icon

Náročné splácanie pôžičky a výstavba domu: Čo robiť?

2. dec 2024

Ja viem že sa tu asi normálnej rady nedočkám, ale skúsim. Sme mladá rodina s jedným dieťaťom a pred 2 rokmi sme začali so stavbou domu, niečo sme si požičali, niečo sme mali a niečo dali rodičia. Každopádne problém je v tom že stále na niečo čakáme, či už nejaké potvrdenia, materiál, robotníkov, nie a nie to dokončiť a už na to nemám nervy. Stále chýba kopa veci, nedá sa tam bývať, my sme už Vianoce chceli tráviť v dome, nie u svokrovcov. Už ani nebývame v podnájme lebo sme ho zrušili, keď to vyzeralo že tento rok už budeme bývať vo svojom, tak sme odkázaní na jednu izbu. Fakt to už nezvládam ani ja ani manžel, úspory nám už tiež došli, z výplat splacame pôžičky, neostane toho už veľa na dom potom. Tak zas sme len pred otázkou či požičať ďalšie peniaze aby sa to posunulo. Nevieme čo robiť

autor
3. dec 2024

@zltalienka oni zo začiatku sa starali, až príliš, chodili tam každý druhý deň pozerať že čo a ako, komandovať. Ale teraz po vyše 2 rokoch už sa len pýtajú že čo a ako a kedy to bude. Oni ešte pracujú, tak voľné majú len víkendy, a to už sa tam nikto nenahli...

wolf_
3. dec 2024

Super rád tu padlo veľmi veľa. Je to v podstate smutný príbeh. Len smutné mi príde aj to, že mi hlava neberie ako niekto prijíma takúto veeeľku pomoc, nevyužije ju rozumne a ešte tu často argumentuje ako veď my sme nechceli, to oni sa ponúkli a ešte hľadá aj ďalej riešenia v podobe ďalšej pomoci.
Je to pre mňa zaujímavá diskusia lebo si myslím, že je to scenár, ktorý sa mohol odohrávať aj nám ak by sme spravili iné rozhodnutia a inak rozmýšľali.
Ja som finančnú pomoc na štart od rodičov dostala (ale rovnakú ako súrodenec). Navyše sme určité obdobie tiež žili v izbe u rodičov. A ako bonus nám bola v tom čase ponúknutá od rodičov ďalšia pomoc, finančná, veľmi veľmi pekná suma (na bývanie). Premýšľali sme nad tým, ale odmietla som. Vďačnosť za všetko. Doteraz obrovská. Ale nevedela som si predstaviť, že by som to prijala. Necítila by som sa hrdá na seba, na nás. A narozdiel od tvojich argumentov "ale veď oni majú aj bývanie, aj autá, aj bla bla" som si ja hovorila, že síce oni majú vlastne všetko a aj navyše, ale zároveň si to šetrili roky, zároveň to že majú neznamenajú, že jedného dňa sa im tie peniaze nezídu, že ich nevyužijú napr. na dôchodku, hoc na nejaké zaslúžené pobyty alebo rekreačnú chatku alebo nové zuby 🙃 alebo proste čokoľvek...
Bolo by na čase nadýchnuť sa, vydýchnuť a uvedomiť si, že by bolo fajn hľadať riešenia týkajúce sa len VÁS DVOCH. Ako dvaja dospelí ľudia. Nič nie je stratené, ale za mňa treba v prvom rade zmeniť myslenie...

sasa1310
3. dec 2024

úprimne? Ja si nemyslím, že by vás obabrali robotníci až v takom pomere. Faktúry na materiál musíš mať tak či tak. Ja si skôr myslím, či ten tvoj niekde neulieva peniaze. Do nejakých hazardných hier nedáva náhodou? Stačí aj na mobile, nemusí ani nikde chodiť.

zltalienka
3. dec 2024

Autorka aká je zastavaná plocha domu? Koľko metrov x koľko metrov má dom?

kavasmliekom
3. dec 2024

Tvoj muž keď sa nerozumie, mal počúvať staršieho. Mladému hrdosť nedovolila sa podvoliť? A ty si co nemala slovo? Ze áno, milý môj, máme nejaký to počet, musíme sa to toho vojsť?

luccija
3. dec 2024

@caramellka lebo kupovali dalsi pozemok aj ten niečo stal

colsami
3. dec 2024

"A že keby nám zas pomohli svokrovci finančne, by to bolo nespravodlivé voči súrodencom, ale veď možno budú v tej situácii niekedy aj oni! Možno aj oni budú potrebovať takú pomoc! Peniaze boli aj budú, to máme predať niečo, do čoho sme dali kopu peňazí a energie, lebo vsak nech si tie pozemky existujú a nikto ich nijako nevyužíva, lepšie ako keby nám mali pomôcť si dokončiť dom."

