Násilie na deťoch na verejnosti
Ahojte. fyzicke tresty detom su na Slovensku takisto nelegalne ako fyzicke tresty na partnerovi ale deju sa... je to zjavne sucast kultury a vychovy. v snahe vychovat dieta zamedzit neposlusnosti atd. ja som ich kedysi tiez povazovala za normalne... ale cim dalej tym viac mi to prekaza...
vcera som bola v detskom centre Buppi na zlatych pieskoch. pri pulte bol muz a cca 7rocne dievcatko.
poskakovalo ze chce dzusik. z mojho pohladu sa spravala ako normalne dieta. toho muza to ale nastvalo schutil ju za ruku medzi laktom a ramenom a zdvihol ju do vzduchu. mohla vazit okolo 20-25kil... a zahriakol ju. ja som videla jej vyraz sok zdesenie strach smutok. rozbehla sa k mame. ktora dalej v rohu na sedacke drzala v rukach novorodenca. schovala sa k nej. mama videla ze nieco sa deje ale ci a ako jej to dievcatko vysvetlilo neviem. z uhla kde sedela to nemohla vidiet. mala som sto chuti za tou maminou ist. to dievcatko malo jeho ruku cervenu otlacenu na ruke... potom neskor som videla ze jej povedal ze neposluchala si daj mi high five. ona mu pacla a sla sa hrat. ten muz mal 2metre teplaky tetovanie holu hlavu. neodvazila som sa tam ist a uz sme boli aj na odchode. ide mi aj o to ze neviem ci ta mama vie alebo nevie o jeho spravani ci ho schvaluje ci neschvaluje ci ho sama pouziva ci nie. ja chaoem ze rodina je najintimnejsia zalezitost a ze vela ludi nevie vychovavat inak. ale preco k tomu novorodencovi sme neznucky a predstava bitky jemu je asi vsetkym proti srsti a o par rokov je to normalne. deti sa ucia napodobnovanim. ako reagujete vy a ako sa citite ked vidite ze dospely v hneve pouzije fyzicke nasilie na dieta? a ked sa toto deje na verejnosti co sa potom deje doma? naozaj nasilie ktore nezanechava zlomeniny podliatiny iba boli je v poriadku?
poskakovalo ze
@maminuska no ved tu môže byť pes zakopaný... Pre dve deti mohla byť napr. spartanska vychova vyhovujúca, rodicia spokojní, deti spokojne. Tretie dieťa vo vnútri rebel potreboval viac voľnosti, ale spartanski rodicia podľa vzoru starších detí nepovolili. Co urobí rebel? Búri sa, ukazuje svoje ja aj nevhodným spôsobom, lebo rodicia ho nechcú pochopiť. Cíti sa frustrovaný, nepochopený, ide k partii, kde ho chápu a berú... A čierna ovca je na svete...
@bykaterina pozri moja sestra už má 40 rokov , prečo to robila NEVIE ,prečo nechodila do školy hoci ju tam naši priviezli NEVIE , Prečo brala drogy ...lebo vtedy sa to jednoducho BRALO , nechcela sa učiť , chcela ŽIŤ .
Vieš ja na takéto psychokecy nie som, žila som v tom aj s bratom a viem akí boli moji rodičia . Normálni tak ako xy ďalších . Moja sestra je jednoducho extrémistka , patologická osobnosť ..buď je to na tej zlej strane extrém alebo na tej dobrej strane ( fanatické vegánstvo , všetko prírodné , deti sa vzdelávajú doma ) . Jednoducho sa taká narodila.
@0silvia0 žiadna sparťanská výchova , normálna bežná výchova , ja uplatňujem všeobecne prísnejšiu . Možno práve tá sestra mala mať od malička pevnejšiu , tvrdšiu . Prvýkrát ju otec zmlátil keď mu predala fotoaparát ale to tak že sme si mysleli že ju zabije , mali sme čo robit aby sme ho od nej odrhli . Každé ráno sa priviezla do školy a zadom odišla , trojka z chovania bola u nej norma . Po strednej škole ju vyhodili naši z domu a to bolo asi to najlepšie riešenie.
