Náročné splácanie pôžičky a výstavba domu: Čo robiť?
Ja viem že sa tu asi normálnej rady nedočkám, ale skúsim. Sme mladá rodina s jedným dieťaťom a pred 2 rokmi sme začali so stavbou domu, niečo sme si požičali, niečo sme mali a niečo dali rodičia. Každopádne problém je v tom že stále na niečo čakáme, či už nejaké potvrdenia, materiál, robotníkov, nie a nie to dokončiť a už na to nemám nervy. Stále chýba kopa veci, nedá sa tam bývať, my sme už Vianoce chceli tráviť v dome, nie u svokrovcov. Už ani nebývame v podnájme lebo sme ho zrušili, keď to vyzeralo že tento rok už budeme bývať vo svojom, tak sme odkázaní na jednu izbu. Fakt to už nezvládam ani ja ani manžel, úspory nám už tiež došli, z výplat splacame pôžičky, neostane toho už veľa na dom potom. Tak zas sme len pred otázkou či požičať ďalšie peniaze aby sa to posunulo. Nevieme čo robiť
autorka, na doraz si môžete dovoliť ísť, ked budete mať celú stavbu hotovú a finišovať, a pár mesiacov, maximálne rok, budete robiť tak, že vam ostane len na jedlo a dúfať, že nepríde výpadok príjmu a choroba
@romino poznam financne negramotnych ludi. A vela. Lenze ti ludia vyrastali v rodinach, kde ich ridicia rovnako nikdy nic nemali. Ani ich to nemali ako naucit. Nechce sa mi verit, ze ludia pochadzajuci zjavne z celkom dobrych pomerov su az takto financne negramotni. Zacnu stavat s 11tisicmi. Maju dieta. Kupia drahsie auto. Nedostanu hypoteku a aj tak idu stavat. Napozicaju si peniaze a ani nevedia kolko presne to je. Nevedia kolko presne do domu vrazili. A stavali bez pociatocneho financneho planu na stavbu domu. Napriek svojmu nizkemu rozpoctu stavaju obrovsky dom. Rodicia zakazu muzovi ist do zahranicia. Predat dom je hanba. Mne sa naozaj neda tomuto verit.
Presne ako vyššie píšu ženy.. ste stále veľmi mladí, kľudne ste mohli začať v štartovacom byte. My sme tiež niesli syna z pôrodnice do dvojizboveho bytu. No a čo? Zamestnali by ste sa niekde v poriadnom meste obidvaja, kúpili si ten byt na hypo, krásne by vám rástol na hodnote za pár rokov. A do toho zapadakova ste mohli ísť bývať neskôr, keď už by napr. Jeden z vás mohol mať stabilnú prácu na home office. Buď predajom toho bytu ste mali aj na kúpu menšieho domu, alebo by ste svoj byt mohli možno aj prenajať, ak by rodičia pomohli a mali by ste bočný príjem a zadné vráta. Ale nie, vy všetko od zadu, hneď, aj z ničoho. A potom sa čudujete. A čudujem sa rodičom, ale asi to bude rozmýšľanie na štýl "ešte jedno poschodie, sused má vyššie". Naši nám vždy prízvukujú, pomaly, máte čas. Tešia sa z pokrokov, ale videla som, že mali obavy, keď sme kupovali väčší byt, pýtali sa, či budeme s financiami v pohode a mama stále hovorila (či už mne či sestre), že mladí chceme mať vždy všetko hneď a naraz a má aj niekde pravdu, proste treba zapojiť aj zdravý rozum. Najmä TERAZ, ideme do neistých časov. Toto všetko, čo sme ti popísali môžte mať aj teraz, lebo ste naozaj ešte veľmi mladí, a po desiatich rokoch môžte bývať vo vlastnom dome. Len to chce rozum, trpezlivosť a gule. Predať dom, vrátiť pôžičky a priznať si, že na to nemáte. Lebo nemáte.
@maminkadeticiek ja toto nepochopim . Hypoteka nevysla a oni idu do poziciek. To fakt ludia nerozmyslaju? Potom padnu na hubu
Nie a nie si priznat ze je to nad ich moznosti a zubami mechtami sa toho drzia. Lebo chceme dom.
@lujza123 no len to ze je to zapadakov nevieme.... možno si tým len autorka ospravedlňuje to ze nechce dom predat... aj jej aj jeho rodicia im dali peniaze na začiatok cize nie uplna hladova dolina...rodicia bez problemov predaju pozemky ak budu potrebovať... v zapadakove sa pozemky predávajú tiež ťažko....
Obaja zarábajú 900 a 1400 na pásku čiže nie min mzdy ako na kraji sveta.... uvidíme keď napíše lokalitu.
