Náročné splácanie pôžičky a výstavba domu: Čo robiť?
Ja viem že sa tu asi normálnej rady nedočkám, ale skúsim. Sme mladá rodina s jedným dieťaťom a pred 2 rokmi sme začali so stavbou domu, niečo sme si požičali, niečo sme mali a niečo dali rodičia. Každopádne problém je v tom že stále na niečo čakáme, či už nejaké potvrdenia, materiál, robotníkov, nie a nie to dokončiť a už na to nemám nervy. Stále chýba kopa veci, nedá sa tam bývať, my sme už Vianoce chceli tráviť v dome, nie u svokrovcov. Už ani nebývame v podnájme lebo sme ho zrušili, keď to vyzeralo že tento rok už budeme bývať vo svojom, tak sme odkázaní na jednu izbu. Fakt to už nezvládam ani ja ani manžel, úspory nám už tiež došli, z výplat splacame pôžičky, neostane toho už veľa na dom potom. Tak zas sme len pred otázkou či požičať ďalšie peniaze aby sa to posunulo. Nevieme čo robiť
@tamitamitami nie dať ale požičať. Ja to beriem zase z môjho pohľadu, že ak by to bol môj brat a potrebuje pomôcť, tak by som s tým nemala problém. OK pomôžeme, dali rodičom takýto a takýto plán ako sa z toho dostať, že ide napr. robiť von aby to dokončili a vedeli zobrať úver, že za 2-3 roky potom vrátia rodičom a ony s tým už spravia čo chcú. Čiže za mňa je to úplne v pohode. Moja sestra tiež žije v rodičovskom dome, bez úveru a ani ma nenapadlo to riešiť, že haló vyplať ma, lebo už viac ako 10 rokov tam žiješ. Proste, keď už nebude otec (on tam nebýva), snáď ešte 20 rokov bude zdravý a plný sily, doriešime to potom. Na druhej strane viem, že ak by som sa ocitla v nejakej zlej finančnej situácii, sestra bude prvá, čo mi pomôže. Toto je proste rodina. Raz potrebuje pomôcť jeden a raz druhý, sú proste rôzne životné situácie, kedy sa rodina zomkne a ide sa riešiť, hľadať tie najlepšie možnosti, tie najlepšie riešenia a samozrejme aj za pomoci odborníkov ako sú napr. finančný poradcovia. Ale opakujem, že to je môj pohľad a nemusí sa zhodovať s názorom a skúsenosťami iných ľudí.
@betulinka1 Ale tu sú 3 súrodenci, jeden žije v nájme, druhý má hypotéku na dom. Takže každému by tie peniaze rovnako pomohli. Nie je fér aby jeden dostal kompletnú pomoc a ďalší dvaja nie.
Tu už dostali pomoc vo forme pozemku aj financií, čo je za mňa ok. Ale pýtať ďalšie peniaze na úkor ostatných nie je fér.
Veď teraz im ostáva 900€, zahraničia nie, hypotéka nie.... Naozaj si neviem predstaviť ako by rodičom splatili ďalších 40 000€ - 50 000€. Keď začnú bývať v dome tak náklady im pôjdu extrémne hore, šanca splácať im to je rovná 0.
Za mňa je toto presne cesta ako si rozbiť vzťahy v rodine.
@tamitamitami však hovorím, ten dom je čierna diera a s niekym, kto ma nulovy plan a rozpočet, čiste hazarderstvo
@tamitamitami to su splachnuté peniaze v rulete
@betulinka1 Toto, čo popisuješ je super, len ste naozaj svetlá výnimka. Zvyčajne sa rodina tak poháda a rozháda aj na nejakej barabizni na konci sveta, že sa nebudú baviť ani ďalšie generácie. Videla som to u našich, u známych a vidím to aj pracovne.
