icon

Návrat domov

dajulka01
16. okt 2021

Ahojte, už dlho sa s týmto chcem niekomu zveriť ale nechcela som to príbuzným a ani kamarátkam... Je to taka vec už vyše polroka bývame s priateľom spolu mame krásne zariadený byt podla predstav... Býva sa nám spolu super komunikujeme smejeme sa ale niekedy dostanem také stavy ze mi príde akoby smutno za domovom.. Nebývam ďaleko asi 12km ale keďže som sama a súrodencov nemám tak som vlastne mala to také svoje svoju izbu svoje rutiny a také svoje súkromie, s mamou hoc sme sa často pohádali ale vedeli sme sa dlho rozprávať... Niekdy mam chuť sa zobrať zbaliť všetky veci a vrátiť sa domov... Často aj mi slzy vyjdu keď si na to spomeniem na tie časy doma... Neviem prečo je to tak... Domov chodím často ale predsa na hodinku 2 není to také že som tu stále... Dokonca už som premýšľala že chcela by som byť na vianoce doma keďže mam ešte aj starkých vždy si poviem že coked to budú posledné Vianoce takto spolu? Ale priateľ chce aby sme boli spolu najpr u jeho rodičov a potom k našim... Nie som s tým veľmi stotoznena behať takto na štedrý deň ja by som skôr večer keď tak šla k jeho rodine inak nie.. Neviem čo naozaj robiť ale v poslednej dobe ma to dosť trápi..

dajulka01
autor
16. okt 2021

@biba95 asi takýto pocit mam ja teraz ako si mala... Pamätám si ako mi priateľ povedal,, uvidíš budú chvíle kedy ti vyjde slza že chceš ísť domov "... A ja som sa ešte smiala ze hej čosi a mal aj pravdu... Asi len také obdobie mam😓 naozaj neviem

ivkazba
16. okt 2021

No mne nepríde normálne, aby dospelá žena, ktorá žije s partnerom nariekala, že za pol roka nespala u rodičov ani jednu noc. Že jej vadí, že nemá súkromie, lebo partner nechodí ani von s kamošmi na pivo. Myslím, že tu je u autorky zrejmá nevyzrelosť na partnerský život. Ale teda u partnera tiež nie je všetko okej, pretože normálny človek nerobí také veci, že zle sa zobudím, tak sa s parterom nebavím. Píšeš, že váš vzťah je inak super. Ale váš vzťah podľa toho čo píšeš v reakciách nemá so super vzťahom a s vyzretým vzťahom nič spoločné.

dajulka01
autor
16. okt 2021

@anickaaa6aaa práveže on príde o 4 domov z práce ja taktiež a do večera mame kopu času nato byť spolu

pupava_lucna
16. okt 2021

@dajulka01 Ja tiež nemám súrodencov a na rodičov som dosť naviazaná. Bývame od nich ale až 130km. Aj keď som už vydatá tak stále mi niekedy príde smutno za rodičmi. Rada by som vrátila tie časy, keď som chodila počas vysokej aspoň na vikendy domov. Ale s manželom sme prvé Vianoce trávili spolu až po svadbe, aj keď sme spolu chodili 6 rokov, vždy sme šli na Vianoce každý k svojim rodičom. Teraz sme už na Vianoce spolu a na druhý sviatok vianočný ideme najskor k jedným rodičom na dva dni a potom k druhým.

deedol
16. okt 2021

mne je okrem ineho cudne, ze sa akoby bojis jeho reakcie. to sa mi nezda ok, tak to nema vo vztahu byt.

pupava_lucna
16. okt 2021

@dajulka01 Ešte by som dodala, že mne priateľ a teraz už manžel nikdy nebránil ísť na vikend k rodičom. Neviem čo je na tom cudne, keď autorka má potrebu ísť domov. Ja mám už starších rodičov a teda keďže majú iba mna tak veľakrát mi je ľúto, že sú sami a vidíme sa malo. Človek nikdy nevie ako dlho tu ešte budú. Teraz mame malé babatko a rada by som išla domov, keďže ho videli zatiaľ iba raz. Len keby tá korona nebola😕

