icon

Náročné splácanie pôžičky a výstavba domu: Čo robiť?

2. dec 2024

Ja viem že sa tu asi normálnej rady nedočkám, ale skúsim. Sme mladá rodina s jedným dieťaťom a pred 2 rokmi sme začali so stavbou domu, niečo sme si požičali, niečo sme mali a niečo dali rodičia. Každopádne problém je v tom že stále na niečo čakáme, či už nejaké potvrdenia, materiál, robotníkov, nie a nie to dokončiť a už na to nemám nervy. Stále chýba kopa veci, nedá sa tam bývať, my sme už Vianoce chceli tráviť v dome, nie u svokrovcov. Už ani nebývame v podnájme lebo sme ho zrušili, keď to vyzeralo že tento rok už budeme bývať vo svojom, tak sme odkázaní na jednu izbu. Fakt to už nezvládam ani ja ani manžel, úspory nám už tiež došli, z výplat splacame pôžičky, neostane toho už veľa na dom potom. Tak zas sme len pred otázkou či požičať ďalšie peniaze aby sa to posunulo. Nevieme čo robiť

romino
7. dec 2024

@44janica44 ano, toto tiez registrujem. Este tak male deti, do 8-10 rokov = super ze je vlastny dvor. Alebo komorna ulica na dedine.
Nie vencit dakde po ihriskach na sidliskach.
Potom sa to zase rychlo preklopi, a deti chcu kamaratov, mesto.
Kazdopadne, sme rozni. Kazdy si je strojcom svojho stastia.
O tom je tu tema autora. Ak je to cele pravdive, tak to doje..ali na tak strasne vela urovniach ze az ...ze az to neznie realne

karolinakr
7. dec 2024

človek môže zakopnúť, dokonca si zobrať aj veľa na chrbát, dokonca byt mimo a nevedieť nič v 20ke o baraku, ale keby si aspo§ niečo zobrala z tej diskusie, keby začala inak rozmýšľať a premýšľať o každom jednom slove, čo ste tu na pomaly 30stranach povedali..keby prevzala zodpovednosť za svoje chyby a riešila to s mužom , ,svokrovcamim finančným poradcom, krizovym manažerom a dala sa poučiť od mudrejšich a skusenejšich,...ju zaujima jedine bankrot, ako vyrobiť mega pruser a ujsť,.čo je toto za spravanie..
bude druhy krat niečo velke a zas to riešiť, narobit problemy a ujst a vyvliect sa z toho a škodovať..čo to je za rozmyšlanie, človek sa uči aj na svojej chybe..niekedy za to trpko zaplatí, ale aspoň zmúdrie

simsalabim
7. dec 2024

@liusa82 ano, myslim, ze sa to lisi od panelaku k panelaku, co dom, to ine skusenosti.

ema22270
7. dec 2024

@cecilia29 este odpovedam na ten komentar 300 000 ich to vyslo spolu, nie pred 7 rokmi, oni si postavili dom pred 7 rokmi a vsetko robili postupne a naliali do toho 300 000, tak som to pisala, nie ze postavili za 300 000 hrubu stavbu, celkovo som to myslela, stavba, zariadenie a vsetko ostatne...

autor
7. dec 2024

Ja si uvedomujem že ten dom je väčší ako sa teraz stavajú, aj preto pochybujem že by sa predal za nejakú vyššiu cenu. Inak sa ale nemáme ako dostať k peniazom aby sme ho dostavali, veď aj tu sa písalo že to môže stať ešte aj viac ako tých 50000

darina77
7. dec 2024

@karolinakr najhoršie že trpko zaplatia tí ktorí im na tú stavbu požičali

erika237
7. dec 2024

Autorka a presne preto by ste mali realne zhodnotit vasu situaciu a aj rodina mech si zlozi duhove okuliare z oci. Cas aby ste to robili svojpomocne nemate, ludi aby ste to robili svojpomocne nepame, ak ten dom ma 200 m2 tak tych 50tisic je len slaby odhad podla mna. Mate vobec omietky na tych stenach? Ak nemate omietky a davali by ste ich niekomu robit, tak si teda myslim, ze tam zhuci dobrych 10 tisic.

Ak silou mocou sa nechcete vzdat domu, tak si zabezpecte niekoho kto vam urobi cenovu kalkulaciu na dokoncenie, potom oslovte financneho poradcu nech sa pozrie na vasu situaciu, ci by sa dalo nejakym sposobom zobrat hypoteku, povyplacat vase dlzoby, ci a kolko by ostalo.
Len uz pre boha nesnivajte o predji nejakych pozemkov a ze z toho nieco zafinancujete. Nic poriadne neurobite, peniaze miniete a ste v prdeli s prepacenim.

