icon

Náročné splácanie pôžičky a výstavba domu: Čo robiť?

2. dec 2024

Ja viem že sa tu asi normálnej rady nedočkám, ale skúsim. Sme mladá rodina s jedným dieťaťom a pred 2 rokmi sme začali so stavbou domu, niečo sme si požičali, niečo sme mali a niečo dali rodičia. Každopádne problém je v tom že stále na niečo čakáme, či už nejaké potvrdenia, materiál, robotníkov, nie a nie to dokončiť a už na to nemám nervy. Stále chýba kopa veci, nedá sa tam bývať, my sme už Vianoce chceli tráviť v dome, nie u svokrovcov. Už ani nebývame v podnájme lebo sme ho zrušili, keď to vyzeralo že tento rok už budeme bývať vo svojom, tak sme odkázaní na jednu izbu. Fakt to už nezvládam ani ja ani manžel, úspory nám už tiež došli, z výplat splacame pôžičky, neostane toho už veľa na dom potom. Tak zas sme len pred otázkou či požičať ďalšie peniaze aby sa to posunulo. Nevieme čo robiť

zltalienka
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
3. dec 2024

Ono to vypada tak idealne, ze ludia maju postavene domy kam sa pozries a nejako to ide. Ale obycajne su tam penize od rodiny, pozemky darovane, rodina pomaha financne aj s materialom ... A mas pravdu v tom, ze sa neuveritelne zvysil vydaj na stavbu domu za posledne 3-4 roky. Mam v stavebnictve kamaratov a ked mi hovorili o kolko sa zvysila cena blbych klincov tak som len pozerala.
Co s tym teraz je tazke poradit. Keby ste predali dom, tak po vyplate poziciek by vam aj nieco zostalo? Napriklad na mensi byt? Alebo by sa vsetky peniaze utopili v platbach? Mozno by stalo za to pockat ten rok, dat dieta do skolky a najst si pracu. Ono jeden plat spravi vela. Uz ste sa tolko natrapili s tym domom. Asi by som hladala moznosti ty praca a muz mozno lepsie platena praca?
Uvazujem ako by som ta aspon slovne podporila ... mrzi ma vasa situacia. Clovek sniva o domceku pre rodinu a potom je z toho nocna mora. To chces ...

simca06022011
3. dec 2024

@karolinakr možno... my sme mali jednu dobu aj viac a len opravy v novostavbe nám zobrali toľko financií ze som niektoré mesiace žila z kreditky a kontokorentu. Dom nie je sranda vôbec.

karolinakr
3. dec 2024

@sasa1310 1400€ mesačne platia splátky a žiju z 900€ traja, čiže ani nemôže šetriť a odkladat bokom

kavasmliekom
3. dec 2024

Boli by ste na nule, dobre píšeš, nula sa rovna nový začiatok, bez dlhov, sami, z vlastných financií. Ste mladí ešte, kľudne choďte aj do iného mesta, nikto vás nemôže nútiť bývať tam v tej dedine, kde musite aj dochadzat za prácou.
Na vašom mieste idem do podnájmu a do banky sa opýtať, kedy vám môžu vymazať záznam o neplateni. Z 2300e príjmu pokiaľ nebudete mať iné pohľadávky, budete vedieť pekne žiť. Aj s úverom ale hlavne nestavajte už na vlastnú päsť, ale hľadajte niečo už postavené, kde môžete ísť hneď bývať.

simca06022011
3. dec 2024

Na ako dlho mate tie male pôžičky od rodiny zazmluvnene?

alexandra383
3. dec 2024

Kristepane, tak ja kym som planovala ist na matersku a rodicak som si nasetrila 15tis, aby sme nestradali pocas vypadku prijmu a tuto panicka isla s 11tis stavat poschodovy dom a este k tomu auto kupila 🤣🤣 gratulujem, ste s manzelom velmi sikovni. Teraz byvate predpokladam uplne zadarmo vsak?