@maminuska no je to mozne, že práve ona potrebovala tvrdšiu výchovu a rodicia to neodhadli. Možno potrebovala kontrolu, pevne pravidlá. Tým, že sa spolahli na skúsenosti so zodpovednými ďalšími deťmi, toto prehliadli. Ono výchova je drina a presne odhadnúť co ktoré dieťa potrebuje na svoj zdravý vývoj nie je ľahké. A kedy sa sestra ako tak znormalizovala?
@juliet86 situaciu,ktorej si bola svedkom je mozne vidiet mimo sk v zapadnych krajinach len zriedka.A ak,tak len u rodin cudzincov tam zijucich.Ale aj ti/ak to nie je v getach/ vediac,ze spolocnost a zakony to neppripustaju, sa strania takto konat na verejnosti.Iba raz som videla takto konat matku , bola to Plolka. Podla SPZ na aute som to usudila. Ale ako si ju ludi zacali vsimat, hned sa stiahla adidta viac beudrela.
Tvoja otazka bola velmi dobra.Ze preco sa ti isti rodicia spravaju k baby inak,ako k trosku starsiemu ditatu.. Ved aj toto ich nasilne konanie boli, neskor ponizuje...Velmi dobru otazku si polozila ´do plena´..
Ano,dieta skusa hranice ale to uz v ´koliske´... Takze vyhovarat sa na to,ze ved baby este ´nevie,je uplne od veci...... Uz kojenec musi mat stanovene hranice..... pri kojeni,krmeni,spani.. .. mnoho rodicov robi chyby,ze na to zabuda.apotom sa cuduju,ze starsie deti ´neposluchaju´.. no ako si ich naucili od narodenia,take su...
Ak sami pozivaju bulgarizmy, hrube slova,tak deti su ich obrazom potom.....
Zial na Sk napriek zmenenym zakonom,nepripustajucim nasilie/ani capnutie po zadku/, a splocnost stale take nasilie akceptuje zial.
A tam je ten problem.Pokial nebude uz na deti v skolach posobene,ze nasiie je nepripustne, tak aj dalsia generacia toto bude akceptovat na vlastnych detoch. Pretoze mohokrat doma je vychova opacna.A tu treba eliminovat.Bud eto trvat nejake desatrocia pocitam...
Pretoze je vela nezrelych rodicov,co namiesto urcenia hranic a venovaniu sa detom, radsej poziju nasilie na nich.
Ja zijem v krajine,kde som za dlhe roky nikdy nevidela na verejnosti nasie na detoch.Ziadne capnutie,ci podoby vyjav ako is ty opisala.Tu by ludia hned zasiahli privolanim policie.V danej kjajine je akceptacia takehoto nasilia nulova.A co viem aj domacnostiach je nasilie na detoch neakceptovatelne.Samozrejme viem aj o pripadoch brutalneho nasilia na detoch. Ale to je skor vynimka.Nastastie.Ale vseobecne tu vychovne cpnutie,faky ci nebodaj este väcsie nasilie nie je na progrme vychovy rodin majority
Ano,su aj deti,co rodicia zabudli stanovit im hrnice apotom uz v puberte bolo neskroro.Ale to je chyba rodicov.,nie tych deti....
Normalne zdrve didta,co ma pohdu doma abezne hrnic evychovy s anehadze o zem, nevieska,ked mu rodic povie nie na nieco....deti chapu viac,ako si dospeli myslia.
.Zial na sk vychova bez ´caspnutia este nie je na prorame dna pre dost znacny pocet rodicov A preto citam aj v tejto debate suhlas s´capnutim´Mnohym nedochadza,ze prave ich vychovny vzor ich deti doviedol k stadiu chovania,ktore nakoniec sami neakceptuju.
Prd par mesiacmi pr jednej tlacovej konferencii sk minister soc.veci a rodiny povedal,ze zial na sk este spolocnost nakceptuje ochranu deti v takej miere,ako vinych zap.kraninach.Cize aj väcsou mierou odberania deti.
