icon

Násilie na deťoch na verejnosti

juliet86
29. apr 2019

Ahojte. fyzicke tresty detom su na Slovensku takisto nelegalne ako fyzicke tresty na partnerovi ale deju sa... je to zjavne sucast kultury a vychovy. v snahe vychovat dieta zamedzit neposlusnosti atd. ja som ich kedysi tiez povazovala za normalne... ale cim dalej tym viac mi to prekaza...
vcera som bola v detskom centre Buppi na zlatych pieskoch. pri pulte bol muz a cca 7rocne dievcatko.
poskakovalo ze chce dzusik. z mojho pohladu sa spravala ako normalne dieta. toho muza to ale nastvalo schutil ju za ruku medzi laktom a ramenom a zdvihol ju do vzduchu. mohla vazit okolo 20-25kil... a zahriakol ju. ja som videla jej vyraz sok zdesenie strach smutok. rozbehla sa k mame. ktora dalej v rohu na sedacke drzala v rukach novorodenca. schovala sa k nej. mama videla ze nieco sa deje ale ci a ako jej to dievcatko vysvetlilo neviem. z uhla kde sedela to nemohla vidiet. mala som sto chuti za tou maminou ist. to dievcatko malo jeho ruku cervenu otlacenu na ruke... potom neskor som videla ze jej povedal ze neposluchala si daj mi high five. ona mu pacla a sla sa hrat. ten muz mal 2metre teplaky tetovanie holu hlavu. neodvazila som sa tam ist a uz sme boli aj na odchode. ide mi aj o to ze neviem ci ta mama vie alebo nevie o jeho spravani ci ho schvaluje ci neschvaluje ci ho sama pouziva ci nie. ja chaoem ze rodina je najintimnejsia zalezitost a ze vela ludi nevie vychovavat inak. ale preco k tomu novorodencovi sme neznucky a predstava bitky jemu je asi vsetkym proti srsti a o par rokov je to normalne. deti sa ucia napodobnovanim. ako reagujete vy a ako sa citite ked vidite ze dospely v hneve pouzije fyzicke nasilie na dieta? a ked sa toto deje na verejnosti co sa potom deje doma? naozaj nasilie ktore nezanechava zlomeniny podliatiny iba boli je v poriadku?

poskakovalo ze

0silvia0
29. apr 2019

@adalmba ani toto si neviem predstaviť, že by mi dieťa povedalo pi... toto fakt nie...
Ono fakt niektoré deti sa už narodia s mantinelmi v sebe a niektoré treba asi usmerňovať a cepovať, lebo to, čo tu niektoré píšete (správanie detí) som ani nevidela, ani nezažila. Našťastie.

0silvia0
29. apr 2019

@adalmba ty si z tej zlej rodinnej situácie vyberáš menšie zlo - čiže to, že vás nestrčili do domova. Radšej si vďačná za telesné tresty ako to, že by si vyrastala mimo rodinného prostredia. Vzhľadom k tomu, čo si prežila, je to pochopiteľné.

adalmba
29. apr 2019

@0silvia0 ja som už aj videla ako dieťa matku do krvy uhrizlo pri pokladni a ona nič..

maminuska
29. apr 2019

@0silvia0 ja s tebou nesúhlasím , sú deti ktoré sa rodia aj dobré ale aj ťažšie zvládnuteľné . Sú rodiny , kde napriek akejkoľvek snahe , výchova zlyháva . Tam sú patologické procesy a dieťa sa s nimi rodí , fajčí , pije , uteká z domu , kradne , fetuje a rodinné prostredie môže byť ukážkové . Často to zničí celú rodinu , rozháda rodičov .

maminuska
29. apr 2019

@0silvia0 aj ja by som radšej občas oprávnene schytala ako byť v decáku alebo u cudzích .

nini1010
29. apr 2019

@0silvia0 Neviem preco ma taketo obdobie.Mna sice videla nahu,ale co sa muza tyka tak sme vzdy oaja velmi dbali aby nie.snazim sa s nou o tom rozpravat.Aj manzel.Neviem,mozno je to nejake obdobie prveho uvedomovania si sexuality.

