Návrat z Bratislavy späť do rodného mesta - skúsenosti?
Ahojte, v poslednom čase pozorujem, že niektorí ľudia, ktorí dlhšie obdobie študovali a pracovali v BA sa okoli 30tky alebo neskôr vracajú do rodného mesta. Najmä tí zo západného Slovenska, ale niektorí aj z východu. Zväčša takí, čo robia v IT alebo z domu a nepotrebujú byť už denne v BA.
Ja pochádzam z väčšieho mesta na západnom SK a tiež zvažujem tento krok. Je to niekto, kto sa rozhodol podobne? Aké sú vaše skúsenosti?
@alex666 Ahoj. Presne ako pises.Po 30tke, 15 rokov v BA. Stahujeme sa do rodneho mesta. Preco? Aby sme boli s rodinou, lebo nemame problem najst si pracu, lebo blizsie do Tatier. A posledne roky tie horuce leta na sidlisku sa nedaju vydrzat, kamzik a studnicka su uz cez vikendy mimo temu... Navyse ceny nehnutelnosti su u nas doma niekde inde ako v Ba. Cize si splnime sen o velkej zahrade, ale to vsetko je stale podmienene iba tym, ze pracu budeme mat istu
@bafka Pardon, ale zjavne si nepochopila co som chcela napisat.... Neporovnavam vieden s BA, ALE porovnvam, to kde sa pravidla dodrziavaju a kde nie, raz ked zijes inde, mas splnat zakonom dane podmienky, jednoduche nie? Ci pre Slovaka nepochopitelne? Ci vo viedni, ci v BA, len zial vo viedni sa toho ovela viac dodrziava, vsakze 😀 Skus vo viedni zaparkovat na invalidoch, ist bez dialnicnej a ano, skus mat trvaly pobyt, ktory NEDOSTABES bez povolenia cudzineckej policie po styroch mesiacoch pobytu v AT a nemozes jazdit na svokrovom aute😀 respektive mozes skusit ak mas na pokuty... Jednoduchsie napisane, mas platit tam, kde deries cesty, pochopene, ci stale nie? A k autu, nuz, podla mna je potrebne, najma ked mas chore dieta, priority nepriority, asi ho mate potrebne, ked si poziciavate, deriete nim cesty v BA ma byt prihlasene v BA, jednoduche.
A naozaj neviem co ma spolocna inteligencia s poznamim vsetkych SPZ Slovenska 😀 ale dobre, skusim poguglit, realne tie roznorode SPZ co prebrusuju BA su niektore pre mna zahada. Ale polepsim sa, zvysim si IQ a doucim sa. Myslim, ze stacilo, lebo je to trapne..... A to, ze ste zacinali bez penazi, od nuly, v cudzom meste zacinali bolo vase rozhodnutie, nikto vas netahal a nenutil predpokladam, ale realna vyhoda pre bratislavcanov je fakt to, ze sa nam riadne zhodnotili ceny nehnutelnosti. Tak prijemny vecer
@maciatkolulu Krásna ukážka klasického malomeštiaka! Či možno sedliaka, ktorému trčí slama z topánok, ale je "z lepšej" rodiny. 🙂
Ach, jo, ten plot a cim skor, tym lepsie🙊
Ja som sa vratila na vychod z prahy v 25tich. A velmi lutujem. Mala som tazke obdobie, vobec som to nevyhodnotila spravne... Couz.
@dskjhfdlkdjhl A veru by sa nám zišiel na ochranu pred niektorými. ;) Vieš, ako to myslím. ;)
@maciatkolulu my hravame s muzom ked ideme do tatier ze spoznaj spz. Od TT na vychod nepoznam skoro ziadnu a nemyslim si, ze som blba 🙂 a suhlasim s tym, co pises. Mame v dome mladych pracujucich. Na parkovisku ich auta: VK, DS, KS a este cosi. Byvaju styria na klasickom ruzinovskom dvojizbovom byte. 4 parkovacie miesta, 4 ludia. Zadarminko v bratiske. Ale na zápchy budu p*covat.