A to je skoda, pretoze mohi rodicia len sankcne sa naucia respektovat prava deti.A hlavne viac deti bude ochranenych od praktik nasilia na nich.
Tu niekto napisal, ze ci by sme cheli juvenilnu justiciu. Som si istaze mnohi ani nevedia,co to vlastne znamema v praxi .Ale v bulvare citali,ze je to zle.....
Dieta treba vychovavat tak,aby citilo pohodu doma, , ak je zdrave/ziadne poruchy mozgu a pod/ tak prave to zdrave rodinne prostredie spolu s s dobrou vychovou zabrani roznym vystrelkom spravania.Dat detom hranice treba,ale nasilie tam rozhodne nepatri.Da sa aj inak vychovavat.
Napriklad take behanie po obchde ako priklad.No uz take 9 rocne deti ak su spravne nasmerovane dobre vedia,ze takto sa nema spravat.Su schopne sami si regulovat spravanie do pokojneho rezimu.Ak su k tomu vedene .Tam je skor na vine rodic s nepravnou smerovanou vychovou,ako dieta.
len rodicia si casto neradi priznavaju svoje zlyhanie.A to je len na ukor deti.
Aj slaba schopnost ovladania svojich reakcii,emocii casto vedie rodicov k podobnym praktikam.Takze na sk samozrejme sa najdu aj vynimky,ako si ty,co taketo praktiky odsudia.Ale stale je velka akceptacia vychovy formou naslinej vychovnej metody.Teraz,v 21 storci mohi pozivaju praktiky vychovy zaciatku 20 storocia....
Som presvedcena,ze keby si sa bola ozvala,tak aj ta matka ´sa do teba pusti´....Pretoze ak by tekuto jednanie svojho muza neakceptovala, tak urcite videla,co sa deje a zamedzila by to hned.
V tej rodine taka praktika vychovy je zial zrejme bezny jav.
Ja tento liberálny shit nemôžem ani čítať. Výsledky takejto výchovy už všetci vidíme a kľudne môžem napísať, že každý deň. Nie som za neprimerane alebo neodôvodnene fyzické tresty, ale myslieť si, že všetky deti sú rovnaké a stačí im vysvetlit je smiešne
Súhlasím s
@maminuska na niektoré deti naozaj nič neplatí a jedna po zadku v 4 rokoch je 100x účinnejšia ako do nemoty vysvetľovanie, ktoré dieťa už počulo 786 krat. A ešte si myslieť, že to, čo z dieťaťa vyrastie je 100% zásluha či “zásluha” rodičov je už úplne mimo, však to nesedí ani s oficiálnymi teóriami
Niekedy človek žasne, čo su schopní politici v krajine vymyslieť, ale v tomto prípade som rada, že v krajine, kde žijem, jedna vychovna po zadku malému neposlusnikovi nie je považovaná za tyranie, ale za obyčajnú výchovnú
Moje deti dostali v živote po zadku len párkrát , v útlom veku a pomohlo viac ako 1000 slov. Dcéra ma už 20, psychicky zdá sa, že to prežila bez ujmy a traumy a syn ma 11, naposledy dostal po zadku pred nejakými 5-6 rokmi a už určite nedostane, ale ak raz ako teeneger nebude vedieť ako sa spravat, možno padne aj vzduchom chladená. Sú deti a deti a teenagers a teenagers ...
