Narodeniny môjho syna a reakcia jeho priateľky
Ahojte maminy. Začnem tým , že môj syn čoskoro oslávi okrúhle narodeniny a ako to býva, už býva z domu preč u svojej novej priateľky. Je to jeho zrejme prvá láska, musím podotknúť že som ho vychovala tak , aby mi ženu ktorú neľúbi nevodil domov. Skrátka pokiaľ bude cítiť že je to tá pravá, až potom nech nám ju dovedie domov. Tak sa aj stalo, o syna je postarané hoci jeho priateľka je mladšia o približne 7 rokov, nemám jej čo vytknúť je šikovná, pracovitá. Čo ma však zamrzelo je to, že na moju otázku čo idú robiť na synove narodeniny, že by sme mu prišli s rodinou zagratulovať, posedieť reagovala povedzme .. nie priamo podráždene ale dosť neurčito. Vraj má so synom nejaké plány, že mu ide objednať tortu, ktorý mu odovzdá keď sa vráti zo služby domov . Syn má psychicky aj fyzicky náročnú prácu, služby trávi v nie najlepšom prostredí , vraj mu chce skrátka narodeninový večer pripraviť po svojom. Čo aj chápem zo synovho rozprávania som pochopila, že teraz musí brať služby v práci navyše, jeho priateľka je tiež pracovne vyťažená a podľa ich slov majú málokedy voľný večer pre seba a minule iba poznamenaa že aj to málo ktoré spolu trávia musia vraj tráviť na návštevách. Trochu sa ma to dotklo,uznávam syn býval donedávna u nás, máme super vzťah a je pre mňa nezvyk že nebýva doma. Ale... To nám chce odoprieť návštevu, tortu bez rodiny? Bez najbližších? Bez toho keď to preženiem veľmi že ... Bez nás, s tou tortou, iba so svojou priateľkou? Skutočne mi nejde o nejaký koláč ale akýsi symbol tých narodenín a celé mi to prišlo ľúto , že tam nebudeme. Povedzte mi že som sibnuta, nech nechám mladých žiť ale môj syn bol donedávna u nás doma, sviatky trávil s nami, slávnosti a všetko a zrazu sa mu tiazi prísť pozrieť rodičov a širšiu rodinu...😢
A to byval do toho vztahu tebou cely cas? necitala som diskusiu
@mircalla áno.
Tebe nepríde zvláštne že syn sa nehrnie do vlastného,do hypo a pod?nechcem ťa uraziť ale naozaj???veď je to totálne dospelý chlap....nie že má 25 ale má 30 pre pána Jána....cikndalej tým viac mi začína byť ľúto toho dievčatá....nechaj ho žiť!nič lepšie pre nho môžeš urobiť....ona má 23,ja som mala 23 po starnúcich a po promóciách týždeň som sa vydávala(lebo som chcela nie musela!)o rok sa narodil starší syn lebo sme chceli....ja neviem,asi potrebuješ facku,ale nie tu virtuálnu ani metaforicku ale takú normálnu na spamatanie sa z tejto hystérie. Ja už som rozčúlena aj za tvojho syna....nie je to normálne čo robíš a cca 5.krat obhajuje s svoje správanie....si manipulátor,tak ako sú manipulátor v partnerských vzťahoch taký si ty manipulátor smerom k nemu. Ak sa nespamätas nadobro o nho prídeš ak bude normálny. A o 3 roky tu budeme čítať:ahojte dievčatá,môj manžel/priateľ je pozvaný ku svokre na okrúhle narodeniny,tá sa však zachovala takto:(celý príbeh)a nemám absolútne chuť tam íst.odteihli sme sa lebo nám brala všetku životnú energiu,všetko,nad čas,náš život,našu chuť existovať. "Toto sa ti páči????ale to je realita!
Autorka: No vidis priatelka nevyrastala v harmonickom prostredi, ani tvoj syn nevyrastal v harmonickom prostredi, mozno ho spolu budu vediet vytvorit aspon pre svoje deti. Za predpokladu, ze im svojou toxicitou ten vztah neznicis...
V takom veku ?v takom veku majú niektoré aj dve deti a sú už vydáte .len toľko .je to rozumné zmýšľanie dospelej ženy ktorá vie čo chce.
Pride mi zvlastne byvat v tom veku s mamou....