Mňa by tiež sťvalo, že moji rodičia financujú na komplet moju sestru, kým ja splácam hypo. Najmä, keby som vedela, o koľko ide a videla, že dom stojí. Autorka nepíše, že by sa dohodli na nejakom "vyplatení", skôr som nadobudla pocit z toho, čo písala (že už by nerada, lebo sa obáva, že to narobí zlú krv v rodine), že zatiaľ sa to rieši nejakým takým šýlom "bude jak bude" štýlom. Aj tie pôžičky, čo ja viem... riešili sme už rôzne takéto prípady, na začatku to bola pomoc sestre, bratovi, o pár rokov cirkus na súde.
Tu sa to naozaj tvárilo tak, že rodina sa zomkne a pomôžu si, veď sa aj riešilo, že sa bude spoločne stavať svojpomocne no a čo z toho bolo? Pomoc na stavbe padla. Čiže už tu to vŕzga s tou zomknutou rodinou. A myslieť si, že to raz nezavŕzga aj inde, je naivné. Autorka nenapíše presné čísla, tak len hádame, či netuší, alebo nechce. Koľko je tých "pár tisíc", čo mali z tých 130 000? Koľko boli dary od rodiny, koľko pôžičky, a koľko spotrebáky? AKý úrok? Na ako dlho?
@zltalienka Na pozemok sme si brali úver trosku vyšší lebo u nás sme museli mat základy a steny až po veniec. Vtedy nám dali hypotéku, z tej sme sa najprv zbavili úveru. A maly sme postupne čerpanie podľa stavu objektu.
Napr strechu len drevo nám vtedy nacenili na 7000 krov. Môj muž to so svojim otcom zložil za 2000.
cela rodina sa mamzomknut cedit krv a peniaze na ukor seba svojich manzelov a deti aby mohla mat autorka barabiznu bez hypoteky
@betulinka1 ked sa zapajas do verejnej diskusie, mozes komentovat inych aj ini mozu komentovat teba. Tvoj nazor ti neberiem. Len nan vyjadrujem svoj nazor, ze tvoja rada je dost nebezpecna, kedze im v podstate radis dalsie zadlzovanie. Ich situacia uz nie je o rodicovskej pomoci. Maju nulovy plan, ich uvazovanie nevychadza anilen zo zakladov zdraveho sedliackeho rozumu, takze akakolvek dalsia "pomoc" je skor dalsi schodik na ceste do pekla...
Je absolútne nemožné, aby to utiahli. Už teraz splácaju vlastne nič, bývať sa tam nedá. Požičajú si ďalšie prachy, náklady sa navýšia a stále tam nie je réžia domu. Teraz splácaju 1400€, ak si požičajú ďalšie prachy to je co plus 200/300€ k tomu? To ešte nebývajú a ostane im možno 500/600€ na žitie. Dajme tomu, že dostavajú dákym zázrakom, réžiu z čoho zaplatia? Energie? Co chcú žiť zo 100€?pri súčasných príjmoch nereálne, absolútne. Hypo im nedajú, aby vyplatili vsetko. Ale teda 1400€ splátky, to koľko autorka dlhujete teraz? Spolu? Nemáte to z nebankoviek, že nie?
@1fifinka1 pôžičku by sme ďalšiu už určite nebrali, to by sme fakt nemali z čoho žiť. Jedine že by nám ešte pomohli svokrovci s tým, že by sme im to nevrátili alebo až veľmi neskôr, keď na tom budeme lepšie.
@3petka takže na spotrebný úver ste si požičali aj na pozemok a aj na hrubú stavbu po veniec? Asi u vás nie sú drahé pozemky.
Potom ste vyplatili hypotékou spotrebak a dali vám z banky niečo navyše, lebo ste stavali svojpomocne a teda vaša práca nejakú hodnotu mala.....a takto na tranze až po kolaudáciu.
Dobre som to pochopila?
Koľko ste mali tranzi?
