icon

Následky vyrastania v chudobe

14. aug 2023

Ahojte. Ti, ktori ste vyrastali v chudobe, a pod pojmom chudoba myslim naozaj chudoba a nie ze ste si vedeli dopriat, ale nemohli vyskakovat, podpisalo sa to na vas a vidite nejake negativne nasledky teraz v dospelosti? Ak ano, ake? A ako s nimi bojujete?

dkethe
14. aug 2023

Moja svokra. Silna. Zacala pri sviecke, skoncila ako mzdova riaditelka. Skromna, ale, opak lakomstva, vie dopriat sebe aj inym.

dorothee
14. aug 2023

Ja som si odniesla chory vztah k jedlu..u nas bola aj salama vzacnost,bola len tesne po vyplate a aj to sme si ju s bratom delili po kolieckach napoly, aby sme mali presne rovnako a setrili si ju.,Syrecek ak bol,tak jeden trojuholnik na dva rozky,jeden sacok caju na dve salky atd..
Takze teraz zjem vsetko hned ako sa objavi v chladnicke,neviem nicomu odolat,zostava vo mne pocit ze to musim zjest lebo mozno uz nebude 😕
A neviem setrit 🤷🏻‍♀️ rada kupujem detom hracky a knihy,lebo ja som ich mala len velmi malo..
No urcite je toho viac len si to neuvedomujem..Chudoba neurobi z cloveka niekoho lepsieho,skor traumatizuje a aj to,co sa javi na nom ako dobre,su nasledky traum..

amelie2017
14. aug 2023

@macatt podobne zazival aj moj muz. Ako 6 rocneho ho oco odtrepal do Mexika, kde mal druhu zenu a dieta. Macocha a aj jej matka ho denne mlatili ako zito a jest dostal len raz denne, ked bol jeho oco doma. Ale ked nie, bol hladny. Ani desiata do skoly, ranajky, nic. Nastastie to trvalo len 2 roky, potom sa rozviedli a vratili spät do Spanielska.

lucyluska
14. aug 2023

Ahoj, nemám žiadne následky. Žijem si nadstandartne a doprajem si. Vážim si čo mám, lebo som tvrdo makala a obetovala sa, ale vyplatilo sa.

kofa77
14. aug 2023

@macatt si super, ze si nezatrpkla a verim, ze ti osud uz doprial prijemne veci👍. Ja ako polosirota od detstva s chvilu aj nezamestnanou mamou si tiez nenesiem nejaku traumu, mama ma milovala a asi bola kuzelnicka, lebo dala mi, co mohla, aj ked vela toho nebolo, ale zas narocna som nebola. Ale v dnesnej dobe by to asi bolo pre mna tazsie, vidiet to, co nemam a ostatni ano. Vtedy, po revolucii zas az take rozdiely medzi ludmineboli viditelne, tak ma ani nemrzelo, co nemam a ostatni maju.

kofa77
14. aug 2023

Vlastne ma to ovplyvnilo v jednej veci, v pocte deti, lebo mam podvedomy strach, ze by som to neutiahla, ak by som ostala na nich sama

macatt
14. aug 2023

@kofa77 nie, nezatrpkla som, v prepychu žiť nepotrebujem a ani nebudem, ale čo mám z toho teším a vždy je tu rešpekt a obava, že niečo neutiahnem tiež.. preto nepoľavujem.. a áno, spoľahnúť sa viem len na seba, viem, že nie som uz to malé dieťa, ktorému boli ľudia nápomocný.. no žiaľ v tejto dobe kúzliť pojde ťažšie a teda si mala výhodu, že maminka kúzelníčka bola💛 síce som ju nemala, ale kúzliť viem tiež😉

macatt
14. aug 2023

@kofa77 a ovplyvnilo ma to tiež v tom, že na čo nemám, tak to nemám, nepožičiam si jednoducho, tak nešetrím a potom si kúpim, či auto atď, pár ľudí myslí, že som na hlavu, veď zober úver a hotovo.. ja to tak nemám 😅