0silvia0
29. apr 2019

@maminuska no počkaj, začínaš písať všeobecne, ja som komentovala konkrétny prípad, ktorý písala @adalmba. V tomto prípade odchod matky s dieťaťom musí riadne zamávať.
Ja sa teraz nebavím o všeobecných patologických predispozíciách, ktoré zasa spomínaš ty, tam môže byť výchova benevolentná či sparťanská, ťažko povedať, ktorý typ výchovy ťažko zvládnuteľného jedinca lepšie vyformuje. Záleží od mnohých okolností.

janickacrazy
29. apr 2019

@nini1010 Robia to aj iné deti, zažila som s nevlastnou dcérou tiež v tomto veku, prešlo ju to časom.

0silvia0
29. apr 2019

@nini1010 asi každé dieťa zvláda záujem o sexualitu inak...niekto je hanblivejší, tvoja dcéra je asi taká smelšia

maminuska
29. apr 2019

@0silvia0 reagujem na toto :
Prečo je dieťa zlé? Lebo sa zlé narodilo? Nie, nedostalo od RODIČOV lásku, mantinely atď. Takže som presvedčená, že rodičia majú na "zlom" dieťati obrovskú zásluhu.

Často nie .

juliet86
autor
29. apr 2019

@vroni stala som od nich dva tri metre. mamicka bola dalej. cerveny odtlacok som videla jasne. iba popisujem situaciu. z tvojej reakcie citim hnev podrazdenie vravis ze som hystericka ked sa snazim to cele pochopit. neutocim na nikoho. dakujem za tvoj nazor.

maminuska
29. apr 2019

@0silvia0 niektoré deti dostávajú lásku , oporu , porozumenie , žiadne výchovné a aj tak sú v diagnostických ústavoch , neskôr na uliciach , nedokončia školu , utekajú z domu ... okrádajú rodičov.
Niektoré deti majú aj výchovu , aj občas schytajú za priestupky a vyrastú z nich slušní ľudia bez akýchkoľvek traum a s láskou k rodičom .

juliet86
autor
29. apr 2019

@nini1010 mojim cielom nie je vyvolavat emocie. mojim cielom je pochopit rodicov a ludi vseobecne. mozno jej mama dava este horsie fyzicke tresty bezne. mozno by jej mama prilozila druhu. neviem nepoznam ich preto som nereagovala. zaujima ma ako ti vy vnimate. dakujem za tvoj nazor

0silvia0
29. apr 2019

@maminuska stále opakujem, že som to myslela v súvislosti s odchodom matky, hoci som ten záver poňala všeobecnejšie.
Aj na tých patologických jedincoch, keď to dosť zovšeobecníme, majú sekundárnu zásluhu rodičia, či už zdedené genetické predispozície, zdedené povahové črty po predkoch, dokonca kombinácia osobnosti dieťaťa s menej vhodnou výchovou urobia v živote dieťaťa problémy. Práve dieťa, ktoré potrebuje prísnu výchovu "vyfasuje" benevolentných rodičov a naopak, dieťa, ktoré by potrebovalo benevolentnejšiu výchovu "vyfasuje" sparťanských rodičov. Tieto všetky okolnosti niečo na vývoji osobnosti "páchajú". Niektoré horšie veci, niektoré lepšie veci, všeobecné výchovné postupy neexistujú. Máloktorí rodičia sú v takom leveli, že vedia, čo presne ich dieťa potrebuje a čo mu už škodí. Takže aj rodičia určite robia chyby vo výchove s pocitom, že robia najlepšie pre svoje dieťa. Ale to už je o inom a nechcem tu zbytočne písať traktáty.

