Návrat s dieťaťom z Talianska na Slovensko po rozchode

lucky7
24. júl 2017

Ahojte dievčata,
potrebujem rady na túto situáciu. Ak sa žena rozide s priateľom, nie sú zobrati ale majú spoločné dieťa, ktorého ten priateľ, cudzinec, je otcom, ako sa môže vrátiť s dieťaťom na Slovensko? Čo potrebuje vybaviť? A má niekdo skúsenosť s Talianskom?
Dakujem vopred za rady 🙂

vroni
24. júl 2017

@lucky7, tak, ze jej to otec dietata dovoli. Nijako inak.

girlnextdoor
24. júl 2017

Kde má dieťa obvyklý pobyt? Kde sa narodilo, kde sa väčšiu časť života nachádzalo, kde bolo doma, kde má zázemie ako kamarátov a pod .. ?
Lebo ak v Taliansku, tak dieťa musí ostať tam, ak otec nesúhlasí s vystahovanim... Lebo je veľká pravdepodobnosť že otec podá na súd žalobu za únos dieťaťa a sudy rozhodnú o návrate dieťaťa do krajiny obvyklého pobytu... Plus matka je stíhaná... Taliansko je v EU, takže tam to ide relatívne rýchlo a jasne...

lucky7
autor
25. júl 2017

@girlnextdoor Dieťa sa narodilo v Taliansku, má len zopár mesiacov. Počula som od tých prípadoch, že boli zazalovane ženy na súdoch. Ale ako to funguje, že to otec dovolí? Musí sa ísť km pravnikovi alebo ako?

trdelnik234
25. júl 2017

@lucky7

Ahoj, urcite je dobre mat to pravne podchytene. Ved aj alimenty budes mat urcene sudom, ci ako? S otcom dietata normalne komunikujete? Vie o tom, ze sa chystas s malou odist? Je vzdy lepsie sa v klude dohodnut a potom ist na sud. V kazdej krajine sun ato prislusne urady, ktory sa tymto zaoberaju. V Taliansku nezijem, tak ti neviem poradit, ale viem, ze je vzacnost, ak otec dietata takyto suhlas podpise.

Pozeram, ze Luca ma len dva mesiace, takze ten obvykly pobyt zazemie a podobne veci az taku velku ulohu nezohravaju, skor ten suhlas otca a upravenie styku. A nebude tu luto, ze neuvidi maleho vyrastat?

girlnextdoor
25. júl 2017

@lucky7 áno, všetko musí ísť cez súd, ci už súhlas o vysťahovanie do inej krajiny (to by musel mal rodič aj na SK ak by sa matka chcela vysťahovať napr do Rakúska) , alebo zverenie maloletého dieťaťa do osobnej starostlivosti, úprava výšky výživného a styk otca s dieťaťom.
Veľmi nápomocné je aj toto centrum -
http://www.cipc.sk/

bluka2
25. júl 2017

Staci podla mna hocijake vyjadrenie od neho, ze s tym suhlasi, aj mailom, co budes mat pisomne. Over si to s CIPC. Precitaj si portal e-justice europa , mas tam vela info, aj specificke k taliansku.

bluka2
25. júl 2017

@vroni Ak nesuhlasi otec, nemoze sa obratit na lokalny sud nech rozhodnu? Ci nie je sanca, ze by jej to odklepli?

vroni
25. júl 2017

@bluka2, moze. Sanca je miziva, musela by mat velmi vazne dovody. Viazanost matky na

vroni
25. júl 2017

Rodnu krajinu nie je dovod.

evidielko
25. júl 2017

Určite by som ešte pred akýmkoľvek rozhodnutím kontaktovala www.cipc.sk.

Obvyklý pobyt je dôležitý z hľadiska toho, v ktorej krajine by sa konal prípadný súd o zverení dieťaťa. Ak je obvyklý pobyt dieťaťa v IT, rozhodoval by o tom taliansky súd.

Držím palce 🙂

lucky7
autor
26. júl 2017

@trdelnik234 S otcom dieťaťa je komunikácia, ale prechádzame krízou a keby došlo k definitívnemu rozchodu, nechcela by som ostať v Taliansku (v oblasti kde žijem, je nedostatok práce, navyše som tu sama a radšej by som sa vrátila na Slovensko). Samozrejme, je to vážne rozhodnutie...

