Náročné splácanie pôžičky a výstavba domu: Čo robiť?
Ja viem že sa tu asi normálnej rady nedočkám, ale skúsim. Sme mladá rodina s jedným dieťaťom a pred 2 rokmi sme začali so stavbou domu, niečo sme si požičali, niečo sme mali a niečo dali rodičia. Každopádne problém je v tom že stále na niečo čakáme, či už nejaké potvrdenia, materiál, robotníkov, nie a nie to dokončiť a už na to nemám nervy. Stále chýba kopa veci, nedá sa tam bývať, my sme už Vianoce chceli tráviť v dome, nie u svokrovcov. Už ani nebývame v podnájme lebo sme ho zrušili, keď to vyzeralo že tento rok už budeme bývať vo svojom, tak sme odkázaní na jednu izbu. Fakt to už nezvládam ani ja ani manžel, úspory nám už tiež došli, z výplat splacame pôžičky, neostane toho už veľa na dom potom. Tak zas sme len pred otázkou či požičať ďalšie peniaze aby sa to posunulo. Nevieme čo robiť
Musíte si sadnúť a zhodnotiť. Koľko bude stáť dokončenie domu, aké máte príjmy a aké výdavky a podla toho sa rozhodnúť čo ďalej.
To nikde nepíšeš a to je to najdôležitejšie.
@la_dolce_vita no hej len svokrovci nám dosť pomohli aj pomáhajú a nechceme si ich zbytočne pohnevať, lebo presne potom budú môcť vymáhať ešte tie pôžičky keby sa nahnevali a to už by sme fakt mali asi exekúciu na krku.
Autorka, myslela som si, to je presne to dedinské, či malomeštianske také naše, že čo by to potom iní povedali, ako by to vyzeralo (myslím tým rodičov), ktorým chcete vyhovieť. Poznám podobný prípad, tam to bolo presne o tom, dcéru sanovali, ako sa dalo a syn sa môže tak poďakovať za jedno veľké nič, lebo dediť raz bude jedno veľké nič.. Lenže v kaši ste VY, a v hre jedokonca aj vaše manželstvo (takéto situácie môžu priviesť napr. muža do zúfalstva, že začne gamblovať, či piť, lebo každý reaguje na takýto stres po svojom), tak tu by som sa postavila na hlavu a neprihliadala na názory rodičov. Ak je ochotný ísť do zahraničia (kde by aj zarobil viac), nech ide. Okrem lotto a športky si už fakt neviem predstaviť, ako by ste sa dostali k rýchlim peniazom, alebo k väčšiemu objemu peňazí mesačne a vy to potrebujete.
Autorka - no tak keď je to "asi problém", nerob nič.. sed u svokry v jednej izbe a plač..
Pozri, musíte sa na to pozrieť rozumne, rady si dostala.
To, čo povedia svokrovci, susedia, Fero a Zuza, na to sa budeš musieť vykašľať.
Preberte zodpovednost za svoje zlé rozhodnutia, konajte! Inak sa v tom budeš machat celý život...
Ale hlavne, že budeš mať dom s takmer samostatnou bytovou jednotkou...
Inak, už len to uvažovanie, keď už stávam, tak poriadne veľký dom je veľmi, veľmi zle.. fakt, keď nie sú prachy, musíš ísť do menšieho.
@bosorkabb nevieme odhadnúť koľko bude stáť dokončenie lebo nemáme už ani materiál, ani robotníkov, chýba tam ešte kopa veci dokončiť. By sme potrebovali proste hotovosť s ktorou by sme to mohli nejako vykryť ale nemáme ju odkiaľ zohnať. Ťažko sa plánuje niečo keď nemáme ani na zálohu ani nič.
Choďte sa spýtať na možnosti úveru a kedy najskôr by vám dali, podľa toho sa zariadite. Len teraz si nenarobte dlhy, lebo už vám potom nedajú úver keď budete mat ešte nejaké nesplatene čiastky.
Tak by hádam svokrovci neposlali na vlastného syna exekútora..
Tak si sadnite aj s nimi, vložte karty na stol, vysvetlite, že to takto ďalej nejde, skúste nájsť riešenie..
A stsle nepíšeš v akom stave ste ten dom kúpili a v akom je teraz po 2 rokoch. Co ste urobili a co ešte treba.
@kavasmliekom V žiadnom stave nekúpili dom. Dostali menší pozemok od svokrovcov, ďalšiu časť odkúpili a stávajú od základov sami. Tam žiadny dom nebol.
@kavasmliekom no my ho staviame, my sme ho nekúpili. Len sme pozemok odkúpili aby sa spojil s tým od svokrovcov a mali sme miesto na dom.
@h2 no s mojimi rodičmi je to vlažné teraz, keďže oni sľúbili že pomôžu s výstavbou, hlavne teda otec a brat s bratrancami, a nakoniec proste nič, boli tam asi dvakrát na začiatku a odvtedy kašlú na to. Tak tam boli nezhody kvôli tomu.
Cele zle toto. Osloviť nejakého dobre finančného, poradiť sa. Byt vami išla by som do zahraničia, kašľať na rodicov, co povedia. Najideálnejšie to predat( snáď sa niekto nájde, kto to kúpi)a vyplatiť co najviac pozície, hlavne od rodiny a už si od nich nič nepoziciavat. Odísť aj keď do podnájmu a až keď si riadne nasetrite, tak potom rozmýšľať o dome. Dneska stavať dom je drahá záležitosť...koľko máte celkovo napoziciavane od rodiny? Koľko od banky? A hlavne neurobiť si ďalšie dieťa.