@panki vies, kde je od trnavy? A vies, co je ironia? Trnava bola obrazne. Samozrejme, ze poznam spz krajskych a vacsich okresnych miest. Ale nikto sa nemoze cudovat, ze nevies, co je ks, vk, so a podobne ;) kedze som zo zapadneho slovenska. A takisto nevyzadujem, aby vychodnari poznali slepu mapu zapadneho slovenska. Mier
@alex666 ahoj, my sme presne ten pripad, v BA sme studovali a pracovali s muzom 7 rokov. Spravili sme si pocas tejto doby skolu, zobrali sme sa, pracovali a setrili na byvanie. Od zaciatku sme vedeli, ze sa chceme vratit do rodneho mesta, konkretne TN, mame tu rodinu. Kupili sme si tu pozemok hned v najblizsej dedine pri TN. Potom som otehotnela a muz zhodou okolnosti dostal vybornu pracovnu ponuku v ZA. Vobec sme nevahali a ako som nastupila na MD sme sa vratili spat. V sucasnosti sme v TN uz 7 rokov a nelutujem. Muz sice dochadza do ZA denne, niekedy je to o hubu, ale ma mi kto pomoct s detmi. Za ten cas sme postavili dom a mame u 3 deti. Mimochodom v BA by sme si mohli dovolit max 3 izbovy byt, tu mame za tu cenu 5 izbovy velky dom a zahradu, kde deti travia cele leto. Do BA sa rada vraciam na navstevu, ale zit by som tam s detmi ja osobne nechcela.
@maciatkolulu Z dobrej rodiny som napr.aj ja...A ćo s tým??? Ako to súvisí s Vaśím /prepáćte, Váš výraz/ sliepkovským ôlokálpatriotizmom?! Môj príspevok bol urćený intelig.časti " bratislav." publika...Mimochodom, mne brat.vodići zmatení u nás na malomeste, nejdú na nervy...🙂
V tejto téme som prvýkrát zaregistrovala "Bratiska" - to čo je? To fakt myslíte vážne? Som Bratislavčanka, pre mňa je to buď Bratislava, alebo blava. A? vymysliet ďalšiu skratku, len aby to nebola zaužívaná blava...😲
@natuska87 ale no tak, Bratislavcanka je s velkym B. Alebo sa za poslednych 30 rokov nieco zmenilo?
@dskjhfdlkdjhl Pravda, moja chyba...mala som použiť úvodzovky, lebo som ironizovala...Ospravedlňujem sa.😢
@natuska87 zaujimave vysvetlenie, ale ospravedlnovat sa mi nemusis😉
@dskjhfdlkdjhl nemusím, ale skopírujem príspevok, na ktorý som reagovala vćera...S dovolením.
@dskjhfdlkdjhl
@dskjhfdlkdjhl @beky1813 V 5 mil.štáte sa delíte na "rodených" a Cpčkárov??? darmo, Slovač! Malá duchom, aj postojom...Zdôrazňujem slovo " mlá"
@alex666 odpisem priamo na tvoju otazku, ano my s manzelom sme po VS zacinali v BA a po par rokoch (este bez deti) sme sa vratili do manzelovho rodneho mesta (mensieho, okresneho), ale v velmi dobrou zamestnanostou na zapadnom slovensku. Bol to velmi dobry tah a hnali nas k tomu ceny bytov. Za cenu 1iz. v Petrzalke sme kupil 4iz. u nas, samozrejme pred rokmi, neviem v akom pomere su ceny teraz. Do BA mame hodinu. Ak chceme ist za kulturou do BA, sadneme do auta a ideme. V navrate domov v ramci zap.Slov. ja problem nevidim. Skor by som porovnala sancu najst si zaujimavu prac.prilezitost, ked sa clovek vrati naspat na vychod. Ked pozriem na spoluziacky kt. sa vratili na kraj.vychod, kazda jedna s VS ekonomickou robi v statnej sprave.