Do výchovy druhých sa na verejnosti nestarám, ale pár krat som už mala nutkanie nejakej tej mamičke/oteckovi poradiť starý výchovný prostriedok, lebo ten moderný nie a nie zabrať
Kvoli tomu, ze som sa nechala ovplyvnit podobnymi, liberalnymi myslienkami som mala doma dieta ukricane,vrieskajuce, hadzajuce sa o zem, nic mu nebolo dobre. My rodicia, laskavi a empaticki, o hranice sme sa snazili. A poznam v okoli viacero rodin, kde vzniklo to iste, co u nas. Trest je aj o tom, ze vytvori v dietati nepohodlie. Ci mu vezmete hracku, zakazete tv, poslete na "trestnu" stolicku, ostro mu nieco poviete alebo dostane capnutie na zadok. Nevidim velky rozdiel. Mudry rodic vie, ze dieta musi nastavenym hraniciam rozumiet a chapat, co sa od neho vyzaduje. Mudry rodic tiez vie, ze dieta nema vychovat sposobom silnejsi vyhrava, ale s vedomim, ze rodic sa snazi v rodine o ferovost a ako dospely rodinu riadi, cize ano, ma aj niektorymi tolko nenavidenu funkciu policajta a sudcu. A tiez vie, nakolko je jeho dieta zrele,nebude mu nakladat viac ako zvladne..emocionalne, schopnostami atd.
Neda sa dokolecka iba vysvetlovat, najma ked rodic vidi, ze dieta robi naschvaly, ublizuje inym, vystavuje sa nebezpecenstvu atd.
Niektori rodicia svoje dieta nikdy neudreli, ale ich deti ziju v domacnosti plnej napatia ci kriku, lebo na dieta v snahe vyhnut sa trestom chybaju paky. Pre dieta je z mojho pohladu horsie zazivat nepredvidatelnost rodicov vynervovanych z nezvladnutelneho dietata ako to ze dostane (primerany!) Trest a vie za co. Vychovavame predsa deti tak, aby sa zaclenili do spolocnosti, nie aby si zvykli, ze mozu vsetko a v dospelosti na tomto skaredo zhavaruju.
@juliet86 určite to nie je v poriadku :( okrem toho že to je ponižujúce, je to hrozne :( čo za človeka toto dokáže :( matka podľa mňa nevidí lebo nechce vidieť
To ze niekto nebije dieťa neznamená ze to dieťa nikdy nedostalo žiadny trest, že je rozmaznané, že sa mu len dohovara..... To je len výhovorka pre tých co si nevedia predstaviť svet bez výchovnej po zadku....
Ako verím ze niekedy vedia rodičovi rupnut nervy vo vyhrotenej situácii pár krát za detstvo OK stane sa, ale zase používať bitku (alebo vyhrážanie sa bitkou) ako univerzálny trest je fakt hlúpe. Nežijeme v dobe informačného temna, na trhu je toľko kníh o výchove, seminárov, pedagogicko psychologických poradni že keď si rodic nevie rady tak sa ma naozaj kam obrátiť, nemusí používať nasilie....
Ako a najviac ma zarazaju rodicia ktorí sú schopni strieskat dieťa za to ze si vonku zaspíni oblečenie, že niečo omylom rozbije a podobne neumyselne nehody. Tam by si zaslúžili výchovu po zadku ti rodicia, a poriadnu.
@nini1010 akože musí to byť nepríjemné keď ťa niekto uštipne do bradavky, ale... čo máte s tým fackovaním 🤦♀️... To je tak ponižujúce. Keby si jej pacla riadne po ruke a zvýšila hlas zabralo by to rovnako.
@montemotherone Ak dovolis,so vsetkou uctou,ja viem co je v pripade vychovy mojho dietata vhodne a nevhodne,som matka a robim ako uznam za najvhodnejsie.Nezda sa mi ze by som prosila mamicky o nazor v mojom prispevku,neviem na zaklade coho citis potrebu to komentovat.Pokojne svoje deti vychovavaj ako uznas za vhodne,nie je to moja vec takze sa do toho starat nebudem.
Ja som takto raz sedela v obchodnom centre a videla ako isla ciganka asi s 4-5 ročnym chlapcom a niekto im hodil 10eurovku....ciganka sa isla pre nu zohnut no to jej dieta ju predbehlo zdvihlo 10€ a uslo pre nou...viete co spravila?...zacala po nom ziapat a hodila po nom jeho extra plnu kabelu-trafila ho presne do tvare az padol...isla za nim vyplieskala ho a 10€ zobrala...sbskar ju musek vyhanat lebo 5minut sa rozkrikovala cigansky a nahlas ze vsetci kukali
@nini1010 zareagovala som na niečo s čím nesúhlasím. To si radila aj autorke 😉 To je celé. Jasné že si budeš vychovávať aj biť vlastné deti ako len ty chceš. Ty si rodič.