karolinakr
3. dec 2024

mne už normalne beha mraz po chrbte, len tie cifry vidím a svokra žije v blaženej nevedomosti, že Vianoce stravia v dome

sasa1310
3. dec 2024

@karolinakr takto píše kedy na splácanie pôžičiek ide aj celá ružová výplata.
Ja viem, že nemajú na nič ďalšie, ani na ich dlhy im nevychádza

autor
3. dec 2024

@deborahzelenkava no rodičia moji naj mužovi nevedia, že my už sme s financiami v podstate na dne. Lebo oni stále do nás len hustia kedy to už bude a ako ide stavba, ale momentálne sa už až tak tomu nevenujú. A my tiež nemáme čas a už ani peniaze. Ale to im povedať nechceme, lebo by bolo zle, oni mysleli že už to do vianoc bude postavené. Celé to je nanič. A keby sme im povedali že to chceme predať tak to bude ešte horšie, lebo oni nám fakt veľa pomohli aj dali, tu ani nejde o to že by sme im to vrátili (ak by bolo z čoho) ale o to že by sa to nedotiahlo do konca.

karolinakr
3. dec 2024

ja som už bola v sračkách všelijakých, ale na toto sa nechytám...dlžiť zachvíĺu 200 000 a nemôcť tam bývať, ani to prenajať

veverickav
3. dec 2024

Co chces robit? Aky mas teraz najblizsi plan?

deborahzelenkava
3. dec 2024

lenze to su len tvoje domienky.Z pohladu svokrovcov ide totiz o dva mozne scenare. Scenar jedna, syn a nevesticka predaju dom a idu do podnajmu. Podarovali vam peniaze, ktore sli do luftu, cize viac penazi asi uz po tomto neuvidite ak maju rozum. Alebo alternativa B, svokrovci budu prekvapeni,ze nemate na nic a zase predaju pozemok a znova do vas natlacia peniaze,aby ste sa uz odstahovali a isli konecne do svojho.
Zaujima ma, aka je dohoda,kedy odtial odidete, a kolko mesacne platite svokrovcom za byvanie a spotrebu?

zltalienka
3. dec 2024

Autorka: a kedy im to chcete povedať?
To ako vážne vás najprv presvedčili na stavbu domu a potom vás nechali samých menežovať stavbu? To ako prečo? Veď sľubovali pomoc a nakoniec ani oni vám nepomohli?
Myslím rodičov.

1fifinka1
3. dec 2024

Tak moment. Tu niečo nesedí. Svokrovci si myslia, že už bude hotovo, ale sú pripravení predať pozemky a prasule vám dat? Tak ako to teda je? Vedia, alebo nevedia ako to v skutočnosti je?

sasa1310
3. dec 2024

ako ty si nevedela koľko si si vedela odložiť ako slobodná bezdetná? Že to bolo iba 2000 eur a tvoj muž tiež? Nevyhováraj sa stále na svokrovcov a rodičov, že vás do toho donútili. Veď ty si musela vedieť, aké to bude aj stavať, aj splácať aj zarábať aj byť doma na materskej a mať k tomu ešte ďalší výdavok dieťa. Nehovor, že nie. A sorry, ale s 11 000 eurami nepostavím ani maringotku

deborahzelenkava
3. dec 2024

@1fifinka1 podla mna svokrovci nic netusia. Pise hore, ze stale hustia do nich kedy to uz bude dokoncene. Predpokladam, ze uz ich u seba v izbe nechcu. A to s pozemkami podla mna len je spekulacia ich syna, teda manzela autorky. On sa totiz nema k nicomu, predat tiez nechce. Takze on len kalkuluje, aby mu rodicia podarovali este viac penazi. Aspon tak tomu rozumiem, ale kto vie kde je pravda
Autorka uz nacrtla, ze by sa to mohlo vyriesit tak, ze dostanu este viac penazi od svokrovcov a "potom, ked sa budu mat lepsie" tak to splatia. Ale az neskor, lebo uz teraz nemozu z tych 900eur. To znamena, ze autorka a manzel spekuluju o predaji svokrovych pozemkov a novej financnej injekcii ale tak, ze svokrovci ani nevedia, ze tito dvaja maju problem dokoncit stavbu. Ono je to vlastne horsie, ako som si myslela.