Autorka prosim povedz mi... Ako teda pomoze surodencom, ked sa teraz tie pozemky rozpredaju? Lebo ja teda pripustam moznost (a Ty zjavne tiez), ze surodenci raz tu pomoc budu potrebovat alebo chciet (jeden je v podnajme a druhy ma hypo a rodinu).
Svokrovcom neostanu pozemky a s vasim gazdovanim a pozickami zas nebudete mat na vyplatenie surodencov 😃

Inak, ak to nevadi Tvojmu muzovi sa takto zachovat voci surodencom... Ok, niektori pred vlastnymi nemaju hanby. Ale ja ako svagrina by som sa hanbila ako pes, keby som sa takto na ich chrbtoch zviezla k vlastnemu byvaniu, na ukor ich (pravdepodobne buducich) majetkov. Normalne ze by som sa asi aj stretnutiam vyhybala, ako by som sa hanbila...

A citam ze este je na svorkovcov zle, ze chodiki komandovat na stavbu. Tak pockat, najprv sa stazujes ze tam nechodia, potom Ti prekaza ze vlastne chodili....

A stale sa vyhybas odpovediam, ktore Ti mozu pomoct (lebo napriek troche vysmechu - bohuzial - si dostala aj dobre rady!!!!) a nie raz sa Ta pytali:
- aka je podlahova plocha domu?
- aka je celkova plocha pozemku?
- je Tvoj muz zrucny? Co vsetko sam robi na stavbe a ako casto?
- aka je celkova plocha pozemku?

karolinakr
3. dec 2024

u muža hladaj spotrebu peňazí ...nemá milenku?

karolinakr
3. dec 2024

a keby mi tatko chcel pomôct, a muž ho prehovori, že nie, potom stroví peniaze a nemám nič, tak si hlavu bucham deň a noc
zlých ĺudí počúvaš
tento tvoj chlap ťa do nešťastia privedie

1fifinka1
3. dec 2024

@autorka tak mi vychádza z toho teraz urazene ego, že ste si vtedy nedali povedať a teraz muž nedokáže povedať, áno prepáč svokor, mama, otec, mýlil som sa. Mali ste pravdu. Možno padlo v hádke aj to, keď sa niečo stane potom za nami nechoďte. A ono sa stalo, a tam je kameň úrazu. To by všetko začalo dávať zmysel.

karolinakr
3. dec 2024

alebo je tvoj muž moc hrdý, alebo nie až tak veĺmi múdry a skúsený , alebo má niečo za ušami
asi C) je správne

lasona
3. dec 2024

Co na túto situáciu hovorí manžel? Aký má plán?

deborahzelenkava
3. dec 2024

@lasona z toho co pise ona, manzelov je plan je pockat na pozemok a dalsie dary a pozicky od svojich rodicov.

daniela1911
3. dec 2024

No odpadnem 😀
Autorka ty si mala rodičom nohy bozkať aby tam chodili každý druhý deň a kontrolovali. Takto vy ani neviete koľko ste minuly za dom. Ty ani nevieš, či vás oklamali alebo kto, alebo na čom? Minuly ste viac ako 150.000 eur ( 40 tis banka, 60 tis rodina, 40 tis dary, 11 tis úspory). Dorobte vodu, kúpeľnú, kupte linoleum a piecku do stredu miestnosti a užívajte domček.
Vies, svokrovci by nadávali nie kvôli hanbe ale preto že vo dvore na ich bývalom pozemku by byvali cudzí ľudia.

zltalienka
3. dec 2024

Pre tie, čo sa im zdá 130-150 tisíc za uzavretú hrubú stavbu poschodového domu veľa, tak ono to nie je veľa, keď si uvedomíte že:
1. dokupovali pozemok
2. pri poschodovom dome je hrubá stavba drahšia (viem stavali sme)
3. cena za 1m² úžitkovej plochy domu je aktuálne 1900€/m² a ak majú dajme tomu 130m² (menší asi veľmi poschodový nebude) tak je to 250 tisíc do štandardu. https://inardex.sk/kolko-stoji-rodinny-dom/
Na dokončenie im chýba ešte veľmi veľa. Ak nič nevedia spraviť svojpomocne, tak 50-100 tisíc bude im málo.

