Náročné splácanie pôžičky a výstavba domu: Čo robiť?
Ja viem že sa tu asi normálnej rady nedočkám, ale skúsim. Sme mladá rodina s jedným dieťaťom a pred 2 rokmi sme začali so stavbou domu, niečo sme si požičali, niečo sme mali a niečo dali rodičia. Každopádne problém je v tom že stále na niečo čakáme, či už nejaké potvrdenia, materiál, robotníkov, nie a nie to dokončiť a už na to nemám nervy. Stále chýba kopa veci, nedá sa tam bývať, my sme už Vianoce chceli tráviť v dome, nie u svokrovcov. Už ani nebývame v podnájme lebo sme ho zrušili, keď to vyzeralo že tento rok už budeme bývať vo svojom, tak sme odkázaní na jednu izbu. Fakt to už nezvládam ani ja ani manžel, úspory nám už tiež došli, z výplat splacame pôžičky, neostane toho už veľa na dom potom. Tak zas sme len pred otázkou či požičať ďalšie peniaze aby sa to posunulo. Nevieme čo robiť
moj nazor je, ked ste natesno, žiadne dalšie uvery, to je samovražda
@kavasmliekom exekúcie našťastie nemáme, len sme sa párkrát omeškali s platením pôžičky. Riešili sme to dávnejšie, banka nám nechcela dať hypotéku, my sme mali dosť napoziciavane už vtedy. Teraz už má muž normálne výplatu na páske, ale zas nižšiu ako mal predtým.
@beronsche dom má steny aj strechu, poloha nie je veľmi atraktívna. Naokolo sú len domy, žiadne obchody, treba mať auto aby sa človek dostal do mesta. Možno skúsime ešte nejakého poradcu.
čiže ste šli stavať dom s vlastnou hotovosťou vo výške 0 eur. pekne
je dost mozne ze predajom ani nedostanete 140t spat... neviem ako idu teraz taketo stavby... si zistite.. ci by ste vobec kupcu zohnali, kolko to ma hodnotu... ako mne to pride strasne vela penazi, len tak napoziciavat kade-tade na dobre slovo
Tak este ostava, zmierit sa s 1 izbou, aj tak cez den ste preč v praci a setrit naďalej. Pripadne hladat inu pracu.
A poriadne zhrnut financie, nie ze ani poriadne nevies kolko ste uz tam investovali. A pritiahnuť opasok. Nech splatite dlhy co najskor. Plus ten poradca. Vam dvom zjavne počítanie financii neide, tak skuste niekoho oslovit. Nie je to sranda, stat sa moze hocico a ten druhy z vas to potom neda
mate šancu si zobrať brigadu v sobotu a nedelu? ine vam neostava, alebo ist obidvaja do Rakuska
To ste sa museli omeskat s viacerými splátkami, že ste v registri neplatičov. To bude ťažké. Keď vám nedajú úver. Nezostáva nič iné, len dat dom do predaja.
@janka_266 mali sme pár tisíc, ale to sa minulo veľmi rýchlo, potrebovali sme v tom čase kúpiť aj nové auto lebo sme bývali v meste a tam sme ho nepotrebovali
prečo všetci stavaju dom a nekupia si a idu do hotového ? to vam za tie nervy stojí ? a lacnejšie to tiež nebude, iba viac nervov, zdravia a pohody to stojí
vo vašom prípade by som za posledne peniaze najala krizoveho manažera alebo finančneho poradcu, a podla jeho slov sa riadila
@karolinakr ja chodím pomáhať cez víkendy upratovať penzión neďaleko a muž príležitostne tiež pomôže s čím treba aby aspoň niečo dostal navyše. Ale to sú minimálne sumy v porovnaní s tým čo nám treba. Možno naozaj že by išiel do zahraničia na pár rokov, ale v tom mu zas bránia rodičia.
Prefincovanie pozicok do hypotéky , treba skúšať a hľadať , kto ma záujem o klienta , aká banka bude mať záujem , určite sa netreba vzdávať po prvom raze , keď to nevyšlo …po jednej banke
este rodicov sa ma pytat... omg
Nové auto, za koľko? Ja mam z vás pocit, že ste prišli lacno k peniazom, hurá, kúpime auto, kúpime dom... A prišla realita a nemáte ani dom, ani peniaze.