jesienka_zelena
14. aug 2023

@zmrzlinka2021 presne s tebou súhlasím. Veľa ľudí povie že vyrastali skromné a nič im nechýbalo, ale to je dosť odlišne keď povieš že si vyrastala v chudobe. Nevedia aké to je nemať jesť, sedieť doma po tme lebo neboli peniaze na zaplatenie elektriny alebo väčšiu čas dní prespať lebo nemáš jedlo a ani energiu. Chudoba tá ukráti o tak veľa vecí. Nič také úžasné na Tom nie je. Žiadne výlety, dovolenky, kúpaliska, kružky, puberta presedena doma lebo nemáš ani euro na vstup na diskotéku alebo na Kofolu. Nehovoriac o Tom ak sa chces v niečom vzdelávať....pamätám sa ako dlho som sa rozhodovala kúpiť si knihu za vlastné peniaze z brigády, pretože kniha absolútne nie je potrebná tak niekoľko týždňov som sa v hlave presviedčala prečo si ju kúpiť. A keď som si ju kúpila tak som mala výčitky svedomia kvôli tomu. Chudoba má poznačila, áno aj niečo naučila aj keď o takú lekciu nikto nestojí, a myslím že dosť ovplyvňuje moje rozhodnutia ak teraz viac ako 10 rokov čo nežijem s rodičmi a živím sa sama. Najväčší vplyv to má na moje rozhodnutie či raz budem chcieť mať deti alebo nie...tá predstava byť zase na niekom finančne závislá je pre mňa desivá.

kofa77
14. aug 2023

@jesienka_zelena predstava byt na niekom zavisla, aj finance, aj inak je pre mna tiez desiva, osobne si myslim, ze som typ, ktory nie je stvoreny zit v pare😀, ale ci za to moze zivot bez otca, tazko povedat, mozno aj ano.
Preto som tak posadnuta tym, aby moje dieta vedelo co njaviac, bolo maximalne samostatne, aby si mohlo zit, ako ono bude chciet, s nikym nebolo len koli peniazom a dokonca sa bojim, ze mu jemne vymyvam hlavu podvedome tak, ze ani ono nebude chciet zit s niekym😔

tykat
14. aug 2023

Moji rodicia na tom boli velmi dobre ale nedopriali mi veci ktore mal v tom case kazdy priemerny pubertak, boli pre mna nedosiahnutelne - kazetak, kazety, dzinsy, farebna telka, Bravo, botasky, digitalky, take tie trendove veci co sa nosili, z Tuzexu, zabava typu kino, kolotoce, plavaren, kupalisko, koncert hud.skupiny... to sa bralo ako povrchny konzum.
Dost som tym trpela, nechapala som preco tak velmi setrili a boli uzkostlivi. Teraz detom aj sebe doprajm.

jesienka_zelena
14. aug 2023

@kofa77 mňa tá predstava byť na rodičovskej a poberať nejakých 300€( neviem koľko je teraz rodičovsky) a živiť z toho ešte aj dieťa a z časti byť závislá na príjme partnera je desivá. Aj keď mám niečo našetrené ale jednoducho moja hlava má nepustí si predstaviť že by sa chudoba mohla vrátiť a s ňou všetko to čo som prežívala...takmer žiadne jedlo, desiť sa každeho zazvonenia či to nie je exekútor, rozmýšľať čo bude o týždeň alebo mesiac....proste toto je pre mňa trauma ktorú už nikdy nechcem zopakovať