Áno, býva to aj tak ako ty píšeš, vtedy sa len zamyslím, že či tie deti dostali práve takú výchovu akú potrebovali, či dostali také porozumenie, aké potrebovali. Ale to už je veľmi ťažké namiešať ten správny pomer porozumenia, lásky, mantinelov, aké dieťa v tej chvíli práve potrebovalo. Ale tak ako je niekedy ťažké byť dieťaťom, je aj ťažké byť tým pravým spravodlivým, múdrym,milujúcim a rešpektujúcim rodičom.

sash37
29. apr 2019

@juliet86 mna by tiez zaujimalo ci mas deti, ja kym som ich nemala som stale prehlasovala ze vzivote nedam ruku na svoje dieta, no ked ti dvojrocny v obchode vzdoruje, vresti, hadze sa o zem, bije ta tam dohovor nepomaha...ide dost aj o vek, so starsim dietatom sa uz da aj porozpravat a povysvetlovat, pripade davat ine tresty ale male deti take nepochopia...

vroni
29. apr 2019

@juliet86, nie, nemám sa ani prečo hnevať ani byt podráždená. Mne sa javí tvoj príspevok veľmi emocionálny a angažovany, priveľmi angažovany na to, že si videla parsekundovu akciu. Ale samozrejme, že to môže byť aj písaným textom. Vidíš, ty čítaš hnev a podráždenie, ktoré tam nie sú, ja hysteriu, ktorá tam podľa teba nie je. V každom prípade by som takéto chovanie (toho otca) neoznacila za fyzicky trest ci útok. Ale červený fľak by som si všimla a mala k nemu určite pár otázok. Zase niekedy počujem, ako sa matky rozprávajú so svojimi deťmi a považujem to za rovnako tragické ako fyzicky trest.

janickacrazy
29. apr 2019

@maminuska No tak ale niekde musela aj rodičovská výchova zlyhať, aj ked navonok všetko vyzerá ok. My čo máme v rodine takého chlapca, tak nezainteresovanému sa može zdať, že je z dobrej rodiny, má milujúcich rodičov, dosť penazí, dostal lásku, atd. Ale nikto nevidí, že matka ho extrémne rozmaznávala od malička, lebo predtým prišla o bábo, všetko mu dovolila, otec bol proti takej výchove, tak sa na tom vždy pohádali, on bol prísny, niečo zakázal, ona mu to potom povolila, ked otec odišiel do práce, atd.

0silvia0
29. apr 2019

@janickacrazy tento prípad máme v rodine aj my. Moja neter, veľmi zložitá povaha už odmalička, potrebovala mantinely, aby sa cítila bezpečne. Mantinely nedostala, dostala toľko benevolencie, že rodičia skákali ako si 3-ročné dieťa pískalo. Rodičia to vtedy nechceli vidieť, hoci sme ich na to upozorňovali, tvrdili, že len oni vedia, čo je pre ich dieťa najlepšie. Tak isto neskôr ubližovala súrodencovi. Ani nejdem písať ak dievča dopadlo, ale nič pozitívne to nie je.

janickacrazy
29. apr 2019

@0silvia0 ten od nás tiež skončil dosť zle, ale zdá sa, že už sa z toho dostáva, len už má skoro 30 rokov, tak hádam už trochu zmúdrel

maminuska
29. apr 2019

@0silvia0 no a presne to je na tých rodičoch aby rozlišovali kde pritlačiť a držať dieťa aj za cenu výchovnej v mantineloch a kde to netreba a dieťa sa drží samo , len za dozerania rodičov. Všeobecne ja som zástancom stredu s príklonom viac k tej prísnej výchove. Je absolútny nezmysel cápať dieťa ako nepríde na prvý krát , ale taktiež hovoriť dieťaťu zlatko ukľudni sa a ono ti nadáva do kráv poj.... , tak tu sa zrejme stala niekde chyba vo výchove.
Ja som minule zažila situáciu práve s touto dcérkou tvrdohlavou , kde sme stretli známu a chvíľu som sa s ňou bavila, dcéra ku mne pribehla a skočila mi do reči , vravím Romana teraz hovorím , ale ona CHCE , znova ona CHCE , nie teraz hovorím ja s tetou ... na tretí krát som jej povedala veľmi ostro zavri ústa. Pre príliš liberálne matky niečo nehorázne.