herecka234
3. dec 2024

Sťažuješ sa, že Vám rodina nepomohla, keď pomáhať chceli a chodili tak sa nepohodli s mužom. Napíšeš, že ste museli volať robotníkov lebo tvoj muž to nevedel spraviť.Takže si mužíček mal zahryznúť do jazyka a nechal poradiť od skúsenejších ale utrpelo by jeho ego tak radšej rozdr*al peniaze a ani neviete načo.
Nevieš koľko Vás stáli jednotlivé práce lebo ste vyplácali aj na ruku (my keď sme prerábali som mala šanón kde som zakladala faktúry, čo bolo na ruku som napísala na papier komu koľko a za čo a aj teraz po 7 rokoch keď to vytiahnem viem presne koľko to stálo) . A posledná vec vždy si treba dať spraviť aspoň 3 cenové ponuky a nebrať hneď prvú

deborahzelenkava
3. dec 2024

No nic, odchadzam z temy. Skoda reci toto. Pytala som sa jej kolko platia za byvanie, neodpoveda. Predpokladam, ze este aj tam byvaju zadarmo. Kolki z nas sa snazili najprv normalne poradit. No ale skoda, lebo dom chcu a nebudu predavat predsa nieco, do coho investovali svojich 4000eur a zvysnych 130 000 eur od rodiny nie?

Tak teda nepredavajte autorka. Cakajte na dalsie dary a dovtedy zite o suchych rozkoch ako socky. Len skoda manzelovych surodencov, lebo s nimi dobre vydrbu svokrovci, az vam podaruju dalsie pozemky. Hanba vam je, vratim sa k mojim povodnym slovam. Jeden vacsi had ako druhy, len vyuzivate vsetkych naokolo. Dobre vam tak. Vsak oni na to neskor pridu, co ste zac 👍 Clovek robi chyby, ale toto je tu vychcanost. A este aj zadarmo byvate u nich. Nemam grcajuceho smajlika. Fakt otrasne nieco.

Ponaucenie do buducna pre nas vsetky, nedavat deckam nic zadarmo a nerobit rozdiely medzi surodencami. Nech sa paci maly start do zivota na zaciatok ,zvysok si deti pekne krasne zarobia na tu svoju holu rit. Ja si svoje peniaze budem uzivat ako dochodkyna a mozem osrat aby som len tak podarovavala v rodine pozemky a domy kadekomu, na ktore s manzelom tazko pracujeme. Hovno hovno zlata rybka. Vsetko predam a zarobene peniaze si budem uzivat. Deti, nevesty a zatkovia si budu musiet zarobit na svoje. Darovanie a financovanie dospelych deti nevesti nic dobre, nech sa paci vysledok v priamom prenose.
Tuto temu si zapamatam do buducna 👍 Radit tu autorke, akoby hadzat hrach na stenu. Tak idem radsej hadzat ten hrach na stenu a pozriem si nejaky dobry film👍😎

colsami
3. dec 2024

A este posledna vec autorka, a tiez to bolo stokrat pisane. Mate obrovsku vyhodu ze mate 26 rokov - to je pre pana NIC. Ak sa zbavite tej tarchy a predate to a vyplatite vsetko napozicavane, a odosobnite sa od reci starsich lebo "hanba" nedostavat dom (nekomentujem 🙄 ) tak sa z vasej jednej zadarmenko kutice mozete pokojne prestahovat za 600e do podnajmu s jednym dietatom, a ak si najdete obaja dobru pracu, normalne platenu a bez dochadzania, do 5 rokov dosetrite normalnu ciastku, mozete vziat normalnu hypo a kupit si kludne aj na konci sveta, ale HOTOVY dom. A budete mat peknych (este len) 30 rokov a mozete byvat vo svojom a bez starosti. Urcite je to 1 desatinka starosti z toho, co momentalne mate a kam mierite svojimi zlymi rozhodnutiami.

Zacni konecne mysliet na seba a svoju dceru a svoju rodinu. Aj svojho muza - ten by potreboval asi sa riadne spamatat, lebo takto sa dospely chlap, co ma byt zodpovedny za rodinu, nesprava.