@alex666 My máme možnosť porovnať - po 18 -tich rokoch v BA a s deťmi - rodenými "Blavákmi". V BA sa žije ťažko, sú to veci, ktoré si ľudia z iných miest nevedia predstaviť, lebo sú naozaj iba tam. V prvom rade čas. Zabitý čas - pri presunoch, neustálom cestovaní každodenne. My sme zmenou bydliska získali denne necelé tri hodiny voľného času pre rodinu. Len tým, že vzdialenosti sa scvrkli na rozmery pohodlne absolvovateľné aj peši, takže autom za minútku, dve... No a s tým je spojené - viac energie, menšia únava po celom dni a žiadne zbytočné nervy, viac pohody a viac zážitkov, normálne detstvo pre deti - aj s bicyklovaním "na voľno na celé hodiny" a podobne. Voľný výbeh na záhradu, deti konečne dostanú túženého psíka, mačičku....
No a potom tie iné veci, ako vyššie výdavky, viac rizika pre dospievajúcu mládež aj pre dospelých.. je to divočina.
Presťahovali sme sa a čas strávený v BA sa zdá ako zlý sen. Napriek tomu, že sme v BA využívali možnosti, kultúrne podujatia a akcie (aj pre deti) a snažili sa to všetkými spôsobmi si spríjemniť ... ten pocit pokoja sa nedá ničím nahradiť.
Za mňa - áno, BA má určite výhody, ale kto nemusí, radšej ak by tam nešiel a kto môže, uteká preč.
Práca je samozrejme o niečom inom, ale ak je to cez net, bydlisko nehrá rolu.
@zuzana_ci
Dakujem za prispevok, mne tieto veci ohladne zabiteho casu vadia uz teraz a to este nemam deti. Vadia mi dlhe vzdialenosti, zapchy, doprava... Vsetko si treba dopredu planovat, neda sa len tak vybehnut z bytu alebo po praci nieco kupit, vsetko trva vecnost.
Ked som bola mladsia, milovala som BA, nocny zivot a vsetko, co to mesto ponukalo, ale tiez si tam moc neviem predstavit byt s detmi.
Ale na druhej strane, na dedinu ma to tiez nelaka, aspon zatial, ale nevylucujem tuto moznost do buducnosti. Byvanie niekde v sirsom centre krajskeho mesta sa mi zatial asi pozdava najviac a cez vikendy mozeme skocit k rodicom, ktori maju domy na dedine.
@zuzana_ci samozrejme. Ak ste byvaly v nejakej okrajovej casti bratislavy. Ja to mam z ruzinova kusok vsade 🙂 a zapchy tu nie su. Ale taka raca, biskupice, hmmm 🙂 a co sa tyka napriklad rusoviec, tak pri ponteu v domoch mozes svoje dieta v klude vypustit 🙂 a do mesta to mas autom tiez kusok 🙂 len to su uz vyssie investicie, ktore sa vsak oplatia 🙂
@mechurik Prosim ta, nevymyslaj. To, ze ceny nehnutelnosti boli v roku 2000 (pred realitnou bublinou) niekde inde ako dnes, je fakt. Ale pramalo to suvisi s migraciou. Ludia s ado Bratislavy stahovali vzdy. Obrovske vlny sem napriklad prisli v 70 a 80tych rokoch 20 storocia, ale aj predtym. Tu Petrzalku stavali pre niekoho, okrem ineho.
@sintra Presne tak. Ved pred 100 rokmi v BA ani Slovaci nezili, boli tam predovsetkym Madari, Nemci a Zidia, mozno nejaka hrstka Slovakov. Ti sa tam stahovali najmä po druhej svetovej vojne a za komunizmu. Tak ako pises - tie perzalske panelaky sa vystavali pre pristahovalcov.