lilke
16. okt 2021

@dajulka01 ja víkend u rodičov raz za čas považujem za normálny. Veď aj keď budeš mať deti, prečo by ste nemohli občas bez neho (on v práci, ty napr. na materskej či čerpajúca dovolenku cez prázdniny) ist na pár dní k rodičom.
Aj môj manžel po svadbe, že my sme rodina, máme byť stále spolu, odmietal, aby som išla so synom k rodičom. Pritom on celé dni v práci, nechápal, že ja potrebujem aj prepnúť. Vydiskutovali sme si to, ale bolo to preňho ťažké. Deti momentálne už veľké, ale doteraz máme aspoň raz ročne nejaké dni separe, zväčša ja práve u rodičov, on u brata. Tie dni majú uplne iný nádych, sú voľnejšie, oddychové... Inokedy chodievame spolu, niekoľkokrát ročne, ako široká rodina vychádzame vynikajúco.
K Vianociam sa nevyjadrujem, my sme totiž spoločné Vianoce mali až ako rodina, manželia. A keďže obaja sme boli z rodiny zvyknutí na Vianoce v širšom kruhu, mali sme dohodu, že Vianoce na striedačku u rodičov jedného a druhého, neskôr prichádzali k nám. Teraz mávame občas Vianoce sami, ale deti si pýtajú tie širšie stretnutia, je to veselšie, bohatšie na tradície (na darčeky nie 🙂).

alchemilkazltozelena
16. okt 2021

@dajulka01 kolko mas rokov?

dajulka01
autor
16. okt 2021

@pupava_lucna asi to všetko záleží aký má kto vzťah k rodičom niekto nemá dobrý tak preto niekomu príde divne a choré ze dospelá žena a ešte slobodná chce ísť na víkend k rodicom... A niekto s kým ma dobre vzťahy by naopak šli aspoň na víkend... Každý má na to iný pohľad... Mne skôr chyba to také občas tradične celá rodina sa rozprávame keďže rodičia bývajú aj so starými rodičmi a niekedy si večer tak pomyslím že moji starý rodičia ma majú tiež iba jedinú a k babke som dosť často chodil pokecat a teraz už skoro vôbec... Preto mi asi to také raz za čas navstivenie chýbalo.. A aj keď tu prídeme na návštevu tak skoro vždy spolu a samozrejme hocičo nemôžem Pred ním povedať... Véd každý to pozná kto am dobrý vzťah s rodičmi že sa rozprávajú o všetkom...

dajulka01
autor
16. okt 2021
marsmykkok
16. okt 2021

@ivkazba podľa mňa je to o osobnosti, ja som introvert a je jedno či mama/partner alebo niekto iní a môžem ich ľúbiť, vychádzať s nimi, ale potrebujem aj čas kedy som sama... Hoci ked som s niekým, je to veselšie, lepšie, ale aj tak potrebujem také chvíľky bez ľudí a byť len sama so sebou. Inak ma chytá ponorka, cítim sa unavená, nekľudná a tak.

pupava_lucna
16. okt 2021

@dajulka01 Úplne ta chapem. Tiež sa s maminou úplne inak porozprávam, keď prídem náhodou sama, bez manžela. Predsalen jeho nebaví počúvať tie naše ženské reči 🙂

alchemilkazltozelena
16. okt 2021

@dajulka01 myslela som si.. si mladucka.. preto ta to taha domov, podla mna to je normalne, nic nezvycajne

danieladeley
16. okt 2021

@dajulka01 mne to trosku zavana manipulaciou z priatelovej strany, este nie ste ani manzelia a uz ti diktuje kde mas byt a ako dlho? fakt sa ho nemusis pytat, len mu to oznam. Inak my s manzelom travime jeden rok u mojich rodicov, jeden u jeho na striedacku. Sme dohodnuti, ze spolu sami budeme travit vianoce vtedy, ked uz nebude za kym ist, zatial je, tak sme u nasich. Ale aj ked sme spolu byvali pred svadbou a neboli este manzelia, vzdy sme travili vianoce osobitne ja u nasich, on u svojich rodicov.