Pomoc 🙈
@0silvia0 neznormalizovala sa nikdy v podstate. Ale potom čo ju naši vyhodili z domu , odišla do Bratislavy , tam vyštudovala školu , potom sa vydala , porodila dve deti a zas lieta v inom fanatizme. nič živočíšne v strave. Takže je deti majú do 6 rokov a nemali kusok masa, masla, vajíčiek , medu ... jednoducho nič. Uplatňuje mega liberálnu výchovu , všetko s deťmi konzultuje , pýta sa na ich názor , dá im na výber , všetko šlape podľa detí ..ak sa dcérka rozhodne že v zime pôjde do mesta v sukni , tak ide v sukni , ak sa rozhodne že v paneláku u našich chodí v lyžiarkach , tak chodí , ona zistí kedy má prestať. Plienka do 4 rokov na deň , lebo ona sa musí rozhodnúť že pôjde kakať do záchoda, na rukách ponožky v meste miesto rukavíc ..z jedného extrému do druhého extrému .
Hej nechajme deti same sa vychovavat,netreba im hranice,mantinely...a o chvilu budeme ako v Amerike riesit strelby na skolach. A potom sa cudujme,ze v skolach ziaden respejt. Ale divne mi je to,ze dnes vychovavaju tue deti rodicia,ktori mali take uzasne detstvo,na sidlisjach,vonku,bez IT,priste jedna balada a robia taketo chyby. Kazdy nech si vychovava svoje a fajt sa nestaraj,pokial t9 nie je nutne. Chudak otec,mozno cely cas mu vyvadzala,mozni niekde nieco vyviedla,praskli mu nervy,pevnehsie ju chytil...neudrel a he orepierany na uzasnom fore odbornicok na liberalnu vychovu.
@keduska tyrani, nasilnici a vojny maju inu podstatu ako vo vychove - a fyzicky trest dietata, ako si to nazvala, s tym ma pramalo spolocne. A pokial viem, nasilie sa v ziadnej modernej spolocnosti netoleruje- len vymahanie prava takychto cinov hapruje, ale to je ina tema.
To, ze tebe to nevyhovuje, je ok. Ale nemas pravo odsudzovat vychovu inych- nepoznas charakter deti a nevies , kde ma kto ake mantinely.
@keduska vieš len svet nie je ideálny. Agresivita je vlastná každému druhu , či ľuďom , či zvieratám , bez nej by zahynuli . Každá matka dokáže byť agresívna voči inému človeku, mláďaťu ak je ohrozené jej vlastné mláďa alebo mu hrozí ublíženie. Vďaka primeranej agresivite si muž chráni rodinu , žena deti , občania vlasť , bez agresivity by sme zahynuli hladom . Vojna je preto lebo jeden národ je agresívny voči druhému alebo je to vzájomné , nemá to nič spoločné s výchovou , je to dané geneticky . Tyrani a násilníci sú patologické osobnosti , niektorí pochádzajú z patologického prostredia , iní majú normálnych rodičov ..napr. spartakiádny vrah .
Obhajovať akýkoľvek fyzický trest neznamená toleranciu násilia v celej spoločnosti , to sú také tie ultraliberálne reči . Úbohé je vychovať dieťa , ktoré nemá hranice , nezvláda frustráciu , na všetko potrebuje extra vysvetlenie aj 1000 krát aj tak to urobí znova a opakovane . Ak zastaví jedna výchovná takéto konanie , som pripravená to spraviť a nebudem mať žiadne výčitky svedomia. Účinok som videla okamžitý u 15 ročného syna, ktorý ani po opakovaných dohováraniach svoje správanie nezmenil , jedna facka ho dostala do koľají . Dnes má 19 rokov , je sebavedomý , zdravý , normálny chlapec a na tejto epizóde sa len zasmejeme.