@girlnextdoor
@evidielko Ďakujem veľmi pekne za ten link na tú webstránku.

vroni
26. júl 2017

@lucky7, presne toto su dovody, ktore ti sud neuzna. To, ze ty by si sa radsej vratila, je cisto tvoj problem, nedovolia ti kvoli tomu odniest z krajiny dieta. Ak by si argumentovala, ze mas na Slovensku dobre platene miesto, zabezpecujuce ti karierny rast, velky byt a lepsie socialne zazemie pre dieta, mas sancu. Mozes sa vramci Talianska prestahovat, aby si to mala lahsie s pracou, ale inak povolenie vyviezt dieta z krajiny (ak otec nebude suhlasit) ti na 99% nedaju.

trdelnik234
27. júl 2017

@lucky7

Pozri, ak je to vase prve babatko, tak to s tou krizou nemusi byt az take, ze konecna by bol rozchod. To vsak viete len vy dvaja. Bezne problemy sa daju vyriesit, prevadzkove ci financne tiez, pokial je vsak mezdi vami niekto treti pripadne nieco, co vas definitivne od seba rozdeluje, bude to tazke.
Ale mas pravdu, treba sa pripravit na vsetko, pozistovat, da si potvrdit na sude.
Ako to mate v ITA s materskou, myslim kolko tyzdnov? Potom planujes navrat do prace alebo rodicak? Mozes aj IP, ak nechces takto verejne. tiez mam cudzinca z EU,preto ti rozumiem. Na Slovensku by som vsak osobne nevratila.

alerka
28. júl 2017

@lucky7 myslim ze uvazujes dobre.. odist len na "prazdniny" cas ktory tu stravis sa predlzi.. komunikuj s nim pekne.. nech je muz kludny.. kym mu to zacne vadit uz bude obvykly pobyt na slovensku...

dankagirl
28. júl 2017

@lucky7 prepáč ale podľa mna si určitým spôsobom nezodpovedná ...po prvé si mala dieťa pôrodit na Sk malo by iné práva ...a ešte nieste zosobášený a otec dieťaťa Ti nedovolí len tak Ti ho vyviezť u Krajiny ...talianske zákonný sú veľmi prísne čo sa týka detských práv sama som tam žila 😕😕

vroni
28. júl 2017

@alerka, prosim ta, co to trepes?
Dovolenkovy pobyt je dovolenkovy pobyt, aj keby bola na Slovensku rok, zostane obvykly pobyt dietata v Taliansku. Otazka je, ci ma dieta vobec slovensky rodny list a pas, potom to moze byt este “zaujimavejsie“

lucky7
autor
28. júl 2017

V Ríme na ambasáde sa vybavuje slovenský rodný list za určitý poplatok. Maternita - akurát sa to stále vybavuje, po tri roky by mala chodiť mesačne čiastka na účet. Pracovať, keby bola možnosť áno, ale už ako bezdetná jediné práce ktoré sa tu dali robiť bolo ošetrovatelstvo starých ľudí 24 hodín..už keby som sa zamestnala na Slovensku ako predavačka či vo fabrike by to bolo lepšie než tu. Samozrejme, urobím všetko preto aby ten vzťah fungoval pretože vidím ako má ten otec svojho syna rád. A tiež dieťa potrebuje otca. Ale samozrejme človek mieni, Boh mení...a to ma práve zaujíma, keby došlo k tomuto, čo robiť.

alerka
28. júl 2017

@vroni kontroluj sa!

vroni
28. júl 2017

@alerka, a v com sa mam kontrolovat? Ze nenapisem nezmysel, vdaka ktoremu moze autorka prist o dieta? Neboj, nenapisem. Ked nieco neviem naisto, tak aspon napisem myslim si ci pocula som a nepisem agenturne spravy z JPP ako overene informacie. Ak by podla tvojej rady autorka urobila, moze mat na krku unos a do obvykleho pobytu dietata sa bude ratat len cas, ktory dieta stravilo v krajine x so suhlasom otca. Takze nie ja som ta, co by sa tu mala kontrolovat.

alerka
28. júl 2017

@vroni pani som napisala ze si MYSLIM ze uvazuje spravne.. nemam na Vase agresivne utoky naladu. Prosím Vás, viac ma neoslovujte.

vroni
28. júl 2017

@alerka, aha, no dobre, ja som to “myslim“ pochopila inak. Potom to nebolo trepanie, len nespravna uvaha. Pardon. Este sa doucit, ze vramci internetovej komunikacie sa vykanie povazuje za altenativu urazania a uz budes total neagresivna. Oslovovat ta uz urcite nebudem, tvoj styl komumikacie sa mi prieci minimalne tak, ako tebe moj.

prasiatko30
28. júl 2017

Je to treba riesit vsetko uradne len pred niekolkymi dnami jedna sudkyna nariadila navrat deti do talianska - tiez zmiesane manzelstvo dvoch odlisnych statov eu - muz talian. A zena sa vratila aj s detmi do svojho statu aj s tym ze chlap je odsudeny za tyranie zeny a aj tak mu dal sud za pravdu lebo zena odviezla deti z talianska bez povolenia otca. Cize on zenu a deti mlatil ako zito tyral ich a este mu daju za pravdu a zveria mu deti do opatery lebo zena si dovolila odist ku rodine.

evidielko
28. júl 2017

@vroni myslím že ak by odišla na dovolenku s dieťaťom so súhlasom otca a zostala s jeho súhlasom na SVK napr.rok(chodil by ich navštevovať), obvyklý pobyt dieťaťa by bol na SVK, keďže dieťatko má len 2mesiace. Malo by tu svoje sociálne väzby silnejšie ako v IT a SVK by sa stalo jeho zázemím tj tam kde vyrastá. Ale naozaj je lepšie tieto veci najprv prejednať s niekym fundovaným, na cipc sa s takýmito prípadmi stretávajú denne. Naj by bolo pokúsiť sa o udržanie partnerského vzťahu hlavne keď má s otcom pekný vzťah ale nie vždy to ide...