@1fifinka1 banke na pôžičky okolo 40 000 a cca 60 000 po rodine
@h2 tipnem si, ale nebudem ďaleko od pravdy, dvaja mladí išli stavať, hurá systém, svojpomocne, však rodina sľúbila aj manuálnu pomoc, ale k tej nedošlo, tak sa najimali murári, bez nejakého preverovania, bohvie aký tam je stavebný dozor, kto to kontroloval. Môj svokor išiel stavať dom keď mal 68 rokov, takú školu som pri ňom dostala že až. Kým oslovil firmy aby mu poslali ponuky tak mal prelustrovane cenníky, recenzie, zverejnene stavby, obchodný register a bohviečo ešte. Oslovil 4, predložil projekt a presne požiadavky, tri firmy mali ponuku +- pár tisíc rovnakú. Štvrtá firma, keď videla ze objednáva dedo, tak mu náratali aj vzdialenosť k mesiacu a naspat. Tak možno také ceny rátali aj týmto stavebníkom.
Ja len dúfam, že máte aspoň poriadne poistky na seba, keby sa vám niečo stalo (uraz, dlhodobá pn), ze budete vedieť v tom prípade z toho splácať tie pôžičky. A poistenie rozostavanej stavby, ak by sa nebodaj stalo, že vyhorí alebo čo....lebo pri vašom šťastí, sa môže aj niečo z toho posssrať 🙈
A naozaj si nájdite nejakého finančného poradcu!!! Ak chceš, napis mi do ss, ze odkiaľ ste. Možno by mi vedela naša poradkyňa dohodiť niekoho vo vašom okolí.
Autorka, pre pána, neriešte čo vám ešte dajú svokrovci. Ste normálni? Ako sa potom pozriete do očí mužovým súrodencom? Ešte raz, sami ste to pos… muž nech ide do zahraničia, nech sa postaví na vlastné nohy. A nie žiť ako takí príživníci, otras.
Uz teraz mate dlhy cca 100 000 eur a potrebujete dalsie peniaze ktore nemate😕....uplne sialena situacia a verim ze si uz zhodila klapky z oci ze sa vam to dostavat proste nepodari ..musite to predat inak cela tvoja buducnost bude trapenie a splacanie dlhov 😥
Akože úvery 40 000 spotrebné + 60 000 z rodiny? Veď to je 100000 eur.
Dom predať, vyplatiť pôžičky a kúpiť byt na hypotéku. Niečo si s tých peňazí nechať na tú hypotéku. Bude jedna splátka, ušetríte ďalšie peniaze na dome ktoré budete potrebovať.
A okamžite smer finančný poradca. Ste zadlzeny po uši a nemáte kde bývať.
@zltalienka vychytali sme pozemok ešte za super cenu. Mali sme 3 výplatné termíny.
@vikiki29 netreba si predstavovať, že v zahraničí zarobí 3500 eur aj niečo minie na stravu, bývanie ona u svokrovcov zlá atmosféra, ona bude zháňať robotníkov a pokým nasetria väčšiu sumu na dom, aby mohli pokračovať...veď kúrenie, elektrika, sanita, dlažby to boli najväčšie sumy my sme tiež hovorili, že hrubá stavba ani nebola draha super a potom prišli veľké položky do vnútra.
Ak by rodičia svokrovci nemali pozemky čo by robili?Predala by som to nie je zle sa popáliť zle je žiť 10-15, 20 r v tom, že nestíham platiť všetko kde je nábytok bežne poplatky atď...
Autorka píšeš,že keď bude lepšie...máte šancu na nejaký veľký posun v práci, že by ste mali príklad 1000 eur vyššie príjmy?