Ináč, nám rodina tiež nepomohla, zato kamaráti za fľašku áno. Pomohli oni nám, pomohli sme my im.
Nemam cas citat to cele, takze poprosim niekoho, nech mi to zosumarizuje cele. Len z autorkinych komentarov som pochopila teda, ze autorka a manzel nemaju peniaze, ani nemali. Muz zarobil na cierno predtym 3tis ona ma 900. Nic oficialne. Takze bez hypoteky a bez normalneho prijmu chceli stavat dom od nuly z penazi rodiny, ktorym splacaju bez urokov ale s tym, ze ta rodina, brat, bratranci, otec, svokor, kamarati a vsetci este aj budu muklovat na stavbe zadarmenko a budu stavat dom pre autorku a a manzela z materialov, ktoru si vlastne tato rodina (teda dve rodiny aj rozni kamosi a znami) sama zaplatila ale na LV bude autorka a jej muz, rozumiem tomu dobre? Opravte ma niekto, ak som zle pochopila prosim.
Cize autorka je teraz zufala, lebo jej nestaci, ze nemaju uz peniaze na nic, lebo minuli vsetko co napoziciavali od kadekoho, ale este sa hneva lebo jej aj neprisli zadarmo vo volnom case stavat ano?
@deborahzelenkava áno dobre. Plus že nechcú byť v jednej izbe, ani predať, ani úver, ani robiť inde 😬
@kavasmliekom nám ani kamaráti. Ani sa len neopýtajú ako je na tom. Ale keď si nejde vypiť lebo povie že ide na stavbu tak sa naslubujú že veď nech ide že oni mu prídu pomôcť ;) ale tak našťastie muž si poradí.
@dagas to keď som bola s bývalým mužom, on chodil robiť každému za vatikansku menu a nám len sľubovali, museli sme si zaplatiť majstrov.. pritom v rodine mali aj vodarov, aj murarov.
Hanba by ma fackovala nabrať si XY pôžičiek a k tomu aj zobrať aj si napožičiavať ešte od rodiny a potom špekulovať, že stále nemám dosť tak nech svokrovci popredávajú svoje pozemky a dajú nám viac peňazí… na úkor ostatných súrodencov… Ty vole, dokážete sa tým ľuďom vôbec pozrieť do očí? Či nemáte ani najmenšieho kúska sebareflexie? Muž keď nechce predať dom, nech ide pekne do zahraničia, nech prevezme zodpovednosť sám za seba a nie len ruky naťahovať. Celé zle toto
@kavasmliekom Sa pytam ako krava druhykrat, ale neverim tomu co citam.
Takze s vyplatou na cierno sa pustili do stavby kde 40pct pozemku dali svokrovci, uroky platit nemusia, napoziciavane od kade koho a teraz este aj citam, ze ved rodine tie peniaze nechybaju im 7000eur nie je vela, citam tu fnukanie, ze rodina im nechce odpustit dlhy a este sa stazuje, ze neprisli stavat zadarmo. Kurvafix, kde sa beru taki bezocivci?!
@deborahzelenkava my sme od nikoho nič nepýtali, svokrovcov aj moji rodičia nám ponúkli nejaké peniaze na štart a začali riešiť že či by sme nechceli postaviť dom na tom pozemku, potom sa to už v rodinách riešilo a že takto by to bolo najlepšie. Ti ľudia sa ponúkli že nám pomôžu a požičajú, muž dobre vtedy zarábal a bývali sme v 1i byte prenajatom. Tak sme sa do toho pustili.
Tak už len dúfať,že vám nevypadne príjem,lebo až potom to bude terno. A donekonečna vám požičiavať nebudú,lebo aj ich úspory sa raz minú.
Ste hlupi a bezocivi. Jedna vec je mat velke oci a byt hlupy a negramotny a nepremysliet si rozhodnutie. Druha vec je to, ako tu pises o nich a o tom, ze sa paprcis, lebo neprisli stavat zadarmo. To mi staci, aby som si spravila obraz o vas dvoch, co ste za ludia.
Takze moja konstruktivna rada, predat stavbu co najskor, modlit sa nech mate kupcu v takej diere, predat pozemok. Predat vsetko ved zijete ako kostolne mysi. A potom vyplatit vsetky dlzoby podla splatnosti co najskor vyplatit a vykrit co najviac ludi, ktorym dlzite. A vy dvaja ist do podnajmu alebo kde to teraz byvate a postarat sa o vyssie zarobky, zahranice, vzdelanie atd.
Nikde som nezastihla, kde byvate teraz?
ah vidim, v jednej izbe u svokrovcov. No tak je nacase vsetko predat a ist do podnajmu a zacat zit samostatne ako dospeli ludia, bez toho aby si cakala, kto vam co da zadarmenko a kto co urobi zadarmenko. Vies, aj ini maju svoje rodiny, pracu, povinnosti, platby a toho volneho casu je coraz menej. Je normalne, ze ludia chcu travit tych par volnych hodin doma v pohodli s partnerom ci detmi a nie tebe muklovat, aby vy ste mali dom. Sa zobud konecne.

A kedy to bolo? Pred mesiacom, dvoma? To sa pýtam