A nemysli ako budu vasi smutni ze sa nedostavalo, nemysli ako "podojit" svokrovcov lebo ved "im pozemky nechybaju", ale mysli naozaj do buducnosti. Nie tej o tyzden. Ale tej za rok, 5 rokov, a viac...

majcu
3. dec 2024

@autorka ja sa ta spytam takto. Stoji tebe a tvojmu muzovi ta neobyvatelna opacha za to ze si nebudete moct dovolit nikdy druhe dieta?nebude vam luto ze vasmu dietatu nebudete moct nikdy dopriat dovoelnku, tabor, skolu v prirode ani veci po ktorych bude tuzit lebo jeho kamosi take maju?budu sa mu smiat. Lebo pri tychlo splatkach co mate a este len budete mat, si ledva doprajete kvalitne potraviny. A to nepocitam potrebne oblecenie, obuv a podobne. Pri ORC PN idu prijmy este nizsie, vydavky este vyssie lebo lieky su drahe.
Kaslite na to ze vas sen je dom, co povedia rodicia a svokrovci a okolie. Pozrite sa na svoje dieta.
Neries ci vas majstri oklamali, to je jedno a nevratne, Najlepsie co pre svoje dieta urobite je dom predat, poplatit dlhy a poobzerat sa po peknom byte a zabezpecit mu stastne detstvo a dospievanie.

colsami
3. dec 2024

@majcu druhe dieta musi byt. Ved preto stavaju dvojposchodovy dom, lebo tam je priestor qj pre rodicov na dochovanie (?), aj ked niektore z deti budu u nich chciet do buducna byvat 😃 sama to pisala.

caramellka
3. dec 2024

@luccija Autorka písala, že ešte aj časť toho pozemku bola darom. Ale hlavne ide o to, že stále nezodpovedala veľa podstatných základných otázok.

sasa1310
3. dec 2024

mne už tiež došli slová. A autorka stále nechápe, že si nemôžu dovoliť už ani pôžičku 1000 eur navyše. Končím tiež. Ja už vidím ako to skončí. Predajú sa ďalšie pozemky a hodia sa im prachy ako do bezodnej studne. A budú na tom o rok tak ako teraz. Akurát budú svokrovci bez pozemkov.
@deborahzelenkava

lasona
3. dec 2024

@caramellka mňa by zaujímalo ze koľko m2 ma ten dom, co ešte reálne treba dokončiť aby mohli ako tak bývať, koľko platia za energie a stravu u svokrovcov (alebo ci niečo prispievajú)a vidieť aspoň trochu nejakú faktúru, že či ich náhodou dakto neosalil

30majka71
3. dec 2024

Otázka je, že kde sa nachádzajú tie svokrovcove pozemky, lebo však ak je to v tej lokalite, kde je aj rozostavaný ten dom, tak sa im teda zrejme nevyplatí to predať, lebo tiež nedostanú neviem aké peniaze, keď sa vám nepodarí predať dom, tak aby ste všetko vyplatili.

karolinakr
3. dec 2024

@deborahzelenkava aky film ideš pozerat? Daj tip.Ja tiež

caramellka
3. dec 2024

@lasona Tak nejako... A mňa ešte plus aj to, že v akej lokalite Slovenska sa stavba nachádza. Od týchto info by sa nejako dalo odraziť...

30majka71
3. dec 2024

A nie je to náhodou tak, že autorka ani nevie, kde odišli tie peniaze... Vie to len manžel, neboli utopené niekde na automatoch? Alebo inej závislosti? Ani by som 2x nepovedala .. to by bol sakra prúser... A tiež to, že rodina, ktorá vlastne nemá žiadnu réžiu na bývanie minie 900€ na život? Len otázka stravu máte ako riešenu? Varia iba svokrovci či sa skladáte na stravovanie v domácnosti?

oblecenie99
3. dec 2024

@colsami Niekde tých rodičov budú musieť ubytovať, ak oni raz prídu o dom (že ich ešte nenapadlo dať ten rodičovský ako zálohu)

karolinakr
3. dec 2024

mne ked zmizne 2eurova minca, prehĺadám celý byt...tuto odletí 100 000, a nevie sa kde
🙂

caramellka
3. dec 2024

A autorka, akože vážne, nehnevaj sa, ale aby tu niekto, kto je tu anonymne a chce nejaké rady na 21 stranách zahmlieval skutočnosti, ignoroval otázky ohľadom základných veci a všetko treba z teba ťahať ako z chlpatej deky... Absolútne sa nečudujem babám, ktoré aj chceli poradiť, ale fakt im tu došla trpezlivosť.