Veľmi by som bola nahnevaná na to, že ste rodina tiež nemala 5 pokope ako išiel material a práca hore začali ste stavať v najhoršom čase s pôžičkami všade.Ja som ešte nepočula, že by niekto predal hrubú stavbu za menej ako do toho vrazil.Najdite si odborníka nacente to a predajte
Keď zastavíte stavby a budete z jeho príjmu splácať dlhy už nikdy nenasetrite schopnú sumu na ďalšie práce
Alebo si zavolajte niekoho kto povie príklad potrebujete 35 t aby ste bývali v teple, svetle v jednej izbe a potom treba povedať všetkým pravdu a ťažko to dokonciy za cenu ďalších dlhov
Ale na tvojom mieste to predam.Vies aký to je tlak žiť roky v tom, že robím, aby som splácal...dom nestojí a nemám na to, aby som ho dokoncil
Veď aj svokrovci sa nikdy neopytali deti koľko máte ešte peňazí čo vám ešte chyba prečo nepokračujete?Ako veľký je pozemok?
Nedá sa časť predať?Celé zle až mi vas je ľúto.My sme sa 3 starali o cenové ponuky a to môj otec už dom postavil a veľa nám radil plus stavebny dozor.
Tiež sme robili zmeny, lebo majstri by aj Biely dom postavili veď nejde o ich peniaze robili sme zmenu v strope betóne streche to by bolo 10 r eir hodenych do koša dalo sa to spraviť inak
Citala som celu diskusiu.. a wau. Zasnem, ako dokazu byt ludia financne negramotni. U vas konkretne cela rodina. Ano ste mladi, ale to vas neospravedlnuje. Ist stavat dom bez nicoho. Chceli ste stavat svojpomocne, ale nikde nevidim v diskusii, ze manzel makal na stavbe, iba ze ste cakali, ze cela rodina pomoze, ale nakoniec ste museli volat robotnikov. Bude sa vam kludne byvat, ked budete vediet, ze vam takmer cely dom “postavili” svokrovci za ich peniaze? Cakat a drankat peniaze od rodiny je jednoduche. Chcete radu? Ked teda muza nepustia rodicia do zahranicia, tak musite vy zamakat. Robit cez den, vikendy, po veceroch. Brigady. Vam naozaj hrozi, ze kvoli pozickam o ten majetok pridete.
@veroonr ale ty hned útočne, to mi na to vadilo. Sucasne som aj napisala, ze bez lepsie platenej prace sa z toho nedostanú. Plus samozrejme, ak by uz stal dom aspon v holodome, tak urcite dostanu lepsiu hypo aby aj podplatili dlhy po rodine a vyplatili surodencov. Holodom este nemaju, nemaju ani kúrenie nic. Proste tak to vidim ja. Myslim si, ze rozostavaný dom na konci sveta, netušíme, ci vobec so samostatným prístupom alebo chodia cez rodicovsky pozemok, nepredajú tak lahko. Preto skor vidim riesenie nech sa zomkne rodina a pomozu im. To by som navrhla svojim detom ja.
autorka a co ste na tom dome odmakali vy? co robil tvoj muz? myslim fyzicky. maka na nom? ja tu mam suseda co si stava dom svojpomocne uz 9 rokov. ale on je fakt sam. max mu sem tam pomoze jeho zena.

@h2 myslím, že je ovplyvnená mužom a naivná ako doteraz, že to nepredajú.On predať nechce, tak jej narozpraval, že ho predaju a ani dlhy nevyplatia a to som ešte nepočula...veď len pozemok ma cenu plus hrubá stavba.Nechce sa mi čítať dozadu veď rodičia a svokrovci dali tuším okolo 30 t eur spolu koľko je z banky sme sa doteraz nedozvedeli.Ja len dúfam, že si nezobrali úver od nejakých darmožráčov kde sú obrovské splátky
Ano, predať rodičovské pozemky je riešenie, ale na mieste súrodencov som veľmi nahnevaná, že bez rozumu stavali dom, kúpili auto aj 7 t je pri stavbe podstatnych a teraz by mali rodičia zase niečo predať hoci jedno z detí býva v podnájme.
Rozumiem, že ceny išli hore, ale mne sa zdá, že za ti sumu mal byť dom viac rozostavaný, aby sa nestalo, že rodičia predaju pozemky a zase pokročite len o kúsok, keď sa v tom nevyznate