Medzi mojim muzom a mnou je 8 rokov rozdiel.. My ked sme boli deti s bratom, tiez sa robili oslavy ze dosla najblizsia rodina (stari rodicia, krstni, ujo s tetou). Ale robila sa to lebo to vyzadovala viac menej mojej mami svokra, roky rokuce to tak bolo.. ja viem ako moja mama bola po oslave "vyflusnuta", lebo varit, chystat, venovat sa, obskakovat. Robilo sa to pre nas pre deti, mna a brata ked sme boli mensi. Starsi clenovia z nasej rodiny oslavovali max. velke okruhle narodeniny, organizovane mimo domu.. Uz moja svokra, tiez si predstavovala ako muzovi a mne budu chodit gratulovat kazdy sviatok, ze budem chystat "nedelny" obed.. minimalne pre polku ich rodiny.. To som zatrhla proste. Ja na taketo nieco som nebola vobec zvyknuta z mojej rodiny, svokra vie ze jej syn chodi na tyzdnovky, ja mam v robote tiez toho akurat dost. Nasi mne ci mojmu muzovi zagratuluju aj bez "nedelneho" pohostenia, oslav a podobne. Ani moji rodicia nerobia oslavy a zagratulujeme im aspon cez telefon a pri najblizsej moznej prilezitosti dame darcek (davame si symbolicky len nieco). Je ine keby sme mali male dieta, ze teda pridu aspon stary rodicia, pripadne krstni.. ale pre nas "starych capakov" oslavovat takto vo velkom kazde narodeniny.. zbytocne.
Ako vám obidvaja povedali, majú na seba málo času a očividne sa obidvaja tešia na spoločný večer. Syn sa pri odpovedi neurčito vykrúca, pretože vás nechce zraniť... no z toho, čo ste písali, to vyzerá tak, že nie je nadšený zo spoločnej oslavy. Zrejme by si ju viac užil s priateľkou... sú to dospelí ľudia s vlastným životom. Treba to rešpektovať napriek zvykom, ktoré ste ako rodina mali, keď ste bývali spolu. Pri budovaní svojho vzťahu a vlastnej rodiny je normálne, že staré zvyky sa menia.
A to neznamená, že už nikdy nebudete spolu sláviť sviatky....
Máloktorá to v tom veku rieši? 🙂 To si robíš srandu, že?
23 ročná je dospelá koza, ktorá vie, čo chce. Nie je to už dieťa. Ja som v tom veku mala už s manželom 2 ročného syna..
Autorka - mas tu x prispevkov, krore ta upozornuju na to, ze tvoje spravanie a najma prezivanie situacie nie je normalne, darmo to skryvas za uslachtile city, ale ty sa sustredis na 1-2 prispevky, kt. ti to schvalia...
Nie, nie je normalne, ze sa 30r chlap s dobrou pracou, neciti na vlastne byvanie a hypo.. Ok, moze mat este, kvoli tomu, ze je s priatelkou kratko, pochybnosti o svadbe ci potomkoch, ale ver mi, ze keby si si z neho neurobila nahradu parnera (hoci aj podvedome), potrebu vyletiet z hniezda by mal...
Pises, ze manzel je vybusny grobian, este povedz, ze ta syn pred nim chranil a bude obraz kompletny...
Darmo sa dookola obhajujes, ze im chces dobre, tvoje spravanie je v ostrom kontraste s tymto tvrdenim.
Ak chces, aby tvoj syn mal stastny partnersky zivot, vlastnu rodinu, nahod spiatocku. Odstrihni sa. Nechaj jeho a jeho priatelku dychat (ak to tato neustoji, tak vsetky dalsie..) Nemiesaj sa do ich fungovania, ziadne vyzvedacky, aby si mohla zakrocit, ked nieco nebudes povazovat za ok. Je to ICH vec, tebe do toho, ako funguju nic nie je...
Lebo teraz si na najlepsej ceste zabezpecit si synovu pozornost do konca zivota, za cenu toho, ze ho ukratis o normalne fungovanie vo vztahu, aj o rodinu.
Toto chces? Stareho mladenca, co ti sedi doma za r*tou, pretoze ty nie si schopna ho nechat, nech zije vlastny zivot, lebo tvojmu zivotu nieco chyba?
Nechaj mladých dýchať.
Očividne nevieš čo s voľným časom. Ale mladý vedia, čo robiť vo voľnom čase, ty im ho organizovať predsa nemusíš.
Slušne ich pozvi na obed (aj keď si myslím že syn je rád že vypadol z dusneho prostredia) raz za mesiac a daj im priestor pre návštevu aj jej rodičov a aj pre seba samých.
A rieš si svoj vzťah, nie ten ich.