@karolinakr práveže ta suma za holodom stavaný svojpomocne celkom sedí co sa týka rozmerov, ako v tomto to dali ešte celkom dobre ak ešte aj auto kúpili
Akurát nechápem kde nechali mozog pri projekte a plánovaní, lebo toto muselo byt jasne už na začiatku ze je to nereálne dokončiť tak veľký dom za taku sumu, aj keby začali s plánmi pred covidom a zdražovaním … Bože však ja som prerabala dom pred 10 rokmi co boli ceny úplne inde a už vtedy to bolo 1000€/m2
Zeny, co hovorite o holodome... Podla toho co vsetko bolo pisane, jedna sa o v podstate hrubu stavbu, co akoze maju hotove. A to sa autorka nevyjadrila k oknam a streche.
@karolinakr áno, väčšina ľudí to tak robí, ale nie je to vždy nutné, len treba dobre odhadnúť svoje finančné možnosti, napríklad my sme išli z podnájmu rovno do domu, ale nezadreli sme si 200m opachu, ale 110m bungalov
@44janica44 bodaj by to tak bolo. Mne je ich fakt lúto, aj ked si za to môžu sami. 🤷🏼♀️
@janickacrazy aj moja úplne prvá nehnuteľnosť je dom… lenze vylozene domček 75m2
Ešte tak rozmýšľam či niesu náhodou z Oravy, tam zvyknú stavať takéto veľdiela ešte aj teraz, co novostavba to obrovský barák
Možno obidvaja ich rodičia majú svojpomocne postavené takéto dvojgeneracne podpivničene domy, tak mladým natlačili do hlavy ze treba stavať veľké, však pomôžeme … A neuvedomili si ze tie stavebné zákony sa za 30 rokov zmenili, ze už neskolauduju dom kde elektriku robil sused Fero, zateplenie neexistovalo a nad cenou kúrenia, údržby domu sa nikto nezamýšľal. Ze to proste v dnešných štandardoch, technológiách už nejde ako kedysi
@janickacrazy hej, na to som myslela, ked realne niekto na ten do má, prečo nie? ja by som stavať, nikdy, ale nikdy nešla, i keby som mala za hotovy dom platiť viac, pre mňa toho času, nervov a peňazí niečo nepredstaviteľné...ked sa chce niekto sťahovať, radšej do hotového
@vreckovka2 no ved to pisem. Ludia, uz na to kaslite. Vsetko to vymenovane je uz podozriva kombinacia + sa autor po 10.raz aj tak spyta "co mame robit" , hoci tu ludia dookola radia = niekto sa len zabava tym ako vie cez internet vytacat ludi 🙂
lenže, kto si stavia obrovsky dom, nech si tam aj niekoho nasťahuje, pozýva a nech tam niekto prespáva, alebo horné poschodie prenajme..väčšinou to je tak, že kym sa to postaví a zoženú peniaze, deti vyrastú a rozutekajú sa do sveta, do mesta, na internať, na VŠ do cudzieho štátu a do dediny na konci sveta sa nebudu chcieť vrátiť kvôli domu..na toto myslite všetci stavitelia
niekedy mi je tych rodičov ľúto,že zadlžia sa, hrdlačia cely život, maju dve roboty, a kym to dostavajú, deti vyrastú a odsťahujú sa..a videla som to nejedenkrat
znamy taku lotrovinu vyviedol, teda jeho otec, že on postaví dom, čo aj spravil krasny 1poschodovy dom, lenže treba splacať pôžičky, tak išiel do zahraničia aj so synom a dom sice stojí, ale im sa tak zapáčilo v zahraničí, že sa už domov nevrátia, prijali občianstvo, otec si tam našiel milenku a jedine mama teraz býva sama vo veľkom dome
@romino tiež to beriem ako trolling už
@romino ale si vezmi, že niekto neznalý vecí začne stavať, najde túto diskusiu a tu ma nespočetné množstvo rád, názorov, skúseností, v každom komente sa niečo nové dozvieš
ja som tiež som po návšteve koníka veľa vecí prehodnotila, tak ked to nepomôže autorke, iným mladým, ktorí začnú stavať a nemajú skúsenosti to bude obrovská pomoc
Autorka vieš prosím odpovedať na otazku: mate okná, dvere na dome? Stierky sú urobene? Podlahy? Napíš aspoň lokalitu , aby sme mali lepšiu predstavu o stavbe.....
@lasona podla mna len hruba stavba, kedze pisala, ze “dom ma steny a strechu”. Nemaju ani kurenie, ani podlahy..
@lasona písala, že podlahy nemajú
@lasona
@gabu_lienka mne sa marí, že to majú už zatvorené... Múry, strecha, okná, dvere, nič viac..