Ine zeny ti tu radili omnoho lepsie ako ja, proste ich pocuvni, daj to cele precitat muzovi a rozhybte sa.

ema22270
7. dec 2024

Ja zasnem, ze stale si ides svoje a chcete ho dalej dostavat, a zaco prosim ta? Uz teraz platite 1400e za splatky co je neskutocna suma, nejde mi to ani do hlavy, kde tolko splacate, ked ste nie vsetko mali pozicane, ako si pisala, ze nieco vracat nie je treba, tak to mate potom od nebankoviek a nemate to sancu splatit. Z coho chcete zit vlastne potom? Ak by sa Vam to este nejako podarilo dokoncit, tak budete splacat ludom okolo seba 2500e? Alebo ako si to predstavuješ. A z coho chcete zit, ved to je strasne, mne to pride, ze ty si vobec neuvedomujes vaznost situacie, a poziciavat si donekonecna od rodiny, je velmi zle riesenie, vsetci sa o chvilu rozhadate, tak to bude, hlavne, ked zistia, ze ste uz vsetko minuli a nic nie je hotove (lebo si to neuvedomuji, ze ceny nie su ako boli).
A ako chcete kurit, plynom? Ved to budete mat take nedoplatky, 200m je vela, tak bud budete mrznut v zime, alebo neviem.

simca06022011
7. dec 2024

@darina77 ale bola to ich sprostost, tak ako svokrovcov.. tak nech zaplatia :DD

elizabeta56
7. dec 2024

@belllinka na samote nie, ale v dedine, v novovznikajúcej lokalite, kde máme upravené regulatívy tak, aby sa susedia navzájom príliš neobmedzovali. Ono keď sú napr. susedia v dome hluční, môže človek ísť dnu a nepočuje, čo sa deje v druhom dome. V byte toto možné nie je. Takisto nie je možné vyhnúť sa opitému susedovi, ktorý sedí na schodoch pred vašimi dverami a obťažuje vás. Tiež je nepríjemné, keď suseda na vedľajšom balkóne fajčí a všetok dym vám ide do kuchyne. Sú to situácie, ktoré vedú ku konfliktom.

elizabeta56
7. dec 2024

@belllinka to je samozrejmé. Viem, že sú aj byty, kde sa dobre býva, len my máme bohužiaľ takú zlú skúsenosť, že byt je u mňa až na poslednom mieste.

elizabeta56
7. dec 2024

@zltalienka hej. Mne sa len nepáčil ten popis, že bývanie v dome je len kvôli egu. Nie, nie je. Ten, kto vyrastá v dome, je zvyknutý na záhradu, chce niečo dopestovať, rád sedí na dvore osamote, baví ho práca vonku a pod.v byte prosto trpí.

karolinakr
7. dec 2024

@darina77 už peniaze neuvidia

lujza123
7. dec 2024

WTF? Mať 130 000 a pustiť sa do stavby 200m2 domu? Vy ste sa museli na kompletku zblázniť, ale ze úplne 🤦‍♀️🤦‍♀️

Viesco na začiatku témy mi ta bolo aj luto a chápala som tomu, takmer každý jeden človek co sa pustil do stavby či rekonštrukcie domu bol na konci natesno s peniazmi a možno sa dokončenie niektorých veci typu vonkajšia dlažba, plot, vnútorne dvere, zárubne či dokonca fasáda odložilo na neskôr … Toto je úplne normálne a bežné, stáva sa to

Ale vy ? Vy ste obyčajní megalománi bez mozgu a sorry, tak vám treba. Doplatili ste na vlastnú hlúposť. A veľkú facku by si zaslúžili aj jedny aj druhý rodičia ze vas v tom podporili
Pred dvoma rokmi bolo po covide, ceny stavebných materiálov aj energiii šli prudko hore, už vtedy vám muselo byt jasne ze za 130 tisíc nemáte šancu postaviť tak veľký dom ani svojpomocne .. A písala si ze z tej sumy ste si kúpili auto, časť pozemku + isto slo niečo aj na náradie takže vy ste reálne šli stavať za 100 tisíc
Bože ved to sú dve slova ktoré napíšeš do googlu “cena holodomu”

lujza123
7. dec 2024

Autorka - google píše

Stavba domu 2024

Cena za 1 m2 hrubej stavby sa pohybuje od 700 €.
Cena holodomu na 1 m2 sa pohybuje od 1400 €.
Cena domu na kľúč za 1 m2 úžitkovej plochy sa pohybuje od 1800 €.