1fifinka1
3. dec 2024

@deborahzelenkava a co budu robiť, keď svokrovci zavrú kohútik? Teda to je otázka na ňu. Co ak už aj im dojde trpezlivosť?

autor
3. dec 2024

@1fifinka1 no, my sme už párkrát nadhodili, že asi nebudeme vychádzať keď ide všetko tak strašné hore. A oni sú toho názoru že financií sme dostali dosť, že by to malo stačiť, ale že keby sme potrebovali, tak vždy sa dajú nájsť nejaké možnosti. Ale tak bolo by to už nepríjemné pre nás.

lasona
3. dec 2024

Nerozumiem tomu, prečo tajite pred svokrovcami, že ste na mizine. Však vysvetlite, ze ste všetko vrazili do domu, že ste museli platiť murárov. Alebo ste tie peniaze minuli aj niekde inde?však im ukážte položku za položkou, co ste kupovali, že ste naozaj peniaze minuli na dom

deborahzelenkava
3. dec 2024

@1fifinka1 to neviem. Bud do nich naleju viac penazi, aby dokoncili dom odisli do riti uz z tej izby. Alebo sa naseru, prinutia ich k predaju a mozno aj darovane peniaze si vypytaju naspat aj pozicky. Lebo ano, raz kazdemu dojde trpezlivost. Ak maju rozum a beru do uvahy ze okrem muza autorky maju este 2-3 deti, tak taku blbost neurobia a viac penazi im nedaju. Kedze svokrovci sa vyjadrili ze financii dostali dost, predpokladam, ze nebudu nadseni, ked zistia, ze su tito dvaja na mizine.

aurora33
3. dec 2024

No vy ste mega neschopní. Akokeby som citala výhovorky nejakého dieťaťa a nie dospelej ženy

1fifinka1
3. dec 2024

Ak ale máte čisté svedomie, v com je problém keď im viete preukázať kam všetky peniaze išli? Iba, žeby..... nie

deborahzelenkava
3. dec 2024

Autorka pytam sa ta tretikrat, ako to mate poriesene co sa tyka vydavkov okolo byvania. Kolko platite svokrovcom za byvanie, spotrebu, kurenie, vodu atd.`? Aka je dohoda a ako to financujete medzi sebou?

gabu_lienka
3. dec 2024

Autorka, ja nechapem, ako by sa ti pri predaji pozemku plus stavby mohlo nevratit to, co ste do toho vrazili. Splatili by ste dlhy, vratili dary a zacali odznova.

deborahzelenkava
3. dec 2024

@gabu_lienka ja mam taky silny pocit, ze oni ten dar nechcu vratit. Lebo napisala, ze ak by predali stavbu, prisli by o dary. Oni si ten dar chcu nechat ;)

zltalienka
3. dec 2024

Mne sa to celé nezdá. Žeby rodičia mladých darovali aj požičali peniaze na stavbu domu a nechceli aspoň raz za čas vedieť a aj VIDIEŤ ako stavba napreduje. Chlapi, ktorí svoje domy postavili vlastnými rukami chcú predsa vidieť ako rastie stavba jeho dieťaťa.
Prečo ste nestavali čo najviac svojpomocne, keď píšeš, že otec a svokor sa vyznajú. Na hrubú stavbu zas tak veľa odbornosti netreba. Základové dosky si bežne robia sami. Zaloziť "rohy" príde firma od ktorej kúpiš tehly. Potom "len" ťahať múry treba.

autor
3. dec 2024

@1fifinka1 no ja teraz po tomto čo som si tu prečítala neviem čo si mám myslieť. Fakt nás možno nakoniec niekto obabral o viac peňazí ako mal a teraz budeme vyzerať ako neschopní.
Lebo nám otec môj aj chcel pomáhať a veľa vecami, ale sa nepohodli s mužom a on že to lepšie vybaví... A nakoniec proste peniaze došli skôr ako mali. Neviem.

kavasmliekom
3. dec 2024

Majú pravdu, že 130tisic je dosť, ale s rozumom. Vám sa peniaze kotulali ani neviete kde, ved co vy ste si nekúpili auto, ved ste peniaze mali, čo by ste nezaplatili prvého murara, veď peniaze boli.. A tak ďalej, až není nič.
Vaši sa vás nepýtaju, nechodia sa pozrieť na stavbu storočia? Svokrovci tak isto?

Nechceš nám odfotiť tu stavbu? Kľudne aj okolie vyretusuj, len aby sme mali predstavu, lebo mne nejde do hlavy, čo na tom dome stalo 130tisic, keď tam nič nemáte.

deborahzelenkava
3. dec 2024

Autorka pytam sa ta stvrtykrat, ako to mate poriesene co sa tyka vydavkov okolo byvania. Kolko platite svokrovcom za byvanie, spotrebu, kurenie, vodu atd.`? Aka je dohoda a ako to financujete medzi sebou?