Rodičia? A co rodičia potom nepridá ju ďalšie tisíce na dostavanie domu?
@misslilac13 chudata deti len tolko k tomu
S takou výplatou ako píšeš, ze máte obaja spolu, a s domom, ktorý aktuálne máte v danom štádiu ako si opísala, vám dajú hypotéku určite a splátka na hypotéku bude určite nižšia ako 1400€ ako dávate teraz za všetky pôžičky dokopy. Čiže, osloviť poradcu, spísať všetky pôžičky, ktoré mate, koľko vám ostáva ešte vrátiť financií, zohnať znalca, ktorý ohodnotí aktuálnu hodnotu domu a pozemku a vypracuje znalecký posudok. Rátaj s tým, ze cena znaleckého bude nejakých cca 300€? Neviem ako sa teraz pohybujú, ale dostanete nejakú hypoteku určite. Napríklad, ak ma dom aktuálne hodnotu 150000€ a vy požiadate o 90-100 000€ (60000€ splatiť dlhy a 40000€ na dokončenie), tak by vám to malo prejsť. Pretože nežiadate 80% z hodnoty nehnuteľnosti, ktorú môže banka maximálne poskytnúť, ale menej percent.
@karolinakr suhlasim. Tiez ked sme vsetko spočítali, tak kupa hotového holodomu bola naj volba. Ale ked niekto dostane pozemok na dobrom mieste, tak sa mu oplati stavat. Len to musi mat spočítané realne material aj praca a nie len odhadom a pripočítať plus 30% 🤣🤣🤣. Ked neda banka hypo, tak potom sa ludia snazia stavat postupne. Tak to je.
financny poradca jednoznacne autorka pomoze vam s hypotekou vratte co ame rozpozicane a dokoncite
aj horsie uz poriesili
@katie253 maju zaznam v registry, za omeskane splatky
inak autorka.. len tak mimochodom atraktivita okolia sa nehodnoti obchodmi naokolo...
neni lepšie zist z kratšej cesty? nemate kurenie, podlahy, kuchyňu ani kúpeľnu, to znamena, že nemate aspolutne nič, len jednu izbu mrazničku bez teplej vody,,požičali ste si odvšadial, kde sa dalo a minuli ste všetky peniaze, banka vam viac nedá , hypoteka v nedohľadne
nielenže ste urobili už 200 chyb dopredu, ale realne, ked nemate odkial zobrat peniaze, si tvoj muž postavi hlavu,že on sa stahovať nebude
realne si zvaž možnosti, mate 0 na účte, nedokončene uplne nič, nik vam viac nepožiača a tvoj muž ako taky trpak stiahne ťa až na dno, ked nebudete splacať, pridete ešte aj o ten dom, alebo tam všetci byvat v 1 izbe bez kurenia a teplej vody
ty musiš muža presvedčiť na predaj, a ked on si postavi hlavu, išla by som s dieťaťom byvat k mame alebo svokre, a nech si poradi sam,
lebo toto nedopadne dobre👎
@simca06022011 áno, ale nevieme v akej dobe, nepíše ze kedy to bolo? 2 roky, 5 rokov dozadu? teraz majú stabilnú prácu. Proste treba ísť sa pýtať do banky. Poradca poradi.
To ste išli stavať dom a vlastných peňazí ste mali "pár tisíc"? A to je koľko? 2? 3? Ako vám mohlo napadnúť za tej situácie ísť stavať dom?! 🤦♀️
@h2 lebo sme mali ponúknutú pomoc od rodičov z oboch strán aj iných členov rodiny, ktorí mali peniaze ktoré vtedy nepotrebovali. Plus sa ponúkli niektorí ľudia že nám pomôžu so stavbou, ale z toho potom nič nebolo, tak sme museli platiť robotníkov a firmy, čím sa to celé predražilo. Malo to byť stavané svojpomocne.
@katie253 tak dva roky stavaju.. tak to nebude 5rokov...
Človek sa musí vedieť spoľahnúť v prvom rade sám na seba,nie celá rodina okolo domu,to sa takto nerobí,mne by bolo trápne.

A co spravite ked ta sirsia rodina bude zrazu tie peniaze hned potrebovat?ako im to vratite?