nerko
14. aug 2023

Bola nas 8 v trojizbovom byte a boli momenty, ked sme mali malo jedla, podvyzivu a nosili saty len po surodencoch. Trvalo to roky. A ako ma to poznacilo? Neznasala som tu preplnenost v byte a neporiadok, to bol problem mat upratane pri takom pocte ludi. Takze teraz nemam rada neporiadok, dviha mi to tlak asi viac ako inym ludom. Uz ako 13 rocna som brigadovala, odkladala a setrila. Brigady pocas VS. Na rozdiel od rovesnikov, kt. mali vsetko a na brigady nechodili. Ale to povazujem skor za pozitivum. Dlhsie som hladala rovnovahu medzi setrenim a minanim. Jedno z vacsich negativ co mi utkvelo v pamäti boli hadky doma kvoli financiam. Je tomu uz 30 rokov, teraz je zas ina doba. Nemali sme mobily, nebol taky vyber siat, topanok atd. Viem si v tejto dobe predstavit sikanu v skole kvoli zlej financnej situacii. S tym som sa ja nestretla.

nenne27
14. aug 2023

@zmrzlinka2021 paradne si to popisala!

macatt
14. aug 2023

@jesienka_zelena Hmm, musíš si veriť, že to zvládneš a že si šikovná a určite sa dá aj popri materskej sa niečomu venovať, vyrábať, piecť, šiť, pripadne varovať ďalsie dieťa..čokoľvek čo ti v nejakej núdzi pomôže, sú možnosti a v neposlednom rade partner.. a vždy si treba povedať, že tak zlé to nikdy nebude, lebo to nedopustíš.. držím palce 💛

jesienka_zelena
15. aug 2023

@macatt ja viem že aj popri materskej si veľa žien privyrába, ci už pracujú na skrátený úväzok alebo peču šiju a tvoria a jednoducho dá sa niečo robiť...len v mojom prípade je to moja hlava ktorá má nepustí,.jednoducho náznak chudoby a proste utekám od toho...aj keď by to tak vôbec nemuselo byť, len je to moc pocit ktorý sa so mnou vezie od detstva a puberty keď som si povedala že už nikdy nebudem na nikom finančné závislá, podarilo sa mi vyštudovať vysokú školu aj keď to absolútne nebolo jednoduché a nájsť si dobre platenú prácu ale sama viem že je ešte predo mnou cesta aby som si v sebe dokázala poriešiť aj takéto veci ...

viera27
15. aug 2023

@jesienka_zelena materska je 6 mesiacov a je fajn. Nik uz potom nenuti zostat na rodicaku,ked nebude vychadzat 🙂

bykaterina
17. aug 2023

Skôr vidím že ľudia Viac míňajú lebo však oni si to nemohli dovoliť, takže kupujú doslova hovadiny čo si dieťa povie. Na sebe však šetria.
Ľudia teraz majú Vianoce každý mesiac..

jarka26011
17. aug 2023

My sme žili v chudobe. Bez elektriny, bez tepla, teplej vody. Čo mi to dalo do života, možno taku ješitnosť pri deťoch, že fakt majú všetko, až moc nad rámec. To by som mohla trošku uťať, ale nedá mi to.

valeria_h
17. aug 2023

Asi by som to nenazvala chudobou, ale nosila som stále to isté oblečenie a smiali sa mi za to. V dospelosti som bola závislá od nakupovania, teraz som už ale ok.

ikuska27
17. aug 2023

Mi sme boli traja .tatko nikdy nejak nepracoval, veľa pil a hral automaty. Takže mamina na nás bola sama..ostalo mi to, že sa akoby bojím napiť mlieka.. mali sme iba liter mlieka na sobotu a neexistovalo, aby sme sa mlieka napili len tak..🙁

bu1bu
17. aug 2023

Moja mama vyrastala naozaj v chudobe, dost podobny priklad ako je uvedeny vyssie, mama jej zomrela ako 4 rocnej, otec sa hned ozenil s inou a vyzenil dalsie 2 deti… Macocha na pohľadanie…mama bola viac bita ako syta, jej brat tak isto.. ich otec to nevidel, nepocul. Jest im davali susedia, casto ich k sebe bravala sestra zosnulej mamy. Bohuzial aj ta dost rychlo zomrela a vychovala ich ulica.
Moju mamu to naucilo ( podla mna) extremne šetrit, nesmierne trvala na tom aby sme sa dobre učili, plytvanie jedlom je absolutne neprijatelne, zapaja sa do vseliakych charitativnych a dobrovolnickych aktivit. Bohuzial aj na mna to malo vplyv, som az paranoidna pri myslienke zeby moje deti mali by ostat bezomna.. Manzel mi musel odprisahat, ze ak by sa mi nieco stalo budu na prvom mieste deti a nie jeho potreby 🙈🤷‍♀️