Po novom roku ide hore DPH, energie čiže všetko bude drahšie

Takže rataj, dokončiť 200m2 holodom do štandardu vás víde
200 m x 450 € = 90 000 €

a to rataj pri úplne najlacnejších materiáloch a bez kuchyne, spotrebičov

To aby svokrovci predali aj ľadvinu, nielen pozemky 🤦‍♀️

A sranda ešte ken začne ked sa do tej svojej haciendy nastahujete, teraz neviete vyžiť z 900€ co ste v podstate len dvaja a dieťa, za nájom neplatíte ..
Tak si ešte pekne prirátaj 200 - 300 € mesačne za energie

zltalienka
7. dec 2024

@lujza123 ale autorka ma len hrubú stavbu, podľa toho čo písala. Co aj cca sedí 700€ x 200m = 140 000€.

zltalienka
7. dec 2024

@lujza123 doteraz investované peniaze teda cca sedia.
Na dokončenie im ešte treba 1100€ x 200m = ......mamma mia

ema22270
7. dec 2024

@lujza123 presne tak a za tie energie mozno aj viac, vsetko zas ide hore, elektrina, plyn, voda, to bude aj viac ako 300e plus internet, telefony - to moze ratat aj 500e vklude. A kde su vsetky ostatne veci, ked uz teraz splacaju 1400e aj ked tomu nechápem, lebo my sme brali hypoteku 90 000, uz davnejsie, ale aj tak, urok bol nizky, platili sme 307 teraz po zvyseni uroku po fixacii 367, jasne mame ju na 30 rokov nastavenu, zatial, kym by sme nenasporili na nejaky mimoriadny vklad. Tak ako mozu 1400e davat ked tiez realne mozno 90 000 splacaju, lebo ostatne vraj vravat nebude treba. Rodine vraciate aj s nejakym urokom?

gabu_lienka
7. dec 2024

@zltalienka presne ako som jej pisala, na 70m byt som ratala 50.tisic (bez roboty), cize to ma minimalne 150.tisic a nie ze autorka, ako si napisala “moze to byt aj viac ako 50.tisic”, to je istota, ze to bude viac a násobne..
vy ste nemali pred zacatim stavby projekt a k tomu cenovu kalkulaciu?

pralinka25
7. dec 2024

@lujza123 @ema22270 ao chce mat viac deti cize materska?

ema22270
7. dec 2024

@pralinka25 nam to moze byt v podstate jedno, aj ked ma to tu normalne aj rozculilo, ze ako moze niekto takto premyslat 😬. A najlepsie su tie odpovede, ja neviem kolko dlzime spolu.

autor
7. dec 2024

Rozprávali sme sa s mužom dosť o tom posledné dni a možno by bolo najlepšie keby zmenil prácu za lepšie platenú... Aj keby zase malo ísť na pásku menej.

aurora33
7. dec 2024

😂😂😂😀😂😂😀😂😂😀😂😂 pane bože

veronicka88
7. dec 2024

Ty nerozumieš že nedostávate tak aby ste našetrili!nejde to. Pochop to a upravte si to v hlave. Potrebujete dostať hypoteku. Založiť čo je a dostávať. Bodka punktum. Inej cesty niet. Na to potrebuje príjem na páske!!aj ty.

ivkaivka9
7. dec 2024

@aurora33
@veronicka88 komu niet rady, tomu niet pomoci

gabu_lienka
7. dec 2024

A potom co? Budete rychlejsie splacat ten 100.tisicovy dlh? Stavat nebudete mat za co, resp budete z tejnvyssej vyplaty kupovat kazdy mesiac jedny dvere, bateriu a pod, a zit dalsich 15 rokov v jednej izbe u rodicov.

erika237
7. dec 2024

Vypinam upozornenia lebo posledny skvost od autorky mi zdvihol tlak a to teda nepotrebujem.

karolinakr
7. dec 2024

mate exekucia a prachy z nebankovky? inak to nedava zmysel, čo tu táraš

pralinka25
7. dec 2024

autorka vy ste vazne mimo. to je tak debilny napad ako cely tento domoproblem.
a potom ochorie alebo pojde do dochodku alebo hocico a bude kukat ako vir ked mu vypocitaju percenta. to este len bude parada. kazdy odrbavac nakoniec odrbe sam seba. debilny napad. proste debilny.

ema22270
7. dec 2024

Aj mna to uz vytocilo, tak sa vzdialim 😅.