Skrátka na narodeniny si chcú spraviť sami dvaja romantický večer. Ty sa s nimi dohodni, že chceš prísť zagratulovať, nech ti povedia, že kedy. Alebo ich pozvi k sebe. Mne sa práveže páči, že nerozhoduje bez nej, ale rozhodnú spolu, tiež by som nebola nadšená, kebyže mi muž niekoho pozve domov a práve vtedy by mi to nevyhovovalo.
@ckatka lenže oni jej nepovedali, ze nema nikdy prísť. Oni mali dačo naplánované a tuto pani, skorosvokra sa rozhodla pozvať v ten deň, pretože jej synacik s nou musí sfuknut sviečky na torte. Jej 30 ročne bábätko. Odkedy s muzom spolu žijeme narodeniny oslavujeme výlučne spolu. Další víkend prídu gratulovať rodičia. So svokrou nemám najmenší problém, za 10 rokov žiaden konflikt. Je to matka môjho muža, nemusíme navzájom vždy so všetkým súhlasiť, ale obe sa rešpektujeme. Ona rešpektuje nás ako samostatnú jednotku a rodinu a ja neriešim hovadiny, ako čo kupili alebo nekúpili vnučke, alebo či jej dali cukrík. A beriem ako samozrejmosť, že chcú prísť zablahoželať synovi a naopak syn im. Ešte ja mu pripomínam deň matiek, aby nezabudol. Ale toto co tu predvádza autorka je chorý, toxický vztah, ktorý synovi akurát tak rozbije každý začínajúci vztah. Ona potrebuje podľa komentárov do všetkého pchať nos, lebo podľa nej je 30 ročný chlap asi ešte bábätko.
My byvame dalej od svokrovcov. Ale teda, nikdy v den narodenin nepridu gratulovat. Ci uz mne alebo dcere alebo muzovi. Dohodneme sa ze potom. Akceptuju fakt, ze uz mame vlastnu domacnost a chceme veci robit po svojom. Zablahozelajte telefonicky a dohodnite sa, kesy by ste sa mohli vidiet. Ci uz u vas, alebo u nich. No problemo
@mircalla par rokov dozadu sme aj my boli par...bezdetni...A bývali v garsónke....A situácia bola presne rovnaká. A riešili sme podobne veci. Bolo to nedávno preto si to dobre pamätám.
Nehovorím, že synacik tam ma byt nasackovany každý víkend (to by im len prospelo keby to obmedzia). Ale narodeniny sa podľa mňa majú oslavovať najmä s rodičmi.
@lucia147852 sanozrejme par dni hore dolu by mi nevadilo. Ale ja sa snazim zorganizovať oslavu najneskôr najbližší víkend. Ved nebude sa sem trepať 100km v strede týždňa na otočku...
Samozrejme vzťah syn-matka si treba upratať. Mamickin maznáčik je peklo...
Ja len vravím, že špeciálne narodeniny sú pre mňa dôležité. A oslavovať ich sama len s partnerom mi príde...divne....
Na romantický večer mame x milión ďalších príležitostí (od výročia zoznámenia, bozku, cez prvý piatok v týždni a pod....). Na narodeniny treba proste spraviť párty 🤷♀️😂u nás sa to tak robí a mne sa to paci. Ci už s kamošmi alebo príbuznými...ale mamina nikdy nechýba.
@ckatka Narodeniny oslavovat najma s rodicmi, v 30? No mam ine predstavy.
Ono my sme celkovo neboli nikdy posadnuti rodinnymi oslavami, dost to nemusim pre dospelych, pre mna to ma zmysel len pre deti rodicov pri okruhlom jubileu. Jedine, co sme poriadne oslavili boli okruhle narodeniny, inak sme z toho nerobili dramu....
Mať takúto svokru, odsťahujem sa radšej do Zimbabwe
V akom svete žiješ že "máloktorá v 23 toto rieši?" Ja som sa v 23 vydávala, tehotná, planovane. Moje sestra až v 25 a to už mala "depky" že polovica jej kamošiek čaká už druhé dieťa a ona ešte len svadbu rieši. Veď práveže 20-25 je ten najčastejši vek keď sa ženy vydávajú a majú prvé dieťa.