luccija
17. aug 2023

@amelie2017 a potom žil s mamou či otcom, keď sa vrátili do Španielska?
Veľmi smutné čítanie čo píšete.Mne je vždy úzko z takých príspevkov, osudov. Pre mamu to musí byť ťažké vedieť, že nemáme, že deti stradaju.Ja ani nemôžem pozerať staré slovenské filmy tisícročna cena včela a podobne, keď mama dala deťom posledné jedlo

saxana000
17. aug 2023

Neboli sme vyslovene chudobni ale ani nam nevystavalo.ked som bola dieta uz som to celkom pocitovala veci podedene v jednej izbe 3 kusy ziadny svoj kutik sukromie niekde nieco lepsie ci znackovu mikinu alebo hracku a podobne ozaj len na sviatok.viem ze rodicia robili co mohli a nic im nevycitam ale ja nechcem pre svoje dieta takyto zivot..
Preto mame len jedno dieta aby financie neisli len na to najnutnejsie lebo viem ze s kazdym dalsim kuskom by to bolo len narocnejsie.. chcem pre nu zazitky vylety nech si nemusi vybrat medzi trickom s oblubenym obrazkom a najlacnejsim. Mozno keby som to sama nezazila asi by som to teraz neriesila a dcera uz vobec nie ale je to tam niekde vo mne stale.

stefanyj
17. aug 2023

@zmrzlinka2021 to nie je chudoba, definovala si biedu

katka700
17. aug 2023

Mám silnú 'alergiu' na šialené nápady ktoré skôr či neskôr dostanú ľudí do chudoby ako zelená politika, zvyšovanie daní, a celkovo na štát čo berie plnými hrstami a rozdáva omrvinky. Chudoba je hnusná. Pocit že si outsider lebo nemáš zážitky a veci čo ostatní považujú za samozrejmosť ( napríklad keď si doma štyria delite jeden jogurt, paradajka sa kraja na ultra tenké kolieska aby sa každému ušlo jedno na chlebík, keď ideš okolo rozvoniavajucej pekárne ale dnu nejdeš lebo na ten koláč proste nemáš, káva z automatu je luxus) neprajem ani ľuďom ktorých fakt nemusím.

oskvarka
17. aug 2023

@zmrzlinka2021 ako áno môže to mať aj takéto vzlsetky negatíva ale podľa mňa stradanie naozaj človeka aj v dobrom formuje . Aby si si vedel vážiť čo máš musíš vedieť čo to znamená nemať aby si to mohol porovnať. Inak berieš všetko ako samozrejmosť. A nieje pravda že duševná chudoba ide s finančnou ..vždy...

amelie2017
17. aug 2023

@luccija s ocom, s mamou mali len sporadicky kontakt. Az do narodenia nasej dcery si spolu len zavolali na narodky, Vianoce, inak sa videli raz za par rokov.

luizina
17. aug 2023

@macatt zlatinko moje, ty si uzasna osoba, silna zena s cistou dusou a časom az moc dobra a oddana aj ludom, ktori si to nezasluzia, prave naopak, mali by ti ruky nohy bozkavat za to aka si. Som stastna, ze som ta cez konika spoznala a ze sme sa stali kamoskami. Vazim si to, aka si a aj ty si vaz samu seba, lebo si to zasluzis ❤️😘

galioska
17. aug 2023

svagrina to zazila ale ma sa dobre, uz su aj bez poziciek a stale je na seba lakoma a myslim my generacia 30-40-50tnicok to mame v sebe zakodovane, ze vsetko sa raz zide😁