@vreckovka2 mne prídu ich rodičia rovnako finančné negramotní.. a mnohé rodiny prišli k pozemkom, ani nevedia ako.. zrejme aj táto rodina ich len podedila.
keby boli finančné gramotni, netlačili by mladých do takejto katastrofy.
@beronsche kdeže-, nemajú..snívajte s nami
@karolinakr nemajú ani okná? Tak to je zle, veľmi zle...
Hrubá stavba za také prachy..
@beronsche k oknam sa nevyjadrila. Napisala “dom ma steny a strechu”
@lujza123 toto mi napadlo, ked autorka nechce povedať lokalitu. Kedysi, za socializmu sa takto stávalo, celá rodina chodila a počas stavby ešte dostavali tu izbu tu verandu,niekto potiahol aj poschodie mimo plánu. Takže ak majú rodičov 65+ tak títo tak stavali.
@beronsche vies co, moj otec je financne gramotny a aj tak sa rozculoval, ze nas dom bude mensi ako susedova mastal. Velmi na nas tlacil, posielal inzeraty. Aj sa na nas hneval, az kym sme sa nezabyvali. Zrazu je nazoru, ze aj 4 deti sa tu zmestia. Tiez vyrastal v mega dome (prizemie plus 2 poschodia - vsetko.obytne). On postavil mega dom (zobytnena pivnica, prizemie, poschodie, zobytnena povala). A tak nejako ocakaval, ze postavime aj my taky. Tiez mal reci, ze pomoze, zafinancuje kde co. Aj jemu pomahala cela rodina stavat. Avsak som vedela, ze to tak nebude. Nevladal by uz, ani tie financie neposlal. A aj keby vladal a pislal peniaze, aj tak by sme nepostavili vacsi. To su proste taki ludia. Moj otec nepodedil nic, ani jeho rodicia. Vsetko budovali od nuly.
@vreckovka2 ale tlačil by ťa do väčšieho, rozčuľoval sa, aj keby vedel, že na to fakt nemáš? Ak áno, nevypoveda to o veľmi o fin.gramotnosti...
@beronsche tlacil, my by sme na vacsi nemali, ale nechcel to pochopit. On to dal ako mlady, dame to aj my. To, ze ceny su uplne niekde inde a najma praca je neuveritelne draha. Akoby mu nieco zatienilo mozog a proste program "treba mat velky dom", bop prednejsi. A on naozaj cely zivot analyzuje kde, co a ako kupit, nech je kvalitne, dlho vydrzi, a nie je to drahe. Ja sama tomu fenomenu uplne nerozumiem.
@beronsche
@vreckovka2 presne toto sa moc staršej generácii vysvetlit nedá, ze dnes sa domy stavajú inak, podľa iných štandardov, zmenili sa materiály aj stavebne zákony
Dom postavený podľa 50 r starého projektu by sa dnes nedal skolaudovať.
Kedysi dom v stave hrubej stavby/holodomu co sa týka financií tak bolo v podstate už postavané, hotovo, dnes si len v polke, lebo ta najdrahšia časť - technológie ako kúrenie, možno soláre, dokončenie elektriky, interiér, kúpeľne, sanita, exteriér ta ešte len čakajú ..
Pred 40 timi rokmi bola v podstate veľkosť to jedine co si mohol človek vybrať, dnes je toľko možnosti a typov stavieb ze každý rozmýšľa, kalkuluje co bude pre neho najlepšie, či chce tepelne čerpadlo alebo izbu navyše ..
V tomto nešťastnom príbehu sa podľa mňa dali mladí ovplyvniť rodičmi, majú 20 čosi a stavajú hosťovskú ktorá bude 30 rokov prázdna pre prípad ze tam niekoho doopatruju.
Ono hlavne títo starší páni, otcovia, dedovia si idú svoje, všetko vedia najlepšie a pre nejake vymýšľance moderných stavieb nemajú pochopenie. Dom ma byt veľký, hlavne murovaný, mať pivnice a hotovo! Veľkú časť financovali, požičiavali takže tam pri rozhodovaní mali určite posledné slovo. Keby im mladi povedia ze chcu mini drevodom v pasívnom štandarde tak ich akurát vysmejú

@timilv ty si to vystihla celkom presne, ja už dávno hľadám toto slovné spojenie na 30 stranách - idete na doraz, ešte ani nie sú v polke roboty, len na začiatku a už teraz sú na doraz
ešte by sa dalo hento stavenisko predať, a ist do toho jednoizbaku, a postupne sa sťahovať do štyridsiatky
autorka, ked sa bojíš predaja, lebo zrejme mate len stavenisko, seriozne by som sa pozrela manželovi do mobilu, či negembluje, lebo to mi hlava neberie, v akom stave mate dom a financie, alebo či si neplati nejake spoločníčky