andrejka1974
16. okt 2021

@dajulka01 tak mu skus povedat ze tento rok u vas o rok u nasich mozno by to tak islo

katulik123
16. okt 2021

@dajulka01 Neblazni, on si bude užívať doma Vianoce s rodinou a ty máš byť silou mocou de facto v cudzej rodine?
Ani omylom. Nevieš ako dlho s nim budeš a už dáva takéto ultimátum? Dievča utekaj od takého, toto nič dobré neveští.
Ak ťa ľúbi nebude robiť problém, že chceš byť na Vianoce so svojou rodinou. Veď on bude tiež. Po večeri sa môžte stretnúť doma. Tak isto prečo by ste nemohli tento rok ísť k tvojim rodičom? Proste tiež máš právo... Ale mam dojem, že skrz veku to využíva proti tebe a stavia sa do role nadradenejsieho

medulienka81
16. okt 2021

@dajulka01 tvoje podvedomie uteká domov, kde je láska, pohoda a pekné vzťahy. Si mladá a je to normálne. Problém je priateľ, ktorý ťa nechápe.. Si slobodná a domov môžeš ísť kedy chceš a keď chceš byť na vianoce doma tak buď. Keď ťa nechápe tak to není ten pravý orechový.

zmrzlinka2021
16. okt 2021

@dajulka01
v ziadnom pripade by som netolerovala take zasahy do zivota a urcovanie, ci vobec mozem ist k rodicom a na kolko a co s vianocami. Este nie ste ani manzelia, a on sa ta snazi manipulovat a ovladat tvoj zivot. Treba mu len oznamit, ze ides na dve noci cez vikend k vasim a bodka. Zacne blblat, pokojnym hlasom povedat, ze si vyprosujes tuto formu manipulacie a ovladania svojho zivota. Ty nie si 6 rocne dieta, ktore sa pyta, co moze a co nie. Tiez vianoce, je prirodzene, ze clovek chce byt so svojou rodinou a nie frajerovou rodinou.
A aj keby ste boli manzelia a mali deti, bezdovodne zakazovanie a urcita forma manipulacie je nepripustna.
Prosím ta, len sa k tomu chlapovi nijak neviaz.

luccija
16. okt 2021

@dajulka01 tiež som jedináčik a to puto s rodičmi je silné a zvláštne a tiež som si zvykala, keď som už bývala sama a frajer chodil ku mne cez víkend.Mne bolo samej smutno aj, keď som po práci mala aktivity... sú ľudia, ktorí sa nevedia dočkať kedy sa osamostatnila a potom také ako my🙂nie, nie je to čudné, že chces ísť medzi svojich, máš tam babku, rodičov...doma je doma...Uplne ináč to budeš brat, keď už príde dieťa teraz to tak cítiš tak chod..a kľudne aj na víkend...Vianoce chce variť s rodičmi ok, tak ty budeš variť so svojimi...a potom budete spolu.

medulienka81
16. okt 2021

@dajulka01 ja keď som žila s priateľom(už manžel) tak na vianoce išiel k svojim a ja k svojim. Potom prišiel večer on za mnou.. K našim.. Lebo chcel byť so mnou. Úplne jednoduché. V žiadnom prípade by som nebola u jeho rodiny a naši doma sami? Keďže majú len mňa.. Manipuluje ťa už teraz, nedaj sa rob čo cítiš.

luccija
16. okt 2021

@dajulka01 a chlapi majú vacsinou iný vzťah k rodičom nepotrebujú sa toľko navštevovať, rozprávať, zdieľať zážitky...ty s ním nemusíš byť stále máte cez týždeň času dosť...máš aj nejaké kamarátky, ideš občas niekam?možno si presýtena aj on by mal mať nejaké hobby a chodiť za chalanmi, lebo budete mať ponorku

zivotgombicka
16. okt 2021

@dajulka01 ja len, že ťa úplne chápem ohľadom tej túžby ísť na víkend k rodičom, nemyslím si, že je to niečo čudné alebo by to mal nejak svedčiť o tvojej nevyspelosti, ale asi to pochopia skôr ľudia s výbornými rodinnými vzťahmi. Ja som cca v tvojom veku a tiež chodievam pravidelne na pár dní domov, pretože mi záleží na tom, aby som si naďalej budovala vzťah s rodičmi, so starkou, s ktorou bývajú, so sestrami, strávila čas so psom, zašla s nimi navštíviť ostatných. Priateľ síce takéto vrúcne vzťahy so svojou rodinou nemá, ale teda nestalo sa mi, že by mi bránil chodiť domov, to by sa mi nepáčilo a možno by sa zišlo, aby si tomu svojmu veľmi zreteľne odkomunikovala, ako to vidíš ty a spravila si po svojom.

