiatok, reálne vedieť a vidieť aký je stav a aké sú reálne možnosti posunúť sa (nie do záhuby).

beronsche
3. dec 2024

@1fifinka1 nehorázne náklady na nový dom?

romino
3. dec 2024

@maryetta v 2024 sa da postavit dom, s pozemkom, do stavu ze sa da stahovat ?

ahhola
3. dec 2024

Ukrojili ste si velke susto. Do 89.aj mladsi stavali, 25.rocni kolaudovali, ale to chlap na vojencine pochytil nejake zrucnosti a zena mala aspon predstavu o stavbe, videla tehotnu mamku hasit vapno, deda prekladat fosne, tatka tahat mury. Vy ste na stavbu zreli neboli, kam ste sa hnali... Pozemok by pockal a mohli ste si v byte hrkutat. Teraz vysles chlapa na zarobky a rozpadne sa vam ztah. Chodte obaja. 🌺

zltalienka
3. dec 2024

@3petka inak by ma zaujímalo, ako ste mohli postaviť dom, keď ste mali naozaj NIČ. Ok, 80% práce sami, ale materiál treba kúpiť, pozemok vlastniť, prípojky riešiť. Skús rozpísať viac.
Lebo presne také vyjadrenia....že my sme nemali nič a postavili sme dom ....potom inšpirujú takých "dobrodruhov" ako je autorka s rodinou, že sa to NAOZAJ dá. Napíš ako sa to dá. Každý by chcel za NIČ postaviť dom.

tilly
3. dec 2024

@karolinakr neviem posúdiť, keďže neviem ako veľký dom to je. A neviem o akú časť Slovenska ide. Je dist možné, že na Orave a na východe sa stavia horšie, ako tu v Bratislave, keďže väčšina ich robotníkov je tu (alebo v zahraničí) a materiál bude zrejme tak isto drahý všade. Inak robotníci, tí základní, nie profesie, pýtajú cca 10-12 eur na hodinu (ukrajinci), Maďari a Rómovia okolo 7-8 eur. Profesie (vodari, klampiari, elektrikari...) potom už dávajú cenové ponuky na konkrétne roboty.

tilly
3. dec 2024

@1fifinka1 nehorázne náklady na nový dom? Myslíš mesačne energie a tak? Alebo hypo? Lebo na nový dom by mali byť menšie náklady, ako na byť v starom paneláku.
Ja naše náklady porovnať neviem ( dvojgeneračný dom, ftve apod.), ale moji rodičia majú nižšie náklady v dome, ako moja sestra v byte.

betulinka1
3. dec 2024

@tilly nikto im nedá hypo. Nemajú príjem dosť vysoký + boli nejaké mesiace dlžní. To im dá ťažko banka hypo. Teda neviem ale aspoň my s mužom, ked sme brali dva roky dozadu a to máme oficiálne príjmy celkom dobré, plus nejakú nehnuteľnosť, ktorú prenajímame, plus výbornú bonitu, lebo sme už nejaké hypo splatili bez omeškania, ale aj tak som mala pocit, že ešte aj veľkosť nohavičiek som musela predkladať 😉 . Ked som brala prvú hypo v roku 2007 tak max som dávala potvrdenie o príjme a výpis z účtu ale teraz to bolo vážne ako FBI.

tilly
3. dec 2024

@beronsche alebo sa to ani nebude dať predať... kto by išiel do takej dediny. Ja teraz predávam fakt pekný dom, v celkom dobrej lokalite, len je zbytočne veľký a tým pádom drahý, predávam to už pomaly 5 mesiacov, čo sa mi teda dávno nestalo, že by mi niečo takto dlho stálo... ľudia nechcú ani dokončovať ani stavať, ani veľké domy.

tilly
3. dec 2024

@betulinka1 majú záznam v registri? Tak to nedostanú úver...
Áno, teraz to nie je jednoduché s úvermi

1fifinka1
3. dec 2024

@beronsche nový?

1fifinka1
3. dec 2024

@tilly to nie je nový dom. A je veľký. Je na ňom hypo 505€, vždy sa fixuje a teraz po fixacii stúpla splátka zo 460€ na 505 a energie. 350€. Spolu 855€. Co je dosť. Už to 15 rokov platím a ešte 15 budem. Alebo predám. Uvidím. V tom nie sú opravy, smeti, stočné, vnútorná vonkajšia údržba atď... A takmer vždy nedoplatky.

betulinka1
3. dec 2024

@veroonr písala som tebe? akého finančného poradcu?! Sú ešte obaja mladučkí, majú pocit, že nastal koniec sveta. Ale nenastal. Proste sa treba tomu postaviť ale aj súčasne rátať s tým, že ak pomôžu rodičia, tak treba vyplatiť aj súrodencov. Rodičia si tie pozemky do hrobu nezoberú. Prečo by nepomohli?! Beriem to tak, ako by som to svojmu dieťaťu navrhla ja. Ano pomôžem ti, dokončíme to ale proste z toho čo ti pomôžem, musíš dať aj bratovi aby ste každí od nás dostali rovnakú sumu. Pekne všetko na papieri. Vybavené. Tu nejde o to ukrátiť druhé dieťa ale proste nájsť riešenie. Táto situácia ťaží aj rodičov. Musia si proste k tomu riešeniu sadnúť. Ak nesúhlasíš s mojím názorom, tak to napíš autorke. Nerieš môj názor.

tilly
3. dec 2024

@1fifinka1 350 eur je veľa. My máme veľký dvojgeneračný dom a pred ftve sme mali náklady cca 200 eur. Teraz máme cca 150, ale ešte mi nezníži plyn, tak to čakám, že budeme mať nižšie, lebo keď je slnko, kurime elektrikou

1fifinka1
3. dec 2024

@tilly kurite plynom? Lebo my áno. Aha vidím

beronsche
3. dec 2024

@1fifinka1 jaaj, tak to áno, ak je dom starší, tak je to pochopiteľné, že sú náklady vysoké..
Neviem prečo, som mala dojem, že aj ty máš novostavbu...
**
Inak, autorka dúfam, že tu barabiznu staviate aspoň ako nízkoenergetickú.. lebo ak nie, tak čistá katastrofa..
Podľa mňa najlepšie riešenie je rovno pasívny dom.

1fifinka1
3. dec 2024

@beronsche tiež sme boli mladí, naivni a hlúpi. Teda ja nie, ale manzel si presadil svoje.

tilly
3. dec 2024

@1fifinka1 áno. Zatiaľ. Ale ak fakt pôjde plyn tak hore, tak ideme do tepelného čerpadla. Aj tak sme nad ním uvažovali a toto bude dobrý dôvod.

maialeo
3. dec 2024

@zltalienka nemali nic tak to riesili spotrebakmi.... a su kde su. Pred dverami osobneho bankrotu.