Aj ti rodeni Bratislavcania, dnes 30 a 40 rocni, maju vacsinou rodicov z inych kutov Slovenska. Len malo ludi ma v BA aj babku ci prababku...
Nie som rodena bratislavcanka, ale zijem tu takmer 20 rokov a uz ju povazujem za "svoje" mesto a mam ju rada. Zacina to tu byt uz ale velmi preplnene, vela aut, volnocasove miesta praskaju cez volne dni vo svikoch, desim sa, co este pride, lebo zdaleka este nie je dostavane... Tie auta su hroza, my vela vyuzivame MHD, novy primator by z nas mal urcite radost 😀ale fakt je, ze si to mozme dovolit. T.j. mame blizko zastavky, dobre spojenie. S autom by sme mozno usetrili par minut ale naco? A MHD nam nevadi. Lebo su zial aj pacienti, ktori MHDckou nepojdu, lebo je to pod uroven...Mozno budeme casom tiez zvazovat odchod.
@alex666 tak tak, preto je trosku komicke to zdoraznovanie "ja som rodena bratislavcanka" - no vsak ok, ale co rodicia, stari rodicia? Kolki z tych zarucene pravych BA obyvatelov maju predkov kde-kade... a mne je to aj jedno, praveze nechapem, ked to niekto riesi. Migracia ludi bola, je a vzdy bude. Neda sa zabetonovat.
Ono zalezi do akeho mesta sa vratit.Kamoska sa prestahovali do Bardejova,postavili si vysnivany domcek,ale jej manzel ma 3 prace a aj tak nezarobi ako v Ba v jednej.Lutuju tento krok.
Ja som tiez z vychodu.Studovali sme s manzelom v Ba.Po skole sme sa chceli vratit na vychod,ale nevedeli sme si najst pracu.V Ba sme ju obaja nasli hned.Manzel stale sniva o navrate na vychod.Ja som tu spokojna a cim sme tu dlhsie,tym menej si viem navrat predstavit.Rozmyslam nad tym jedine kvoli rodicom.Ked budu stari a budu potrebovat pomoc,bude to zlozite na dialku.A vratila by som sa jedine keby sme obaja mali dopredu dohodnutu porovnatelnu pracu ako tu.

@maciatkolulu presne ako píše @dskjhfdlkdjhl neporovnávaj rakúsko/bratislava a bratislava/iné okresy slovenska, čo sú v rámci jedného štátu!!! Či pardón, podľa teba je bratislava stred slovenska a vlastne nič iné na ňom ani neexistuje. A ešte k tomu tvojmu príspevku čo si mi napísala- môžem ťa len ľutovať, ak teda nepoznáš všetky ŠPZ v tomto štáte, to len hovorí o tvojej inteligencii a aj vlastne tie príspevky čo tu píšeš. A úplne si to vystihla tou vetou " A ver tomu,že som rodená bratislavcanka,staromešťanka z dobrej rodiny a výbornej adresy. A naozaj si treba aj pri hľadaní zachovať úroveň 😀 " Toto len poukazuje na to, že nevieš čo je to začínať úplne od nuly, bez peňazí, v cudzom meste, s hypotékou, chorým dieťaťom. Lebo potom by si sa vôbec nepozastavovala nad mojou vetou, že niektorí ľudia (ani my) na auto nemáme. Lebo naše hodnoty života sú v rodine a zabezpečili sme si bývanie, nech nemusíme platiť nájom cudziemu človeku. Auto je v rebríčku potrebných vecí dosť hlboko, keďže,ako som písala, svokrovci nám požičali. A vôbec sa za to nehanbím. No, niekto tu trpí povýšeneckým správaním lebo je veľký paštikár alebo urazeným egom, lebo v rakúsku sa mu nedostalo toľko pozornosti. Tak tu musí rýpať a urážať.
A inak príspevok bol o niečom inom