@ckatka veď to je v pohode, keď vam to tak vyhovuje. Ale sama nebazirujes na tom, že to musí byt predné v ten deň, ako tuto autorka
Toto myslíš vážne? 23 ročná a je ti divné, že hovorí o svadbe a o rodine? Za to, že tvoj syn zaspal dobu keďže mal mamu ako si ty?? Ja som z domu za svojou láskou šla v 19 a v tedy som sa aj zasnúbila a plánovala rodinu. No našťastie som mala milujúcu a skvelú matku, ktorej šlo o moje šťastie, nie o jej ješitnosť. Píšeš, že toto je prvý vážny vzťah. Takže s touto ženou to tvoj syn myslí naozaj vážne a ty aj tak im ničíš vzťah. Akým právom sa do nich staráš a vypytuješ sa do čoho ťa nič? Stále sú tu diskusie kde sa rozoberajú takéto svokri a zúfalé ženy nevedia čo s tým. Táto "nevesta" je k tebe ešte taktna, slušná a nechce ti rovno povedať, že k vám nechce vkuse chodiť a že sa máš starať o seba a ty si s ňou aj tak nespokojná ale asi len za to, že si dovolila "ukradnúť" ti 30 ročného syna. Koľko musí mať rokov, aby si ho brala ako dospelého? Kedy príde hranica, že pochopíš, že si zaslúži mať vlastný život? Veď ony keby mali teraz dieťa, tak si ten typ, čo je schopný ich donútiť ísť k tebe žiť pod zámienkou pomoci alebo sa rovno nasáčkovať k nej... Budeš šťastná ak bude tvoj syn nešťastný? Sám ti vravel aký bol šťastný, keď šli spolu na túru či kam a trávili ten čas spolu len vo dvojici. Ony sa ti snažia stále povedať, že chcú byť samý a ty len tlačíš a tlačíš. Chcelo by to navštíviť psychológa. Myslím teba samozrejme
@michalcanka počkať takže vám príde v poriadku po ani nie ročnej známosti tlačiť na syna s dieťaťom, hypotékou, svadbou atď? Vyjadril sa, že je to ešte skoro a pod chvíľou má s ním rozhovor na túto tému. Hoci sa syn vyjadril, že keby sa rozišli tak sa vráti domov, tak mu to neverím, pretože sa vraj má dobre a súkromie by už nevymenil za nič na svete, takisto ako priateľku by nevymenil ale obávam sa, že takýmto spôsobom sa to skôr či neskôr stane. A áno, zastal sa ma pred mužom, keď to bolo nutné.
Asi ste sa zle pochopili. Ona s nim chce oslavit narodeniny,byt spolu jeden vecer sami a mozno potom zorganizovat oslavu pre rodinu. My tiez tak oslavujeme. V den narodenin sme spolu a potom cez vikend oslavujeme s celou rodinou.
Ak nastane rozchod tak nie kvôli tomu, že jeho 23-rocna priateľka chce vedieť ako plánujú budúcnosť, ale kvôli tebe. A ak si to po 8 stranovej diskusii nepochopila tak je načase vyhľadať odbornú pomoc... Na jej mieste by som tiež chcela vedieť ako vidí môj priateľ našu budúcnosť, nemala by som chuť sa 10 rokov s niekym vláčiť len tak a zistiť ze to nikam nepovedie.. Ale netvár sa, že by si nebola šťastím celá bez seba keby sa vrátil k tvojej sukni 😂 lebo keby ti záležalo na tom, aby on bol šťastný tak by si ho nechala žiť si svoj život a riešiť svoj vzťah.. A priateľke držím palce, je to jedno rozumne dievča, ktoré vie čo v živote chce a nechce, aby jej svokra naplánovala život 👊 vieš, jedna vec je pomoc a záujem o ktorú niekto stojí a druhá je opičia láska k dieťaťu.. Ak by tvoj syn mal záujem o rodinnú oslavu v deň narodenín tak to asi jeho priateľke povie, ale zjavne aj on chce mať kľud a pokoj, len ty to nechceš ani za svet pochopiť. Nechápem čo je to za tragédiu, že by ste to oslávili v iný deň 🙄
Neverím!neverím že na nho tlačí s hypo,svadbou a dieťaťom!toto máš v hlave nasackovane a si si niečo zle vysvetlila....neverím a neuverím. Buď si vymýšľaš ty alebo on!a ak je to tak jeden z vás by určite mal vyhľadať psychológa(a od začiatku tvrdím a stojím si za tým že si to ty).čoraz viac a viac som o Tom presvedčená....je mi ľúto tých mladých. A verím že o syna neprídeš.

@mircalla tak moj syn ma tiez zatial mamahotel a frajerky ma od 15tich,vaznu od 16tich🤷♀️