ailiba
16. okt 2021

@dajulka01 ja som to mala tak isto. Niekedy mi bolo úplne smutno, až do plaču.
Tak som viac navštevovala našich a po čase to postupne prešlo... Je to zvyk a človek sa musí akoby citovo odpojiť. Ale stále sa dosť často navštevujeme a podniká mé spolu rôzne výlety. A na vianoce sme doteraz spolu, aj keď už mám svoju rodinku... Ale s našimi je super. Naša rodinka s mojimi rodičmi a sestrou s rodinou👍.

jaskolka
16. okt 2021

Nuž ja by som si v prvom rade položila otázku, či je toto skutočne pravý a dobrý vzťah. Lebo keď ty cítiš stále potrebu utekať domov, teda nevnímas ako domov tam, kde žiješ s priateľom, tak to znamená, že sa až tak dobre necítiš s nim. To, že on chce, aby si stále bola len s nim, tiež môže byť, že ťa chce až veľmi vlastniť. Píšeš, že je náladovy že sa s tebou niekedy ani nebaví.
Úprimne poviem, že keď som mala už vážny vzťah, snúbenca a vedela ze s nim chcem byť celý život, ani na um mi neprišlo, že chcem "ísť domov" lebo domov sme už mali spoločný
Premysli si teda, čo tento vzťah ozaj ti dáva, čo potrebuješ. Lebo ak sa v ňom necítiš slobodne, veľmi význam to nemá.

dajulka01
autor
16. okt 2021

@ailiba
@zivotgombicka dnes som trávila deň doma cesta domov mi trvala asi 20 minút s tým ze2 som pod bytovkou v aute sedela asi 10 minut... Celu cestu som mala slzy v očiach lebo nejak som mala dnes chuť tam ostať mama mi aj vravela nech ostanem dám si kúpeľ a oddýchnem ja som radšej išla prišla som a ticho ležím v posteli a po lícach mi stekajú slzy on sa snaží somnou hovoriť ale ja akoby nejak nechcem... Neviem asi sa potrebujem vyplakat, neviem prečo som taka rozcitlivena..

pupava_lucna
16. okt 2021

@dajulka01 Ja som veru nie raz priateľovi/manželovi plakala, že mi chýbajú rodičia a to mám už vyše 30 rokov. Pritom mám úplne úžasne manželstvo a postupne si už zvykám, že rodičov vídavam menej. No v tvojom veku som ešte študovala a chodila na vikendy domov. Inak dúfam, že teraz počas materskej, keď nie som viazaná prácou, sa mi podarí ísť s dcérou na nejaký týždeň k rodičom. Manžel to myslím bude rešpektovať.

dajulka01
autor
16. okt 2021

@pupava_lucna aspoň nie som sama aj keď sa hanbím mu povedať ze prečo plačem a čo je dôvodom... By ma vysmial asi

danieladeley
16. okt 2021

@dajulka01 a preco si jednoducho neostala? kedy ostanes, ak nie teraz? slobodna, netreba ist do prace, netreba sa ponahlat k detom? co by sa take stalo, ak by si ostala?

h2
16. okt 2021

@anickaaa6aaa A prečo by to nehrozilo? Veď s priateľom je stále. Bývajú spolu pol roka a odvtedy nebola doma dlhšie, než na pár hodín. A pred tým pol rokom bývala od narodenia stále len s rodičmi. Ja by som nechcela priateľa, ktorému by vadilo, že chcem ísť po pol roku na víkend k rodičom. Sú mladí, nemajú deti. Tým, že začali spolu bývať, sa z nich nestali siamské dvojičky. A to, že chce ísť občas na víkend k rodičom, neznamená, že nemala ísť bývať k priateľovi vôbec. Toľko aspoň môj názor na vec.

dajulka01
autor
16. okt 2021

@danieladeley neviem bála som sa že bude nahnevaný a bude ešte väčší cirkus... Neviem ci také niekto pozná alena tak kdesi vo vnútri žalostne boli neviem fakt ale nechcem sa s ním rozprávať ani nič... Len ležím a plačem do vankúša a ešte ani toto nevidí