vroni
28. júl 2017

@evidielko, v takomto pripade by to sud teoreticky mohol zohladnit. Len v praxi si neviem predstavit, ze by otec suhlasil s dlhym pobytom na Slovensku a potom sa zrazu isiel sudit o rodicovske prava. Ale v kazdom pripade by to bola velmi specificka situacia, netusim, na ktoru stranu by sa sud priklonil. Poznajuc rozsudky slovenskych sudov, predpokladam, ze na stranu otca (ale to je len moj pohlad do kristalovej gule)

charlie1980
28. júl 2017

1.potrebujes pisomny suhlas otca dietata k prestahovaniu do inej krajiny.
2.ak by si Ten suhlas nemala, otec dietata ma Ca 1rok na uplatnenie navratu dietata do. krajiny obvykleho pobytu
3.ty by si bola stihana za medzinarodny unos+spravidla do 6.tyzdnov su slov. sudy povinne "vydat" dieta a odovzdat do miesta obvykleho pobytu
4.vzdy po takomto postupe (rodicovskom unose) dieta vratia a sudy ho zveria do starostlivosti otca (sud prebieha v mieste obvykleho pobytu)
5.ak by si nemala pisomny suhlas, vselijak je potrebne nejake vyjadrenie otca dietata (za predpokladu, Ze by suhlasil s prestahovanim a zili by ste na SK), ci sa On skutocne s tym prestahovanim zmieril a vtedy moze dojst k uprave rod.prav a povinnosti na Slovensku.
6.napriek tomu, Ze prvotne by Mozno Aj suhlasil, ma 1 rok na to, Aby si to kvazi rozmyslel a dieta by sa muselo vratit (bez pisomneho suhlasu)
7.Taliani maju velmi striktne rodinne pravo, bola by som obozretna a opatrna, Lebo to naozaj moze skoncit Tak Ako pisem vyssie.

charlie1980
28. júl 2017

@evidielko Ako ma odist matka 2.mes dietata "na dovolenku " a nadobudnut tym obvykly pobyt na SK ? Toz, s takym malym dietatom treba chodit na poradne. A Ked sa chodi na poradne, Tak musi byt zdrav.poistene. A Ked je zdrav.poistene, musi mat dieta pobyt na SK. A menit pobyt v zahranici matka bez otcovho suhlasu nemoze (Ak by so stahovanim nesuhlasil). Tak Ako by to asi fungovalo ?

charlie1980
28. júl 2017

@lucky7 A funguje to tak, Ze spolocne spisete dohodu o uprave rod.prav a povinnosti v Taliansku.
Ak suhlasi s prestahovanim a viete sa dohodnut: urcite si vysku alimentov podla pomerov na SK a Podla jeho moznosti a schopnosti. Urcite si Aj sposob, akym sa chcete starat o dieta (striedava starostlivost, v starostlivosti matky). Tato dohoda je uznana a platna Aj na Slovensku, treba ju potom overit na slov.sude.
Ak suhlasi s prestahovanim, No neviete sa dohodnut: podavas na sud uz na Slovensku, s pisomnym suhlasom otca s prestahovanim,v mieste bydliska dietata a sud stanovi vysku alimentov a navstevy. Spravidla do 3.r v pritomnosti matky.
Ak s prestahovanim nesuhlasi, Potom ti neostava nic ine Ako zostat v Taliansku s dietatom, pretoze podla tal. zakonov ste rovnocenni rodicia obidvaja, Ci ste Alebo nie ste zosobaseni.

Moze sa stat, Ze Ak bude mat otec dietata nejake skryte obavy o dieta, Ze sud by rozhodol o navstevach na SK s urcitymi obmedzeniami (Ak by ste spisovali dohodu v Taliansku)

evidielko
29. júl 2017

@charlie1980 áno máte pravdu, to mi nenapadlo. To by "išlo" až s väčším dieťaťom - poznám konkrétny prípad, tam malo dieťa 9 mesiacov a dalo sa na SVK doočkovať keď matka vybavila trvalý pobyt a zápis do zdravotky (nebol k tomu potrebný súhlas otca). Aj keď nemyslím že na SvK by sa nedali urobiť poradne "súkromne". Každopädne každý prípad je špecifický a tento je len v teoretickej rovine. Je veľmi smutné keď takéto niečo nastane, rodičovské práva a povinnosti majú byť sharované oboma rodičmi. Ešte raz, držím palce zakladateľke témy nech to dobre dopadne pre všetkých zúčastnených 🙂

huterika
1. jan 2018

mozem vediet ako dopadla vasa situacia?

bluka2
1. jan 2018

Aj mna by to zaujimalo...