0silvia0
29. apr 2019

@maminuska no veď to, len často rodičia nemajú cit pre situáciu a buď sú rodičia naladení sparťansky za každú cenu alebo benevolentne v každej situácii a tu prichádzajú tie situácie, ktoré robia neskôr výchovné problémy. Ja mám tiež každé dieťa iné a ku každému musím pristupovať inak. Ak by som k nim pristupovala rovnako, robím zle sebe i im. A v tvojej situácii si sa ku svojej dcére zachovala určite správne, keď človek vidí, že ťuťumuťu nezaberá, treba povedať ráznejšie. A som presvedčená, že keď tie mantinely sú určené správne a v správnom čase, žiadny rodič časom nemusí používať žiadne telesné tresty.

maminuska
29. apr 2019

@janickacrazy áno . ale sú aj rodiny kde otec a matka ťahajú za jeden " povraz " , dieťa má podnety , lásku , pozornosť ... , jednoducho všetko čo potrebuje k svojmu vývoju , a predsa .. problém na problém . Na otázku prečo to robíš ..lebo CHCEM , prečo kradneš, veď máš všetko , lebo ma to BAVÍ...

bibistec
29. apr 2019

@adalmba to fakt? Mam pocit ze niekedy treba preplesknut rodicov

bykaterina
29. apr 2019

@maminuska nesúhlasím s tebou že v rodine nie sú patologické procesy keď je podľa oka ukážkové rodinné prostredie... Práve tam vzniká spoluzavislost. Detom sa moc nevenujú na oko usporiadaná rodina a dieťaťu sa pcha horom dolom Lebo však mi sme nič nemali a nemáme na neho čas Lebo si ho skôr nevieme urobiť... A potom robía detí to čo robia drogy, krádeže,... Lebo na sebe upozorňujú.. a rodičia to stále nechápu..

maminuska
29. apr 2019

@bykaterina ja si myslím že toto je mylný názor. Máš rodiny kde sú tri deti , dve žijú normálne , študujú , pracujú atď. Tretí je bezdomovec, fetuje ,kradne alebo je v base. To sú tie takzv. čierne ovce rodiny . Rovnaké prostredie , rovnaký prístup ale zrejme iná kombinácia genetickej výbavy.

maminuska
29. apr 2019

Niekedy sa jednoducho stane že pri najlepšej snahe rodičov sa dieťa "nevydarí "

bykaterina
29. apr 2019

@maminuska robím s takými deťmi takže ja poznám zákulisie 😉 a čo je za tým. Áno môžeš vychovať dieťa ukážkovo a príde nápr výška a na intraku zlá partia ale to je málokedy lebo dieťa keď vie čo je ok a čo je zlé a má hranice vie čo sú nasledky a dôsledky činu

bykaterina
29. apr 2019

@maminuska a never tómu že rovnaké prostredie rovnake podmienky. Stačí len rozdiel pár rokov a posledné je Benjamin a vytúžený chlapec a rodičia prídu o prácu,.. koniec partnerstvá... A to je toľko faktorov že až čo môžu zmeniť ,, výsledky,, výchovy

maminuska
29. apr 2019

@bykaterina ja mám priamu skúsenosť s mojim súrodencom . Takže áno , rovnaké prostredie, obdobný prístup a sestra zobrala naším kus života. Rozdiel medzi mnou a sestrou 5rokov. Sme traja súrodenci , ja aj brat sme vyrastali ako normálni ľudia, moja sestra ako divoch ktorý mal v 18 podmienku za drogy, trojku z chovania, záškoláctvo , kradnutie . Naši sa takmer rozviedli .
To že s nimi robíš je jedna vec, ja mám osobnú , prežitú nezameniteľnú a neprenosnú .

bykaterina
29. apr 2019

@maminuska áno ale taktiež môžeš byť spoluzavisla a nechceš vidieť všetko okolo toho..a pýtali ste sa jej niekedy prečo jej rodinu nahrádza partia? Asi nie