@juliet86 Tyranie a fyzicky trest su dva velmi rozdielne pojmy. Trest ako taky by som pre zjednodusenie prirovnal k soferovaniu. Drvivu vacsinu casu priebezne pribrzdujeme aby sa nenaburalo, ale je par chvil v zivote kedy sa musi poriadne dupnut na przdu aby neprislo k najhorsiemu. Takze vychovavat a dohovarat je sposob vychovy no je par chvil v zivote kedy by mala letiet facka ci poriadne po zadku aby sa predislo najhorsiemu.
@maminuska No áno, len je rozdiel tento fyzický trest používať ozaj výnimočne ako napr. ty raz za 10 rokov, ked už si bola fakt v koncoch, alebo bežne cápať malé dieťa za každú blbosť, čo praktizuje dosť veľa rodičov na SK, potom to úplne stráca zmysel. Ja som bola svedkom toho, ked sa mi jedna mamička sťažovala, že muž vycápal 2- ročné dieťa a že to prehnal, lebo malá mala odtlačky na zadočku, ale že ved aj ona ju sem-tam capne, lebo ved malá neposlúcha. Mala som v tom čase rovnako staré dieťa, ktoré som ani raz necapla a nejak som si nevedela predstaviť, čo také hrozné mohlo také dieťa urobiť, ked ho treba biť. 🤐
@maminuska tak ale tvoja sestra je proste iná povahovo, to nieje vecou výchovy, taka by bola nech by ju vychovával ktokoľvek. A tým ze mate takúto uletenu povahu v rodine kľudne sa môže stať ze jedno z tvojich deti (alebo vnúčat) bude podobne........ Ale som sa zasmiala, my tiež nejdeme mäso ani živočíšne, dieťa si už roky oblieka co chce (v zime suknu) a chodí bosa - vďaka tomuto otužovanie ale nebýva vôbec chorá, pravdepodobne som pre moju konzervatívnu sestru v tomto tiež dosť nestravitelne susto 😁😂😂
Dnes je iná doba,pomaly už,aby sme sa báli vlastnému dieťaťu dať jednu výchovnú na verejnosti
@stanulienkat Ach jaj! Toto je také staré otrepané pravidlo, heslo .... Dieťa robí, čo vidí doma?! Vieš aké somariny, rozumej sprosté, nevhodné správanie sa dokáže dieťa veľmi rýchlo naučiť od iných detí? V škôlke, vo vlaku, na ihrisku .... +z niektorých nevhodných rozprávok, videií. Ale samozrejme, že dieťa to má vždy z domu. Ja som na takéto názory zvykla hovoriť, že tiež doma leziem po štyroch a opakujem ako robí mačička. A tiež rada skáčem do každej kaluže blata. 😅 Viem, toto je také typické detské správanie. A čo robí trebárs dieťa inak ako druhé deti, no to má z domu určite. ☺️
Ja by som to riešila rovnako, má poslúchať má! Kto vie všetko za cely deň porobila, veď jej nedal pastou, nehodil ju o zem aké násilie?! Že ju zdvihol no bože.. ja som minule malého vyslahala obuvakom no a čo proste kto má to decko vychovať keď nie rodič???
Majú mat hranice, my sme mali..
mala si mu do oči povedať keď sa ti nepáčilo a možno to bol celkom milý pán a rad by ti to vysvetlil..
Kokos že mohutný, vyholený v teplákoch s tetovaním.. tento opis je podobný aj môjmu mužovi s pár detailami 😫🤣🤣🤣🤣
@lenuska1lele vyšľahala obuvakom?! 😮😮 Chuda dieťa...

@maminuska je veľmi veľa iných trestov ale všetko záleží od veku a temperamentu dieťaťa. Na rozjasene 3 ročne platí niečo uplne iné ako na pubertiaka co vedome plánuje nejaký podfuk na rodica. Tiež je otázne co považuje rodic za neposlusnost, častokrat je dieťa zle iba koli tomu akú má povahu, ako reaguje na situácie, pripadne ze niečo nechtiac spôsobí.....